poniedziałek, 30 marca 2015

[zakończony] Wygraj książkę!

Tak sobie pomyślałam, że dawno nie było tutaj żadnego konkursu... 
Trzeba więc naprawić to koszmarne przeoczenie! :) 

Zapraszam!

baner konkursowy

Długo zastanawiałam się nad zasadami, ale skoro na blogu pojawił się mały konkursowy zastój, to na początek postanowiłam Was po prostu "rozruszać" i zrobić popularną "rozdawajkę" ;) Zatem niniejszy konkurs polega wyłącznie na zgłoszeniu się i zaobserwowaniu bloga oraz zamieszczeniu na swojej stronie/blogu/facebooku/google+ konkursowego baneru podlinkowanego do tego postu. Proste? Proste! :)


Wzór zgłoszenia:
  • zgłaszam się!
  • e-mail:
  • obserwuję jako:
  • baner:


Nagrodą jest:

"Tylko Ty" Jasinda Wilder


"Tylko ty jest książką utrzymaną w lekkim stylu i niewymagającym, młodzieżowym tonie. Pełna wzruszeń i wszelkich emocji, które soczyście sączą się z każdej strony - pozwala na zapomnienie o codzienności. Intryguje, pochłania i zniewala. Polecam wszystkim nastolatkom, miłośnikom romansów oraz nurtu New Adult.
- fragment mojej recenzji, całość możecie przeczytać klikając tutaj





Regulamin konkursu "Wygraj książkę":
  1. Organizatorem konkursu "Wygraj książkę!" jest Ami. autorka bloga recenzjeami.blogspot.com
  2. Fundatorem nagrody jest Wydawnictwo Amber
  3. Nagrodą w konkursie jest egzemplarz książki "Tylko Ty" autorstwa Jasindy Wilder.
  4. Konkurs trwa od 30.03.2015 r. do 15.04.2014 r. do godziny 23:59.
  5. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest obserwacja bloga recenzjeami.blogspot.com
  6. Wyniki zostaną opublikowane w ciągu 5 dni od daty zakończenia konkursu.
  7. Uczestnikiem może być każdy, kto posiada bloga oraz adres korespondencyjny na terenie Polski.
  8. Zwycięzca zostanie wyłoniony w drodze losowania. 
  9. Jeśli zgłosi się mniej niż 15 osób - losowanie zostanie anulowane.
  10. Zwycięzca ma 5 dni na skontaktowanie się ze mną drogą mailową, jeżeli tego nie zrobi, nastąpi ponowne losowanie. 

niedziela, 29 marca 2015

Jak i gdzie najtaniej kupić książkę przed jej premierą?


W poprzednim poście informowałam Was o moich 5 ulubionych księgarniach internetowych, w których ceny są zawsze o około 30% niższe od cen okładkowych. A dzisiaj, zgodnie z obietnicą, zapraszam na przegląd księgarni, w których najtaniej kupimy książki zamawiając je w tzw. przedsprzedaży, czyli zanim tytuł oficjalnie wejdzie do księgarń. 

Coraz ciekawsze akcje marketingowe, zaawansowane reklamy, podnoszenie prestiżu i podgrzewanie atmosfery, a w końcu ten dzień: premiera, na którą czekaliśmy. W pełni rozumiem, że nie wszyscy korzystają z przywileju jaki daje przedsprzedaż, ale taki zakup ma jednak swoje zalety: 
  • Po pierwsze: nie dość, że tytuł możesz nabyć w promocji, to jeszcze zawsze istnieje szansa, że ktoś pomyli się w cenie ;) 
  • Po drugie: masz możliwość cieszenia się własnym egzemplarzem na kilka dni przed oficjalnym jego pojawieniem się na księgarskich półkach :) Niejednokrotnie bywało tak, że posiadałam już własną książkę 3-4 dni przed jej premierą! 
  • No i po trzecie: nic nie zastąpi uczucia, że jesteś jednym z pierwszych czytelników w kraju, i masz świadomość, że aktywnie uczestniczysz w tym wielkim wydarzeniu :). 



Przegląd 5 księgarń internetowych, w których najtaniej kupisz książki w przedsprzedaży:





Opcje dostawy (płatność przelewem)
  • 0 zł (dostawa do wybranego salonu Empik)
  • 4,90 zł (kurier Poczty Polskiej, doręczenie do klienta)
  • 11,90 zł (kurier UPS)





Opcje dostawy (płatność przelewem)
  • 0 zł (dostawa do wybranej stacjonarnej księgarni Martas)
  • 4,90 zł (Paczkomat)
  • 4,90 zł (odbiór paczki w wybranym kiosku RUCHu)
  • 9,90 zł (kurier Poczty Polskiej, doręczenie do klienta)
  • 9,90 zł (kurier DHL)
  • przy zamówieniu o wartości powyżej 90 zł koszt dostawy = 0 zł 

3. swiatksiazki.pl


Opcje dostawy (płatność przelewem)
  • 0 zł (dostawa do wybranej stacjonarnej Księgarni Świat Książki)
  • 8,99 zł (Paczkomat)
  • 10 zł (kurier Poczty Polskiej, doręczenie do klienta)
  • 11 zł (kurier UPS)
  • przy zamówieniu o wartości powyżej 99 zł koszt dostawy = 0 zł 




Opcje dostawy (płatność przelewem)
  • 0 zł (dostawa do jednej z ponad 100 współpracujących księgarni partnerskich - przeważnie są to Księgarnie Świat Książki)
  • 6,90 zł (odbiór paczki w wybranym kiosku RUCHu)
  • 8,90 zł (Paczkomat)
  • 8,90 zł (odbiór w placówce Poczty Polskiej)
  • 11,90 zł (kurier Poczty Polskiej, doręczenie do klienta)
  • 11,90 zł (kurier DPD, DHL, GLS)
  • przy zamówieniu o wartości powyżej 149 zł koszt dostawy = 0 zł 

