sobota, 28 lutego 2015

"After. Płomień pod moją skórą" Anna Todd


Życie Tessy można podzielić na to, co zdarzyło się przed poznaniem Hardina
i na to, co zdarzyło się później...

Kiedy osiemnastoletnia Tessa zaczyna studia, jej życie wydaje się idealnie poukładane: bardzo dobre wyniki w nauce, perspektywa stażu i marzenia o pracy w wydawnictwie oraz wierny ukochany, który czeka na nią w rodzinnym mieście sprawiają, że Tessa wydaje się iść pewnie po swojej życiowej ścieżce. Nawet się nie spodziewa, że z pozoru niewinne spotkanie aroganckiego Hardina - przyjaciela jej współlokatorki z akademika - niebawem wywróci jej życie do góry nogami...

"After. Płomień Pod Moją Skórą" to ponoć fan fiction inspirowane postacią Harry'ego Stylesa - jednego z członków zespołu One Direction. Szczerze mówiąc, idea fan fiction jest mi całkiem obca i raczej nie poszukiwałam w treści tej książki postaci z One Direction, nawet nie wiem kim oni są (nie bijcie!) ale mogę powiedzieć Wam jedno - Anna Todd skradła tą historią moje myśli i serce. I mimo, że swoje "naście" lat mam już za sobą, to całkiem uległam i zarywałam noce dla Tess i Hardina!

After, już w chwili gdy pojawiło się w zapowiedziach, zwróciło moją uwagę, i teraz wiem, że miałam dobre przeczucie - ta książka to emocjonalne mistrzostwo. Jest wzruszająca i elektryzująca, a przy tym niebywale wciąga! Absolutnie nie przeszkadzały mi ciągłe burze hormonów i przerysowane emocje - bez żadnego "ale" dałam się wciągnąć w tę płomienną opowieść... Bo After to jedna z tych książek, gdzie czytając przeżywasz wszystko razem z bohaterami: jesteś wściekła na ich bezmyślność i zachowanie, smutna, gdy im się nie układa, szczęśliwa, gdy wszystko zmierza w dobrym kierunku i nie możesz się doczekać co będzie na następnej stronie... 

Poznajemy tutaj dwie skrajne osobowości - obie obarczone przeszłością i dylematami przez co relacja pomiędzy Tessą a Hardinem jest mocno złożona: z jednej strony pełna pasji i namiętności, a z drugiej niepewności i bólu. Taka też jest lektura tej książki. Niejednokrotnie miałam ochotę rozszarpać Tessę na strzępy, bo jej naiwność i brak konsekwencji w działaniu doprowadzały mnie do szewskiej pasji, z drugiej strony pojawiały się chwile, że chciałam ją przytulić i pocieszyć. Z kolei z Hardinem było trochę inaczej, w pewien dziwny sposób urzekła mnie jego postać. Był tak niestabilny, tak skomplikowany i tak trudny, a jednocześnie tak autentyczny i wiarygodny, że nie mogłam przestać się zastanawiać "co nim właściwie kieruje?". Zaspokajającej odpowiedzi nie znalazłam, tzn. może i znalazłam, ale wciąż mam nadzieję, że to nie wszystko, i że autorka jeszcze mnie zaskoczy ;) Okej, początkowo miałam wrażenie, że podejście Tessy i Hardina jest zbyt gwałtowne, ale później uznałam to za atut, bo pomiędzy bohaterami czuć takie napięcie, że niemal płoną strony ;) W ciągu minuty potrafili przejść burzliwej kłótni do namiętnej bliskości przez co sceny erotyczne pojawiają się tutaj bardzo często, ba, są jedną z głównych osi książki, ale naprawdę - są bardzo przyjemne i miłe w odbiorze!

Fabuła After mimo, że oparta na utartym schemacie - jest genialnie napisanaDo tego wywołuje podczas czytania tak wiele sprzecznych emocji, że wprost nie można się oderwać. Spędziłam z After świetne chwile, a dzięki zakończeniu - które rozwaliło mnie na łopatki - jestem pewna, że sięgnę po kolejne tomy. Najchętniej zrobiłabym to już! Jeżeli więc szukasz książki pełnej emocji, uczuć i dramatycznych sytuacji, która podczas lektury przyspieszy bicie Twojego serca i nieziemsko podkręci rozszalałe fantazje, tym samym wciągając jeszcze bardziej - nie zastanawiaj się ani chwili dużej - zdobądź ją i czytaj! Daj się porwać tej płomiennej historii. Gorąco polecam!


_________________________________________________________________________________
Anna Todd, After. Płomień pod moją skórą, stron 632, Wydawnictwo Znak, 2015
Przekład: Agnieszka Myśliwy

Za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji serdecznie dziękuję 

czwartek, 26 lutego 2015

"Współczesne maniery" Dorothea Johnson, Liv Tyler


Recenzja przedpremierowa
Premiera książki: 5 marca 2015


Światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina 
– prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania.


Liv Tyler, córka lidera grupy Aerosmith i jedna z najpiękniejszych aktorek Hollywood, wraz ze swoją babcią, ekspertką ds. etykiety, Dorotheą Johnson, stworzyły książkę: "Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt". Odkąd tylko dowiedziałam się o tej publikacji, wiedziałam, że będę chciała ją przeczytać. Tematyka savoir-vivre’u jest dla mnie bardzo interesująca, ponieważ poprawne formy towarzyskie stanowią ważny klucz do zawodowego i prywatnego sukcesu, przede wszystkim jednak umożliwiają harmonijne współżycie między ludźmi. Byłam też ciekawa, co takiego "współczesnego" Liv i jej babcia chcą przedstawić i jaką formę przyjmie cały poradnik. Szczerze mówiąc trochę się zawiodłam, bo pomijając już niewielką objętość książki, czyli jej zaledwie 178 stron, moim zdaniem wnętrze potraktowano ewidentnie "po łepkach". Ten cały savoir-vivre w wykonaniu Liv i Dorothei to powielenie prawd znanych od dawna, a ubranych jedynie w nową szatę graficzną i wypromowanych za pośrednictwem znanej twarzy Taylor oraz różnic pomiędzy rockowym życiem jej rodziców a grzecznościową profesją babci. Ale do rzeczy!

