wtorek, 30 czerwca 2015

"Collide" Gail McHugh



Czasami niewłaściwe rzeczy prowadzą nas do właściwych ludzi.


Zaraz po ukończeniu college’u, Emily spotyka dotkliwy cios: niespodziewanie umiera jej matka. Dziewczyna przeprowadza się więc ze swoim chłopakiem do Nowego Jorku, by zacząć życie od nowa. Co prawda wewnętrzny głos zaleca jej ostrożność, ale Dillon w ciężkich chwilach był dla niej tak dobry i troskliwy, że dziewczyna postanawia związać z nim swój los. W Nowym Jorku poznaje Gavina - seksownego, czarującego playboya. Już podczas pierwszego, krótkiego spotkania udaje mu się rozpalić zmysły Emily. Dziewczyna jest rozdarta między lojalnością do dotychczasowego partnera, od którego nigdy nie zaznała niczego złego, a namiętnością do przystojnego zdobywcy serc. Sytuacja szybko się komplikuje, ponieważ z biegiem czasu Dillon zaczyna coraz częściej ujawniać swoją prawdziwą, mroczną naturę, a z kolei nadzwyczajna atrakcyjność i namiętność Gavina okazuje się jedynie maską, za którą kryje się bolesna przeszłość. Rozdarta wewnętrznie Emily musi szybko podjąć decyzję, którego z nich wybrać. Cokolwiek zrobi, jedno jest pewne: ból rozstania pozostanie z nią już na zawsze.

"Mniejsza o przeszywające niebieskie oczy. Mniejsza o niewątpliwy urok. Sam jego uśmiech z dołeczkami natychmiast przekonał Emily, że niezliczone kobiety ściągały bieliznę na jedno jego życzenie. Codziennie.

O. Mój. Boże. Ta książka to emocjonalny roller coaster! Kochałam ją i nienawidziłam jednocześnie. Śmiałam się i wzruszałam, smuciłam i złościłam - doprowadziła mnie na wyżyny czytelniczego odurzenia... 

Gail McHugh napisała romans erotyczny, który zdecydowanie wyróżnia się na tle innych podobnych powieści. Nie jest to naiwna historyjka pełna podniecających momentów - ale historia poruszająca tematy poważne i trudne. Tematy dotyczące ludzkich słabości i uczuć, relacji którymi sami często jesteśmy związani, a także tego, że intencje prawie nigdy nie są krystalicznie czyste... 

Czasami bycie w związku tylko dlatego, że uważa się to za właściwe nie okazuje się najzdrowszym wyborem. Emily boleśnie się o tym przekona i stanie twarzą w twarz ze swoimi najskrytszymi lękami. Będzie musiała podjąć decyzje, które zaważą na jej przyszłym życiu. A droga życia, podobnie jak droga miłości - nie zawsze jest przecież usłana różami. Często sprawy pozornie nieistotne tak się komplikują, że wydaje się niemożliwym znaleźć jakiekolwiek wyjście. Historia Emily to tak naprawdę historia o poszukiwaniu własnej równowagi, wiary w siebie i asertywności. Styl autorki jest bardzo lekki i przyjemny. Całość wzbogacają magnetyzujące opisy erotycznych doznać, cięte dialogi i cenne rady wplecione gdzieś między pomiędzy całą tę historię. 

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała o idealnie wykreowanych bohaterach, którzy są tak pełnokrwiści, że sprawiają wrażenie jakby istnieli naprawdę. Niemal czułam jak czuła się Emily - rozdarta pomiędzy kiełkującym pożądaniem Gavina, a wiarą w miłość do Dillona, mężczyzny z pozoru idealnego, który traktuje ją jako trofeum. Mężczyzny kameleona dostosowującego się do otoczenia w chwili, gdy może coś skorzystać, mężczyzny mrocznego, nieprzewidywalnego i agresywnego... Z kolei Gavin, och Gavin! Mogłabym poświęcić całą swoją recenzję na wygłaszanie ochów i achów pod kierunkiem samego Gavina uwierzcie mi na słowo - każda z nas chciałaby spotkać takiego mężczyznę w swoim życiu :) Przystojny, inteligentny, zabawny, czuły, szarmancki, romantyczny, taki - który samymi słowami potrafi sprawić, że serce bije szybciej...


"Gavin Blake miał wiele warstw, które trzeba było zedrzeć. Niektóre były oczywiste, jednak inne przypominały jej raczej żelazny pancerz, którym się odgradzał.

