wtorek, 30 grudnia 2014

Chciejka #13 | zapowiedzi styczeń 2015, część 3

Zapraszam na kolejną porcję styczniowych zapowiedzi - tym razem już ostatnią :)
Szukając tytułu dla tej części wahałam się pomiędzy mrocznie, a misz-masz jednak tę ostateczną decyzję pozostawiam Wam :)

Dla przypomnienia:

I mała konkluzja:
Styczeń 2015 roku ewidentnie doprowadzi nas na skraj bankructwa ;)

Wszystkie opisy pochodzą z portalu Lubimy Czytać lub stron Wydawnictw.



Widzę cię
Irene Cao
Wydawnictwo Sonia Draga
Premiera: 14 styczeń 2015


Gdyby dało się uchwycić przyjemność, Elena robiłaby to oczami. 29-latka, piękna i niewinna, nie wie, czym jest namiętność. Jej świat to sztuka i barwy, jak te tworzące fresk, którego restauracji podejmuje się w Wenecji, magicznym mieście, w którym przyszła na świat. Wszystko zmienia się, gdy poznaje Leonardo, międzynarodowej sławy szefa kuchni, który nagle zjawia się w jej życiu, powoduje przewrót w jej romansie z Felippo, na co już wcześniej miała ochotę i co najważniejsze, całkowicie odmienia jej życie erotyczne. Leonardo, nieoczekiwany mieszkaniec pałacu, w którym pracuje Elena, otwiera przez nią bramy raju, do których tylko on posiada klucze. Tajniki sztuki kulinarnej, która w jego rękach staje się ekstazą dla podniebienia, to nie jedyne atuty Leonarda – mężczyzna wie, że rozkosz, to podbój wszystkich zmysłów, że ma ona swój kształt, zapach i smak. Leonardo wiedzie Elenę aż do granic obsesji. Jednak jest pewien warunek…

Kolejne tomy: SŁYSZE CIĘ (premiera: luty 2015), PRAGNĘ CIĘ (premiera: marzec 2015)




Pięćdziesiąt twarzy Greya 
E.L. James
Wydawnictwo Sonia Draga
Premiera 14 styczeń 2015

Wydanie filmowe


Kiedy studentka literatury Anastasia Steele przychodzi, by przeprowadzić wywiad z Christianem Greyem, spotyka mężczyznę pięknego, błyskotliwego i onieśmielającego. Naiwna i niewinna Ana z przerażeniem uświadamia sobie, że pragnie tego mężczyzny. Pomimo zagadkowego dystansu, Ana odkrywa, że rozpaczliwie chce się do niego zbliżyć. Nie potrafiąc oprzeć się delikatnej urodzie Any, jej inteligencji i niespokojnemu duchowi, Grey przyznaje, że także jej pragnie… aczkolwiek na własnych warunkach. Zaszokowana, choć podekscytowana osobliwym gustem erotycznym Greya, Ana się waha. Pomimo jego autentycznych sukcesów- międzynarodowych interesów, ogromnego bogactwa i kochającej rodziny – Greya dręczą demony oraz nieposkromiona potrzeba sprawowania kontroli. Kiedy para rozpoczyna fizycznie śmiały i namiętny romans, Ana odkrywa tajemnice Christiana Greya i zgłębia swoje własne mroczne żądze.


Zac & Mia
A.J. Betts
Wydawnictwo Feeria Young
Premiera: 14 styczeń 2015


Książka porównywana do bestsellera „Gwiazd naszych wina” Johna Greena.

17-letni Zac jest chory na raka. W zasadzie mieszka w szpitalu i z pełnym rezygnacji optymizmem znosi wszystkie niewygody takiego życia. Coś się zmienia, gdy do pokoju obok wprowadza się Mia – zadziorna, wściekła na cały świat fanka Lady Gagi. Bardzo wiele ich dzieli – w prawdziwym świecie pewnie nigdy by się nie spotkali. Tu jednak obowiązują inne reguły, więc ich relacja, rozpoczęta stuknięciem w ścianę, staje się coraz silniejsza. Pobyt w szpitalu wymaga odwagi, ale żeby z niego wyjść, potrzeba jej jeszcze więcej. Czy Zac i Mia spotkają się poza szpitalem – i już razem pozostaną?

Bardzo emocjonalna, pełna humoru, realna opowieść o relacji dwojga nastolatków w obliczu groźnej choroby.




Najdroższa
Wanda Żółcińska
Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Premiera: 13 styczeń 2015


Należy dążyć bez widocznego wysiłku do odniesienia sukcesu, do posiadania pięknej rodziny i zadowolenia z siebie: bezskutecznie. Nieuleczalnie chora matka, ataki lęku i towarzyszące każdemu wyborowi poczucie winy to codzienni wrogowie pokonywani przymusem uśmiechu: skutecznie. Do czasu...

Pokoleniowa powieść współczesnych kobiet stojących u progu nieodwracalnych życiowych decyzji, stabilizacji, zmian. Mocny debiut autorki, która w znakomitym stylu poddaje wiwisekcji autentyzm relacji międzyludzkich. Chwytający za gardło wizerunek kobiety w sidłach odpowiedzialności.





W cieniu
A.S.A. Harrison
Wydawnictwo Znak
Premiera: 12 styczeń 2015


Nagroda „Guardiana” dla najlepszego thrillera psychologicznego. Milion sprzedanych egzemplarzy.

Todd zostawia Jodi dla dużo młodszej kobiety. Dla Jodi oznacza to koniec życia, które dotąd prowadziła: pięknego domu, stabilizacji, bezpieczeństwa. Jedynym, i najlepszym wyjściem z tej sytuacji wydaje się zamordowanie partnera, zanim ten zmieni testament...

"W cieniu" to przenikliwa, psychologicznie wiarygodna analiza rozpadu związku i tego, do czego zdolny jest zwykły człowiek, który może stracić wszystko. 





