sobota, 31 stycznia 2015

"Zostań, jeśli kochasz" Gayle Forman


Jeśli zostaniesz zrobię dla ciebie wszystko... 
Jeżeli każesz odejść, odejdę...
(...)
Pozwolę ci odejść. Jeśli zostaniesz.


"Zostań, jeśli kochasz" opowiada o nastoletniej Mii, która przeżywa tragiczny wypadek, gdzie ginie cała jej najbliższa rodzina. Ona sama zaś, pogrążona w śpiączce i zawieszona gdzieś na granicy życia i śmierci, musi podjąć decyzję, czy zostać wśród żywych i żyć dalej, czy odejść wraz ze swoją rodziną... 

Jeżeli chodzi o książkę, to czyta się ją całkiem przyjemnie. Zasługująca na uznanie fabuła oparta na naprawdę ciekawym i świeżym pomyśle jest skonstruowana dosyć spójnie - sceny ze szpitala przeplatane fragmentami retrospekcji dają obraz życia Mii i jej utraconych marzeń. Brak tutaj jakichkolwiek zbędnych opisów, czy flegmatycznych rozterek typowej nastolatki. Akcja także toczy się szybko. Jednakże na tym doskonałym obrazku mocno raził mnie brak jakiejkolwiek skazy - idealne życie, idealne dzieci, idealna miłość i doskonali rodzice to jednak trochę zbyt wiele piękna, które potrafię strawić. Owszem, mocną stroną tej powieści były osobowości rodziców Mii, które naprawdę skradły mi serce, ale mimo wszystko nie potrafię zdzierżyć, że opowieść o stracie rodziny, tragicznym wypadku i radzeniu sobie z nową rzeczywistością może być tak wyidealizowana i naciągana.

"Zostań, jeśli kochasz" czytało mi się dobrze, ale bez głębszej refleksji i zadumy, której moim zdaniem wymagałaby poruszona tutaj tematyka. Ta książka, to taka mało wymagająca i łzawa powieść, pełna uczuć i życiowych decyzji właściwych dla wieku dorastania i to właśnie nastolatkom będę ją polecać. Napisana lekkim i zrozumiałym językiem nie sprawia trudności w odczytaniu zawartego w niej przesłania o wartości rodziny i potrzebie miłości, jednak nie rozumiem zachwytu nad tą pozycją. Ot średnia, i tyle.


_______________________________________________________________________________
Zostań, jeśli kochasz, stron 248, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2014

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Podsumowanie roczne wyzwania "Klucznik 2014"


Drodzy Uczestnicy Klucznika w roku 2014!

Zapraszam na podsumowanie grudnia :)


Klucznik grudniowy:
1. Wstrząśnięte, nie zmieszane

    Ogólna klasyfikacja punktowa według listy uczestników w kolejności alfabetycznej:
    zaliczone kluczniki za poszczególne książki = suma punktów za grudzień (suma punktów łącznie) uzupełnienia ujemny pkt za listopad
    1. Aga Bur (30) -1=29
    2. AGNIESZKA DORSZ (106) -1=105
    3. Agnieszka Perzka (39)
    4. alinka malinka 9+7+5+7=28 (63)
    5. Ami. 6+8+8+6+9+8+8=53 (117)
    6. Anna T (60) -1=59 
    7. Basia Łęcka (4) -1=3
    8. Beti G 8+8=16(54)
    9. Chabrowa (51) 
    10. Dominika S. (20) -1=19
    11. Doomisia (34) -1=33
    12. Edyta 8+7+8+4=27(55)
    13. Elenkaa_ 6+6+6+4+6+5+4+5+7+7+6=62(88)
    14. Ensorcelee Mija 4+6+6=16(54)
    15. Ines Lavender 6+4+6=16(51)
    16. Inna 8+8+7+6+10+6+8+8+5+7+6+7+5+11=102(198) +4 za listopad = 202
    17. Iwona S. 4+5+5+4+8=26(54)
    18. Joanna 8+7+5+5+5=30(81)
    19. Kasia Roszczenko 5+4+5+6+4+6+6+7+4+5+3+7+4+5+5+6+6=88(187) 
    20. Katee 10+5+9+8=32(60)
    21. Klau Dia (3) 
    22. Kocia Biblioteka (29) -1=28
    23. Kornelia Pikulik-Czyż 6+6+7+8+8+5+4=44(107)
    24. Krystian Gryszkiewicz (11) -1=10
    25. Lina 8+13+12+10+13+11=67(163)
    26. Liss Carrie (15) -1=14 
    27. LittleAngel (21) -1=20
    28. Lolek90 (Karolina90) (162) -1=161 
    29. Luka Rhei 10+9+5+9+6=39(68)
    30. Lustro Rzeczywistości (52) -1=51
    31. Magda Charczuk 3+7+4+6=20(46)
    32. Magdalena (4) -1=3 
    33. magdaleonardo 3+8+3+8+8+4+5+3+4+4=50(81)
    34. Magda Saska-Radwan 8+10+8+7+8+6=47(98)
    35. Małgorzata Zaczytana 5(38)
    36. Melania K.5+8+7+4+8+8=40(123)
    37. mojedamskiemysli 6(24)
    38. monweg 7+9+8+7+5+4+4+3+5=52(132)
    39. monotema (profil LC) (22) -1=21
    40. Nella N. 9(25)
    41. oxfordka 5+6+6+8=25(43)
    42. Pani_Wu 5+5=10(46)
    43. post meridiem (5) -1=4 
    44. Potwory i spółka (39) -1=38
    45. Straw Cherry 5+6+9=20(36)
    46. sygino9 5+8+7+4+8+8+6+8+6=60(116)
    47. The Booombel 4+4+4+6=18(83)
    48. Upadły czy Anioł 6+9+7+9+7+7+6+7+9+7+4=78(131)
    49. Wiki 7+5+3+6+6+7+7+6+7+7=61(136)


    5 najlepszych wyników w grudniu:
    1. Inna 102
    2. Kasia Roszczenko 88
    3. Upadły czy Anioł 78
    4. Lina 67
    5. Elenkaa_ 62

    Dziękuję za wszystkie nadesłane zgłoszenia i gratuluję osiągnięć! :)


    *****

    a teraz czas na... 