"Collide" to powieść, która wsysa i pochłania. Zaczęłam czytać ją przed snem i nie mogłam przestać - musiałam, po prostu musiałam wiedzieć co będzie dalej. Skończyło się na tym, że zarwałam dla niej noc i odłożyłam z burzą głośnych myśli. "Collide" to zdecydowanie jedna z tych książek, które bez uprzedzenia chwytają za duszę. Jestem pod wrażeniem i bez wątpienia zakochałam się w tej historii! A zakończenie, cóż zakończenie rozbija na milion małych kawałków... Tak głębokiej i pełnej namiętności, pełnej skrywanych pragnień, uczuć i emocji powieści nie czytałam już dawno. Bohaterowie są niesamowicie realni przez co sprawiają, że wierzymy, że taka miłość mogła zdarzyć się każdemu. Przecież w życiu nie ma łatwych wyborów i nic nie jest stricte czarne albo stricte białe. Teraz czekam na drugi tom, na kolejną nieprzespaną noc… 


___________________________________________________________________
Gail McHugh, Collide, stron 368, Wydawnictwo Akurat, 2015
Przekład: Anna Dorota Kamińska

Collide | Pulse

Za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji serdecznie dziękuję 
Business & Culture oraz Wydawnictwu Akurat


***
Zapraszam na mój konkurs, w którym do wygrania są 2 egzemplarze "Collide", o tutaj:

poniedziałek, 29 czerwca 2015

"Eleonora & Park" Rainbow Rowell


" - Nic, co było przed tobą, się nie liczy - zapewnił ją. - I nie potrafię sobie w ogóle wyobrazić czegokolwiek po tobie.

"Eleanora & Park" dogłębnie poruszyli zagraniczną blogosferę i cały youtube. Teraz już wiem dlaczego. To naprawdę przeurocza, przesłodka i bardzo romantyczna opowieść o pierwszej miłości osadzona w latach 80-tych XX w. Rainbow Rowell nie stroni od dziwności, inności i klasycznych licealnych problemów dotyczących przynależności - jednak tym co spaja i co jest najważniejsze w całej tej historii - jest miłość. Ta pierwsza, najpiękniejsza i najdelikatniejsza. Miłość pełna dramatów, małych-wielkich tragedii, niełatwych nadziei i lęku, ale również pierwszych wzajemnych fascynacji oraz pięknych chwil, które stanowią idealne tło. Akcja toczy się powoli, nie ma tu fajerwerków, nie przewracamy strony drżąc ze zniecierpliwienia, a Rowell nie przesadza z dramatyzmem czy nadmierną słodkością. Owszem - w przeciwieństwie do Parka - Eleonora ma kiepską sytuację w rodzinie, ale to właśnie te kontrasty pokazują różnice pomiędzy codziennością tej dwójki. Ich problemy i sposób w jaki je interpretują. 

"Eleonora & Park" to powieść pełna przełamanych stereotypów. Ona nie jest piękna, a on zawadiacki. Eleonora nie jest też najsympatyczniejszą bohaterką. Często złości się bez powodu, jest apodyktyczna i nader samokrytyczna - jednak biorąc pod uwagę problemy, z którymi musi sobie radzić - wszystko wydaje się zrozumiałe. Z kolei Park to zupełne przeciwieństwo "macho" - jest cichy i delikatny, ale również tak wielkoduszny i romantyczny, że skradł moje serce. Osią główną tej historii jest poszukiwanie przez Eleonorę i Parka miejsca dla swojej miłości wśród codziennych kłopotów, konfliktów rodzinnych i niezrozumienia rówieśników. 

Ta powieść zawiera w sobie historię bardzo realistyczną, która wywarła na mnie wrażenie, jakiego już dawno nie doświadczyłam. Jednak przede wszystkim jest to powieść smutna - może nie została przesycona dramatem, jednak czuć w niej gorycz. Wzbudza emocje i pozwala utożsamić się z głównymi bohaterami, a poprzez wspomnienia o własnej pierwszej miłości - przenosi w przeszłość. Zakończenie kruszy serce... Z całego serca polecam! 

Uczucie, gdy po raz pierwszy chwycił jej dłoń, było tak cudowne, że przeważyło wszystkie złe rzeczy. Było mocniejsze niż jakikolwiek ból, którego doświadczyła.


________________________________________________________________________________
Rainbow Rowell, Eleonora & Park, stron 352, Wydawnictwo Moondrive, 2015
Przekład: Magdalena Zielińska


Książkę przeczytałam w ramach akcji BOOK TOUR

Zasady akcji Book Tour:
1. Każdy bloger, do którego dotrze książka, wpisuje swoje imię/nick i adres bloga na stronie tytułowej.
2. W ciągu tygodnia od otrzymania książki należy ją zrecenzować i opublikować recenzję na blogu. Mile widziane wstawienie opinii na portal LubimyCzytac.pl oraz stronę księgarni Empik.com.
3. W recenzji należy zawrzeć informację, że jest ona częścią akcji Book Tour i wstawić zdjęcie egzemplarza :)
4. I w końcu trzeba szybko przesłać książkę kolejnej osobie, przy której jesteście pewni, że pośle ją potem dalej :) (Najlepiej listem poleconym, by nigdzie nie zaginęła, a lepiej dodatkowo priorytetem, by była szybciej na miejscu.) Nie musicie ogłaszać, do kogo wysyłacie. Przede wszystkim uzgodnijcie wcześniej z tą osobą, czy na pewno chce książkę.
5. Egzemplarz z adresami musi wrócić do Natalii Pych do 30 czerwca 2015.