Śnieg przykryje śnieg
Levi Henriksen
Wydawnictwo Smak Słowa
Premiera: 15 styczeń 2015

Historia tajemnicy, miłości i relacji między braćmi, którzy oddalili się od siebie. 


37-letni Dan (Daniel) Kaspersen wraca do małej rodzinnej wioski Skogli niedaleko Kongsvinger na pogrzeb brata. Właśnie odsiedział dwuletni wyrok za przemyt narkotyków i szuka dla siebie nowego miejsca w życiu. Jego brat zmarł w tragicznych okolicznościach: został znaleziony martwy w swoim samochodzie na podwórzu małego gospodarstwa, które odziedziczyli po rodzicach. Dana dręczy pytanie, czy miał jakiś wpływ na samobójstwo brata, ale nie potrafi znaleźć na nie odpowiedzi. Podczas ostatniego widzenia z Jakobem nic nie wskazywało na to, żeby brat cierpiał na depresję. Dan nie radzi sobie z żałobą, ponieważ łączyła go z bratem wyjątkowo silna więź emocjonalna – tym silniejsza, że wiele lat temu w wypadku samochodowym stracili oboje rodziców. Zamierza sprzedać gospodarstwo i wyjechać ze Skogli, jednak w jego życie niespodziewanie wkracza Mona Steinmyra. Jej promienny uśmiech staje się pierwszym powodem, dla którego Dan przestaje spieszyć się z wyjazdem. Tymczasem niejeden mieszkaniec Skogli dałby wiele, żeby jak najszybciej pozbyć się go ze wsi, bo kiedy Dan zaczyna przeglądać rzeczy brata, na światło dzienne wychodzi wiele skrzętnie skrywanych tajemnic. Żal, tęsknota i potrzeba bliskości są nicią przewodnią tej historii, która rozwija się w kierunku psychologicznego thrillera, choć oczywiście nie brakuje w nim wzruszającego wątku miłosnego. 





Ostre przedmioty
Gillian Flynn
Wydawnictwo Burda Książki
Premiera: 14 styczeń 2015


Najlepszy thriller Amazon.com.

Camille Preaker po krótkim pobycie w klinice psychiatrycznej wraca do pracy reporterki w „Daily Post” i otrzymuje zlecenie na artykuł o tajemniczych zabójstwach dwóch małych dziewczynek w jej rodzinnym miasteczku. Z niechęcią wraca do wspaniałej wiktoriańskiej rezydencji, w której się wychowała, gdzie zaczyna ją prześladować wspomnienie tragedii z dzieciństwa. Stara się odkryć prawdę o brutalnych zbrodniach. Wszystkie tropy prowadzą jednak w ślepą uliczkę i zmuszają Camille do rozwikłania zagadki własnej przeszłości, której musi stawić czoło.




Coś Was szczególnie zainteresowało? ;)

poniedziałek, 29 grudnia 2014

"Opowieści wigilijne" Charles Dickens


Wydawnictwo Zysk i S-ka czule łechcze moją czytelniczą duszę wydając swoim nakładem ekskluzywne nowe tłumaczenia klasyki literatury światowej. Przykładem niech będzie tutaj chociażby "Sherlock Holmes" w imponujących trzech tomach i twardej oprawie z obwolutą, wzbogacony o oryginalne ilustracje Sidney’a Pageta - tego, który wykreował wizerunek Sherlocka Holmesa i jako pierwszy ilustrował opowiadania Doylea dla magazynu "The Strand". Jako ciekawostkę chciałabym dodać, że to Pagetowi przypisuje się zasługę stworzenia wizerunku detektywa w czapce z dwoma daszkami i pelerynie, o których Doyle w swoich dziełach tak naprawdę nigdy nie wspomniał! Celowo wspomniałam tutaj o Sherlocku, ponieważ "Opowieści wigilijne" podobnie jak Sherlock wydane zostały w pięknej twardej oprawie z błyszczącą wypukłą obwolutą i posiadają wewnątrz oryginalne ilustracje Johna Leecha. Leech był twórcą karykatur obyczajowych z życia londyńczyków, karykatur politycznych i przede wszystkim ilustracji książkowych - to właśnie on ilustrował pierwsze wydanie "Opowieści wigilijnej" z 1843 roku. Jednak to nie wszystko - "Opowieści wigilijne" podobnie jak Sherlocka Holmesa - również tłumaczył Jerzy Łoziński.

Dwie przypowieści świąteczne Dickensa zawarte w tej pięknej książce to oczywiście najsłynniejsza opowieść wigilijna wszech czasów "Kolędy prozą, czyli bożonarodzeniowa opowieść o duchach" oraz nieznana mi dotąd przypowieść "Nawiedzony, czyli pakt z duchem".

"Kolęda prozą" albo inaczej "Opowieść wigilijna" pokazuje głęboką przemianę skąpca Ebenezera Scrooge'a, która zachodzi w nim podczas nocy wigilijnej. Samotny, zgorzkniały i egoistyczny Scrooge jest mizantropem nielubiącym ludzi i niedbającym o pracowników swojego kantoru. Interesuje go jedynie pomnażanie własnego majątku. W noc wigilijną ukazują mu się trzy duchy. Pierwszym z nich jest "duch przeszłości" będący duchem Jakuba Marleya - zmarłego partnera w interesach, który w zaświatach cierpi niewymowne męki za grzechy skąpstwa i obojętności na krzywdę bliźnich. Wizyty kolejnych duchów pokazujących bohaterowi coraz bardziej przerażające sceny z jego życia teraźniejszego i przyszłego powodują, że początkowo nieufny i niedowierzający Ebenezer, zmienia swoje oblicze.