    WIELKIE podsumowanie roczne Klucznika 2014 :)


    Poniżej ujęłam uczestników, którzy wzięli udział w zabawie (nawet tych, którzy z różnych przyczyn z niej zrezygnowali, bądź przestali prowadzić bloga, a jednak mieli dodatnie punkty). Uczestnicy zostali posegregowani w poniższej liście według zasady: od największego wyniku do najmniejszego:

    1. Inna 198
    2. Kasia Roszczenko 187
    3. Lina 163
    4. Lolek90 161
    5. Wiki 136
    6. monweg 132
    7. Upadły czy Anioł 131
    8. Melania K. 123
    9. Ami. 117
    10. sygino9 116
    11. Kornelia Pikulik-Czyż 107
    12. AGNIESZKA DORSZ 105
    13. Magda Saska-Radwan 98
    14. Elenkaa_ 88
    15. The Booombel 83
    16. Joanna 81 oraz magdaleonardo 81
    17. Luka Rhei 68
    18. alinka malinka 63
    19. Katee 60
    20. Anna T. 59
    21. Edyta 55
    22. Beti G. 54 oraz Ensorcelee Mija 54 oraz Iwona S. 54
    23. Chabrowa 51 oraz Ines Lavender 51 oraz Lustro Rzeczywistości 51
    24. Magda Charczuk 46 oraz Pani_Wu 46
    25. oxfordka 43
    26. Agnieszka Perzka 39
    27. Małgorzata Zaczytana 38 oraz Potwory i spółka 38
    28. Straw Cherry 36
    29. Doomisia 33
    30. Aga Bur 29
    31. Kocia Biblioteka 28
    32. Nella N. 25 oraz Emis 25
    33. mojedamskiemysli 24
    34. monotema 21
    35. LittleAngel 20 oraz Antykwariat z ciekawą książką 20
    36. Dominika S. 19
    37. Agnieszka Chodkowska-Gyurics 18
    38. Liss Carrie 14 oraz Zee L 14
    39. Krystian Gryszkiewicz 10
    40. Moreni 8
    41. Chemiccall. 5
    42. post meridiem 4
    43. Basia Łęcka 3 oraz Klau Dia 3 oraz Magdalena 3


    Wyzwanie Czytelnicze Klucznik 2014 wygrywa: 

    Inna 
    z wynikiem 198 punktów

    Brawo!
    Jestem z Ciebie bardzo bardzo bardzo dumna :)
    Mam też nadzieję, że obecność w Kluczniku dała Ci wiele radości :)



    Natomiast wyróżnione zostają:

     Lina oraz Kasia Roszczenko

    za 5-krotną obecność w top 5 wyników miesiąca! 
    To najlepszy wynik w ciągu całego czasu trwania wyzwania! Nikt inny nie pojawił się tam częściej :) 
    Pięknie! Jestem z Was taaaka dumna! :)


    Inna, Lina i Kasia Roszczenko - tak jak to zostało zawarte w regulaminie Klucznika 2014 - zostaną nagrodzone nagrodami książkowymi :)
    Proszę Was dziewczyny o kontakt mailowy!


    Chciałabym także wyróżnić słownie, wyrażając swoje wielkie uznanie i podziw dla monwegUpadły czy Anioł, Melania K. i The Booombel - za wspaniałe wyniki i wielokrotną obecność w top 5 wyników miesiąca oraz dla Magda Saska-Radwan, Elenkaa_, sygino9, Lolek90, Wiki i Kornelia Pikulik-Czyż - za piękne wyniki i systematyczność! Strasznie mi przykro, że nie mogę Was wszystkich nagrodzić książkami, a bardzo bym chciała! Pięknie sobie radziłyście! Przyglądanie się Waszym osiągnięciom sprawiło mi wielką frajdę! Oby tak dalej dziewczyny! :)



    Dziękuję Wszystkim Uczestnikom za wspólny rok i świetną zabawę!


    Zapraszam też do Klucznika 2015
    Zapisy już trwają! :)


    sobota, 24 stycznia 2015

    Zachęcajka #7 | zimowe wyprzedaże książek!

    Chyba mogę powiedzieć, że szał zimowych promocji właśnie się rozpoczyna :) 
    Wprawdzie czekam jeszcze na giganta znak.com.pl, który w tym roku pod względem promocji generalnie zawodzi... bo po pierwsze: książki, które oferuje w promocjach należą tylko do Wydawnictwa Znak, a nie Znak + Otwarte (jak to było chociażby w roku poprzednim) i po drugie: nie oferuje promocji książek po 10zł na co niecierpliwie czekam. 
    Ale dość tego marudzenia! 
    Spieszę donieść o trwających promocjach, które są warte uwagi. 
    Ja na pewno skorzystam z arosa, a Wy? :)


    • Dyskont Książkowy aros.pl oferuje ZIMOWĄ WYPRZEDAŻ KSIĄŻEK w dniach: 24 stycznia - 13 lutego. Obniżki wahają się tutaj w granicach od 30 do 34% - a niekiedy nawet do 40 i 50% (w zależności od tytułu). 