niedziela, 28 czerwca 2015

Co czytają uczniowie, czyli Ogólnopolskie Wybory Książek 2015



W ostatnim poście dotyczącym "list" pisałam Wam o BBC, tym razem jednak chciałabym wspomnieć o wyborach, które miały miejsce jakiś czas temu w polskich szkołach. Otóż, w terminie 7 stycznia - 31 marca 2015 roku redakcja miesięcznika "Biblioteka w Szkole" zorganizowała ogólnopolskie wybory dla szkół, w których uczniowie wybierali 3 ich zdaniem najciekawsze książki, które czytali w ciągu ostatnich dwóch latWybory powstały w celu sprawdzenia: co uczniowie naprawdę czytają (a nie co wydaje się dorosłym) oraz jak wypadną obowiązkowe lektury w kontekście dyskusji o ich zmianie. Akcja okazała się sporym sukcesem - wybory zorganizowało 2368 placówek, a swoje głosy oddało prawie 450 000 osób co sprawiło, że były to badania czytelnictwa o największej skali w historii. Przejdźmy jednak do samych wyników:




  1. Dzieci z Bullerbyn (Lindgren A.) - 4724
  2. Baśnie (Andersen H. Ch.) - 3623
  3. Martynka (Delahaye G.) - 3459
  4. Mikołajek (Goscinny R., Sempé J. J.) - 3203
  5. Kubuś Puchatek (Milne A. A.) - 2899
  6. Koszmarny Karolek (Simon F.) - 2625
  7. Zaopiekuj się mną (Webb H.) - 2570
  8. Franklin (Bourgeois P.) - 2441
  9. Baśnie (Grimm J., W.) - 2374
  10. O psie, który jeździł koleją (Pisarski R.) - 1873
Jak widać - czołówka to lektury szkolne oraz popularne serie dla dzieci. Co jednak ciekawe w dalszej części możemy dostrzec już cięższe tytuły jak Hobbit (401 głosów), czy Władca pierścieni (144 głosy) Tolkiena. W tej grupie zdecydowanym rekordzistą pod względem liczby zgłoszonych tytułów jest Grzegorz Kasdepke. Na liście znalazły się aż 33 jego książki. Pełne wyniki można znaleźć tutaj



  1. Harry Potter (Rowling J. K.) - 18684
  2. Opowieści z Narnii (Lewis C. S.) - 17945
  3. Hobbit czyli tam i z powrotem (Tolkien J. R. R.) - 14832
  4. Mikołajek (Goscinny R., Sempé J. J.) - 11888
  5. Dziennik Cwaniaczka (Kinney J.) - 10532
  6. Magiczne drzewo (Maleszka A.) - 9400
  7. Koszmarny Karolek (Simon F.) - 6327
  8. Akademia Pana Kleksa (Brzechwa J.) - 5497
  9. Dzieci z Bullerbyn (Lindgren A.) - 5219
  10. Władca pierścieni (Tolkien J. R. R.) - 5136
Tutaj czołówka prezentuje się podobnie - lektury oraz serie, które są popularne np. ze względu na ekranizacje. Jednak na dalszych miejscach można znaleźć zastanawiające tytuły jak np. Pięćdziesiąt twarzy Greya (562 głosy), Pamiętnik narkomanki (444 głosy) oraz książki z serii Uniwersum Metro 2033 (344 głosy), czy nasz polski Wiedźmin (1241). Przypominam, że to uczniowie klas IV-VI, czyli w wieku 10-12 lat. Tutaj również rekordzistą jest Grzegorz Kaspedpe - tym razem na liście znalazło się 30 jego książek. Pełna lista dostępna jest tutaj.



  1. Gwiazd naszych wina (Green J.) - 11217
  2. Harry Potter (Rowling J. K.) - 9299
  3. Hobbit czyli tam i z powrotem (Tolkien J. R. R.) - 8168
  4. Igrzyska śmierci (Collins S.) - 8153
  5. Pięćdziesiąt twarzy Greya (James E. L.) - 5433
  6. Zostań, jeśli kochasz (Forman G.) - 5350
  7. Wiedźmin: Saga o wiedźminie (Sapkowski A.) - 4996
  8. Władca Pierścieni (Tolkien J. R. R.) - 4722
  9. Niezgodna (Roth V.) - 4074
  10. Zmierzch (Meyer S.) - 2868
Powyższa lista przypomina trochę odpowiedź na pytanie "jakie ekranizacje książek ostatnio oglądałeś". Na liście znalazły się również: Universum Metro 2033 (2765 głosów),  Pieśń lodu i ognia (1524 głosy) oraz Dary Anioła (2634 głosy). Rekordzistami pod względem liczby tytułów książek zgłoszonych przez uczniów gimnazjum są: Stephen King (17 tytułów), Nicholas Sparks (15 tytułów), Agatha Christie (14 tytułów). Pełna lista dostępna jest tutaj.