Z kolei w "Nawiedzonym" śledzimy dzieje doświadczonego przez los profesora Redlawa. Redlaw wychował się w rodzinie bez miłości, doświadczył zdrady najbliższego przyjaciela oraz utracił siostrę - jedyną osobę, która była mu naprawdę bliska. Teraz, pomimo osiągnięcia wysokiej pozycji społecznej nie potrafi być szczęśliwy.  Marzy tylko o tym by zapomnieć o wszystkich krzywdach, jakich doznał w życiu, łudząc się, że razem z pamięcią zniknie dręczący go ból. Gdy w noc Bożego Narodzenia Redlaw zostaje sam - odwiedza go widmo, które proponuje mu osobliwy pakt: zapomni o wszystkim, cokolwiek złego go dotąd spotkało, ale w zamian stanie się roznosicielem tego daru, więc każdy, z kim się zetknie, zostanie dotknięty tą samą "wybiórczą amnezją". Niebawem profesor uświadomi sobie jednak, że swoim pragnieniem popełnił straszliwy błąd.

Przyznam szczerze,  że zachwyciło mnie wydanie tej książki. Twarda oprawa z obwolutą, gruby papier i zdobione ornamentami pierwsze strony rozdziałów wspólnie z oryginalnymi ilustracjami pochodzącymi z pierwszych wydań obydwu opowieści, a także dokładne i proste w odbiorze tłumaczenie Jerzego Łozińskiego - sprawiły, że znalazłam się na skraju czytelniczego nasycenia. To wydanie nie tylko przyjemnie się czyta, ale też przepięknie prezentuje się na półce. I mimo, że "Opowieść wigilijna" i "Nawiedzony" bardzo różnią się pod względem fabuły, to niezaprzeczalnym faktem jest, że łączy je nie tylko fascynujący i niemal baśniowy motyw duchów, odmieniających życie ludzi, którzy wątpią w magię i sens obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia, ale również ponadczasowe przesłanie, że niezwykle ważne jest zwrócenie uwagi na to, co naprawdę liczy się w życiu

Wiele jest dobrych rzeczy, muszę przyznać, z których nie czerpałem - odrzekł siostrzeniec - a należy do nich Boże Narodzenie. Pewien jednak jestem, że zawsze gdy nadchodziło, to nawet jeśli pominąć - choć to nieproste - świątobliwą nazwę i jej źródło, niezmiennie uważałem, że to dobry czas, pełen przebaczenia, miłosierdzia, łagodności, jedyny znany mi czas w długim roku, gdy wspólna mężczyznom i kobietom jest gotowość, by z własnej woli otworzyć zamknięte serca (...) I właśnie dlatego, wuju, chociaż nigdy mi te święta nie przysporzyły złota ani srebra w kieszeni, wierzę przecież, że wiele mi przyniosły i jeszcze przyniosą dobra, Bogu więc niech będą za nie dzięki. [s. 14]


Jako ciekawostkę dodam, że: "Opowieść wigilijna" była niespodziewanym sukcesem Charlesa Dickensa, napisał ją ponoć, przede wszystkim z zamiarem spłacenia swoich długów. ;)





_____________________________________________________________________________
Charles Dickens, Opowieści wigilijne, stron 268, Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2014
Przekład: Jerzy Łoziński
Ilustracje: John Leech

Za książkę serdecznie dziękuję Wydawnictwu Zysk i S-ka

niedziela, 28 grudnia 2014

"Niezwykłe przygody latającej myszy" Torben Kuhlmann


W 1927 roku Charles Lindbergh jako pierwszy człowiek na świecie samotnie przeleciał nad Atlantykiem bez międzylądowania. Można by przypuszczać, że do tego pomysłu natchnęły go informacje prasowe o francuskim pilocie René Foncku, który we wrześniu 1926 roku podjął nieudaną próbę pokonania samolotem trasy ze Stanów Zjednoczonych do Europy. Prawda jest jednak inna. Nareszcie możemy poznać rzeczywistą inspirację Lindbergha…

Ta przepięknie ilustrowana książka opowiada historię zwierzątka, które marzy o tym, żeby się dostać do Ameryki. Jak dzielnej myszy udaje się pokonać olbrzymi Ocean Atlantycki? Oczywiście – samolotem! Mały wynalazca, który pragnie się wznieść w przestworza, konstruuje pierwszą na świecie maszynę latającą i pokonuje nią trasę z Hamburga do Nowego Jorku. Jednak droga do osiągnięcia tego celu jest długa i najeżona niebezpieczeństwami…

Autor zabiera nas w niezwykłą podróż, w której przewodnikiem jest mysz. Sympatyczny mały bohater, mieszka w Hamburgu i jest niezwykle ciekawy świata. Lubi zaszywać się na długie miesiące w mrocznych bibliotekach i w tajemnicy przed wszystkimi zaczytywać się w książkach napisanych przez ludzi. Pewnego dnia, kiedy zwierzątko powraca ze swoich bibliotecznych przyjemności - zauważa, że w jego domu jest zbyt cicho. Z przerażeniem odkrywa, że rodzina i przyjaciele zniknęli w tajemniczych okolicznościach, a on sam, aby ich odnaleźć, musi przebyć ocean, lecz jak się wkrótce okaże - świat nie jest już tak bezpieczny...

Ta książka to debiut pisarski Torbena Kuhlmanna i jednocześnie jego praca dyplomowa. Fascynujące czarowanie autora dziwnymi wynalazkami i jego zainteresowanie niezwykłą historia lotnictwa zaowocowały powstaniem tej naprawdę cudownej i zachwycającej graficznie książki, bowiem autor jest odpowiedzialny nie tylko za treść, ale także niezwykle oryginalne i piękne ilustracje tego dzieła. To one stanowią o wyjątkowości tej książki przykuwając uwagę. Przypatrując się im, strona po stronie i delektując detalami, takimi jak chociażby stara maszyna do pisania, nagłówki gazet, dworzec z maszynami parowymi, czy zachwycające realizmem zwierzęta - czytelnik daje się ponieść wyobraźni i przenosi w zupełnie inny świat - stworzony przed Autora. 