5. znak.com.pl


Opcje dostawy (płatność przelewem)
  • 6,90 zł (odbiór paczki w wybranym kiosku RUCHu)
  • 7,90 zł (Paczkomat)
  • 7,90 zł (odbiór w placówce Poczty Polskiej)
  • 9,90 zł (kurier Poczty Polskiej, doręczenie do klienta)
  • 12,90 zł (kurier DHL, UPS)
  • przy zamówieniu o wartości powyżej 89,90 zł koszt dostawy = 0 zł 



Rozeznanie:
Każda wyżej wymieniona księgarnia oferuje podobne zasady dotyczące dostawy - oczywiście wciąż najbardziej opłacalną jest ta z darmową przesyłką do salonu :) Ceny książek w przedsprzedaży bywają jednak różne, więc najlepiej dokonać przeglądu osobiście :) Poniżej przygotowałam małe porównanie dotyczące trzech losowo wybranych książek, które nie miały jeszcze premiery, a są już dostępne. Kolorem czerwonym zaznaczyłam, gdzie książka okazała się najtańsza :)


"After. Już nie wiem, kim bez ciebie jestem" Anna Todd
premiera książki: 8 kwiecień 
cena okładkowa: 39,90 zł

ceny w przedsprzedaży
empik: 31,49 zł
matras: 27,92 zł
swiatksiazki: 27,93 zł
ravelo: 29,53 zł
znak: 29,93 zł 



"Po zmierzchu" Alexandra Bracken
premiera książki: 8 kwiecień
cena okładkowa: 36,90 zł

ceny w przedsprzedaży
empik: 29,49 zł
matras:
swiatksiazki: 34,00 zł
ravelo: 27,31 zł
znak: 27,68 zł 


"Razem będzie lepiej" Jojo Moyes
premiera książki: 7 kwiecień
cena okładkowa: 39,90 zł

ceny w przedsprzedaży
empik: 31,49 zł
matras: 28,73 zł
swiatksiazki: -
ravelo: 29,53 zł
znak: 29,93 zł



Podsumowanie:
Zdania są więc podzielone  - wszystko zależy od szukanego tytułu :) Jednak widać wyraźnie, że ravelo ma dobre podstawy, by stać się tą najtańszą "księgarnią przedsprzedażową" :) Może ktoś z Was robił tam zakupy i mógłby podzielić się swoimi wrażeniami? 


Jeżeli chodzi o mnie to książki w przedsprzedaży kupuję najczęściej na znaku (te które wydał Znak lub Otwarte, korzystam wtedy z opcji "powiadom mnie" dającej 35% rabatu, a jak trafię na inny rabat w stylu darmowa dostawa lub książki -40% to jestem w książkowym raju i zakupy nie kończą się na jednej pozycji... ;) ) lub w empiku (bo ma najkorzystniejszą dla mnie opcję dostawy). A Wy, kupujecie książki przed premierą? Gdzie najchętniej? ;) 

sobota, 28 marca 2015

Chciejka #18 | Co przyniesie kwiecień, czyli zapowiedzi!


Plan wydawniczy na kwiecień zapowiada się wspaniale! 

Jeśli jesteście ciekawi, co w zbliżającym miesiącu pojawi się na księgarnianych półkach, to zapraszam do poniższej lektury :)


Wszystkie opisy pochodzą ze stron księgarni Internetowych, portalu Lubimy Czytać lub stron Wydawców.
Data premiery może ulec zmianie.


Starter
Lissa Price

Wydawnictwo Albatros
Premiera: 8 kwiecień

Callie straciła rodziców, kiedy wojna bakteriologiczna zmiotła z powierzchni ziemi wszystkich w wieku między 20 a 60 lat. Ona i jej młodszy brat, Tyler, uciekają, aby mieszkać na odludziu wraz z przyjacielem Michaelem, i walczą z regenatami, którzy byliby w stanie zabić ich choćby dla ciastka. Jedyną nadzieją Callie jest "Prime Destinations", niepokojące miejsce w Beverly Hills, rządzone przez tajemniczą postać znaną jako Old Man. Ukrywa nastolatków, aby wypożyczyć ich ciała Endersom – seniorom, którzy chcą być znowu młodzi. Callie wie, że pozyskane w ten sposób pieniądze utrzymają ją, Tylera i Michaela żywych, więc zgadza się być dawcą. Ale neurochip, który został umieszczony w jej głowie, ma awarię i Callie budzi się w życiu Helen – kobiety, która wypożyczyła jej ciało. Mieszka w jej domu, jeździ jej samochodami i umawia się z wnukiem senatora. Wszystko wygląda jak w bajce, dopóki Callie nie odkrywa, że Helen zamierza robić coś więcej, niż tylko imprezować - a plany Prime Destinations są dużo gorsze, niż Callie mogła sobie kiedykolwiek wyobrazić…



Ród 
J. D. Horn 

Wydawnictwo Feeria young
Premiera: 22 kwiecień

Czary, zagubione dusze, hoodoo - to codzienność Savannah, pięknego miasteczka kryjącego upiorne sekrety. Cienkiej granicy pomiędzy rzeczywistością ludzi a światem demonów strzeże ród Taylorów, najpotężniejszych czarownic na południu USA. Gdy głowa rodziny umiera w tajemniczych okolicznościach, ktoś musi zająć miejsce lidera i powstrzymać zło, które zaczyna przenikać do miasta… Mercy Taylor jako jedyna z rodu nigdy nie dysponowała magicznymi mocami. To ona jednak wyciąga czerwony los, który naznacza ją jako wybrankę. Co się za tym kryje? Jak zareaguje jej siostra, Maisie, która dotychczas wydawała się faworytką? I dlaczego narzeczony Maisie nagle nie może oderwać wzroku od Mercy?
Fascynująca, pełna grozy opowieść w stylu southern gothic o miłości, zdradzie, magii i mroku.