    [szczegóły promocji: klik]


    • matras.pl zaprasza na Wyprzedaż całej oferty książek i proponuje rabaty od 25 do 70 %.




    [szczegóły promocji: klik]

    • Księgarnia internetowa swiatksiazki.pl zaprasza na Wielką wyprzedaż książek Wydawnictwa Bukowy Las - rabaty nawet do -80%! Do wyczerpania zapasów ;) Johna Greena raczej tutaj nie znajdziemy, podobnie jak Marii Antoniny, ale taka np Józefina, czy Królowa Słońca za 10zł? Żal nie skorzystać :) 

    [szczegóły promocji: klik]

    czwartek, 22 stycznia 2015

    Chciejka #14 | zapowiedzi na luty 2015


    Ostatnimi czasy moja chciejka przybrała kształt informacji o zapowiedziach ;)
    A przecież mam na niej także inne, starsze tytuły... postaram się w następnych odsłonach je tutaj dodawać :)

    Tymczasem - zapraszam na ogólny przegląd zapowiedzi lutowych, które mnie kuszą ;)

    Wszystkie opisy pochodzą z portalu Lubimy Czytać lub stron Wydawców.
    Data premiery może ulec zmianie.



    W blasku gwiazd
    Lydia Netzer

    Wydawnictwo Black Publishing
    Premiera: 12 luty 2015

    Bestseller "New York Timesa"

    Książka o wielkiej miłości i o pragnieniu wtopienia się w tłum, za które trzeba płacić okłamywaniem samego siebie.

    Sunny jest piękna i szczęśliwa. Żyje w świecie, w którym wszystko jest uporządkowane. Mieszka na spokojnym przedmieściu, jest mamą czteroletniego chłopca, świetnie radzi sobie z jego chorobą - autyzmem. Mąż Sunny Maxon to wybitny naukowiec, pracuje dla NASA. Leci w kosmos z ważną misją, dzięki której możliwa będzie kolonizacja Księżyca. Dzień po starcie Maxona Sunny, która znów jest w ciąży, ma wypadek samochodowy. Nie odnosi obrażeń, ale w wyniku uderzenia spada jej peruka. Sąsiedzi, którzy zbiegli się, by zobaczyć, co się stało, pierwszy raz widzą ją bez włosów, a więc taką, jaka jest naprawdę. Sunny będzie teraz musiała poradzić sobie ze swoją innością, z ciążą, z autystycznym synem i wszystkimi problemami. Całkiem sama, bo Maxon jest daleko, i jak się wkrótce okaże, być może nigdy nie wróci ze swojej misji.



    Nieważkość
    Julia Fiedorczuk

    Wydawnictwo Marginesy
    Premiera: 4 luty 2015


    Jeden majowy dzień w życiu trzech z pozoru bardzo różnych kobiet.

    Zuzanna, dobrze sytuowana Warszawianka pracuje w agencji reklamowej; ekscentryczny szef wysyła ją z misją służbową do Aten. Helena, matka dwójki dzieci, sprząta w ośrodku konferencyjnym Atena wykonując, dzień po dniu, te same syzyfowe prace. Ewa, bezdomna mistyczka, dryfuje po ulicach miasta w poszukiwaniu alkoholu i miejsca do spania – skrawków raju. Łączy je przeszłość: wszystkie dorastały w małym podwarszawskim miasteczku, odkrywając przyjaźń i miłość, żyjąc w harmonii z rytmami pięknej i okrutnej przyrody. Tragiczne zdarzenie, jakim było zaginięcie szkolnego kolegi, położyło kres niewinności, rzucając cień na ich dalsze losy, sprawiając, że każda z nich stała się, na swój sposób, nieważka. Trzy kobiety, z których każda, w poszukiwaniu samej siebie, musiała zejść do innego piekła. Trzy losy naznaczone namiętnością i pragnieniem piękna. Zmierzch majowego dnia każdej z nich przyniesie inne rozwiązanie.




    Tańcząc z wrogiem
    Paul Glaser

    Wydawnictwo Rebis
    Premiera: 3 luty 2015


    Porywająca historia żydowskiej nauczycielki tańca wplątanej w drugowojenny koszmar.

    Rosie uczyła tańca w całej zachodniej Europie. Nim skończyła dwadzieścia pięć lat, zdążyła stracić ukochanego w wypadku lotniczym, poślubić niewłaściwego mężczyznę i znaleźć pocieszenie w ramionach innego. Gdy do władzy doszli naziści, przeszła przez kilka obozów koncentracyjnych, ale energia, niewiarygodna zaradność i żywiołowy urok pozwoliły jej przetrwać – lekcje tańca udzielane esesmanom stały się przepustką do życia. Spośród tysiąca dwustu osób, które przybyły jednym transportem wraz z nią do hitlerowskiego obozu w Auschwitz, przeżyło jedynie osiem.