Autorstwo Liv ogranicza się tutaj tylko do subtelnego komentowania. W tych krótkich wypowiedziach, aktorka opowiada m.in. o tym jak nauczyła się mocno ściskać dłoń na powitanie,  dlaczego otwiera wszystkim drzwi, wrażenia ze swojego pierwszego lunchu biznesowego, wypracowany sposób odpisywania na smsy oraz wypady z dziadkami do restauracji... W dzisiejszych czasach, kiedy to walory towarzyskie i poczucie pewności siebie płyną ze zdobywanej na każdym kroku wiedzy - od studiów poczynając, na znajomości zdrowych obyczajów kończąc - po tak niezwykłym duecie, jak Liv i jej babcia-ekspertka, spodziewałam się więcej. "Współczesne maniery" są tak konkretne i proste niczym podstawowe kompendium zasad dobrego wychowania. Niniejszy poradnik zawiera więc fundamentalne zasady, obowiązujące bez względu na wiek, zawód, narodowość czy wyznanie, ale - nic ponadto. Żadnych wskazówek dotarcia na tytułową "drogę na szczyt". Owszem - konkretne i przyjemne dla oka ilustracje sprawiają, że reguły stają się łatwe do zapamiętania i przystępne, ale głównie dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swój kurs savoir-vivre’u albo - skrajnie - dla ważnych osobistości życia publicznego, niestety dla nikogo "pomiędzy". Poradnik generalnie wiele traci również w zderzeniu z polskimi realiami, nie tylko poprzez napiwki i toasty, którym autorki poświęciły cały rozdział. 

Rady pani ekspert Johnson odnoszą się więc do takich sytuacji jak, m.in.: prawidłowe nakrycie stołu do pięciodaniowego obiadu, czy tego jak się zachować na spotkaniu z prezydentem, przedstawić komuś ambasadora, czy członka rodziny królewskiej. Ciekawym rozdziałem jest za to "Uścisk dłoni w różnych częściach świata", z którego dowiedziałam się m.in. że tradycyjnym pozdrowieniem w Tajlandii jest tzw. "waj" (czyli podniesienie złożonych dłoni na wysokość twarzy) oraz rozdział "Jak to się je?" z którego dowiedziałam się, że nie powinnam nalewać całego kubka herbaty, a jedynie maksymalnie do 3/4 wysokości. Poza tym są tutaj same banały: trochę o spotkaniach i powitaniach, trochę o kontakcie wzrokowym i mowie ciała, trochę o rozmowie, trochę o odbieraniu telefonów, trochę o uprzejmości w podróży, trochę o manierach przy stole, trochę o rozmowie kwalifikacyjnej i trochę o etykiecie w Internecie. Zabrakło mi szczegółów, z których savoir-vivre się składa! Gdyby autorki zdecydowały się na przybliżenie czytelnikowi więcej anegdot z własnego życia oraz doświadczeń, tych bardziej konkretnych i wyrazistych - nadałyby całemu wnętrzu charakter, a tak jest tylko poprawnie. Do kogo więc adresowany jest ten poradnik? Na wstępie dowiadujemy się, że książka skierowana jest "do młodych ludzi stojących u progu kariery", ale rady autorek to tylko ogólne zasady, które raczej są już takim "młodym ludziom" doskonale znane (a przynajmniej mam nadzieję, że są).





 Poradnik dobrych manier od Liv Tyler i... jej babci

Dorothea Johnson – światowej sławy specjalistka od savoir-vivre’u, założycielka akredytowanej Szkoły Etykiety w Waszyngtonie. Znana z występów telewizyjnych, wielokrotnie udzielała porad dotyczących dobrych manier jako gość popularnego Ellen Show. Autorka pięciu książek o etykiecie i dobrych manierach.

Liv Tyler – gwiazda amerykańskiego kina, znana między innymi z ról w filmach Władca Pierścieni, Armageddon oraz Ukryte pragnienia. W 1997 roku trafiła na listę najpiękniejszych ludzi świata magazynu „People”. Jest córką lidera zespołu Aerosmith i wnuczką współautorki książki. 








_________________________________________________________________________________
Dorothea Johnson, Liv Tyler, Współczesne maniery, stron 178, Wydawnictwo Literackie, 2015
Przekład: Dorota Malina

Za udostępnienie przedpremierowego egzemplarza książki do recenzji serdecznie dziękuję 

środa, 25 lutego 2015

"Kotek Mamrotek" Kacper Dudek, Piotr Olszówka


Popularny Kotek Mamrotek ze "Świerszczyka" uczy opowiadać!

"Kotek Mamrotek" to komiksowa książeczka dla dzieci o przygodach Kotka imieniem Mamrotek. Ten dość nietypowy bohater, znany wielu małym czytelnikom z wydań Świerszczyka, występuje tutaj tym razem jako pełnoprawny i najważniejszy bohater. Co ciekawe - wszystkie ilustracje tej pięknej książeczki są czarno-białe, a samego tekstu jest raczej niewiele. Dwukolorowe obrazki mogą prawdopodobnie odstraszyć większość dziecięcych oczu, ale niepotrzebnie, bo taki właśnie jest urok Kotka Mamrotka. A zresztą w każdej chwili książeczka może posłużyć jako kolorowanka i wyzwalacz kreatywności :) 

"Kotek Mamrotek" Kacpra Dudka i Piotra Olszówki to doskonała pozycja dla dzieci, które znają już litery i próbują czytać niedługie teksty. Przeglądając książeczkę wyraźnie widać, że dołożono wszelkich starań, aby nauka czytania i kojarzenia była dla małego dziecka przyjemnością, a nieponumerowane ilustracje dodatkowo ćwiczą spostrzegawczość i budują wyobraźnię.