Sanctum
Sarah Fine

Wydawnictwo Jaguar
Premiera: 29 kwiecień

Tydzień temu 17-letnia Nadia, przyjaciółka Leli Santos, popełniła samobójstwo. Dziś, w wyniku pożegnalnego obrzędu, który wymknął się spod kontroli, Lela stoi w raju patrząc na widniejące w oddali ogrodzone miasto-Piekło. Nikt rozsądny z własnej woli nie przekracza Bramy Samobójców, nie wchodzi do miejsca spowitego w mroku, opanowanego przez zdeprawowane istoty. Lela nie jest rozsądna, jest zdecydowana ratować duszę przyjaciółki , nawet za cenę własnego życia wiecznego.



Po zmierzchu
Alexandra Bracken

Wydawnictwo Otwarte/Moondrive
Premiera: 6 kwiecień 

Ostatnia część trylogii "Mroczne umysły"
Mam na imię Ruby. Nie mogę oglądać się za siebie. Wraz z tymi, którzy przetrwali, kieruję się na północ, aby uwolnić tysiące więzionych dzieci. Gdy jest się odpowiedzialnym za los całego pokolenia, nie ma miejsca na błędy. Jeden fałszywy ruch może wzniecić iskrę, która podpali świat.




Nieludzie
Kat Falls

Wydawnictwo Uroboros
Premiera 22 kwiecień

W jednym z amerykańskich parków rozrywki naukowcy eksperymentują na zwierzętach, by stworzyć chimery będące w przyszłości atrakcją turystyczną. Katastrofa biologiczna sprawia, że Stany Zjednoczone na wschód od Missisipi zostają uznane za Dziką Strefę, w której zamieszkują zmutowani zwierzoludzie, zarażeni niebezpiecznym wirusem. Każdemu, kto przekroczy wyznaczoną granicę, grozi śmierć. Lane McEvoy dorasta w cieniu wielkiego muru i mimo że jest ciekawa, co znajduje się po drugiej jego stronie, nie chciałaby nigdy się tam znaleźć. Życie na zachodzie jest bezpieczne i taki świat jej odpowiada. Jednak pewnego dnia przyjdzie jej zmierzyć się z szokującą rzeczywistością – aby uratować własnego ojca, musi dostać do skażonej strefy. Dziewczyna wyrusza w niebezpieczną podróż, całkowicie nieprzygotowana na to, co znajduje się w ruinach dawnej cywilizacji. Spotyka stworzenia, które zarówno ją fascynują, jak i przerażają. Dopiero po drugiej stronie muru uświadamia sobie, czym jest prawdziwie człowieczeństwo. 



Zakon Mimów
Samantha Shannon

Wydawnictwo SQN
Premiera: 22 kwiecień

Drugi tom "Czasu żniw"
Spektakularna ucieczka z kolonii karnej Szeol I ma tragiczny finał. Zaledwie garstce udaje się ukryć na ulicach Londynu. Sajon nie śpi. Czuwa. Nikt z ocalałych nie może czuć się bezpiecznie. Paige musi za wszelką cenę przekazać społeczności jasnowidzów informacje o Refaitach i Emmitach. Postanawia zwołać zebranie Eterycznego Stowarzyszenia. Czy jednak najbardziej wpływowi przywódcy przestępczego syndykatu stawią się na wezwanie? Czy pogrążeni we własnych intrygach będą chcieli słuchać o wytworach wyobraźni nawiedzonej dziewczyny? Refaici wiedzą, że ich sekret nie jest już bezpieczny. Wyłaniają się z cieni, by wyeliminować zagrożenie. Paige nie może pozostać w miejscu. Nie może nikomu zaufać. Rozpoczyna się polowanie na sennego wędrowca.



Biorąc oddech
Rebecca Donovan

Wydawnictwo Feeria young
Premiera: 8 kwiecień

Ostatnia część trylogii "Oddechy"
Po trudnych przeżyciach najpierw z dręczącą ją ciotką, a następnie z uzależnioną od alkoholu matką, Emma zupełnie odcięła się od tego, co było. Ale tylko pozornie. Ma nowe życie i nowych znajomych w Kalifornii, a mimo to każdego dnia ścigają ją te same wspomnienia. Broni się przed natrętnymi głosami z przeszłości, również za pomocą tego, czego tak się brzydzi – alkoholu. Tak rozpaczliwie próbuje zapomnieć i ochronić bliskich przed sobą samą… Co jeszcze ją czeka? Czy nauczy się kochać siebie? Czy wybierze miłość i nadzieję zamiast rozpaczy i mroku? Czy Evanowi uda się ją ocalić? A może zrobi to ktoś inny?



Bez końca
Martyn Bedford 

Wydawnictwo YA!
Premiera: 8 kwiecień

Wymarzone wakacje w Grecji spędza rodzina piętnastoletniej Siobhan. Nic dziwnego, że w tak sprzyjających warunkach serce nastolatki zaczyna bić szybciej do dziewiętnastoletniego Nikosa. Różnica wieku nie jest jedynym problemem pary, bowiem z niewiadomych przyczyn młodszy brat Shiv Declan nie akceptuje tego związku. Prawdziwy dramat zaczyna się jednak, gdy ostatniego dnia podróży Declan ginie w tragicznych okolicznościach. Świat dla Siobhan przestaje mieć jakikolwiek sens. Nic już nie jest takie, jak było. Shiv czuje, że została całkiem sama z ogromnym poczuciem winy i bólem po stracie najbliższej osoby. Aby nauczyć się żyć na nowo, nastolatka trafia do Kliniki Korsakoffa. Jest to szpital psychiatryczny specjalizujący się w pracy z młodzieżą, która doświadczyła  traumatycznych  przeżyć. Shiv poznaje tam rówieśników w podobnej sytuacji. Jednak, czy w takim miejscu można spotkać prawdziwego przyjaciela? Czy leczenie w klinice pomoże Siobhan zacząć nowe życie? I co tak właściwie stało się z Declanem? Część tych tajemnic pomagają rozwikłać fragmenty przywołujące wspomnienia z ostatnich rodzinnych wakacji. Szczególnie silne jest wspomnienie Nikosa, w którym zakochała się od pierwszego wejrzenia i z wzajemnością! Dlaczego brat Siobhan nie cieszył się jej szczęściem? A może młody Grek ma coś wspólnego ze śmiercią Declana?