    To niezwykłe, naznaczone miłością, zdradą i niezwykłą determinacją życie staje się dla autora - jej bratanka, kluczem do odkrycia własnych korzeni. Łącząc w całość wojenne zapiski, fotografie i listy ciotki, Paul rekonstruuje dramatyczną historię, z której przebija optymizm i wbrew śmiertelnej grozie dnia codziennego - fascynujące ukochanie życia.
    Paul Glaser urodził się krótko po wojnie w Holandii. Pełnił między innymi funkcję dyrektora szpitala psychiatrycznego oraz dyrektora generalnego wielkiej organizacji pracującej z osobami upośledzonymi umysłowo. Brał także udział w zakładaniu muzeum historii druku, regionalnego teatru oraz montessoriańskiej szkoły średniej.



    Serena
    Ron Rash

    Wydawnictwo Świat Książki
    Premiera: 4 luty 2015

    Jest rok 1929, świeżo poślubieni George i Serena Pembertonowie przyjeżdżają z Bostonu w góry Karoliny Północnej, gdzie zamierzają stworzyć imperium drzewne. Choć George żył tam wcześniej i zdążył nawet spłodzić nieślubne dziecko, Serena jest w tych okolicach nowicjuszką - szybko jednak udowadnia, że potrafi dorównać każdemu mężczyźnie: nadzoruje pracę drwali, poluje na grzechotniki, ratuje nawet życie mężowi. Razem zabijają albo niszczą bezlitośnie każdego, kto traci ich łaski. Kiedy jednak Serena się dowiaduje, że nigdy nie zajdzie w ciążę, postanawia zamordować nieślubnego syna George'a. Matka i dziecko zaczynają walkę o przetrwanie, a gdy w Serenie rodzi się podejrzenie, że George ich chroni, pełne namiętności małżeństwo Pembertonów wali się z wolna w gruzy, opowieść zaś zmierza do szokującego finału. 



    Czerwona królowa
    Victoria Aveyard

    Wydawnictwo Otwarte
    Premiera: 9 luty 2015

    – Mare Molly Barrow, urodzona siedemnastego listopada 302 roku Nowej Ery, córka Daniela i Ruth Barrowów – recytuje z pamięci Tyberiasz, streszczając moje życie. – Nie masz zawodu i w dniu następnych urodzin masz wstąpić do wojska. Chodzisz do szkoły nieregularnie, osiągasz słabe wyniki i masz na swoim koncie wykroczenia, za które w większości miast trafiłabyś do więzienia. Kradzieże, przemyt, stawianie oporu podczas aresztowania to zaledwie początek listy. Ogólnie rzecz biorąc, jesteś biedna, nieokrzesana, niemoralna, mało inteligentna, zgorzkniała, uparta i przynosisz hańbę swojej wiosce i królestwu. […]

    – A mimo to jest w tobie coś więcej. – Król wstaje, ja zaś przyglądam się z bliska jego koronie. Jej końce są nieprzeciętnie ostre. Jak sztylety. –  Coś, czego nie mogę pojąć. Jesteś jednocześnie Czerwoną i Srebrną. Ta osobliwość pociąga za sobą potworne konsekwencje, których nie jesteś w stanie zrozumieć. Co zatem mam z tobą począć?



    After. Płomień pod moją skórą
    Anna Todd

    Wydawnictwo Znak
    Premiera: 2 luty 2015

    Największy fenomen książkowy tego roku! 
    Powieść, która doczekała się miliarda odsłon w serwisie Wattpad

    Życie Tessy można podzielić na to, co zdarzyło się przed poznaniem Hardina i na to, co zdarzyło się później. Kiedy Tessa zaczyna studia, jej życie wydaje się idealnie poukładane: chce spełnić marzenia o pracy w wydawnictwie i jak najszybciej połączyć się z ukochanym Noah, który czeka na nią w rodzinnym mieście. 
    Ale spotkanie Hardina, który wydaje się być jej całkowitym przeciwieństwem, wywróci jej życie do góry nogami. Hardin jest arogancki, zbuntowany i w niczym nie przypomina troskliwego Noah. Ale to on budzi w Tessie uczucia, jakich dotąd nie zaznała.



    Losing hope
    Colleen Hoover

    Wydawnictwo Otwarte
    Premiera: 4 luty 2015

    Czy jest taka tragedia, po której nie da się odzyskać nadziei?

    Czasami, aby pójść naprzód, trzeba najpierw sięgnąć głęboko w przeszłość. Przekonał się o tym Dean Holder. Przez wiele lat zmagał się z poczuciem winy, że kiedyś pozwolił odejść małej dziewczynce. Od tego czasu szukał jej uparcie, ale nie spodziewał się, że gdy ponownie się spotkają, ogarną go jeszcze większe wyrzuty sumienia. 

    "Losing Hope" to historia trojga młodych ludzi naznaczonych przez traumatyczne doświadczenia. Każde z nich wybrało inny sposób na to, by sobie z nimi poradzić – nie każde z nich wybrało życie. 



    Nieprzekraczalna granica
    Colleen Hoover

    Wydawnictwo W.A.B.
    Premiera: 18 luty 2015


    Kolejna po "Pułapce uczuć" część trylogii opowiadającej o miłosnych perypetiach Layken Cohen i Willa Coopera. 