"Kotek Mamrotek" to książeczka proponująca edukację na wesoło, 
i z pewnością spotka się z zainteresowaniem każdego malucha :)

48 stron wypełnionych czarno-białym bohaterem to tak naprawdę kalendarzowy rok, w którym Kotek wraz ze swoimi zwierzęcymi przyjaciółmi przeżywa między innymi pierwszy wiosenny deszcz, razem z księżycem słucha Kociej Muzyki Nocą, maluje pisanki, robi psikusy na Prima Aprilis, cieszy się ciepłem słońca i zbiera jesienne liście, a także na koniec - ubiera dziwaczną choinkę :) 

Jedno jest pewne, Mamrotek to kotek bardzo zabawny i psotliwy, ale zachęcający dziecko do pierwszych prób w opowiadaniu własnych historyjek. 
Bo aby poznać przygody Kotka Mamrotka, trzeba uważnie obserwować i wyciągać wnioski :)










_________________________________________________________________________
Kotek Mamrotek, stron 48, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2015
Tekst: Piotr Olszówka
Ilustracje: Kacper Dudek

Za książkę serdecznie dziękuję Wydawnictwu Nasza Księgarnia

wtorek, 24 lutego 2015

Chciejka #17 | zapowiedzi marzec 2015, część 3: kryminał/sensacja/thriller


Dzisiaj zapraszam na przegląd marcowych zapowiedzi z gatunków raczej mroczniejszych :)

do części 1, czyli literatury młodzieżowej możecie przeskoczyć klikając tutaj
do części 2, czyli literatury obyczajowej i kobiecej tutaj

Wszystkie opisy i grafiki okładek pochodzą ze stron księgarni Internetowych, portalu Lubimy Czytać lub stron Wydawców.
Data premiery może ulec zmianie.




Ene, due, śmierć
M.J. Arlidge

Wydawnictwo Czwarta Strona
Premiera: 4 marzec 2015

Witaj w świecie, w którym najbliższa Ci osoba staje się Twoim wrogiem, a każda podjęta decyzja może być ostatnią w życiu. W świecie, w którym łzy szczęścia mieszają się z zapachem krwi.

Dla Helen Grace praca w policji jest wszystkim. Dla mordercy, którego tropi, śmierć to gra. Zdeterminowana, twarda, ale też skrzywdzona Helen będzie musiała zagrać z mordercą według jego reguł. Ene, due, śmierć to mroczny i trzymający w napięciu thriller, który zmiażdży twoje poczucie bezpieczeństwa. Zagrasz?

"Ene, due, śmierć" to pierwsza z serii książek z inspektor Helen Grace w roli głównej. Flagowy tytuł wydawnictwa Penguin Books. Wydarzenie Targów Książki we Frankfurcie w 2014 roku. Prawa do jej publikacji kupiło 25 krajów. Debiutancka powieść M.J. Arlidge’a - producenta telewizyjnego BBC - będzie miała też swoją ekranizację.


Szyfr
Mai Jia

Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Premiera: 19 marzec 2015

Jedna z najlepiej sprzedających się chińskich powieści, niezwykły literacki thriller, który prowadzi nas w głąb świata szyfrów. W swoim pasjonującym debiucie Mai Jia odsłania tajemniczy świat Jednostki 701, supertajnej organizacji szpiegowskiej, której zadaniem jest kontrwywiad i łamanie szyfrów.

Rong Jinzhen, autystyczny geniusz matematyczny z tajemniczą przeszłością, zostaje zwerbowany do Jednostki 701, co oznacza dla niego porzucenie badań naukowych. Jako największy chiński kryptograf Rong odkrywa, że wybitnym umysłem kryjącym się za szaleńczo trudnym Purple Code jest jego wybitny nauczyciel i najlepszy przyjaciel, który obecnie pracuje dla wroga Chin – ale to tylko pierwsza z licznych zdrad.

Powieść, błyskotliwie łącząca tajemnicę i napięcie szpiegowskiego thrillera z psychologicznie zniuansowanym wnikliwym studium charakterów i magicznymi cechami chińskich baśni, odkrywa w kryptografii klucz do ludzkiego serca. Ta wciągająca zagadka i metafizyczna analiza umysłu geniusza jest pierwszą powieścią jednego z najwybitniejszych i najpopularniejszych współczesnych chińskich pisarzy, która ukazuje się po polsku. Wydano ją również w Stanach Zjednocznonych, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Hiszpanii, Holandii, Turcji, Izraelu, Czechach, Włoszech, Portugalii, Korei, Tajwanie, Rumunii, Danii, Serbii, Brazylii i na Węgrzech.

Ta powieść jest jak chińska wersja Pięknego umysłu napisana przez chińskiego Dana Browna.
- "New Republic"


Czarne nenufary
Michel Bussi

Wydawnictwo Świat Książki
Premiera: 18 marzec 2015

Nowa powieść bestsellerowego francuskiego autora, którego książki sprzedano w nakładzie ponad pól miliona egzemplarzy.

Wszystko jest tylko złudzeniem, zwłaszcza kiedy lustrzane odbicia dostarczają nowych poszlak i zacierają ślady. Jednak morderstwa, które zakłócają spokój Giverny,  ukochanego miasteczka Claude'a Moneta, są bardzo realne. W sercu intrygi znajdują się trzy kobiety:  dziewczynka z talentem do malarstwa, niezwykle powabna nauczycielka i stara kobieta o sowich oczach, która wszystko widzi i wszystko wie. I  oczywiście niszczycielska namiętność. A w tle pogłoski o zaginionych lub skradzionych obrazach Moneta, wśród których miały jakoby się znajdować słynne czarne Nenufary.