Cudowne tu i teraz
Tim Tharp

Wydawnictwo Bukowy Las
Premiera: 22 kwiecień

Czy życie chwilą ma sens? Sutter Keely to zabawowy gość, który rozrusza największego sztywniaka. W szkole nie jest orłem, kończy właśnie liceum, ale nie planuje studiów i prawdopodobnie spędzi większość życia, składając koszule w sklepie z męską odzieżą. Trudno. Ważne, że miasto jest pełne dziewczyn, a dzięki alkoholowi życie potrafi być absolutnie fantastyczne. Poza tym napędza go wielkie pragnienie, by pomagać wszystkim, którzy pomocy potrzebują. Jak każdy, o kim mówią "prawdziwa dusza towarzystwa", Sutter jest też niezwykle czarujący. Ma tyle zalet, że łatwo przegapić fakt, ile i jak często pije. Pewnego ranka po nocnej balandze Sutter budzi się na obcym trawniku i poznaje Aimee. Aimee nie wie, o co chodzi w życiu. Aimee to towarzyska porażka. Aimee potrzebuje pomocy, więc bohaterski Sutterman podejmuje wyzwanie. Ma plan: pokaże jej, na czym polega dobra zabawa i puści ją wolno, gdy będzie gotowa żyć pełnią życia. Okazuje się  jednak, że Aimee to dziewczyna inna niż wszystkie, które poznał do tej pory. Nie wiedząc kiedy i jak, Sutter zakochuje się po uszy. Do tego czuje, że po raz pierwszy w życiu ma wpływ na kogoś innego – może mu pomóc, ale może też go zniszczyć…



After. Już nie wiem, kim bez ciebie jestem
Anna Todd

Wydawnictwo Znak/Między Słowami
Premiera: 6 kwiecień

Drugi tom "After"
Życie Tessy można podzielić na to, co zdarzyło się przed poznaniem Hardina i na to, co zdarzyło się później. Kiedy wydawało się już, że ich związek wkracza na nowy poziom, Tessa dowiaduje się, co naprawdę kierowało Hardinem na początku ich znajomości. Takiego okrucieństwa Tessa nie może wybaczyć nawet jemu. Aby zapomnieć o Hardinie, rzuca się w wir pracy. Ale Hardin nie ma zamiaru się poddać… Czy Tessa jest w stanie wybaczyć Hardinowi? I – co ważniejsze – czy Hardin jest w stanie się zmienić?



Girl Online
Zoe Sugg

Wydawnictwo Insignis
Premiera: 22 kwiecień

Penny ma sekret. Pod nickiem Girl Online Penny dzieli się na blogu najskrytszymi myślami o przyjaźni, chłopcach, szkolnych dramatach, swojej szalonej rodzince i atakach paniki, które skutecznie komplikują jej życie. Kiedy sprawy osobiste Penny przybierają naprawdę zły obrót, rodzice zabierają ją do Nowego Jorku. Tam Penny poznaje Noah – przystojnego gitarzystę. Zaczyna się w nim zakochiwać, co szczegółowo opisuje na swoim blogu. Ale Noah też ma pewien sekret. Sekret, który może doprowadzić do ujawnienia tożsamości Girl Online i bezpowrotnie zniszczyć największą przyjaźń Penny. 



Zapomnij ze mną (tom 1)
J. Lynn

Wydawnictwo Amber
Premiera: 1 kwiecień

Powieść z cyklu rozpoczętego przez "Zaczekaj na mnie".
Ile razy pierwsza miłość może dać drugą szansę? Roxy pracuje w barze, choć ma duszę artystki. Zawsze marzyła, by tylko malować. I marzyła o Reesie, chłopaku z sąsiedztwa, w którym zakochała się w liceum. Rok temu spotkali się znowu i… Roxy nie chce pamiętać o tamtej nocy. O tamtej nocy nie chce pamiętać też Reece. Ale szuka każdej okazji, by powrócić w życie Roxy. Może wreszcie będą mogli być szczęśliwi. Jeśli ich przyszłości nie przekreśli przeszłość. Jeśli zdołają przezwyciężyć wstyd i poczucie winy, dawną tragedię i nową groźbę…



Byliśmy łgarzami
E. Lockhart

Wydawnictwo YA!
Premiera: 8 kwiecień

"Byliśmy łgarzami" to współczesna, wyrafinowana i trzymająca w napięciu powieść, która przebojem wdarła się na listy bestsellerów "New York Timesa".

Szacowna i bogata rodzina spędza wakacje na prywatnej wyspie. Dwóch braci i ich piękna siostra zaprzyjaźniają się z charyzmatycznym rówieśnikiem o politycznych ambicjach. Łącząca ich relacja niebawem zmieni się w destrukcyjną więź. Wypadek. Tajemnica. Kłamstwo. Wielka miłość. Prawda.