    Layken i Willa łączy więcej niż typowe młode pary. Mają za sobą podobne doświadczenia, podobne potrzeby. Oboje stracili rodziców i muszą poradzić sobie z wychowaniem młodszego rodzeństwa, zbyt wcześnie osieroconego. Wygląda na to, że są dla siebie stworzeni. Ich związek rozpada się jednak w momencie, gdy na drodze Willa pojawia się Vaughn, jego dawna miłość. Chłopak utrzymuje z nią kontakt, mimo że wie, iż Layken może mu nie wybaczyć kłamstw. Czasami dwoje ludzi musi się rozstać, by zdać sobie sprawę z tego, jak bardzo siebie potrzebują. Czy Willowi uda się naprawić to, co zniszczył, zanim rozstaną się z Layken na zawsze i już nigdy więcej nie zobaczą?


    Piękny drań
    Christina Lauren

    Wydawnictwo Zysk i S-ka
    Premiera: 9 luty 2015 


    Międzynarodowy bestseller, który porwał serca czytelników w Stanach Zjednoczonych, we Francji i wielu innych krajach!

    Chloe Mills, uzdolniona i pracowita studentka MBA ma tylko jeden problem: swojego szefa, Ryana Bennetta. Jest wymagający, nie przebiera w słowach i nie liczy się z uczuciami innych - ale nie sposób mu się oprzeć. Bennett Ryan wrócił z Francji do Chicago, aby podjąć znaczące stanowisko w wielkiej firmie rodzinnej. Nawet nie przyszło mu do głowy, że asystentka, która współpracowała z nim na odległość przed jego przyjazdem, to wystrzałowa, niewinnie prowokacyjna i wyjątkowo irytująca istota, którą teraz będzie widywał codziennie. Pomimo plotek nigdy nie romansował w pracy, Chloe jest jednak pokusą, której trudno się oprzeć… Jednak gdy ich wspólne pragnienie dochodzi do granic wytrzymałości, Bennett i Chloe będą musieli zdecydować, co są gotowi poświęcić dla siebie nawzajem…

    "Piękny drań to książka pełna serca, seksu i zdrowej porcji złośliwości. Czytelników doceniających ciekawą fabułę czeka zaskakująca i pełna namiętności uczta!"
    - Myra McEntire, autorka Hourglass

    "Przecudowna! Pełna humoru, fajnych dialogów, ciętych ripost i przede wszystkim namiętności i pożądania! Oczywiście znajdą się też momenty żalu, wątpliwości oraz zaskoczenia - ale bez tego książka nie miałaby tyle uroku. Opisana historia jest oryginalna i świeża, zaskakuje z każdą kolejną stroną. Nic w niej nie jest oczywiste i przewidywalne... Polecam!"
    - Joanna Wudniak, lubimyczytac.pl



    Wiem o tobie wszystko
    Clarie Kendal

    Wydawnictwo Akurat
    Premiera: 11 luty 2015

    "To jesteś ty. Oczywiście, że ty. To zawsze jesteś ty" - tak rozpoczyna się opowieść Clarissy, kobiety pozornie niewyróżniającej się z tłumu, dla Rafe'a jednak wyjątkowej, upragnionej, śmiertelnie przez niego ukochanej. Relacja tych dwojga ma niewinny początek, szybko jednak przeradza się w niebezpieczną grę kata i ofiary. Bestsellerowy thriller psychologiczny Claire Kendal to wnikliwy portret stalkera i prześladowanej przez niego kobiety. To historia, która może przydarzyć się każdemu.

    Clarissa właśnie rozstała się z wieloletnim partnerem, z którym poróżniły ją długotrwałe i bezowocne starania o dziecko. Pracuje na wydziale anglistyki Uniwersytetu w Bath jako sekretarka. Na premierę książki kolegi z pracy wybiera się z uprzejmości. Również z uprzejmości pozwala mu odprowadzić się do domu. Reszty wieczoru nie pamięta. Budzi się w swoim łóżku – odurzona, zawstydzona, upokorzona. To jednak dopiero początek. Rafe zakochał się w Clarissie, wie o niej wszystko i chce ją mieć tylko dla siebie. Nic go nie powstrzyma przed osiągnięciem celu. Jest wszędzie tam, gdzie pojawia się Clarissa, zna wszystkich jej przyjaciół, przewiduje, dokąd pójdzie i co zrobi. Przed jego miłością nie ma ucieczki.


    Ufff. No to tak wygląda luty :) Co Wy na to? ;)

    środa, 21 stycznia 2015

    1. URODZINY BLOGA!



    21 stycznia 2014 roku na moim blogu pojawił się pierwszy post i to właśnie tę datę uznaję za takie prawdziwe narodziny bloga, tak więc - dokładnie dzisiaj minął rok :)

    Nie mogę uwierzyć, że to już rok! W najśmielszych nawet wyobrażeniach nie spodziewałam się, że miejsce, które tutaj kreuję okaże się tak lubiane i popularne :) I muszę też przyznać, że opinie i komentarze, które mi tutaj pozostawiacie napawają mnie dumą i niejednokrotnie wprawiają w przyjemne zakłopotanie :)