Mała myszka, która niczego bardziej nie pragnie, jak odnaleźć swoich przyjaciół jest także źródłem ważnych wzorców dla dzieci - determinacja małego bohatera i jego podejście do porażek stanowią istotne lekcje na przyszłość. Przygody dzielnej myszki-lotnika udowadniają jak ważne jest dążenie do spełnienia marzeń i wiary w sukces. Ta historia to wspaniały dowód dla dzieci na to, że nie warto zrażać się niepowodzeniami i poddawać, ponieważ nie wszystko idzie tak, jak początkowo zakładaliśmy i jak byśmy chcieli. Wręcz przeciwnie! Należy konsekwentnie i odważnie dążyć do celu, bo tylko w ten sposób można coś w życiu osiągnąć. I co jeszcze ważne: wcale nie trzeba być wielkim, aby dokonać czegoś niezwykłego. Potrzeba jedynie dobrych chęci oraz pozytywnego podejścia i wytrwałej wiary, że się uda. 

Ilustracje są niesamowite. Zachwycają swoim dopracowaniem. Wyraziste, szczegółowe, po prostu przepiękne, a ponadto - idealnie współgrają z czytanym tekstem, ubarwiają go i dopełniają. Każda strona tutaj wydaje się być realna i prawdziwa. Dodatkowo na wyobraźnię oddziałuje to złudzenie pozaginanych rogów i plamy na pożółkłych "starych" zdjęciach i szkicach. Jestem pod wrażeniem i gorąco polecam!










_____________________________________________________________________________________
Torben Kuhlmann, Niezwykłe przygody latającej myszy, stron 90, Wydawnictwo Wilga, 2014
Przekład: Marta Krzemińska 
Ilustracje: Torben Kuhlmann

Za książkę serdecznie dziękuję Grupie Wydawniczej Foksal

piątek, 26 grudnia 2014

Stosik 11/2014 | wielkie zbiory urodzinowo-świąteczne :)


urodzinowo!

Przecież urodziny obchodzi się tylko raz w roku, tak? ;)
  • I i II tom Golem i dżin chciałam mieć odkąd odkryłam Booktube, a tam filmiki zachwalające tę książkę. Jakże się cieszę, że się udało. Szkoda tylko, że Fabryka Słów zdecydowała się podzielić jeden tom na dwa... 
  • Rok szczura to nowa trylogia Olgi Gromyko - autorki popularnych przygód wiedźmy Wolhy. Tom I, Widząca, który widzicie powyżej, to będzie moje pierwsze spotkanie z tą autorką i mam nadzieję, że nie ostatnie ;)
  • Fangirl i Eleanor&Park w oryginalnej wersji językowej to prezent ode mnie dla mnie i prawdziwa duma tego stosiku :) Jak to jest czytać w oryginale? Już niebawem się przekonam! :)
  • Miasto kości i Miasto popiołów - tak, i ja też uległam Darom Anioła... ;)
  • Z prawej strony widać dwie książki z serii Mistrzowie prozy: Zbłocona i Bądź mi nożem - obie bardzo chciałam mieć. Zbłoconą tak właściwie już od lata, ale wciąż było nam nie po drodze ;)
  • Na samym są cztery tomy serii z miotłą: Dziewczyny z Portofino, Mała Ikar, Pępowina, Kwietniowa czarownica - czy dam się porwać Axelsson i Plebanek? ;)


świątecznie!


  • Jedwabnik to drugi tom przygód kryminalnego cyklu J.K. Rowling zapoczątkowanego przez Wołanie kukułki. Kukułka stoi u mnie na półce już jakiś czas, ale jak to z książkami z półki bywa - ciężko po nie sięgnąć ;)
  • Śmierć przybywa do Pemberley to kryminalna wariacja na temat bohaterów książki Jane Austen pt. Duma i uprzedzenie. Strasznie jestem ciekawa co takiego wymyśliła P.D. James ;)
  • W drodze do domu i Opowieści wigilijne to egzemplarze recenzenckie od Wydawnictwa Zysk i S-ka. Te przepięknie wydane książki to idealny prezent na trwające Święta Bożego Narodzenia. Jestem przeszczęśliwa, że mogłam otrzymać je do recenzji. Skandynawskie opowiadania świąteczne i ponadczasową opowieść o chytrym Ebenezerze Scrooge przybliżę Wam na początku stycznia :)
  • Baśnie braci Grimm dla dorosłych i młodzieży. Bez cenzury to prezent za który bardzo, ale to bardzo dziękuję ;* Marzyłam o tej książce odkąd tylko ujrzałam ją w zapowiedziach!
  • Przy okazji któregoś z poprzednich stosików informowałam Was, że moim marzeniem jest posiadanie całej serii przygód Harrego Pottera w twardych oprawach. Ku mojej uciesze mogę potwierdzić wątpiącym, że marzenia naprawdę się spełniają :)
  • Niezwykłe przygody latającej myszy to absolutnie PRZEPIĘKNIE ilustrowana opowieść o dzielnej myszce-pilocie. Recenzja już tuż tuż! :)





  • KusicielPierwsza na liście to przedpremierowe egzemplarze od Wydawnictwa Filia. Z obu jestem zadowolona, ale więcej zdradzić na razie nie mogę ;) Przy okazji recenzji książki Magdaleny Witkiewicz, nie omieszkam pochwalić się piękna dedykacją jaką otrzymałam od autorki. Wy też lubicie dedykacje? :)
  • Zanim zasnę - wiecie, że nie cierpię filmowych okładek? Ta z Nicole Kidman jest straszna... Pragnęłam mieć tę "z okiem" i... mam :) Dziękuję!
  • Herezja i Bluźnierstwo to książki, do których zachęciła mnie Luka Rhei. Jak mi się nie spodobają to będzie na Ciebie! ;p
  • Wszystko co lśni to tomiszcze, które ze względu na nagrodę Bookera, na elementy ezoteryki i astrologii, na pasjonująca opowieść i na niezwykle lekkie pióro autorki po prostu... musiałam mieć i móc przeczytać. Ponownie - marzenia się spełniają? ;) Dziękuję!