Kryminalistka
Joanna Jodełka
Wydawnictwo Świat Książki
Premiera: 18 marzec 2015

Trzymający w napięciu kryminał psychologiczny autorki Kamyka i uhonorowanej Nagrodą Wielkiego Kalibru Polichromii

Czy w siedzącej na ławce kobiecie: brudnej, rozczochranej, w porwanym ubraniu, ktokolwiek rozpoznałby autorkę poczytnych kryminałów? Ona sama wie jedno: musi jak najszybciej uciekać, bo… zabiła dwie osoby. Rozpoczyna się więc upiorna podróż, podczas której Joanna będzie walczyć z własnymi słabościami, a nawet otrze się o śmierć. I wciąż będzie próbowała w myślach uporządkować straszliwe wydarzenia ostatnich dni.

Małżeństwu Joanny daleko było do ideału. Krzysztof, autor bestsellerowych poradników psychologicznych, w prywatnym życiu nigdy nie stosował się do rad, którymi tak chętnie dzielił się z czytelnikami. Żonę traktował z góry, a jej pisarstwo uważał co najwyżej za nieszkodliwe hobby. Interesowało go wyłącznie zarabianie pieniędzy. Czas spędzał przeważnie w gronie wpływowych znajomych. W końcu Joanna odważyła się powiedzieć dość. Erotyczna przygoda okazała się tylko wstępem do nieoczekiwanych zmian w życiu potulnej dotąd kobiety. Coraz bardziej osaczana przez znajomych Krzysztofa, Joanna krok po kroku zaczyna poznawać okrutną prawdę. Czy ktoś w końcu pomoże jej się wyrwać z zaklętego kręgu?


Narko-polis
Jeet Thayil

Wydawnictwo W.A.B.
Premiera: 18 marzec 2015

Książka nominowana do jednej z najważniejszych nagród literackich na świecie „Man Booker Prize”.

Halucynogenna opowieść, w której w oparach opiumowej fajki poruszamy się po zakazanych dzielnicach Bombaju. Miasta pełnego seksu, perwersji, uzależnienia, śmierci, ale także miłości i szaleńczej namiętności. To obraz Indii, jakich do tej pory nie poznaliśmy. Dla miłośników „Slumdoga. Milionera z ulicy”.



Łzy diabła
Magdalena Kozak

Wydawnictwo Insignis
Premiera: 18 marzec 2015

Opowieść o królewiczu Izzacie, synu króla Farji, Sakawata Szamara, który wyrusza z polecenia ojca na wyprawę wojenną w celu utorowania szlaku do transportu czarsu, i z rozkapryszonego młodzieńca staje się prawdziwym mężczyzną.

"Łzy diabła" to opowieść o Znajdzie, człowieku znikąd, który w wyniku niesamowitych splotów okoliczności, a także dzięki zdumiewającemu hartowi ducha ze zwykłego pastucha zmienia się w Mściciela z Pól – owianego ludową legendą groźnego partyzanta, walczącego z królewskimi wojskami u boku tajemniczego hrabiego Cienia.

"Łzy diabła" to opowieść o honorze, żołnierskim etosie, niezłomności i miłości. To pasjonująca historia walki o własną tożsamość: w wypadku Izaata potrzebną, by ocalić Farję i przejąć po ojcu tron, w wypadku Znajdy – dawno i zdawałoby się bezpowrotnie utraconą.

"Łzy diabła" to Afganistan Magdaleny Kozak i jej doświadczenia nabyte podczas misji wojskowych w tym kraju, przeniesione do odległego fantastycznego świata i podane czytelnikowi w formie pasjonującej epickiej historii.



Niewidzialny człowiek z Salem
Christoffer Carlsson

Wydawnictwo Czarna Owca
Premiera: 18 marzec 2015

Ostatnie dni lata. W sztokholmskim schronisku dla bezdomnych policja znajduje ciało zastrzelonej narkomanki. Światła radiowozów budzą mieszkającego w tej samej kamienicy zawieszonego w obowiązkach policjanta, Leo Junkera. Junker nie może jednak trzymać się z dala od tej sprawy – okazuje się, że morderstwo powiązane jest z jego własną trudną młodością i tragicznym wydarzeniem sprzed lat, które na zawsze odmieniło jego życie. W ciemnych zaułkach miasta, opanowanych przez organizacje przestępcze, rozpoczyna się poszukiwanie zabójcy oraz prawdy o przeszłości Junkera…

Nagroda Szwedzkiej Akademii Kryminałów za najlepszy szwedzki kryminał 2013



FUTU.RE
Dmitry Glukhovsky

Wydawnictwo Insignis
Premiera: 4 marzec 2015

Pokonaliśmy śmierć. I co dalej?
Odkrycia naukowe poprzedniego pokolenia zapewniły mojemu nieśmiertelność i wieczną młodość. Ziemię zaludniają piękne, tryskające zdrowiem i nieznające śmierci istoty. Lecz każda utopia ma swoje cienie. Tak… Ktoś musi to robić – czuwać, by ów nowy wspaniały świat nie runął pod ciężarem przeludnienia, dbać, by jego kruchej równowagi nie zniszczyły zwierzęce instynkty człowieka. Ktoś musi troszczyć się o to, by ludzie żyli tak, jak przystoi nieśmiertelnym. Tym kimś jestem ja.

FUTU.RE – oszałamiająca rozmachem wizji i ładunkiem emocji nowa powieść Dmitrija Glukhovsky’ego, autora bestsellerowego METRA 2033; to nie tylko pełnokrwista science fiction z trzymającą w napięciu fabułą, zaskakującymi zwrotami akcji i wielopłaszczyznową refleksją na temat kondycji społeczeństw Europy, Ameryki, Rosji… To literatura, która aż kipi od emocji. O ile autor METRA 2033 był jeszcze właściwie chłopcem, to FUTU.RE napisał już mężczyzna.