    Pamiętam jakbym to wczoraj pisała pierwszą recenzję. Pamiętam jakie miałam wtedy wątpliwości, czy dam radę, czy będę konsekwentna i przede wszystkim: czy komuś się spodoba to, co zamierzam publikować? Do chwili stworzenia bloga, przy wyborze lektur kierowałam się głównie portalem Lubimy Czytać i blogami - miejscami, gdzie ludzie wielbiący literaturę pisali na temat tego, co kochają. Ale pewnego dnia tchnęła mnie myśl: dlaczego miałabym nie stworzyć czegoś podobnego? Własnego miejsca w sieci, gdzie będę mogła dzielić się refleksjami i przemyśleniami na temat książek i może nie tylko? Pisanie przecież od zawsze było moją ulubioną formą wyrażania siebie. Zawsze także lubiłam czytać. A kilka lat temu zaczęłam nawet tworzyć swoje małe (i trochę większe) opinie na temat tego co czytam i jak czytam, publikując je w mniej znanych miejscach w Internecie. W pewnym momencie zauważyłam, że sprawia mi to wielką przyjemność i tak właściwie nie robię nic innego, jak tylko czytam o książkach i dla książek. I stało się. Przygotowanie szablonu zajęło tak naprawdę niewiele czasu - wiedziałam jaki efekt chcę uzyskać (pamiętacie cytat w nagłówku? ;)). Po jakimś czasie założyłam także fanpage bloga i stworzyłam dwa czytelnicze - i bardzo dla mnie ważne - wyzwania. Po kilku miesiącach zaczęłam również podejmować liczne współprace, które w dniu dzisiejszym tworzą już piękną listę. Nie mam jednak zamiaru ich wszystkich tutaj wymieniać, chciałabym jednak zwrócić szczególną uwagę na te, które przynoszą mi najwięcej satysfakcji i które darzę sentymentem. 

    Ową listę otwiera Wydawnictwo MG, które zaufało mi jako pierwsze. Serdecznie dziękuję całej załodze MG nie tylko za pokładane we mnie nadzieje, ale przede wszystkim za cierpliwość i sympatię :) Dzięki MG mogłam poznać wiele niezapomnianych klasycznych dzieł, bez których współczesna literatura tak naprawdę nie miałaby racji bytu. Jestem im wdzięczna przede wszystkim za książki sióstr Bronte i za piękną serię Wydań Ilustrowanych, która już niejednokrotnie zachwycała moje czytelnicze upodobania. Następnie chciałabym wyrazić jak niezwykle ważna jest dla mnie współpraca z Wydawnictwem Świat Książki i Panią Katarzyną, która jest chyba najmilszą i najbardziej pomocną osobą z promocji z jaką miałam okazję współpracować. Do Świata Książki żywię ogromny sentyment także z innego powodu - kiedyś należałam do klubu czytelniczego ŚK, który systematycznie przesyłał niesamowite katalogi, pełne przepięknie wydanych książek. Uwielbiałam przeglądać te strony i zaznaczać długopisem co chcę przeczytać. Naprawdę często wydawałam tutaj ostatnie zaoszczędzone pieniądze :). Uwielbiam to wydawnictwo, ich szatę graficzną i książki, które tak naprawdę jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Miło i owocnie współpracuje mi się również z Wydawnictwem Literackim, które jako pierwsze dało mi możliwość czytania egzemplarzy przedpremierowych i które systematycznie dba o rozwój mojego czytelniczego gustu podsyłając co chwila ciekawe propozycje ;) Będąc przy Wydawnictwie Literackim nie mogłabym nie wspomnieć o Pani Marcie, Pani Agnieszce i Pani Aleksandrze, które są wprost niezastąpione :) Dziękuję również Wydawnictwu Zysk i S-ka i przemiłej Pani Żanecie, dla której nie ma rzeczy niemożliwych i która dała mi wyjątkową możliwość poznania tak fascynujących autorów jak chociażby Artur Conan Doyle, czy Helen Fielding. Przechodząc dalej chciałabym serdecznie podziękować Pani Monice reprezentującej Wydawnictwo Amber - współpraca z Panią to przyjemność :) i całemu zespołowi działu promocji Wydawnictwa Czwarta Strona - jestem urzeczona i zarazem niezmiernie szczęśliwa, że mogę się rozwijać pod Waszymi skrzydłami :). Dziękuję także całej załodze Bussiness&Culture za profesjonalizm i bezproblemową współpracę. Moją sentymentalną listę zamyka natomiast Grupa Wydawnicza Foksal łącznie z ich najmłodszym imprintem Wydawnictwem YA! Serdecznie dziękuję Pani Violettcie, Pani Agnieszcze i Pani Ewie za pokładane we mnie nadzieje i możliwość poznania tak wielu świetnych książek przedpremierowo. Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie trwała i trwała :). 

    Będąc przy współpracach z wydawcami, nie mogłabym nie wspomnieć o współpracach autorskich. Oczywiście na pierwszy plan wysuwa się tutaj Michał Krupa, który jest tak szalenie pozytywną osobowością, że nie potrafię sobie wyobrazić przyszłości bloga bez dalszej współpracy ;). Z sentymentem wspominam także współpracę z Panią Małgorzatą Cimek-Gutowską, Jolantą Kosowską i Tatianą Jachyrą - z prawdziwą niecierpliwością oczekuję kolejnych książek. Z podekscytowaniem czekam także na nową książkę Adriana Zawadzkiego.