A Wy co znaleźliście pod choinką? ;) Napiszcie mi w komentarzach!
A może też macie urodziny w grudniu i też dostaliście książki? ;)


PS. Odsłony wyzwań czytelniczych: Klucznik, Czytam Opasłe Tomiska i Okładkowe Love - na rok 2015 - już są przygotowywane. Zapisy ruszą w tym, albo w następnym tygodniu :)

środa, 24 grudnia 2014

Zaczytanych Pięknych Świąt!


Kochani!

W tym jakże wyjątkowym Dniu pragnę złożyć Wam Najpiękniejsze Życzenia
 pełnych spokoju i magii, refleksji i wytchnienia 
pełnych odpoczynku i miłej atmosfery
spędzonych w ciepłym rodzinnym gronie
Świąt Bożego Narodzenia

Życzę Wam też duuużo wymarzonych książek pod choinką ;)

Zaczytanych Pięknych Świąt!   


sobota, 20 grudnia 2014

Konkurs na najlepszą "opowieść z przepisem w tle" Wydawnictwa MG

Kochani Czytelnicy!

Otrzymałam informację, że moje ulubione Wydawnictwo MG 
wraz z Katarzyną Enerlich 
ogłaszają Konkurs na najlepszą "opowieść z przepisem w tle"


Zasady konkursu:

Organizatorzy zapraszają do napisania opowieści, których bohaterami będą także przepisy. 

Tekst konkursowy może liczyć maksymalnie 3600 znaków (2 standardowe strony maszynopisu).

Teksty można przesyłać do 28 lutego na adres: kasiae@gmail.com. W mailu należy podać: imię, nazwisko, adres zamieszkania, a ponadto dołączyć oświadczenia następującej treści, z których każde musi zostać odrębnie podpisane.:

  1. Zapoznałam/zapoznałem się z regulaminem konkursu na najlepszą „opowieść z przepisem w tle” dostępnym pod adresem: www.wydawnictwomg.pl oraz na profilu wydawnictwa MG w portalu Facebook (facebook.com/WydawnictwoMG) i akceptuję jego treść.
  2. Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Organizatora moich danych osobowych do celów związanych z przeprowadzeniem Konkursu, a w przypadku wygranej ponadto wydania nagrodzonego Utworu.

Nagrody:

Nagrodą główną w Konkursie jest publikacja najlepszych opowieści w kolejnych książkach Katarzyny Enerlich, zestaw 5 książek Autorki oraz wspólny obiad z Katarzyną Enerlich podczas Warszawskich Targów Książki*. 

Prace wyróżnione zostaną wydrukowane w kolejnych książkach Katarzyny Enerlich.
*Organizator nie pokrywa kosztów dojazdu na Warszawskie Tragi Książki.


__________________

Weźmiecie udział? :)

piątek, 19 grudnia 2014

"Złoty kluczyk" Aleksy Tołstoj




Złoty kluczyk, czyli niezwykłe przygody pajacyka Buratino

"Kiedy byłem mały - bardzo, bardzo dawno temu - czytałem pewną książkę; nazywała się ona „Pinocchio, czyli przygody drewnianej lalki” (drewniana lalka - po włosku „buratino”). Często opowiadałem znajomym (…) ciekawe przygody Buratina. Ale że książka zginęła, więc za każdym razem opowiadałem inaczej, wymyślając takie historyjki, jakich w książce wcale nie było. Teraz (…) postanowiłem opowiedzieć wam, dziewczęta i chłopcy, niezwykłą historię o drewnianym człowieczku."
Aleksy Tołstoj 


Stworzony w 1936 roku przez rosyjskiego pisarza, Aleksjeja Tołstoja "Złoty Kluczyk", to nowe przygody wszystkim znanego, niezwykłego pajacyka. Podobnie jak Pinokio, Buratino, został wystrugany z kawałka drewna i w ten sposób stał się żywą, samodzielną kukiełką. Tytułowy Złoty kluczyk otrzymany od Pani Żółwiowej otworzy przed Buratinem i jego towarzyszami: Pierotem, pudlem Artemonem i Malwiną tajemne drzwi i da im wszystkim szansę na wspaniałe życie. To dzięki niemu, wystrugany Buratino rzuci się w wir przygód w poszukiwaniu szczęścia i sławy, a jego fascynujące podróże po nieznanych miejscach, niezwykłe doświadczenia i spotkania na drodze dziwnych osobowości ukażą - jak zaskakujący i niebezpieczny może być świat. Rezolutny pajacyk nie będzie bał się nikogo - ani myszy, ani kota Bazylego, czy lisicy Petroneli. Nie straszny mu będzie nawet Karabasz Barabasz - niedobry właściciel teatrzyku kukiełek. Ten ponadczasowy zapis jego pełnych emocji przygód za sprawą tytułowego złotego kluczyka - stanie się drogą do mądrości i poznania najważniejszych  życiowych wartości dla każdego dziecka.

Piękna i niezwykle przyjemna dla oka szata graficzna szczegółowo odzwierciedla wiele cech bohaterów i nastrój wydarzeń.

"Zloty kluczyk" to książka, która urzeka wydaniem i szata graficzną.









Cena okładkowa tej cudownej książeczki to tylko 19zł.
Polecam serdecznie - na świąteczny prezent będzie idealna!

_____________________________________________________________________________
Aleksy Tołstoj, Złoty kluczyk, stron 96, Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2014
Przekład: Julian Tuwim
Ilustracje: Beata Horyńska


Za książkę serdecznie dziękuję Wydawnictwu Zysk i S-ka

czwartek, 18 grudnia 2014

"A... a... a... kotki dwa" Ewa Szelburg-Zarembina


Klasyka poezji dziecięcej w nowej oprawie graficznej.