  1. Pięćdziesiąt twarzy Greya (James E. L.) - 13529
  2. Wiedźmin: Saga o wiedźminie (Sapkowski A.) - 6916
  3. Gwiazd naszych wina (Green J.) - 6678
  4. Igrzyska śmierci (Collins S.) - 5942
  5. Harry Potter (Rowling J. K.) - 5375
  6. Pieśń lodu i ognia (Martin G. R. R.) - 5160
  7. Hobbit czyli tam i z powrotem (Tolkien J. R. R.) - 5053
  8. Władca Pierścieni (Tolkien J. R. R.) - 3666
  9. Uniwersum Metro 2033 - 3448
  10. Zmierzch (Meyer S.) - 2593
Jak dowiedziałam się ze strony internetowej projektu - dla wielu nauczycieli szokujący był fakt, że wśród szkół ponadgimnazjalnych na pierwszym miejscu znalazła się trylogia EL James. Organizatorzy jednak podkreślają, że wybory zbiegły się w czasie z silną kampanią promocyjną ekranizacji "Pięćdziesięciu twarzy Greya" co mogło (ale przecież nie musiało) mieć wpływu na wynik. Oczywiście można też interpretować ten wynik jako próbę manifestacji swoich poglądów oraz może prowokacji nauczycieli? Jak czytamy na stronie akcji: "z drugiej strony, dlaczego przykładać do uczniów (zwłaszcza tych starszych) inną miarę niż do osób dorosłych? Przecież "Pięćdziesiat twarzy Greya" było hitem wydawniczym na całym świecie, książką, o której się wiele mówiło i pisało, która przecież kupowały i czytały miliony ludzi – w tym także osoby dystansujące się od takich a nie innych uczniowskich wyborów. Skąd przekonanie, ze młodzież może (a wręcz powinna) być odporna na tego typu zjawiska?" No cóż. Mimo wszystko pojawienie się tego tytułu już w klasach IV-VI było nader zastanawiające. Pozostałe miejsca na liście zajęły książki takie jak Niezgodna (1849 głosów), Trzy metry nad niebem (1640) oraz Złodziejka książek (1041 głosów). Pojawiają się również powieści Sparksa, Zusaka, Ahern, Schmitta oraz Zafona. Zastanawiająca jest wysoka pozycja Pamiętnika narkomanki (2412 głosów) oraz książki My, dzieci z dworca ZOO (1568 głosów). Rekordzistą w tym zestawieniu jest Stephen King - na liście znalazły się aż 42 jego tytuły w tym również "Znalezione nie kradzione", na które zagłosowało aż 110 osób, pomimo tego, że głosowanie odbywało się w pierwszym kwartale tego roku, a premiera książki w Polsce miała miejsce niedawno, bo w połowie czerwca. Pełna lista dostępna jest tutaj.



Co wynika z tych wyborów? 
  • Wbrew temu, co się mówi i pisze - młodzież i dzieci czytają - 450 tys. osób to już wiarygodna grupa reprezentatywna.
  • Długie listy zgłoszonych tytułów świadczą o szerokich horyzontach czytelniczych dzieci i młodzieży.
  • Widać wyraźną popularność serii i cykli wydawniczych oraz wpływ jaki na pozycję w rankingu wywarło istnienie ekranizacji, kampanii marketingowych, gier czy komiksów.
  • Ulubione gatunki młodzieży to: fantasy, groza, magia, horror, kryminał oraz - jak to barwnie nazwano - "skandalizująca obyczajowość".
  • Niepokojąco mała ilość polskich autorów skłania do refleksji.



Oficjalna strona projektu "Ogólnopolskie Wybory Książek 2015" klik


Braliście udział w tych Wyborach? 
Co sądzicie o wynikach?


sobota, 27 czerwca 2015

Wyniki konkursu z INNĄ BAJKĄ


WYNIKI

Dzięki uprzejmości Wydawnictwa Świat Książki nagrodę w konkursie stanowią 2 egzemplarze "Innej bajki" Kasi Bulicz-Kasprzak. Zatem będzie dwóch zwycięzców :)

Przypomnę zasady: 
Żeby móc wziąć udział w zabawie należało: podać swój e-mail, być obserwatorem bloga (ewentualnie fanpejdża) oraz poprawnie odpowiedzieć na pytanie konkursowe.


Pytanie konkursowe brzmiało:
Jakie tytuły nosiły cztery poprzednie książki Kasi Bulicz-Kasprzak? 

Prawidłowa odpowiedź:

1. Nie licząc kota, czyli kolejna historia miłosna
2. Nalewka zapomnienia, czyli bajka dla nieco starszych dziewczynek
3. Meandry miłości
4. Dom na skraju