    Współpracującym ze mną Wydawcom i reprezentującym ich Osobom oraz Autorom - tym wymienionym powyżej i wszystkim pozostałym - serdecznie dziękuję za cały ten rok. Mam również nadzieję, że te świeżo podjęte współprace będą się sukcesywnie rozwijały, by za rok pojawić się tutaj w jeszcze szerszej wypowiedzi :)

    Blog mnie rozwinął. Dodał pewności siebie i wiary. Rok temu nawet nie pomyślałabym, że mogę współpracować z autorami, że będę miała stały kontakt z wydawnictwami i że będę mogła czytać coś przedpremierowo. A już na pewno nie pomyślałabym, że inni będą uważać moje opinie za istotne, i że będę miała po części wpływ na to, czy ktoś kupi daną książkę, czy też nie. Ale to nie wszystko. Ten blog dał mi jeszcze kilka ważnych rzeczy: po pierwsze rozwinęłam swój warsztat pisarskipo drugie zaczęłam uważniej i dogłębniej czytać, a po trzecie odnalazłam wewnętrzny spokój i ukojenie. Wreszcie cała oddaję się pasji, która jest naprawdę ważną i integralną częścią mojego życia. Często powtarzam to ze śmiechem, ale prawdą jest też, że wszystkie inne zainteresowania jakie miałam - odeszły w zapomnienie - tylko czytanie książek, będzie już chyba zawsze ściśle związane z moim wewnętrznym "ja" i kreowaniem własnego życia. Nie wyobrażam sobie dnia bez książki, czy "mojego miejsca w sieci" ;)

    W tym wyjątkowym dniu, chciałabym także podziękować wszystkim osobom, które odwiedzały i odwiedzają mój blog - to Wy dajecie mi natchnienie do dalszego pisania, bez Was blog by nie istniał i nie miałabym takich pięknych wyników, gdyby nie Wy! To dla Was piszę i dla Was tworzę wyzwaniaPrzez ten rok poznałam naprawdę wiele fantastycznych i cennych osób, które codziennie mnie wspierają i motywują do działania. Wasze odwiedziny i wsparcie wielokrotnie napędzały mnie do dalszego prowadzenia bloga. Doceniam to. Doceniam Was. Dziękuję za wysyłane do mnie maile. Dziękuję za czas, który mi poświęcacie. Dziękuję za miłe słowa, za dyskusje pod postami, za rady i za inspirację. Dziękuję za ciepło, za przyjaźń i za akceptację. A także, z całego serca dziękuję za te dłogogodzinne rozmowy o wszystkim :). Dziękuję Wam za to, że jesteście!

    Były miesiące lepsze i gorsze, jednak patrząc przez pryzmat całego roku - jestem bardzo zadowolona. Przez ten czas wiele się zmieniło. Czego więc życzyć sobie i Wam na następny wspólny rok? Jak najwięcej dobrych książek i pozytywnych recenzji! Dziękuję, że jesteście ze mną i (nie)śmiało proszę o więcej. Chciałabym też powiedzieć, że nigdzie się nie wybieram ;)




    Podsumowanie statystyczne:
    Liczba wyświetleń: 183 050
    Liczba komentarzy: 8 250
    Liczba postów opublikowanych: 200 (czekających na publikację: 17)
    Liczba obserwatorów: 325 (blogger), 425 (fb), 343 (google+)
    Cykle: chciejka (#13), zachęcajka (#6), See... It sounds (#1), Ami.&BookTube (#1)stosik (#12)
    Zmiana szablonu: dwukrotnie

    poniedziałek, 19 stycznia 2015

    Stosik #12 | pierwszy w 2015 roku!



    Powyższy stosik prezentuje:

    Gayle Forman "Wróć, jeśli pamiętasz" - drugi tom "Zostań, jeśli kochasz", który przeczytałam dzisiaj. Opinię na temat tych obu książek poznacie już wkrótce ;)

    E.L. James "Pięćdziesiąt twarzy Greya" - Grey, na którego czaiłam się już mega, mega długo, ale wciąż nie mogłam się ostatecznie przekonać. Nie oczekuję od tej książki zbyt wiele, po prostu chciałam ją mieć, w filmowej okładce, to wszystko :3

    Wanda Żółcińska "Najdroższa" - całkiem ciekawie zapowiadający się debiut, któremu stawiam dość duże wymagania, ale czy je spełni - to się jeszcze okaże!

    Lisa See "Sieć rozkwitającego kwiatu" - pierwszy tom kryminalnej trylogii Lisy See, która zachwyca okładkami! Uwielbiam książki Świata Książki, wiecie? Uwielbiam!

    Tahereh Mafi "Dar Julii" i Lauren Oliver "Requiem" - ostatnie tomy trylogii. Czekałam aż będę miała wszystkie - teraz wreszcie mogę zacząć czytać ;) 

    Kelly Creagh "Nevermore. Kruk" i "Nevermore. Cienie" - trzeci tom ma się ponoć ukazać w tym roku... Generalnie książki wydane są pięknie, na białym konkretnym papierze ze świetnymi ornamentami i innym wizualnym dopieszczeniem :) Udało mi się je kupić po 17zł za sztukę co uważam za nie lada wyczyn ;) Bardzo chciałam zobaczyć co kryje w sobie ten paranormal, tym bardziej, że fabułę i opinie ma całkiem niezłe ;)

    Anna Gruszka "Splątany warkocz Bereniki" - wygrana w konkursie u cyrysi. Czytałam w wersji przed korektą (moje wrażenia już znacie), ogólnie jestem bardzo szczęśliwa, że wygrałam i że mogę mieć egzemplarz finalny. Jednak wolę te finalne książki, mimo wszystko... :)

    Elizabeth Hayes "W najciemniejszym kącie" i Jack Ketchum "Dziewczyna z sąsiedztwa" - to książki z dreszczykiem, które wisiały na mojej chciejce już około rok. Nie mogę się doczekać lektury, zwłaszcza Ketchuma, który jest ponoć fenomenalny...



    sobota, 17 stycznia 2015

    "Pierwsza na liście" Magdalena Witkiewicz




    Czy najbliższej przyjaciółce potrafiłabyś wybaczyć wszystko?
    Mimo tego, że zabrała Tobie to, co kochałaś najbardziej?
    A gdyby jej wybór okazał się błędem?