"...Zacznij czytać - to tak, jakbyś wkroczył W świat przedziwny: bliski, a odmienny".
Ewa Szelburg-Zarembina



Niezapomniane urocze wiersze Ewy Szelburg-Zarembiny, najbardziej lubianej pisarki dziecięcej - w nowej odsłonie. "A... a... a...", "Idzie niebo", "Czerwone butki" czy "Krasnoludki" to idealna propozycja na wspólne czytanie z maluchem. Ewa Szelburg-Zarębina w pierwszym wierszu tej pięknej książeczki opowiada o srebrnobiałych kotach, które będą mówiły bajki - i to od razu wprowadza w niesamowity klimat tej przepięknie wydanej pozycji. Jestem pewna, że książka zaskoczy Was pozytywnie pod wieloma względami. 

Będzie magicznie, baśniowo i tajemniczo. 

Zwykłe na pozór zdarzenia i osobowości okażą się pełne symbolicznych treści. 
Te wiersze poprowadzą słuchających maluszków i czytających rodziców w krainę marzeń.
Wyciszą i uspokoją...

Na kartach tej książki dzieci spotkają m.in.: ożywające zabawki, postacie Mroku, Nocy i oczywiście wiersze o zwierzętach. I nawet jeżeli do tej pory, najmłodsi, podchodzili do poezji niezbyt entuzjastycznie, to może się okazać, że dzięki "A...a...a... kotki dwa" to się zmieni. Tu wszystko jest możliwe: są czarodzieje, wróżki, jest też królewna, która szuka królewicza i "uczłowiecznione" zwierzęta. Ale tym co najbardziej kusi i przyciąga są oczywiście przepiękne ilustracje! Aleksandra Michalska-Szwagierczak oczarowuje baśniowymi przedstawieniami, w których to, co realne delikatnie przenika się ze światem magii i wyobraźni. Pewnie niejeden dorosły czytając te teksty przypomni je sobie z lat dzieciństwa i z pełnym wzruszenia sentymentem przekaże je własnemu dziecku. 


Ewa Szelburg-Zarębina stworzyła ponadczasowy poetycki świat bliski najmłodszym.







Cena okładkowa tej cudownej książeczki to tylko 14zł.
Polecam serdecznie - na świąteczny prezent będzie idealna!

_____________________________________________________________________________
Ewa Szelburg-Zarembina, A... a... a... kotki dwa, stron 32, Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2014
Ilustracje: Aleksandra Michalska-Szwagierczak


Za książkę serdecznie dziękuję Wydawnictwu Zysk i S-ka

wtorek, 16 grudnia 2014

Chciejka #12 | styczeń 2015, część 2

Nadchodzące premiery, którymi kusi mnie styczeń 2015 roku.
Może swoją chciejką, skuszę też kogoś z Was? ;)

Dzisiaj zapraszam na część drugą - tym razem dla tych trochę starszych ;)

Dla przypomnienia - część pierwsza, młodzieżowa - klik

Wszystkie opisy pochodzą z portalu Lubimy Czytać lub stron Wydawnictw.



Córki marionetek
Maria Ernestam
Wydawnictwo Czwarta Strona
Premiera: styczeń 2015


Pewnego letniego popołudnia na początku lat 80. jedenastoletnia Mariana dokonuje mrożącego krew w żyłach odkrycia. Na karuzeli, do jednego z drewnianych koni, przywiązano jej ojca. Ktoś go śmiertelnie postrzelił, a policja nie może znaleźć sprawcy okrutnego morderstwa. Trzydzieści lat później Marianna nadal mieszka w tym samym miejscu. Z wielką pasją i oddaniem prowadzi rodzinny sklep z zabytkowymi lalkami. Spokojne i przewidywalne życie kobiety przerywa nagłe pojawienie się Amerykanina Amnona Goldsteina, który bardzo szybko zyskuje zaufanie mieszkańców szwedzkiego miasteczka. Amnon ma w planach odrestaurować starą piekarnię, ale także wyjaśnić pewien sekret z przeszłości. Przybycie do miasteczka nieznajomego otworzy całkiem nowy rozdział w życiu Mariany, która będzie zmuszona skonfrontować się z nigdy niewyjaśnioną tragedią. Obecność Goldsteina wywoła lawinę nieprzewidywalnych i tajemniczych zdarzeń, a mieszkańcy miasteczka nagle odważą się robić rzeczy, o których przedtem nawet nie śnili.



Nie taka dziewczyna
Lena Dunham
Wydawnictwo Czarne
Premiera: 28 styczeń 2015


Prześmieszny, oryginalny i odkrywczy zbiór osobistych esejów jednej z najpopularniejszych obecnie nowojorskich artystek, Leny Dunham, która podbiła serca publiczności jako gwiazda serialu HBO "Girls" (Dziewczyny). W "Nie taka dziewczyna" Lena opowiada o doświadczeniach wchodzenia w dorosłość: o zakochiwaniu się, nieudanych randkach, samotności, kilku dodatkowych kilogramach, udowadnianiu swojej wartości, szukaniu własnej drogi i prawdziwej miłości, a przede wszystkim o tym, że trzeba mieć odwagę i wierzyć, iż właśnie twoja historia jest tą wartą opowiedzenia. Ta książka to dowód, że dwudziestoośmioletnia Lena Dunham błyszczy wśród młodych talentów literackich Ameryki, a także pełen autoironii i momentami boleśnie szczery raport z wojny zwanej dojrzewaniem.