Spod postu konkursowego wybrałam tylko te zgłoszenia, które spełniły warunki konkursu, następnie ułożyłam uczestników w kolejności chronologicznej zależnej od nadesłania zgłoszenia korzystając z nicku mailowego, co widać poniżej:
  1. niebieskazakladka
  2. czarna_hanka
  3. michalina.kulinska
  4. panikpaprocka
  5. werka7
  6. ala.prokopiuk
  7. zuniek
  8. nk1986
  9. majeczka241
  10. bibliotekamutne
  11. ewakubus
  12. z-ksiazka-przez-swiat
  13. dk
  14. dana1403
  15. elwira_teksty
  16. jedrowiaks
  17. 86bercia
  18. tetiana999
  19. dagmara.michalska
  20. rudarecenzuje
  21. kto.czyta.nie.pyta
  22. monika.platek.79
  23. aleksandra
  24. magda.ciukaj
  25. uncafeconliros
  26. agatajedynamla
  27. aleksandra.g17
  28. luzma.lu
  29. ola111201
  30. edyta.cha
  31. subiektywnie.o.ksiazkach
  32. szczesliwamama95
  33. teresakacza
  34. klaudia.winkler99
  35. veroniqusia
  36. dominikahh
  37. kasiaj1-86
  38. monweg
  39. piaseckiwodek
  40. katarzyna.kepka10
  41. martusiaa1
  42. magdalena.marciniak
  43. kaja350
  44. nieterazwlasnieczytam.blog
  45. theworldofbook
  46. anetapachurka
  47. anikm
  48. JoannaWalczyk
  49. w_magda
  50. piotr.iwanowski
  51. kwiatusia1
  52. iza.81
  53. jolantamurawska8
  54. annis16
  55. alkatraz007
  56. nadamagdamus
  57. katarzyna.muller
  58. martucha180
  59. kudlata
  60. lenaczeks
  61. emilia.2421
  62. gabolekooo
  63. Papierowe-miasta
  64. carrievandenis
  65. ilonka.kotek
  66. ewcius1991
  67. ula.aoki
  68. freedminds
  69. maja842
  70. juliaaa2600
  71. esempolowicz
  72. lustro.rzeczywistosci
  73. basiagrencel
  74. ewelinkapoc
  75. zagisama
  76. alexxxisqu
  77. alinaszymczak13
  78. addictedtobooks
  79. bodgano61177
  80. cicercumcaulee
  81. nathalie.ross
  82. karolka1309
  83. beatacwieka
  84. iza04061986
  85. kajka626
  86. martini773
  87. eweb
  88. ksiazkiociekawychtresciach
  89. martunia_07_08
  90. milosniczkaksiazek
  91. ula.aga.olejnik
  92. ensorcelee
  93. raccoon.czarna
  94. anetakasza28944
  95. alka7
  96. wawrzyniakmirka
  97. klaudiaannacebula
  98. aniawolniak12
  99. karola8399
  100. pawlaczykgosia
  101. annanawrocka03
  102. iza.brataniec
  103. powerless251298
  104. rushi_sukoshiyoku
  105. gracja313
  106. jasek.faustyna
  107. sylwka.sk91
  108. beatakandzia
  109. jolunia559
  110. dorota_wysocka
  111. aabstynentka17
  112. atociwynalazek
  113. obliczarozy
  114. patrycja.dorotka



Następnie za pomocą programu na stronie Losowe.pl, który generuje szczęśliwe liczby spośród przedziału 1-114 wygenerowałam dwie szczęśliwe liczby:




Wygrały osoby, których szczęśliwe liczby to: 13 oraz 92
Czyli: dk@ oraz ensorcelee@ 

Gratuluję!
I już piszę maile ws. adresu ;)

Serdecznie dziękuję za tak wiele zgłoszeń i za udział w zabawie! 

A już niebawem nowe konkursy, bądźcie czujni :)

czwartek, 25 czerwca 2015

Stosik #17 | 6/2015


Wiem, że bardzo lubicie stosiki 

Na przełomie maja i czerwca trochę poszalałam na różnych promocjach czego efektem są piękne książki, które chciałabym Wam pokazać :) I choć nie mam pojęcia, kiedy przeczytam te wszystkie powieści, to cieszę się z nich bardzo! Co więc trafiło do mojej biblioteczki? Lawendowy pokój, Księżyc nad Bretanią, Za żadne skarby, Maybe someday, Spóźnione wyznania, W cieniu oraz upragnione i wymarzone Przekleństwa niewinności - to efekt szaleństwa na Znaku. Z kolei 3 tomy Maigull Axelsson oraz Sensei i miłość to już empikowe szaleństwo :) Obok zacne 1001 książek, które solidnie namieszało mi w głowie (o tym na blogu już w lipcu). Żyć i umrzeć z miłości to prezent na chandrę od Kaś z bloga Czworgiem Oczu (Kaś wie jaką mam słabość do Marilyn ) Jeszcze raz Ci dziękuję :* Co jeszcze? Cudowna Gavalda, urocza Ahern, zachwycająca Bulicz-Kasprzak, poruszająca Olejnik oraz pełna nostalgii Mroczkowska. Dodatkowo drugi tom Czasu żniw (w czerni!), osławione Byliśmy łgarzami i Bez końca a także psychodeliczne Lotnisko w Monachium. Cóż... Przepełnia mnie radość!

Czytaliście którąś z powyższych pozycji? Jak wrażenia? 