Przyjaciele zwierząt
Anton Marklund

Wydawnictwo Czwarta Strona
Premiera: kwiecień

Johannes nie jest taki jak jego rówieśnicy. Johannes to siedemnastoletni autystyczny chłopiec. Johannes za wszelką cenę chcę zyskać akceptację i przychylność szkolnych kolegów. Jednak otoczenie postrzega go tylko przez pryzmat jego kłopotów w szkole, wybryków i incydentów, w które nieustannie się wplątuje. Johannes, choć bardzo się stara, nie potrafi zrozumieć innych i ciągle popełnia jakieś błędy. Wydaje się, że tylko rodzice Johannesa widzą w autystycznym synu dobro i czułość. Poczucie wyobcowania oraz szczególny tok myślenia Johannesa doprowadzają w końcu do tragedii…

"Przyjaciele zwierząt" Antona Marklunda to pełna niepokoju, poczucia samotności i izolacji szwedzka opowieść, która na długo pozostaje w pamięci.



Sekret O'Brienów
Lisa Genova

Wydawnictwo Filia
Premiera: 30 kwiecień

Joe O’Brien to czterdziestotrzyletni policjant, który mieszka w jednej z irlandzko-katolickich dzielnic Bostonu. Jest oddanym mężem, dumnym ojcem czwórki dwudziestokilkuletnich dzieci i szanowanym funkcjonariuszem. Joe zaczyna doznawać problemów z koncentracją, nietypowych dla niego wybuchów złości i dziwnych drgawek. Początkowo przypisuje te niepokojące objawy stresującej pracy, ale wraz z ich uporczywym nasilaniem postanawia umówić się na wizytę u neurologa. Diagnoza, którą otrzyma, na zawsze odmieni życie Joe i jego rodziny. To pląsawica Huntingtona. Pląsawica Huntingtona to śmiertelna choroba neurogeneratywna, na którą jak do tej pory nie znaleziono lekarstwa. Każde z czwórki dzieci Joe ma pięćdziesiąt procent szans odziedziczenia choroby ojca i ich los może wyjaśnić jedno badanie krwi. Obserwując swoją przyszłość w pogarszającym się stanie Joego, dwudziestojednoletnia Katie zmaga się z pytaniami pod jakimi stanęło jej ledwie rozpoczęte, dorosłe życie. Czy chce wykonać test? A jeśli posiada chorobowy genotyp? Czy potrafi żyć w nieświadomości? Wraz z nasileniem się objawów Joe traci odznakę i wiele więcej. Próbuje nie tracić nadziei i z godnością stawiać czoło chorobie, podczas gdy Katie i jej rodzeństwo szukają w sobie odwagi, by zmierzyć się z losem.



Przy mnie będziesz bezpieczna
Amy Hatvany

Wydawnictwo Świat Książki
Premiera: 8 kwiecień

Nieszczęśliwy wypadek kładzie kres dotychczasowemu życiu Hannah Scott. W rok po podpisaniu dokumentów o przekazaniu organów córki do przeszczepu kobieta wciąż bardzo cierpi. Wtedy poznaje rodzinę Bellów. Ich piętnastoletnia córka Maddie żyje tylko dlatego, że Emily umarła. Zafascynowana tą kruchą więzią, bojąc się ujawnić, kim jest naprawdę, Hannah nawiązuje niespodziewaną przyjaźń z matką dziewczynki, Olivią. Państwo Bell mają jednak własne problemy. Olivia, jeszcze niedawno gotowa opuścić bogatego, ale despotycznego męża, czuje się z nim związana po przeszczepie, który uratował życie ich córki. Tymczasem Maddie, zmęczona ograniczeniami, jakie narzuca jej słaby stan zdrowia i lęk przed coraz częstszymi wybuchami gniewu ojca, regularnie ucieka w świat, gdzie może być tym, kim chce: świat internetu.



No to na które kwietniowe premiery czekacie najbardziej niecierpliwie?

czwartek, 26 marca 2015

"Czarne jak heban" Salla Simukka



Była sobie kiedyś dziewczyna, która miała cień...

Najpierw afera narkotykowa, potem sekta, a na koniec pewna mroczna rodzinna tajemnica... Lumikki musiała odpocząć. Poświęciła więcej czasu sobie i zakochała się. Sampsa, lider zespołu, który wydaje się być ideałem i lekiem na całe zło przynosi Lumicce upragnione ukojenie. To przy nim dziewczyna odżywa i składa w całość potrzaskane wnętrze. Lecz gdy w szkole zaczynają się przygotowania do spektaklu o Królewnie Śnieżce pt. "Czarne jabłko" - nowej, bardziej feministycznej interpretacji baśni z Lumikką w roli głównej - dziewczyna zaczyna otrzymywać listy od tajemniczego Cienia... Początkowe delikatne zauroczenie przeradza się jednak w obsesję, gdy ten grozi jej krwawą zemstą w dniu premiery przedstawienia, jeśli nie spełni jego żądań. To jednak nie koniec kłopotów, które dręczą fińską Śnieżkę - rodzinna tajemnica wciąż nie daje o sobie zapomnieć. Nocne koszmary i niedomówienia dręczą dziewczynę coraz bardziej. Co takiego skrywają rodzice Lumikki? I dlaczego Cień wydaje się wiedzieć więcej na ten temat niż sama zainteresowana? Lumikki za wszelką cenę próbuje odkryć prawdziwą tożsamość swojego prześladowcy, a przez to staje twarzą w twarz z jedną z najbardziej mrocznych tajemnic przeszłości - zniknięciem siostry. Czas ucieka. Premiera coraz bliżej, a Lumikki musi znaleźć sposób aby przechytrzyć Cienia, którego dusza jest czarna jak heban...


"(...) będąc w posiadaniu odpowiedniej informacji można zrobić wszystko. To ona sprawia, że działamy, wierzymy i ufamy. Naprawdę daje nam władzę.