poniedziałek, 23 lutego 2015

"Przeznaczeni" Holly Bourne



Gorące uczucie, nadciągający kataklizm, wyścig z przeznaczeniem i brak logiki

Stało się. Wiedziałam, że dobra passa nie może trwać aż tak długo. Oto trafiłam na książkę, która nie wzbudziła mojego zachwytu, ale za to przyjemnie połechtała wewnętrzną ironistkę ;)

możliwe spoilery

Ona, Poppy Lawson, siedemnastoletnia dziewczyna, notorycznie nadużywająca mascary, która nie jest "tą typową nastolatką" (jak o sobie mówi), czyli nie wierzy w miłość i uważa, że mężczyźni wcale nie są jej potrzebni do szczęścia - pewnego dnia poznaje niegrzecznego gitarzystę - no i z miejsca trafia ją strzała amora, ale tak, że aż mdleje. Dosłownie. A jakże. Noe, gorący i oczywiście mega tajemniczy gitarzysta niejakich "Nerwobóli" (nazwa zespołu, sic!) rwący laski na swój buntowniczy look i kasę starych, z miejsca zmienia życie Poppy o 180 stopni postanawiając przy okazji okazać gest i porzucić barwny żywot chama i dziwkarza, no bo Poppy jest oczywiście tak wyjątkowa, tak piękna i tak powalająco wspaniała, że aż wstrząsa całym poukładanym światem Noego, notabene systematycznie korzystającego z pomocy psychologa (zresztą podobnie jak Poppy). Czyli historia jest prosta, tak? A jednak nie! Ich miłość i słodka sielanka prawdopodobnie doprowadzi do zagłady świata wywołując przy okazji serię kataklizmów naturalnych i zwracając uwagę... Kogo? FBI! Śmiać się czy płakać? "Przeznaczeni" są po pierwsze: banalni, a po drugie: kompletnie nielogiczni. Ta książka to bzdurna historia, beznadziejne postaci i niekończące się pasmo niezrozumiałych rozwiązań!

Wszystkie bohaterki tych współczesnych pseudoromansideł dla Młodych Dorosłych są jak odbite z jednego wzorca: zaprzysiężone dziewice i życiowe sieroty zagubione w świecie imprez i depresji, którym palma odbija na widok "seksownych i tajemniczych buntowników" z problemami psychicznymi. Oczywiście są książki lepsze, chociażby J. Lynn, która ratuje się humorem, ale są też gorsze i tak oto tutaj mamy "Przeznaczonych", czyli debiut literacki pisarki i dziennikarki Holly Bourne, która na co dzień (uwaga) pomaga młodzieży radzić sobie z problemami natury emocjonalnej... Może dlatego te wszystkie dramy Noego i Poppy dostarczają świetnej rozrywki? Poza tym, przez większą część książki, okropnie wieje nudą. Sytuacji nie ratuje nawet podkoloryzowany spisek (szczerze mówiąc liczyłam tutaj na jakiś element pozaziemski, a nie zwykłe FBI!). Ale dość. Basta. Grupą docelową tej powieści jest rzecz jasna młodzież, jednak język, jakim posługują się bohaterowie powieści, momentami zdaje się być zbyt przesadzony, i uważam, że zawiodło tłumaczenie, no bo: Nerwobóle, albo Kucyki, jako grupy rockowe? Czy "Ulewa" jako imię? No sami powiedzcie!

Zdaję sobie sprawę, że książka spodoba się pewnie wielu nastolatkom, może nawet gdybym sama była ciut młodsza zareagowałabym inaczej, ale jest jak jest. Nie kupuję tej historii, nie przemawiają do mnie bohaterzy ani tym bardziej fabuła.  Na plus zasługuje zakończenie, które swoją nieschematycznością ratuje w moich oczach tę powieść, no i fenomenalna okładka. Pod każdym innym względem - jest słabo. 



_________________________________________________________________________
Holly Bourne, Przeznaczeni, stron 448, Wydawnictwo YA!, 2014
Przekład: Filip Makowiecki

Za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji serdecznie dziękuję
Wydawnictwu YA! oraz Grupie Wydawniczej Foksal

niedziela, 22 lutego 2015

"My" David Nicholls



Czy jedne wakacje mogą naprawić to, co się psuło przez długie lata?


Podobnie jak popularny "Jeden dzień", "My", to opowieść o dość dziwnej parze, lecz tym razem bohaterami jest "stare dobre małżeństwo".  I tak, mamy tutaj Douglasa, 54-letniego biochemika o flegmatycznym usposobieniu, który na co dzień pochłonięty badaniami nad muszkami owocowymi zdaje się być, tak naprawdę zupełnie zagubiony w świecie emocjonalnych rozterek, zaś jego żona i zarazem kompletne przeciwieństwo, Connie, dzika, spontaniczna i niespełniona artystka, mająca za sobą burzliwą przeszłość, od pewnego czasu poszukuje nowej drogi życia. Kiedy więc Connie oświadcza mężowi, że ich małżeństwo dobiegło końca i że wkrótce się wyprowadzi, Douglas postanawia walczyć o związek, tym bardziej, że ich syn, Albie, wkrótce opuści rodzinny dom i wyjedzie na studia. Douglas nie potrafi zrozumieć, dlaczego uczucie Connie się "wypaliło", a tym samym pogodzić się z myślą o samotności. Chwyta się więc ostatniej deski ratunku i zaplanowaną już wcześniej rodzinną wycieczkę po Europie - postanawia zamienić w podróż życia. Ma wielką nadzieję, że czas spędzony razem, pozwoli jemu i Connie, znów zbliżyć się do siebie i sprawi, że żona pokocha go na nowo, a syn odzyska do niego szacunek. Bukuje więc hotele, kupuje bilety i wszystko starannie planuje. Czy więc coś może pójść nie tak? Okazuje się, że bardzo wiele. Podróż nie należy do udanych. Zainteresowana sztuką Connie, ma własny pomysł na to, co i kiedy zobaczyć, a Doug, jako kompletny laik artystyczny, próbuje za wszelką cenę sprawić żonie przyjemność, za to Albie najchętniej pozbyłby się rodziców i zwiedzał wszystko na własną rękę lub z kolegami. Decyzja o rozwodzie zostaje więc odłożona w czasie, a Douglas za wszelką cenę stara się uratować małżeństwo...

