niedziela, 27 września 2015

[zakończony] KONKURS: Wygraj kalendarz 2016 Beaty Pawlikowskiej

baner konkursowy


We współpracy z Wydawnictwem Edipresse Książki przygotowałam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest piękny nowy egzemplarz 
Kalendarza na rok 2016 autorstwa Beaty Pawlikowskiej 




Żeby wziąć udział w konkursie należy:

  • być obserwatorem mojego bloga (lub fanem na Facebooku) 
  • udostępnić baner konkursowy podlinkowany do tego postu - lub post konkursowy - na swoim facebooku/blogu/google+ czy innych tym podobnych miejscach w sieci
  • wykonać zadanie konkursowe:




ZADANIE KONKURSOWE

24 maj to Dzień ślimaka, 14 sierpnia jest Dniem Energetyka, a z kolei 1 marca to już Dzień piegowatych.

A czy Ty znasz jakieś nietypowe święta? ;) Napisz datę jednego z nich!



By zgłoszenie było ważne - wystarczy jedna data. 
Proszę tylko by proponowane przez Was święta się nie powielały ;)




Przykład zgłoszenia:
  • Obserwuję (ewentualnie: Lubię na fb) jako: 
  • Baner: (link lub informacja o miejscu udostępnienia)
  • Odpowiedź, czyli na przykład: 17 lutego - Światowy Dzień Kota ;)





Konkurs trwa dwa tygodnie, a więc zgłaszać się można tylko do soboty 10 października włącznie!

Wyniki pojawią się na blogu już dnia następnego, czyli 11 października ;)



Regulamin konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest Ami. autorka bloga recenzjeami.blogspot.com 
  2. Nagrodą w konkursie jest 1 nowy egzemplarz Kalendarza na rok 2016 autorstwa Beaty Pawlikowskiej ufundowany przez Wydawnictwo Edipresse Książki 
  3. Konkurs trwa od 27.09.2015 r. do 10.10.2015 r. do godziny 23:59 (zgłoszenia po tym terminie nie będą brane pod uwagę).
  4. Uczestnikiem konkursu może być każdy, kto posiada adres korespondencyjny na terenie Polski.
  5. Uczestnik przystępując do konkursu musi spełnić określone warunki podane w poście konkursowym (zostanie publicznym obserwatorem bloga recenzjeami.blogspot.com - lub wymiennie - polubienie fanpage recenzje ami., udostępnienie baneru konkursowego, wykonanie zadania konkursowego). 
  6. Wygrywa jedna osoba. Zwycięzca zostanie wyłoniony w drodze losowania spośród osób, które prawidłowo wykonają zadanie konkursowe.
  7. Wyniki zostaną opublikowane na blogu 11 października.  
  8. Zwycięzca zobowiązany jest w ciągu 7 dni (licząc od daty opublikowania wyników) wysłać na adres mailowy: recenzje.ami@gmail.com adres do wysyłki nagrody. Po tym czasie dopuszczam wyłonienie kolejnego zwycięzcy.
  9. Wysyłki nagrody dokonuje organizator konkursu w ciągu 7 dni od uzyskania danych adresowych zwycięzcy.
  10. Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych (Dz. U. z 2004 roku Nr4, poz. 27 z późn. zm.).




Życzę powodzenia :)


A już w najbliższym tygodniu na blogu pojawi się recenzja kalendarza ze zdjęciami wnętrza - zachęcam do śledzenia strony ;)







_____________________________________________________________________________



WYNIKI



Nadszedł czas, by ogłosić zwycięzcę konkursu z kalendarzem Beaty Pawlikowskiej. Dziękuję za wszystkie zgłoszenia! Nie spodziewałam się, że będzie ich aż tak dużo ;) Niestety zwycięzca może być tylko jeden. Kalendarz Beaty Pawlikowskiej otrzyma PATRYCJA MAJ Gratuluję i proszę zwyciężczynię o kontakt w wiadomości prywatnej. Wszystkim serdecznie dziękuję za udział i zapraszam w poniedziałek na... kolejny konkurs :)

źródło wyników:
fanpage recenzje ami. niedziela 11 października, godz 15:00 







piątek, 25 września 2015

Powitajmy Wydawnictwo Kobiece!