"Już wiem, że będę się wstydzić myśli, iż mam ci cokolwiek do zaproponowania. Ale jeśli to, czego się nauczyłam, pomoże ci wykonać choć jedno parszywe zadanie albo uratuje przed stosunkiem, w trakcie którego będziesz się bała zdjąć trampki, na wypadek gdybyś musiała wiać, każda moja porażka będzie tego warta".
Lena Dunham




Sieć rozkwitającego kwiatu
Lisa See
Wydawnictwo Świat Książki
Premiera: 21 styczeń 2015


W Pekinie znaleziono zwłoki syna ambasadora USA. Kilka dni później w Los Angeles na statku przewożącym nielegalnych imigrantów odkryto ciało syna chińskiego magnata finansowego. Oba zgony najwyraźniej coś łączy - obrażenia, jakich doznali chłopcy, są takie same, a jednocześnie nikt nie potrafi podać przyczyny ich śmierci. W tej sytuacji Chiny i USA, pomimo napiętej sytuacji politycznej między tymi krajami, decydują się na wspólne śledztwo. Od pierwszej strony powieści trafiamy do zupełnie obcego nam świata handlu produktami z zagrożonych gatunków zwierząt, a doświadczenie to jest tak rzeczywiste i fascynujące, jakbyśmy byli naocznymi świadkami opisanych wydarzeń…




Dziennik
Anne Frank
Wydawnictwo Znak Horyzont
Premiera: 5 styczeń 2015


II wojna światowa. Zwykłe mieszkanie w centrum Amsterdamu nagle staje się schronieniem, więzieniem i całym światem dla żydowskiej nastolatki Anne, jej rodziny i znajomych. Przez ponad dwa lata, w ciągłym strachu przed wykryciem, próbują oni normalnie żyć, łagodzić codzienne konflikty, doceniać małe radości. Największą tajemnicą Anne jest zmyślona przyjaciółka Kitty, której opowiada o wszystkim, co dzieje się w kryjówce: przerażeniu, plotkach, kłótniach, pierwszej miłości. Sekretne listy do Kitty układają się w przejmujący dziennik dziecka, obdarzonego niezwykłym zmysłem obserwacji i dojrzałością. Ostatni zapisek powstał 1 sierpnia 1944 roku – na trzy dni przed aresztowaniem i wywiezieniem do obozu koncentracyjnego wszystkich mieszkańców kryjówki.
Ojciec Anne, Otto H. Frank, przeżył wojnę i w 1963 roku założył fundację, która czuwa nad rozpowszechnianiem cudem ocalonego dziennika córki. W 2013 roku Fundacja im. Anne Frank rozpoczęła współpracę z UNICEF-em. Dzięki temu część dochodów ze sprzedaży niniejszej książki zostaje przekazana na cele walki o prawa dzieci na całym świecie.




Najgorszy człowiek na świecie
Małgorzata Halber
Wydawnictwo Znak litera nova
Premiera: 19 styczeń 2015


Krystyna czuje się wśród ludzi niepewnie. Od zawsze tak było. Nie wie, jak i o czym z nimi rozmawiać, choć od lat pracuje w telewizji. Jednak umie się kamuflować. Dla znajomych jest przebojową imprezowiczką, wygadaną i wesołą – bo wie, jak można dodać sobie odwagi. Wystarczy mały drink, może dwa. Przed szkołą, po pracy, przed randką, na imprezie. Żeby dobrze się bawić. Żeby wreszcie się nie bać. Żeby cokolwiek poczuć. Przecież wszyscy tak robią.  Ale to lekarstwo działa tylko do czasu. Przed trzydziestką Krystyna decyduje się przestać. Na dobre. Wyleczyć ciało, ale przede wszystkim umysł. Brawurowy debiut Małgorzaty Halber to szczera i bezkompromisowa relacja z krainy nałogu. To opowieść o szukaniu nowej drogi i o znajdowaniu odwagi, by wreszcie być sobą. 





Koniec części drugiej :)

niedziela, 14 grudnia 2014

"Sherlock Holmes, tom 3" Artur Conan Doyle


Kiedyś może przyjdzie czas, by rzecz całą opowiedzieć tak, jak było naprawdę. [s. 895]


Powrót Sherlocka Holmesa

Sherlock Holmes powraca do życia. Część rozpoczyna się opowiadaniem "Pusty dom" gdzie, dowiadujemy się, że Holmes tak naprawdę nie spadł do wodospadu Reichenbach. Ponieważ poprzez wykorzystanie nieprzeciętnych umiejętności w zakresie sztuki walki zwanej baritsu - zrzucił w otchłań nie siebie, a profesora Moriarty'ego. Sprytnie wykorzystując jednak fakt, że wszyscy myślą, że nie żyje - z ukrycia postanawia wyłapać pozostałych zbrodniarzy z szajki Moriarty'ego. Pierwszym zadaniem jakie sobie wyznacza, jest schwytanie pułkownika Morana, bliskiego współpracownika profesora, który poza jego bratem Mycroftem jako jedyny wiedział, że detektyw żyje... W pozostałych opowiadaniach tomu Sherlock Holmes rozwiązuje zagmatwane sprawy kryminalne, wykorzystując swoje słynne metody dedukcji.

  Pożegnalny ukłon

Składa się z ośmiu opowiadań, z których to ostatnie nosi faktyczny tytuł "Pożegnalnego ukłonu". W tychże opowiadaniach będzie miało miejsce zdarzenie traktujące o tzw. gorączce sumatrzańskiej, na którą zapadł sam Sherlock ponieważ ponoć zaraził się nią w porcie. Wściekły i przerażony niedyspozycję detektyw, prosi Watsona, by ten pojechał po niejakiego Calvertona Smitha, który jest lekarzem i jako jedyny zna się na gorączce sumatrzańskiej... Natomiast w innej z opowieści doktor Watson, przebywający w kurorcie, będzie świadkiem, jak lady Frances Carfax wzbudzi ogólną ciekawość swoim nietypowym dla damy zachowaniem. Okaże się także, że w pobliżu lady Frances przebywać będzie pewien tajemniczy mężczyzna z brodą, i że pewnego dnia lady zniknie... 