"Zastanawiać się nad życiem bez niej - to niewyobrażalne. Dosłownie. Nie byłem w stanie sobie tego wyobrazić. Dlatego uznałem, że nie można do tego dopuścić. 

Powieść składa się z dwóch równoległych narracji: rozdziały Connie i Douglasa, opowiadające o początkach ich znajomości i narodzinach miłości są przeplatane rozdziałami dotyczącymi poszczególnych etapów podróży życia. Balansując pomiędzy przeszłością, a teraźniejszością poznajemy więc historię burzliwego związku pary. Jednak te dwa aspekty narracji zdają się stawiać to samo pytanie: Dlaczego Connie chce zostawić Douglasa, i dlaczego, do diabła, za niego wyszła? Co ciekawe, choć Douglas trzyma wszystkie karty (jak na pierwszoosobowego narratora przystało), jest tak owładnięty samodesperacją, że aż zaślepiony...

Podzielona na 180 krótkich rozdziałów książka, to zabawna, chwilami wyciskająca łzy opowieść o oddaniu, wierności i wierze w siłę miłości. "My" zachwyciło moje oczy okładką, ale nie tylko. David Nicholls, który już w powieści "Jeden dzień" dał się poznać jako zręczny pisarz, wytrawny gawędziarz i wnikliwy obserwator współczesnych obyczajów i tym razem zbudował trzy, pełnowymiarowe postaci oplecione siecią skomplikowanych pajęczyn emocjonalnych. Ta książka to świetnie napisana, przejmująca i jednocześnie zabawna odyseja człowieka, który za wszelką cenę i zdawałoby się, że w myśl staropolskiego przysłowia lepiej późno niż wcale, stara się zachować miłość swojej żony i syna. 

"My" to wspaniała, wielopłaszczyznowa i pełna gorzkiego humoru tragikomedia o miłości, która powinna trwać wiecznie, i której nic nie powinno zagrażać. Opowieść o rodzinie, o relacjach i o rozstaniach. I choć jest to mało prawdopodobne, by "My" mogło zaskoczyć lub zachwiać czytelnikiem, to uważam, że powinno sprowokować do spojrzenia na siebie z różnych perspektyw: bo może czasem, w codziennej pogoni, przytłoczeni pracą i nadmiarem obowiązków, po prostu jesteśmy zbyt zaślepieni, by dostrzec pierwsze sygnały? A może jednak, oszukując siebie, podświadomie wypieramy odczucie, że to, co się dzieje zbliża nas do nieuniknionego? Bardzo Wam polecam ten tytuł, nie tylko ku rozrywce, ale też ku własnym przemyśleniom.

Poza tym "My" ma jeszcze jedną zaletę - po tej książce będziecie chcieli wyruszyć na wycieczkę po Holandii, Francji, Włoszech, czy Hiszpanii ;)

Książka nominowana do Nagrody Bookera 2014.


___________________________________________________________________
David Nicholls, My, stron 480, Wydawnictwo Świat Książki, 2015
Przekład: Jan Kraśko


Za możliwość przeczytania książki serdecznie dziękuję Wydawnictwu Świat Książki

sobota, 21 lutego 2015

Zapowiedź książki, która ukaże się pod moim patronatem!



Z wielką przyjemnością chciałabym Was poinformować 

o zbliżającej się premierze książki, nad którą objęłam patronat medialny. 


"Maślana. Czas pokoju" autorstwa Michała Krupy zagości w księgarniach już 2 marca 2015!





piątek, 20 lutego 2015

Zachęcajka #8 | Moje historie prawdziwe


Wydawnictwo Literackie 
przedstawia:

Kolekcjonerskie wydanie tekstów Janusza L. Wiśniewskiego 

Prawdziwa uczta dla miłośników opowiadań jednego z najpopularniejszych pisarzy w Polsce i za granicą. Przejmujące historie, które rozgrywały się w tekstach Wiśniewskiego – i sercach czytelników – w ciągu ostatniej dekady, teraz zebrane w jedną całość.



Janusz Leon Wiśniewski
Moje historie prawdziwe
oprawa twarda
premiera: 18 marca



"Moje historie prawdziwe" to kilkaset stron opowieści, które od lat zachwycają czytelników. Bawią, skłaniają do refleksji, zaspokajają głębokie pragnienia, na długo pozostają w pamięci. Tom zawiera wszystkie teksty pisarza wydawane wcześniej w dziewięciu osobnych zbiorach. To świetna wiadomość dla fanów Janusza L. Wiśniewskiego, ale też kusząca propozycja dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji poznać twórczości jednego z najpopularniejszych polskich pisarzy. Opowiadania w kolekcjonerskim wydaniu ułożone są tematycznie: coś dla siebie znajdzie tu ONA, ON, wreszcie ONI.

_______________

Jak pewnie wiecie - mam słabość do Wiśniewskiego. Z prawdziwą pasją kolekcjonuję jego książki i na chwilę obecną mogę pochwalić się już całkiem pokaźnym zbiorem (jednak wciąż niekompletnym ;)). Na moim blogu, mogliście czytać już recenzje takich książek jak: "Ślady""Moja bliskość największa" i "Grand". W najbliższej przyszłości pojawi się tutaj także recenzja "Kulminacji", które ostatnio otrzymałam, a także - mam nadzieję - powyższych "Moich historii prawdziwych" :)

Wiśniewski, jako jeden z niewielu pisarzy, potrafi w minimalistycznej formie utworu oddać maksymalną ilość emocji i uczuć. Dlatego uważam, że opowiadania Wiśniewskiemu wychodzą o wiele lepiej niż dłuższe formy, gdzie niekoniecznie potrafi wszystko scalić (przykładem niech będzie nie do końca udany "Grand"). Jego teksty są inteligentne, błyskotliwe i pełne intymności, ale także (niestety) dość przewidywalne - przez co Autor ma jedną zasadniczą wadę (albo zaletę, jak kto woli) - jego tekstów po prostu nie da się czytać szybko, wymagają skupienia i oddania, a przede wszystkim czasu, bo Wiśniewski, w zbyt wielkiej ilości może zaszkodzić ;)

Bardzo czekam na tę książkę. A Wy? :)
Lubicie Wiśniewskiego?

czwartek, 19 lutego 2015

Chciejka #16 | zapowiedzi marzec 2015, część 2: literatura obyczajowa i kobieca


Chciejka pełna zapowiedzi marcowych!