Niecierpliwie wyczekiwałam finalnego tomu tej fińskiej barwnej trylogii. Byłam niezmiernie ciekawa czym tym razem zaskoczy mnie Salla Simukka i jej Lumikki. Jakie są więc moje wrażenia? Przyznam, że po nieco słabszej pod względem budowanego napięcia, części drugiej, miałam lekkie obawy, ale teraz mogę z pełną świadomością powiedzieć, że całkiem niepotrzebnie. "Czarne jak heban" to zdecydowanie najlepsza część tej serii. Było warto czekać na coś takiego!

"Mógłbym ci wszystko powiedzieć, ale to byłoby trywialne. Wolę, żebyś sama do tego doszła. Wtedy bardziej to docenisz. Wtedy wspomnienia wrócą naprawdę.

Salla Simukka z wrodzoną sobie pewnością już od pierwszych słów wywołuje w czytelniku niepewność i drapieżną ekscytację tym, co może czekać na kolejnych stronach. A dzieje się tutaj, oj dzieje! Akcja ostatniego tomu powraca do źródła, czyli Tampere w Finlandii, tam gdzie wszystko się zaczęło. Już na samym początku tej  historii spotykamy Lumikki w nietypowej dla niej roli - Królewny Śnieżki. Może nieco przekształconej, może trochę feministycznej, ale jakże pełnej metaforycznych odniesień! To jednak nie wszystko - Lumikki jako aktorka to dopiero początek. Najlepszym kąskiem jest fakt, że ma chłopaka, i to chłopaka w którym jest naprawdę zakochana. Czyżby faktycznie uporała się z depresją po Liekkim? A może jednak nie? Mroczna przeszłość kładzie się cieniem na obecnym szczęściu gdy zupełnie niespodziewanie w życie Lumikki ponownie wdziera się... Liekki. Dlaczego pojawia się właśnie teraz, gdy wszystko zaczyna się układać? Co nim kieruje? Tarapaty uczuciowe nie są jednak największym kłopotem naszej Śnieżki. Tajemniczy Cień zaczyna ją prześladować niejednoznacznymi wiadomościami i smsami kipiącymi od gróźb i wyznań miłości... Kim jest anonimowy prześladowca? Odkrycie jego tożsamości nie jest łatwe, bo przecież może nim być każdy. Jakby tego było mało dziewczynę dręczy coś jeszcze - tajemnicze zniknięcie siostry Lumikki...

Trzecia część przygód Lumikki Andersson jest zdecydowanie najciekawsza i cały czas trzyma w napięciu. Nic więcej nie zdradzę, żeby nie psuć Wam przyjemności czytania ;) Powiem tylko, że w trakcie rozwiązywania intrygi - część moich podejrzeń się sprawdziła, a część zupełnie zaskoczyła!

Twórczość Salli Simukki charakterystycznie wyróżnia się na tle innych dzieł kierowanych do młodzieży i posiada w sobie tzw. "to coś" - jest oryginalna i niepowtarzalna. Autorka z pełnym zaangażowaniem, przez kolejne tomy sukcesywnie wykreowała postać swojej głównej bohaterki i z nutką suspensu odsłaniała poszczególne karty jej życia - wzmagając w czytelniku ciekawość i potęgując niecierpliwość. Zdecydowanie najmocniejszym elementem tej serii jest właśnie traumatyczna przeszłość Lumikki i związane z nią częste retrospekcje, które tak naprawdę wyjaśniają niewiele, ale utrzymane na kanwie tajemnicy trzymają czytelnika przy lekturze i nie pozwalają odejść. Stworzona przez Simukkę Lumikki Andersson - to boleśnie doświadczona przez los, odważna, inteligentna i silna dziewczyna, która dla rozwiązania ważnej dla niej sprawy niejednokrotnie musiała odgrywać różne role, ale zawsze gotowa była poświęcić wszystko to, co dla niej najważniejsze.

"Czarne jak heban" jest bardzo tajemnicze i nieprzewidywalne, a przy tym porusza wiele istotnych kwestii, takich jak świadomość własnej seksualności, zastraszanie, samotność i budowanie relacji w związku. Ale poza tym, jest to też świetnie skonstruowana i do ostatniej strony trzymająca w napięciu książka, która pomimo swojego nowatorskiego lekko baśniowego pomysłu zaskakuje lekkością stylu i klimatycznym napięciem rodem z najlepszego thrillera. Zdecydowanie polecam tę serię, jeśli lubisz odkrywać tajemnice!


________________________________________________________________________
Salla Simukka, Czarne jak heban, stron 192, Wydawnictwo YA!, 2015
Przekład: Edyta Jurkiewicz-Rohrbacher


Czerwone jak krew | Białe jak śnieg | Czarne jak heban


Za możliwość przeczytania książki serdecznie dziękuję

środa, 25 marca 2015

"Barwy miłości" Kathryn Taylor | przedpremierowo

Recenzja przedpremierowa
Premiera książki: 8 kwiecień 2015



"Powinnaś bardzo uważać, czego sobie życzysz Grace. Bo twoje życzenie może się spełnić. A wtedy może być zupełnie inaczej, niż sobie wyobrażasz.