  Archiwum Sherlocka Holmesa

To ostatni tom opowiadań o najsłynniejszej parze detektywów wszech czasów. Kiedy Sherlock Holmes wyjeżdża na wakacje, podczas jego nieobecności doktor Watson przyjmuje zlecenie od dwóch starszych pań. Chcą one przekonać swojego brata, że człowiek, który opowiada mu o możliwości spadku, to oszust. W tym samym czasie starszy brat Sherlocka, Mycroft Holmes, rozpoczyna poszukiwania skradzionego klejnotu kardynała Mazarina, który został przekazany British Museum... W innej z opowieści Holmes, otrzymuje dwa dziwne listy, które dotyczą podejrzenia o wampiryzm. Natomiast pod sam koniec swojej detektywistycznej kariery, Sherlock, podczas pobytu w Sussex, będzie świadkiem śmierci w konwulsjach profesora McPhersona., którego sekcja zwłok wykazała, że przyczyną śmierci są liczne rany na plecach, a ostatnie słowa zmarłego brzmiały "lwia grzywa"...




Wydawnictwo Zysk i S-ka granatowym tomem kończy przygodę z najsłynniejszym detektywem wszech czasów. Ta piękna trzytomowa edycja przygód tego charyzmatycznego bohatera dopieści zmysły nawet najbardziej wybrednych bibliofili. Co ważne, a o czym jak dotąd jeszcze nie wspomniałam, to fakt, że na żadnym z tych trzech tomów nie ma informacji o kolejności, tzn. na żadnym z nich, nie jest wyraźnie zaznaczone, że ten tom jest tomem pierwszym, ten drugim, a ten trzecim - w związku z czym - każdy z nich, nawet oddzielnie, może okazać się wspaniałym i niezwykle trafionym prezentem. 

Moją opinię dotyczącą tomu 1 - możecie znaleźć tutaj (klik)tomu 2 - tutaj (klik), a teraz zapraszam Was na moje refleksje dotyczące tomu 3 i tak naprawdę całości edycji. Kreacja głównego bohatera razem z misternie skomponowaną fabułą tworzą mieszankę przyjemną w odbiorze. I mimo, że  w skład tych wszystkich trzech tomów wchodzą tak naprawdę tylko opowiadania, to każde z nich (i nie ważne czy było lepsze czy gorsze od poprzedniego) w tym samym stopniu wzbudza niedosyt, że jednak to "tylko opowiadania". Sherlock Holmes nakreślony piórem Conan Doyle'a skupia w sobie wszystkie cechy, które z prawdziwą pieczołowitością i refleksem ofiarowuje każdemu, kto zasłuży sobie na jego uznanie i sympatię bądź wprost przeciwnie. A sama ilość spraw, których rozwiązania się podjął, łącznie z ich różnorodnością niekiedy sprawiają wrażenie, że jest on postacią niezastąpioną, i że bez niego zdarzenia kryminalne tak naprawdę - nie mają racji bytu ;) Barwne opisy, przemyślane ilustracje Sidneya Pageta, a także przede wszystkim ciekawe dialogi świetnie wykreowany świat XIX-wiecznego Londynu to niesamowita uczta literacka dla każdego fana nie tylko klasyki, ale także okrytego mgłą Londynu.

Wydania, które miałam okazję czytać są utrzymane w przyjemnej kolorystyce i oczywiście - pasującej do poprzednich części grafice, dzięki której wszystkie tomy, wspólnie dają oszałamiające wrażenie. Ta naprawdę piękna edycja stworzona przez Wydawnictwo Zysk i S-ka, której elementami rozpoznawalnymi są twarda oprawa z obwolutą, większa, miła dla oka czcionka, zachwycające ornamenty i oryginalne ilustracje Sidneya Pageta (tego, który wykreował wizerunek Sherlocka Holmesa i jako pierwszy ilustrował opowiadania Conan Doyle'a) - stanowi ozdobę domowej biblioteczki i prawdziwą dumę miłośników klasycznej literatury.

Rozmiar tego tomu idealnie oddaje ukryty w nim potencjał, a ilustracje dodają ekspresji i smaku całej treści. Sherlock Holmes to jedna z tych postaci, o których bez wahania można powiedzieć, że są ponadczasoweJerzy Łoziński przełożył Sherlocka językiem pięknym i naprawdę przystępnym. Oczywiście wyraźny jest styl wskazujący na wiek XIX - jednakże to właśnie on nadaje niesamowity urok całej treści i potęguje przyjemność z lektury. Uważam, że Sherlock Holmes - nie tylko za sprawą popularnego obecnie serialu BBC z zachwycającą kreacją Benedicta Cumberbatcha, ale również ze względu na coraz piękniejsze wydania swoich przygód - również w XXI wieku będzie najsłynniejszym i najbardziej lubianym detektywem wszech czasów, bez którego kryminalistyka nie mogłaby się obejść ;)Polecam wszystkim miłośnikom powieści detektywistycznych - najlepiej smakuje dawkowany regularnie w małych ilościach ;)



Wyśmienity trzeci i zarazem ostatni tom arcydzieła literatury angielskiej przedstawiający intrygujące zagadki genialnego detektywa w niezapomnianym klimacie Londynu epoki wiktoriańskiej. Sherlock Holmes ujęty w świetnej edycji Wydawnictwa Zysk i S-ka i dopracowanym stylistycznie wydaniu wykorzystującym wspaniały przekład Jerzego Łozińskiego  - to wielki skarb każdej domowej biblioteczki!







Kompletna edycja przygód najsłynniejszego detektywa wszech czasów w trzech tomach 
od Wydawnictwa Zysk i S-ka



Od lewej:  tom 1, tom 2 i tom 3

_____________________________________________________________________________
Artur Conan Doyle, Sherlock Holmes tom 3, stron 896, Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2014
Przekład: Jerzy Łoziński

Sherlock Holmes
tom 1 | tom 2 | tom 3


Za książkę dziękuję Wydawnictwu Zysk i S-ka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...