środa, 24 czerwca 2015

100 tytułów BBC, czyli lista książek, które trzeba przeczytać




Całkiem niedawno na blogu pojawiła się recenzja "1001 książek, które musisz przeczytać". Od tamtego czasu zafascynowały mnie wszelkie listy, zestawienia i inne zbiory książek z cyklu "musisz przeczytać". Popadłam nawet w swoistą skrajność przeobrażając swoje czytelnicze upodobania - czego efekty będziecie mogli zaobserwować już niebawem ;) Tymczasem zapraszam na zestawienie 100 książek sugerowanych jako Must Read przez stację BBCLista ta jest z 2013 roku i wywołała ponoć sporo kontrowersji, co oczywiście nie dziwi ;). Już na pierwszy rzut oka można zauważyć, że znaczną część umieszczonych na niej pozycji stanowią książki brytyjskich autorów. Osobiście podchodzę do niej z przymrużeniem oka. Bardzo chciałabym przeczytać kilka (a może i więcej) z wymienionych, ale są też takie, które zupełnie mnie nie interesują i wątpię, żebym kiedykolwiek po nie sięgnęła. Tak czy inaczej postanowiłam sprawdzić, ile zacnych książek BBC jest już za mną i... wynik wypada słabiutko. Jedynie 10 pozycji. Pociesza mnie jednak fakt, że o wiele więcej znam z ekranizacji, fragmentów, czy po prostu ze słyszenia. Listę będę na bieżąco aktualizować, mam nadzieję, że za kilka miesięcy będzie już wyglądała o niebo lepiej :) A jak wyglądają Wasze wyniki? I co sądzicie o samej liście?

                                                                               

1. Duma i uprzedzenie – Jane Austen

2. Władca Pierścieni – John Ronald Reuel Tolkien
     * Drużyna Pierścienia
     * Dwie Wieże
     * Powrót Króla
3. Jane Eyre – Charlotte Brontë
4. Harry Potter – Joanne Kathleen Rowling
     * Kamień Filozoficzny
     * Komnata Tajemnic
     * Więzień Azkabanu
     * Czara Ognia
     * Zakon Feniksa
     * Książę Półkrwi
     * Insygnia Śmierci
5. Zabić drozda – Harper Lee
6. Biblia
7. Wichrowe Wzgórza – Emily Brontë
8. Rok 1984 – George Orwell
9. Mroczne materie – Philip Pullman
    * Zorza północna
    * Magiczny nóż
    * Bursztynowa luneta
10. Wielkie nadzieje – Charles Dickens
11. Małe kobietki – Louisa May Alcott
12. Tessa D’Urberville – Thomas Hardy
13. Paragraf 22 – Joseph Heller
14. Dzieła zebrane Szekspira
15. Rebeka – Daphne du Maurier
16. Hobbit – John Ronald Reuel Tolkien
17. Birdsong – Sebastian Faulks
18. Buszujący w zbożu – Jerome David Salinger
19. Żona podróżnika w czasie (Zaklęci w czasie) – Audrey Niffenegger
20. Miasteczko Middlemarch – George Eliot
21. Przeminęło z wiatrem – Margaret Mitchell
22. Wielki Gatsby – Francis Scott Fitzgerald
23. Samotnia (Pustkowie) – Charles Dickens
24. Wojna i pokój – Lew Tołstoj
25. Autostopem przez Galaktykę – Douglas Adams
26. Znowu w Brideshead – Evelyn Waugh
27. Zbrodnia i kara – Fiodor Dostojewski
28. Grona gniewu – John Steinbeck
29. Alicja w Krainie Czarów – Lewis Carroll
30. O czym szumią wierzby – Kenneth Grahame
31. Anna Karenina – Lew Tołstoj
32. David Copperfield – Charles Dickens
33. Opowieści z Narnii – Clive Staples Lewis
       * Lew, czarownica i stara szafa
       * Książę Kaspian
       * Podróż Wędrowca do Świtu
       * Srebrne krzesło
       * Koń i jego chłopiec
       * Siostrzeniec czarodzieja
       * Ostatnia bitwa
34. Emma- Jane Austen
35. Perswazje – Jane Austen
36. Lew, Czarownica i Stara Szafa – CS Lewis
37. Chłopiec z latawcem – Khaled Hosseini
38. Kapitan Corelli (Mandolina kapitana Corellego) – Louis De Bernieres
39. Wyznania Gejszy – Arthur Golden
40. Kubuś Puchatek – Alan Alexander Milne
41. Folwark zwierzęcy – George Orwell
42. Kod Da Vinci – Dan Brown
43. Sto lat samotności – Gabriel Garcia Marquez
44. Modlitwa za Owena – John Irving
45. Kobieta w bieli – Wilkie Collins
46. Ania z Zielonego Wzgórza – Lucy Maud Montgomery
47. Z dala od zgiełku – Thomas Hardy
48. Opowieść podręcznej – Margaret Atwood
49. Władca much – William Golding
50. Pokuta – Ian McEwan
51. Życie Pi – Yann Martel
52. Diuna – Frank Herbert
53. Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54. Rozważna i romantyczna – Jane Austen
55. Pretendent do ręki – Vikram Seth
56. Cień wiatru – Carlos Ruiz Zafon
57. Opowieść o dwóch miastach – Charles Dickens
58. Nowy wspaniały świat – Aldous Huxley
59. Dziwny przypadek psa nocną porą (Dziwny przypadek z psem nocną porą) – Mark Haddon
60. Miłość w czasach zarazy – Gabriel Garcia Marquez
61. Myszy i ludzie (O myszach i ludziach) – John Steinbeck
62. Lolita – Vladimir Nabokov
63. Tajemna historia – Donna Tartt
64. Nostalgia anioła – Alice Sebold
65. Hrabia Monte Christo – Alexandre Dumas
66. W drodze – Jack Kerouac
67. Juda nieznany – Thomas Hardy
68. Dziennik Bridget Jones – Helen Fielding
69. Dzieci północy – Salman Rushdie
70. Moby Dick – Herman Melville
71. Oliver Twist – Charles Dickens
72. Dracula – Bram Stoker
73. Tajemniczy ogród – Frances Hodgson Burnett
74. Zapiski z małej wyspy – Bill Bryson
75. Ulisses – James Joyce
76. Szklany kosz – Sylvia Plath
77. Jaskółki i Amazonki – Arthur Ransome
78. Germinal – Emile Zola
79. Targowisko próżności – William Makepeace Thackeray
80. Opętanie – AS Byatt
81. Opowieść wigilijna – Charles Dickens
82. Atlas chmur – David Mitchell
83. Kolor purpury – Alice Walker
84. Okruchy dnia – Kazuo Ishiguro
85. Pani Bovary – Gustave Flaubert
86. A Fine Balance – Rohinton Mistry
87. Pajęczyna Szarloty – EB White
88. Pięć osób, które spotykamy w niebie – Mitch Albom
89. Przygody Sherlocka Holmesa – Sir Arthur Conan Doyle
90. The Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91. Jądro ciemności – Joseph Conrad
92. Mały Książę – Antoine De Saint-Exupery
93. Fabryka os – Iain Banks
94. Wodnikowe Wzgórze – Richard Adams
95. Sprzysiężenie głupców (Sprzysiężenie osłów) – John Kennedy Toole
96. Miasteczko jak Alece Springs – Nevil Shute
97. Trzej muszkieterowie – Alexandre Dumas
98. Hamlet – William Shakespeare
99. Charlie i fabryka czekolady – Roald Dahl
100. Nędznicy – Victor Hugo