Dzisiaj zapraszam na przegląd literatury kobiecej i obyczajowej :)

(do części 1, czyli literatury młodzieżowej możecie przeskoczyć klikając tutaj)

Wszystkie opisy pochodzą ze stron księgarni Internetowych, portalu Lubimy Czytać lub stron Wydawców.
Data premiery może ulec zmianie.




Razem będzie lepiej
Jojo Moyes

Wydawnictwo Znak
Premiera: 30 marzec 2015

Na miejscu Jess każdy miałby dosyć. Pracy na dwa etaty, chodzenia przez cały rok w jednej parze dżinsów, kupowania najtańszych jogurtów na promocji w supermarkecie i wybaczania byłemu mężowi, że nie płaci alimentów. Jednak Jess nie należy do kobiet, które łatwo się poddają. „Damy sobie radę” mogłaby mieć wydrukowane na koszulce. Kiedy okazuje się, że jej córka ma szansę na zdobycie stypendium w wymarzonej szkole, gotowa jest ruszyć na drugi koniec kraju, zabierając ze sobą: jednego problematycznego nastolatka, jedną wybitnie uzdolnioną dziewczynkę z chorobą lokomocyjną,  jednego kudłatego psa o wielkim sercu oraz... przypadkowo spotkanego mężczyznę na życiowym zakręcie, który w krytycznym momencie wyciąga do nich pomocną rękę. Czy wspólna podróż pokaże im, że… razem będzie lepiej?


Szkoła szycia Panny Scarlet
Kathy Cano-Murillo

Wydawnictwo W.A.B.
Premiera: 4 marzec 2015

Aby zdobyć pieniądze na przeprowadzkę do Nowego Jorku, Scarlet Santana otwiera wieczorową szkołę szycia w miejscowym sklepie z płytami. Chętne do nauki kobiety zaprzyjaźniają się, a Scarlet z nauczycielki staje się uczennicą. Wszystkie bohaterki przekonują się przy okazji, że jeden wzór dobrego życia nie istnieje, a szczęście zawsze zdarza się przypadkiem.




Maminsynek
Natasza Socha

Wydawnictwo Filia
Premiera: 4 marzec 2015

Matka Leandra wbiła we mnie spojrzenie, aż rozbolała mnie trzustka. Jej źrenice zrobiły się nienaturalnie wielkie, a długie palce postukiwały
o filiżankę z kawą. Wwiercała się tak jeszcze z dziesięć minut, szczegółowo penetrując wszelkie zakątki mojego ciała, które mogłyby zdyskredytować mnie w jej oczach. Nierówne nerki? Koślawe serce? Zbyt zwinięte jelito cienkie? Zrozumiałam, że idealna kobieta, która mogłaby zaopiekować się jej synem, nie istnieje. Problemu nie stanowią trzy nowe pryszcze, które próbowałam ukryć pod pudrem, tylko ja sama. Ogólnie. Ja jako ja.



Młodsza
Pamela Redmond Satran

Wydawnictwo Czarna Owca
Premiera: 18 marzec 2015

Mogłaby być jego matką... Tak, Alice zawsze wyglądała młodo, nawet z siwiejącymi włosami i, powiedzmy to sobie szczerze, nudnym stylem gospodyni domowej z New Jersey. A konkretnie, byłej gospodyni domowej. Mąż ją porzucił, córka dorosła, a ona, cóż, została z niczym. Rozpaczliwie potrzebuje nowego życia. Maggie, najlepsza przyjaciółka i modna nowojorska artystka, niczym wróżka odmienia ją w Sylwestra. Dzięki cudownemu działaniu farby do włosów i obcisłych dżinsów Alice, nim mija północ, całuje się w jakimś barze na Manhattanie z chłopakiem, który nosił pieluchy, gdy ona była w liceum. Zdecydowanie zbyt dobrze się bawi, by przejmować się metryką. Potem wszystko już idzie jak z płatka. Alice ubiega się o pracę w firmie, w której była zatrudniona na krótko przed tym, jak została matką, i... dostaje ją! Tymczasem Josh, ten od pieluch, zakochuje się w niej po uszy, bo Alice jest o wiele fajniejsza niż dziewczyny w jego wieku. Jest jednak mały problem, chłopak myśli, że jego ukochana ma 29 lat, a Alice pierwszy raz, odkąd skończyła 29 lat, ma poczucie, że jej życie nabiera rozpędu. Jedyne, co spędza jej sen z powiek, to potencjalna wpadka...



Tully
Paullina Simons

Wydawnictwo Świat Książki
Premiera: 4 marzec 2015

Wyzywająca buntowniczka. Zdradzona przyjaciółka. Namiętna kochanka prześladowana przez mężczyznę, którego dotyk jest potężniejszy niż jej ból. Bohaterka, której nie zapomnicie. Znakomita powieść o namiętności i stracie, miłości i zdradzie, przyjaźni zdolnej przetrwać nawet śmierć i wyjątkowej kobiecie usiłującej odnaleźć w tym wszystkim sens.

Późne lata siedemdziesiąte na amerykańskiej prowincji. Tully Makker jest twardą nastolatką, której życie solidnie dało w kość. Przeżyła porzucenie przez ojca, molestowanie seksualne i przemoc ze strony najbliższych, wreszcie zdradę najbliższej przyjaciółki. Te bolesne zdarzenia pozostawiły blizny na jej nadgarstkach i te głębsze, w sercu. Kiedy z biegiem lat Tully ze zbuntowanej nastolatki zamienia się w stateczną kobietę, wydaje jej się, że wreszcie odzyskała kontrolę nad swoim losem. Nic bardziej mylnego…




Słodko-gorzkie życie
Colleen McCullough

Wydawnictwo Świat Książki
Premiera: 4 marzec 2015

Epicka opowieść o miłości, zdradzie i wynagrodzeniu krzywd. Saga, której akcja toczy się w Australii w latach dwudziestych ubiegłego wieku, pióra autorki znakomitej powieści "Ptaki ciernistych krzewów".