Przepełniona marzeniami i wątpliwościami, 22-letnia studentka ekonomii, Grace Lawson, wyjeżdża ze swojego rodzinnego Chicago do Londynu, na 3 miesięczne praktyki w prestiżowej firmie "Huntigton Ventures". Firma ta należy do 30-letniego Jonathana Huntingtona - przystojnego, przedsiębiorczego i pracowitego arystokraty będącego współczesnym "księciem z bajki" :). Ich pierwsze spotkanie kończy się jednak groteskowym nieporozumieniem, gdy oszołomiona Grace wpada na szefa na lotnisku sądząc, że przyjechał odebrać właśnie ją... Tymczasem Jonathan odbierał stamtąd swojego przyjaciela i mentora Yutto Nagako. Po niejasnej rozmowie mężczyźni decydują się jednak podwieźć Grace do firmy. Dziewczyna nie ma pojęcia, że ta z pozoru zwyczajna podróż tak znacząco wpłynie na jej cały pobyt w Londynie... Spięcie z szefem to jednak nie koniec kłopotów pierwszego dnia w Anglii. Okazuje się, że właściciel mieszkania, w którym miała zamieszkać oszukał ją i tak naprawdę... nie istnieje. Z pomocą Grace przychodzi nowa przyjaciółka z pracy i oferuje jej nocleg, a następnie wspólne mieszkanie. Jednak Jonathan nie daje tak łatwo o sobie zapomnieć. Któregoś dnia, tak po prostu, przenosi Grace z niższego działu - do swojego biura czyniąc z niej swoją asystentkę. Między nimi iskrzy aż miło. Charyzmatyczny Jonathan sprawia, że Grace mimowolnie coraz głębiej wpada w sidła prowadzonej przez niego zmysłowej namiętności, w której obowiązują tylko trzy zasady: żadnych emocji, żadnych uczuć, żadnego zaangażowania. Tylko seks. Oszołomiona intensywnością erotycznych doznań Grace, nie przeczuwa, jak groźny może być świat mrocznych żądz i seksualnych fantazji Jonathana...

"Zmieszana i zdezorientowana staram się spojrzeć mu w oczy. Kiedy je widzę, znów zapadam się bezradnie w ich błękicie i jestem gotowa przysiąc, że jest w nich coś, czego wcześniej nie dostrzegłam. Ból.

Fabuła książki, może i jest podobna do "Pięćdziesięciu twarzy Greya", ale stylistycznie wypada o wiele lepiej - jest barwnie i interesująco. Ponadto Taylor po mistrzowsku buduje erotyczne napięcie, zabierając swoje czytelniczki do świata wyrafinowanych seksualnych fantazji. "Barwy miłości" to nasycona namiętnością opowieść o pragnieniu prawdziwego uczucia skrywanego za zasłoną pracoholizmu, szybkiego seksu i przypadkowych relacji. 

Niby to wszystko już było - On: zagadkowy, dominujący, bogaty, Ona: młoda, niedoświadczona, niewinna, a między Nimi tony tajemnic do rozwiązania - jednak tutaj to przyciąganie, ta iskra jest tak świetnie opisana, że niemal sama ją czułam. Jonathan, przyzwyczajony do zaspokajania swoich najśmielszych fantazji, budzi w Grace obezwładniające pożądanie, lecz ona podświadomie czuje, że za jego pogonią za przyjemnością kryje się jakiś niepokojący sekret - i to chyba jeszcze bardziej przyciąga do niego uwagę. Ja złapałam się na ten haczyk i nie mogę doczekać się dalszych losów, bo kończąc książkę miałam wrażenie, że to dopiero początek. Rewelacyjnie zapowiadająca się seria! Wciąga i uzależnia. Dużym plusem tej książki są też słowne przekomarzania bohaterów, które wywołują niejednokrotnie uśmiech na twarzy - szkoda tylko, że było ich tak niewiele.

Jeżeli chodzi o budowę - pierwsza połowa to raczej delikatny romans pozbawiony wątków erotycznych. Mamy tutaj wyraźne nakreślenie postaci, których usilne dążenie do osiągnięcia sukcesu wydaje się nieuchronnie prowadzić do zguby. Zaś druga połowa to już czysty seks - strony aż kipią erotyzmem, a żar pożądania bucha z każdego akapitu. Autorka wdzięcznie porusza się przez krainę zmysłów, dając niezwykle miły i przyjemny w odbiorze kąsek obłędnej namiętności, który po prostu się połyka. Czyta się świetnie. No i Taylor zdecydowanie dba o to by seks nie był schematyczny i niesmaczny, ubarwia go i urozmaica, nie dosładza też ogromem czułych słówek.

Kathryn Taylor w "Barwach miłości" daje swoim czytelniczkom całkiem pikantny romans, rodzący się pomiędzy szaloną i niewinną studentką, a przedsiębiorczym wicehrabią prosto z pierwszych stron gazet. Postaci z tła fabuły również budzą sympatię i mam nadzieję, że ich wątki zostaną wyraźniej nakreślone w kolejnych trzech tomach tej serii. Literatura erotyczna to idealny wybór, by oczyścić umysł po czymś ciężkim i angażującym uwagę. "Barwy miłości" można przeczytać dosłownie w dwie godziny i będą to chwile okraszone wypiekami na twarzy. Takie książki czyta się przede wszystkim dla przyjemności, a ta jest czystą przyjemnością, pobudza fantazję, czasami szokuje czasami zaskakuje - i to właśnie jest jej urok. Jestem pod wrażeniem - bardzo udany debiut i świetny początek serii. Chętnie sięgnę po kolejne tomy - tym bardziej, że ostatni rozdział pozostawił mnie w głębokiej konsternacji, mimo wszystko nie spodziewałam się takiego obrotu spraw... 

"O barwach miłości (...) Badam zależność między stosunkiem artysty do modelki a warstwą kolorystyczną dzieła. Chodzi o to, że kolory niosą znaczenia, a artyści, czasem świadomie, a czasem nieświadomie, potrafią oddawać nimi różne uczucia.




___________________________________________________________________
Kathryn Taylor, Barwy miłości, stron 350, Wydawnictwo Akurat, 2015
Przekład: Miłosz Urban


Barwy miłości | Entblößt | Verloren | Verführt 


Za udostępnienie przedpremierowego egzemplarza książki do recenzji serdecznie dziękuję 

wtorek, 24 marca 2015

"Samodzielne studia" Joelle Charbonneau

"Ogarnęłam wzrokiem kampus uniwersytecki - miejsce zbudowane na nadziei i obietnicy, że ci, którzy tu studiują, uczynią świat lepszym. Wciąż wierzyłam w tę obietnicę - i znajdę siłę i odwagę, by o nią walczyć.