Oficjalna strona BBC z listą 100 książek klik




wtorek, 23 czerwca 2015

"Lepsze życie" Anna Gavalda


Zgubić coś, by znaleźć sens życia
Spotkać najważniejszą dla siebie osobę przypadkiem
Rozstać się z kimś, by odkryć prawdziwe szczęście

Stracić, by zyskać... 


"Lepsze życie" to dwie zupełnie różne historie. Różne - tylko pozornie. Ona i on. Mathilde i Yann. Łączy ich młody wiek, Paryż i ogromna pustka, którą w sobie noszą. Wykonują niezbyt absorbującą pracę za przeciętne pieniądze, mają dookoła siebie ludzi niekoniecznie życzliwych, a ich związki bywają powierzchowne i niesatysfakcjonujące. Jednak żadne z nich nie ma w sobie siły i energii, żeby to zmienić. Nie wiedzą, czego chcą, a nawet nie zdają sobie sprawy z tego, dlaczego tak naprawdę jest im źle. I pewnie żyliby tak dalej, gdyby nie przypadek. Banalne, nic nieznaczące sytuacje, które sprawiają, że zaczynają dostrzegać jałowość swojej egzystencji, płytkie relacje i rutynę. Za sprawą impulsu podejmują ryzyko, by spróbować innego życia, innych emocji... Nie mając jednak żadnej pewności, że to, co będzie na końcu drogi, spełni ich oczekiwania. Ale, jak w pewnym momencie mówi Gavalda "Wszystko jest lepsze niż stagnacja. Ruch jest lepszy niż bezruch. Poszukiwanie lepszego życia jest lepsze, niż cieszenie się życiem dobrym." 

Anna Gavalda z mistrzowską precyzją nakreśliła dwie historie pełne impulsów. Dwie historie o tym, by nie zadowalać się namiastkami. By przeżywać emocje - nawet te negatywne. By reagować i nie zgadzać się na "małą stabilizację". By walczyć o siebie i swoje szczęście. "Lepsze życie" to dwie opowieści o młodych ludziach z naszej współczesności, którzy wolą zaryzykować, że się pomylą w swoich decyzjach, niż żyć w pustce. 

Proza Anny Gavaldy może wydawać się na pozór zwyczajna. Miejsca i sytuacje - mimo, że na wskroś francuskie - bywają osadzone w znajomo wyglądającej codzienności. Główne postaci mogą się kojarzyć z naszymi znajomymi, a nawet - z nami samymi. Ich myśli, słowa… są przecież tak zadziwiająco podobne do tego, co mamy w głowach. Gavalda po raz kolejny urzeka narracją przypominającą wartki potok myśli: niedokończone, niedopowiedziane i nieocenzurowane, lekko chaotyczne i tak soczyście emocjonalne słowa. Tak zupełnie różne od łopatologicznych mądrości, natchnionych sentencji i ciężkich metafor do których przyzwyczaiła nas literatura obyczajowa. Gavalda nie przedłuża ani nie ubiera w słowa tego, czego ubierać nie trzeba, a koncentrując się na emocjach - pozwala czytelnikowi odkryć sens ukryty między wierszami. Pozwala na własny sposób odczytać każdą z tych historii.