    Ina zaczęła nowe życie. Nie spodziewała się, że przeszłość zapuka do jej drzwi w najmniej oczekiwanym momencie.

    Patrycja w każdej chwili mogła wszystko stracić. Los postawił przed nią najtrudniejsze z zadań. Jak w ciągu kilku tygodni nauczyć ukochane córki jak żyć?

    Karola musiała wziąć sprawy w swoje ręce. Wyruszyła w podróż aby odnaleźć PIERWSZĄ NA LIŚCIE. Odnalazła. Ale wraz z nią wróciły bolesne wspomnienia...


    - Dlaczego ja? (...)
    - Dlaczego? Bo byłaś pierwsza na liście.
    [s. 8, prolog]



    Magdalena Witkiewicz z iście mistrzowską precyzją nakreśliła pełną ciepła i mądrości, ale też chwilami dość gorzką książkę o niezagojonych ranach i dawnych zdradach, o ciężarze upływającego czasu i nieśmiertelnej, prawdziwej przyjaźni, która jest w stanie powrócić krusząc góry i sprawić, że niemożliwe staje się możliwe.

    Autorka ma niesamowitą zdolność do pisania jednym tchem - otwierasz jej książkę i po chwili orientujesz się, że jesteś na 100 stronie. Niezwykle płynnie mówi o tym, jak wyswobodzić się z lęków i narzuconych sobie ograniczeń, o nieuchronności straty tak ogromnej, że odechciewa się żyć. Ta powieść to swoisty apel budzący do życia i skłaniający do refleksji nad wartością istnienia i znaczeniem wartości życia. O odpowiedzialności za siebie i za innych.

    Pani Magdalena swoją prozą potrafi wzniecić światełko nadziei - poza ujmującym warsztatem pisarskim - ta niesamowita powieść niesie w sobie piękne przesłanie, skłaniające do refleksji nad naszym życiem. Nad tym, czy przeżywamy dany nam czas we właściwy sposób i czy nie czujemy, że coś bezpowrotnie tracimy. Konfrontuje nas z naszymi głęboko skrywanymi lękami i obawami, które od dawna czekają na rozliczenie. Podświadomie każe się rozliczyć z negatywnymi emocjami i pielęgnowanymi konfliktami, które już dawno powinny były zostać zażegnane. "Pierwsza na liście" to nie tylko opowieść o tym, co się może stać gdy zaczynamy palić za sobą mosty, ale też swoista wskazówka na temat możliwości ratowania czyjegoś życia - przybliża informacje na temat bycia dawcą szpiku, w dosłowny sposób ukazując przy tym nadzieję oczekujących i wahania dawców. 

    Ta powieść to też w dziwny sposób realna historia. Poruszająca opowieść o tym, co się może stać, gdy pojawia się choroba, i gdy o życiu decydują tygodnie, później dni i godziny. O wsparciu i o wytrwałości, o chorobie i o walce. O żywych emocjach, autentycznych problemach i tym co najważniejsze - otwartości na kogoś. To ciepła opowieść o życiu, która wzrusza i porusza serca. To bezmiar ludzkich radości i lęków zamkniętych w rozdziałach książki. To opowieść prawdziwa, wiarygodna i niemal namacalna. Opowieść, w której najważniejsze są stosunki międzyludzkie. Lojalność, tolerancja i życzliwość. Miłość i przyjaźń. A przede wszystkim bycie "dla kogoś". Autorka udowadnia, że naprawdę warto przystanąć na chwilę i dostrzec wartości, o których istnieniu powoli zapominamy. Bardzo gorąco polecam lekturę tej książki - wszystkim, bez wyjątku.




    _____________________________________________________________________________
    Magdalena Witkiewicz, Pierwsza na liście, stron , Wydawnictwo Filia, 2015

    Za książkę serdecznie dziękuję Wydawnictwu Filia

    piątek, 16 stycznia 2015

    Zapętlone #1


    W postanowieniach na Nowy Rok zawarłam punkt twierdzący o tym, że chciałabym wprowadzić na blogu cykl muzyczny... a więc:

    Zapętlone

    powitajcie cykl muzyczny, w którym będę Was informowała o tym, czego aktualnie słucham :)

    *****

    Moje najnowsze odkrycie i jednocześnie piosenka pochodząca z soundtracku Fifty Shades of Grey
    Moim zdaniem: absolutne mistrzostwo!

    Ellie Goulding "Love me like you do" 



    Piosenka, którą męczyłam jakiś czas temu i której wprost nie mogłam przestać słuchać.
    Poza tym uważam, że teledysk jest świetny. Taki mega pozytywny!

    Coldplay "A sky full of stars"




    Piosenka, która na początku w ogóle mi się nie podobała, jednak po kilkakrotnym przesłuchaniu uważam, że jest niesamowita. I bardzo, ale to bardzo uzależniająca...

    Tove Lo "Out of mind"




    Głos Newmana rozpoznam chyba wszędzie... Całkowicie uwiodło mnie jego "Love me again" i teraz skusi mnie chyba każda jego piosenka ;)

    Calvin Harris "Blame" feat. John Newman




    Marlona lubię nie tylko za jego epizod z Mattafixem, ale też ze względu na ten charyzmatyczny głos.
    Czekam niecierpliwie na każdą jego płytę!

    Marlon Roudette "When the beats drops out"




    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...