Po wyczerpujących Testach, które okazały się śmiertelnie niebezpieczną rywalizacją, Cia Vale została studentką pierwszego roku na Uniwersytecie. Choć Rząd próbował wymazać z jej umysłu wspomnienia przerażających Testów - Cia przypomina sobie ich faktyczny przebieg dzięki zapisanej na prowizorycznym komunikatorze relacji. I choć z trudem wierzy w to, co sama sobie nagrała, to z biegiem czasu, przyglądając się temu, co się dzieje na Uniwersytecie - zwłaszcza podczas Inicjacji na nowym Wydziale - zaczyna ufać, że to wszystko jednak wydarzyło się naprawdę... Świadomość, że na każdym kroku jest bacznie obserwowana, wyjątkowo trudny staż, ogromna ilość przedmiotów oraz narzuconych na nią obowiązków, a dodatkowo dziwne zachowanie Tomasa - powodują w Cii szereg wątpliwości i piętrzą strach. Cyklicznie wracają też traumatyczne przebłyski wspomnień z przebiegu samych Testów. Cia podejmuje więc ryzykowną decyzję o przyłączeniu się do grupy rebeliantów, jednak próby ujawnienia okrutnych zbrodni stawiają ją samą i jej najbliższych w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Dodatkowo zadania nie ułatwia niespodziewane pojawienie się brata Cii, Zeena. Czy Cia Vale znajdzie w sobie siłę i stanie się symbolem oporu przeciw rządowemu tyranowi?

"Spoglądając teraz na bujne, zdrowe życie roślinne, musiałam zadać sobie pytanie: czy to było tego warte? Owszem, ocalono życie wielu ludziom, ale co z tymi, którym je odebrano? Historia mówi, że postęp często wymaga ofiar – lecz czy możemy się szczycić tym postępem, skoro osiągnięto go kosztem życia obywateli, którym miał służyć?


"Samodzielne studia" to drugi tom trylogii dystopijnej Joelle Charbonneau, zapoczątkowanej przez "Testy" (o których pisałam Wam tutaj). Poprzednia część była naprawdę świetna - dobrze skonstruowana, wciągająca i trzymająca w napięciu do ostatniej strony. Niezmiernie się cieszę, że Autorka sprostała zadaniu i że drugi tom okazał się równie dobry!

Prym wiedzie tutaj oczywiście Cia i jej pierwszoosobowa narracja, która pomaga zagłębić się w świat stworzony po Wojnie Siedmiu Faz. Znowu mamy więc do czynienia ze szczegółowymi opisami natury otaczającej bohaterów. Mimo wszystko, owe liczne odniesienia do fauny i flory, łącznie z brutalnymi i dość przerażającymi realiami, w jakich ludzkość musi obecnie funkcjonować sprawiają, że powieść jest niesamowicie plastyczna i klimatyczna. Poza tym, kładą również wyraźny nacisk na zaplecze świata polityki oraz na samych polityków, których katastrofa ekologiczna niczego nie nauczyła. Te wszechobecne intrygi, podszepty i zdrady dają surowy obraz tego, jak przedstawiciele Rządu i osoby odpowiedzialne za rewitalizację świata traktują swoje obowiązki i jak przedkładają interesy własnej rodziny nad dobro całego społeczeństwa. Najgorsze jest jednak to, że w tym świecie kłamstw, fałszu i wszechobecnej walki o władzę nie wiadomo, komu tak naprawdę można zaufać i czy w ogóle jest to możliwe... Główna bohaterka jest jednak bardzo silna i będąc świadomą tego, jak naprawdę wyglądały Testy oraz do czego zmuszani byli kandydaci - nie potrafi pozostać bierną - nawet w obliczu własnej śmierci.  



"Rozgrywała się tutaj walka o władzę, której nie pojmowałam, lecz w którą przypadkiem zostałam wciągnięta.



Postapokaliptyczny świat wykreowany przez Joelle Charbonneau, nadal jest równie spójny, klimatyczny i przekonujący - i o ile pierwszej części mogliśmy mu zarzucić silną inspirację Igrzyskami śmierci - tak tutaj taka sytuacja nie ma już miejsca. Autorka idzie własnym tokiem myślowym i w niezwykle dopracowany sposób buduje fabułę zupełnie różną od tych, które do tej pory poznaliśmy. Może mniej tutaj faktycznej akcji w porównaniu do tomu pierwszego, jednak w książce absolutnie nie ma przewidywalności, co sprawia, że czyta się ją wyśmienicie i z pełnym zaangażowaniem. Poza tym "Samodzielne studia" prezentują niezwykły nacisk na studium psychiczne postaci i ich interakcje z otoczeniem. Autorka wiarygodnie kreśli psychiki poszczególnych bohaterów, które przekonująco ukazują zmiany w sposobie myślenia jednostki pod wpływem sprawującego władzę Rządu.

Joelle Charbonneau umiejętnie budując napięcie przez całą książkę, dosadnie pokazuje czytelnikowi, jak bardzo moc władzy wpływa na ludzi. Odczuwane emocje potęguje też klimatyczny suspens i zazębiająca się niejasność, która wypływa niemal z każdej strony. Zakończenie historii po raz kolejny jest zaskakujące i prognozujące doskonałą kontynuację w kolejnym, ostatnim już tomie tej trylogii. 


"Najlepszymi przywódcami są ci, których nie interesuje rządzenie. Takim osobom często najbardziej zależy na tym, aby robić to, co słuszne, a nie to, co popularne.



__________________________________________________________________________
Joelle Charbonneau, Samodzielne studia,  stron 368, Wydawnictwo YA!, 2015
Przekład: Janusz Maćczak


Testy | Samodzielne studia | Graduation day


Za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji serdecznie dziękuję
Wydawnictwu YA! oraz Grupie Wydawniczej Foksal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...