Cztery córki pastora Latimera są znane z urody, inteligencji i ambicji w całej Nowej Południowej Walii.  Bardzo ze sobą związane, solidarnie się wspierają, wierząc, że tak będzie zawsze. Razem opuszczają rodzinny dom, aby uczyć się pielęgniarstwa. Zamieniając łoża z puchową pościelą na plebanii na spartańskie prycze w szpitalnej bursie. Wielki Kryzys odciska swe piętno na życiu Australii, więc muszą realizować swe ciche marzenia w zmieniającym się wokół  świecie. Czy osiągną niezależność, której tak bardzo pragnęły? Czy życie, podobnie jak miłość, będzie miało słodko-gorzki smak?

"Prawdziwa epopeja. Nietrudno zrozumieć, dlaczego ta niesamowita opowieść zyskała miano australijskiego Przeminęło z wiatrem."
- "Observer"



Zaplątani
Emma Chase

Wydawnictwo Filia
Premiera: 4 marzec 2015

Drew Evans to zwycięzca. Przystojny, arogancki, czarujący. Jednym uśmiechem uwodzi najpiękniejsze kobiety Nowego Jorku. Ma lojalnych przyjaciół i wpływową rodzinę. Dlaczego więc ostatnie siedem dni spędził zamknięty w swoim apartamencie, pogrążony w depresji? On powie Wam, że ma grypę. Ale wszyscy wiemy, że to nieprawda.
Katherine Brooks jest błyskotliwa, piękna I ambitna. Nikomu nie pozwoli stanąć na ścieżce do kariery. Gdy zatrudnia ją ojciec Drew, życie pewnego siebie playboya wywraca się do góry nogami. Kate jest profesjonalna, perfekcyjna i… irytująca.
Drew staje przed wielkim wyzwaniem. Czy połapie się w swoich uczuciach? 

"Zaplątani" to nie romans, do którego przyzwyczaiły się Wasze matki. To skandalizująca, pasjonująca i dowcipna opowieść o mężczyźnie, który dużo wie o kobietach. Chociaż nie tyle, ile mu się wydaje. Powieść "Zaplątani" to międzynarodowy bestseller, została już przetłumaczona na ponad 15 języków. 

"Chcesz wiedzieć co tak naprawdę myślą faceci? Na pewno? Przygotuj się na to, ze będziesz pękać ze śmiechu i aboslutnie pokochasz tę historię!"
- Alice Clayton, USA Today bestselling author



Zrządzenie losu
Allie Larkin

Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Premiera: 26 marzec 2015

Żeby przekonać się, kim naprawdę jesteś, porzuć wyobrażenia o tym, jaka być powinnaś!

Każdy z nas chciałby czasem być kimś innym. Jenny Shaw słyszy za sobą wołanie „Jessie!” w hotelowym holu i odruchowo ogląda się przez ramię. Całe życie była grzeczna i układna, jednak tym razem coś każe jej skorzystać z okazji i podszyć się pod Jessie Morgan, do której jest uderzająco podobna. Samotna i zagubiona, niespodziewanie zyskuje krąg serdecznych przyjaciół i ku swemu ogromnemu zaskoczeniu wdaje się w romans. Zgłębiając przeszłość Jessie, odkrywa tajemnicę, która nakłania ją do kolejnego śmiałego kroku w nieznane. Co z tego wszystkiego wyniknie?



Teoria niegrzecznej dziewczynki
Hubert Haddad

Wydawnictwo W.A.B.
Premiera: 18 marzec 2015

Dziewiętnastowieczna Ameryka. Margaret i Kate Fox (postaci autentyczne) wychowują się w farmerskiej rodzinie na prowincji. W starym domu, do którego się przeprowadzają, Kate nawiązuje kontakt z duchem. Mr Splitfoot – jak go nazwała – przychodzi na każde wezwanie. Wieść rozchodzi się po okolicy. Medialne zdolności sióstr stają się zajęciem dochodowym. Rodzina przenosi się do Nowego Jorku, a Stany ogarnia fala seansów spirytystycznych...



Sekretne życie pszczół
Sue Monk Kidd

Wydawnictwo Literackie
Premiera: 18 marzec 2015

Najsłynniejsza książka Sue Monk Kidd, autorki bestsellerowych Czarnych skrzydeł.
Pachnąca miodem, ciepła, wzruszająca i przerażająca zarazem opowieść o konfliktach na tle rasowym i kobiecej przyjaźni ponad podziałami. Lily jest biała, ma 14 lat, oschłego, agresywnego ojca i olbrzymie poczucie winy. Przed dziesięcioma laty przez przypadek zastrzeliła swoją matkę. Spokój pomagają jej odzyskać noszące imiona letnich miesięcy, czarnoskóre mieszkanki pewnej pasieki w Tiburon, gdzie Lily trafia, jadąc śladami mamy. Ale nawet ten niezwykły azyl, gdzie pszczoły wiodą swoje sekretne życie, nie chroni przed światem zewnętrznym. Najważniejsza jest wiara w siebie… 
Zekranizowana z sukcesem niezwykła książka przetłumaczona na 36 języków, sprzedana w samych Stanach Zjednoczonych w nakładzie ponad 6 milionów egzemplarzy, opowiada o przerażającej codzienności stanów południowych Ameryki połowy lat sześćdziesiątych XX wieku, kiedy niewolnicy odzyskali już wolność, ale tylko na papierze. 


***
Coś szczególnie wpadło Wam w oko? ;)

W kolejnej, trzeciej części przedstawię zbiór zapowiedzi z gatunków mroczniejszych:
kryminał, thriller, s-f, fantastyka ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...