"(...) że szczęście czeka tuż za progiem i że nie należy się bać. Bać się, że nahałasujesz, bać się bycia szczęśliwym, bać się że będzie się przeszkadzać sąsiadom i bać się przeklinania ile sił w płucach. Bać się życia, przyszłości, kryzysu i wszystkich tych puszek Pandory made in China. [s.183]

Ta napisana niezwykle żywym, świeżym i współczesnym językiem powieść, przedstawiająca obraz bezbarwnego życia dwojga młodych ludzi - to swoisty katalizator budzący do zmian. Anna Gavalda udowadnia, że naprawdę warto w dzisiejszym bezrefleksyjnym życiu przystanąć na chwilę i zastanowić się, czy życie którym żyjemy daje nam satysfakcję i spełnienie. 

Reasumując: Anna Gavalda pokusiła się o skontrastowanie uśpionych marzeń ze wszechobecną pogonią za pieniądzem, upadkiem wartości moralnych i brakiem sensu życia. Wzbogacając treść w barwne dialogi, często dowcipne, miejscami wulgarne i cięte sprawiła, że historia zyskała na autentyczności i dotknęła duszy. Gavalda potrafi niezwykle celnie uderzyć w emocje czytelnika. Potrafi poruszyć i uwieść słowem a misternie uplecione historie bardzo wnikliwie portretują to, o czym w codziennym pośpiechu zapominamy. Po raz kolejny uświadamia, że każdy z nas nosi w sobie jakąś pustkę, każdy odczuwa jakieś lęki i każdy tęskni za prawdziwym uczuciem. Niby banalne, a jednak uderzające w najczulsze struny. Bardzo gorąco polecam.


Czy po lekturze tej książki, Ty również wyruszysz na poszukiwania lepszego życia?


_______________________________________________________________________
Anna Gavalda, Lepsze życie, stron 272, Wydawnictwo Literackie, 2015
Przekład: Paweł Łapiński

Za możliwość przeczytania serdecznie dziękuję Wydawnictwu Literackiemu

piątek, 19 czerwca 2015

[zakończony] KONKURS: Wygraj 1 z 3 egzemplarzy After 3!

baner konkursowy

15 czerwca miała miejsce polska premiera 3 tomu AFTER. 
Z tej właśnie okazji we współpracy z Wydawnictwem Między Słowami
przygotowałam dla Was konkurs, w którym do wygrania są 
3 nowe egzemplarze książki Anny Todd pt. "After. Ocal mnie"! 



Żeby wziąć udział w konkursie należy:

  • zgłosić chęć udziału w konkursie, 
  • być obserwatorem mojego bloga (lub fanem na Facebooku) 
  • udostępnić baner konkursowy podlinkowany do tego postu na swoim facebooku/blogu/google+ czy innych tym podobnych miejscach w sieci
  • przesłać na mail recenzje.ami@gmail.com wykonane zadanie konkursowe polegające na dopasowaniu okładek serii After do kraju ich pochodzenia. Ale uwaga: należy połączyć wszystkie literki z cyferkami, żadna nie może zostać pusta ani wykorzystana kilkakrotnie ;) Każda cyferka posiada swój odpowiednik w literce. O tym która cyferka pasuje do której literki musicie zdecydować już sami ;) W mailu nie musice pisać nic więcej - wystarczą odpowiedzi. Proszę tylko by tytuł wiadomości brzmiał "KONKURS AFTER"



Okładki:



Pochodzenie:
a. Francja 
b. Niemcy
c. Brazylia
d. USA




Przykład zgłoszenia:
  • Zgłaszam się!
  • Obserwuję (ewentualnie Lubię na fb) jako: 
  • Baner: (link lub informacja o miejscu udostępnienia)
  • Wysłałem/Wysłałam odpowiedź mailem z adresu: (wpisać adres mailowy!) 


Spośród osób, które prawidłowo wykonają zadanie konkursowe, czyli prawidłowo połączą cyferki z literkami wybiorę 3 osoby, które w nagrodę otrzymają "After. Ocal mnie".

Zgłaszać się można do środy 1 lipca włącznie. 
Wyniki 2 lipca na blogu.




Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest Ami. autorka bloga recenzjeami.blogspot.com 
  2. Nagrodą w konkursie są 3 nowe egzemplarze książki "After. Ocal mnie" autorstwa Anny Todd ufundowane przez Wydawnictwo Między Słowami
  3. Konkurs trwa od 19.06.2015 r. do 01.07.2015 r. do godziny 23:59. Zgłoszenia po tym terminie nie będą brane pod uwagę.
  4. Aby wziąć udział w konkursie należy: być obserwatorem bloga (ewentualnie fanpejdża), udostępnić baner oraz poprawnie wykonać zadanie konkursowe przesyłając odpowiedzi na recenzje.ami@gmai.com.
  5. Uczestnikiem może być każdy, kto posiada adres korespondencyjny na terenie Polski. 
  6. Wyniki zostaną opublikowane 2 lipca na blogu. 
  7. Zwycięzcy zostaną wyłonieni w drodze losowania spośród osób, które prawidłowo wykonają zadanie konkursowe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...