Już za miesiąc na rynku wydawniczym pojawi się nowe wydawnictwo: 
Wydawnictwo Kobiece


Wydawnictwo Kobiece to oficyna stworzona przez kobiety dla kobiet


Nakładem Wydawnictwa Kobiecego będą ukazywały się:
  • książki, o których mówiły największe opiniotwórcze media światowe, 
  • bestsellery z TOP 50 Amazon, 
  • poradniki autorstwa cenionych gwiazd Hollywood i ulubieńców social mediów 
  • oraz nowoczesne poradniki lifestylowe.

Witamy i życzymy samych sukcesów!

***

Zachęcam do śledzenia strony Wydawnictwa na Facebooku, na której codziennie pojawia się wiele ciekawych postów oraz zaglądania na stronę główną, która co prawda w tej chwili jest w budowie, ale powinna ruszyć już wkrótce! ;)

Strona internetowa Wydawnictwa TUTAJ
Strona Wydawnictwa na Facebooku TUTAJ






A oto tytuły, którymi oficyna rozpocznie działalność:



Afgańska perła
Nadia Hashimi
Premiera: 22.10.2015

Poruszająca opowieść o dwóch kobietach, Rahimie i Shekibie, które podzielił czas, ale połączyły te same marzenia i ta sama odwaga dająca im siłę do zmierzenia się z ogromnym wyzwaniem – oderwaniem się od własnych korzeni i całkowitej odmianie swojego losu. 


Jest Kabul, 2007 rok. Rahima i jej siostry tylko sporadycznie mogą uczęszczać do szkoły i rzadko wychodzą z domu. Nie mają braci, a ich ojciec jest uzależniony od narkotyków. Jedyną nadzieję pokładają w pradawnym zwyczaju zwanym bacza posz, polegającym na przebieraniu się dziewczynki za chłopca. Rahima udając przedstawiciela płci męskiej, zyskuje taką wolność i swobodę, o jakich przedtem nawet nie śniła. Przechodzi totalną transformację zmieniającą całej jej dotychczasowe życie. Niemal sto lat temu podobnie postąpiła jej przodkini, Shekiba, co pozwoliło jej przenieść się z małej afgańskiej wioski do przepięknego kabulskiego pałacu.



Zwilczona
Adrianna Trzepiota
Premiera: 22.10.2015

Jaśmina, 35-letnia nauczycielka języka polskiego, mieszka w malowniczym mazurskim miasteczku. Wydaje się, że nic nie jest w stanie zburzyć jej szczęścia: ma ukochanego męża i córeczkę, piękny dom, a także cudowne przyjaciółki, na które zawsze może liczyć. Jednak w pewnym momencie nad życiem Jaśminy zaczynają się zbierać czarne chmury. Grozi jej utrata pracy. Mąż ma wypadek motocyklowy, po którym staje się nieznośnym, apodyktycznym mężczyzną. Ich małżeństwo zaczyna przeżywać głęboki kryzys. Czy Jaśminie uda się odbudować relacje z mężem? Gdzie doprowadzi ją odnaleziona w mazurskiej chacie talia Tarota Marsylskiego? I jaką rolę w tym wszystkim odegrają poeta Władek, stara Szeptucha z Janowa Podlaskiego oraz Wilczyca?



Mała czarna
Lauren Slayton
Premiera: 22.10.2015

Skończ wreszcie czytać poradniki o dietach. 

Ta oto niewielka książeczka dostarczy Ci wszystkiego, co trzeba, aby szybko, bezpiecznie i skutecznie zgubić zbędne kilogramy, i to już na stałe! 

Od zawsze marzysz o nienagannej, smukłej sylwetce – takiej, która bez trudu zmieści się w małej czarnej? Oto rozwiązanie!







Na własnych nogach
Amy Purdy, Michelle Burford
Premiera: 22.10.2015

W życiu Amy Purdy następuje zwrot, którego nikt się nie spodziewa. Nagła, ciężka choroba, w wyniku której w ostatniej niemal chwili wyrywa się z objęć śmierci, przesądza o jej dalszych losach. By ratować Amy, lekarze podejmują dramatyczną decyzję o amputacji jej obu nóg poniżej kolan. Odtąd życie Amy przybiera zupełnie nieoczekiwany obrót, a to, co ją spotka - od udziału w kampaniach reklamowych znanych marek (Toyota, Coca-Cola), przez dotarcie do finału amerykańskiej edycji „Tańca z gwiazdami”, aż po zdobycie brązowego medalu na paraolimpiadzie w Soczi - zaskoczy i poruszy wielu ludzi na całym świecie, w tym samą Oprah Winfrey.





Pokochaj swoje ciało
Talia Fuhrman
Premiera: 22.10.2015

Wyjątkowy, ultrakobiecy poradnik autorstwa córki Joelego Fuhrmana - słynnego autorytetu w dziedzinie zdrowego odżywiania. 

Ta książka to kompleksowa odpowiedź na pytanie skąd bierze się prawdziwe piękno. Pokazuje, jak je wyeksponować, by odnaleźć radość życia i osobiste szczęście. 

Był czas, kiedy Talia Fuhrman, podobnie jak większość młodych kobiet, walczyła z negatywnym wizerunkiem własnego ciała oraz brakiem pewności siebie. Zdeterminowana, by pokonać wszystkie swoje słabości, zaczęła zgłębiać wiedzę dotyczącą prawidłowego odżywiania, a także tajniki dobrej kuchni. Dzięki temu obudziła w sobie pasję do zdrowego, ekologicznego stylu życia oraz zapragnęła, by inne kobiety także podążyły tą samą ścieżką co ona.





Plan wydawniczy na najbliższe miesiące i początek roku 2016:






__________________________________________________________________________
Post został przygotowany na podstawie materiałów otrzymanych od Wydawnictwa Kobiecego


czwartek, 24 września 2015

Zachęcajka #16 | Kalendarz 2016 Beaty Pawlikowskiej


Kalendarz 2016. Rok pozytywnego myślenia
Beata Pawlikowska

Wydawnictwo Edipresse Książki
Liczba stron: 400
Oprawa twarda z pianką
Data premiery: 10 września 2015



366 pozytywnych myśli na każdy dzień, autorskie rysunki, najciekawsze święta i festiwale - to wszystko w nowym kalendarzu Beaty Pawlikowskiej, który sprawi że 2016 rok będzie pełen uśmiechu i optymizmu!

Podróżniczka przygotowała również niespodziankę - Czytelnicy mogą się z nią spotkać dzięki aplikacji TapC.



Czy pamiętacie może poprzednie wydania kalendarzy Beaty Pawlikowskiej? Te kolorowe, optymistyczne, piękne książki, które wprowadzały do życia tak wiele uśmiechu? Pragnę Was zachęcić do sięgnięcia po najnowsze wydanie :)

To jest mój dobry rok! - tak brzmi hasło przewodnie "Kalendarza 2016. Rok pozytywnego myślenia" Beaty Pawlikowskiej. 

Autorka zadbała, by każdy dzień nadchodzącego roku był pełen optymizmu - na każdej karcie kalendarza umieściła nowe teksty, nowe rysunki, złote myśli, dobre rady i wskazówki. Nie zabrakło także informacji o najciekawszych świętach i festiwalach - tych obchodzonych na całym świecie oraz zaproponowanych przez autorkę, jak Dzień Nie Płakania Nad Rozlanym Mlekiem. Poznamy także ulubione przepisy kulinarne, imieniny, święta, festiwale i rocznice. Na każdy dzień - jedna nowa, pozytywna myśl dla czytelnika.

Ponadto kalendarz na 2016 rok wzbogacony został o krótkie wideo, w którym autorka kieruje kilka ciepłych słów do swoich czytelników.




„Nowy, fantastyczny rok, w którym wszystko może się zdarzyć. Będzie pięknie!”
Zapraszam,
Beata Pawlikowska



O autorce:

Beata Pawlikowska – pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Łowca prawdy, przygód i fotografii. Podróżuje do najbardziej egzotycznych miejsc na całym świecie. Autorka reportaży, felietonów oraz kilkudziesięciu książek podróżniczych i poradników, które ilustruje własnymi zdjęciami i rysunkami. Prowadzi audycję „Świat według Blondynki” na antenie Radia Zet. Od lat doradza swoim fanom, jak aktywnie i zdrowo żyć, być odważnym i myśleć pozytywnie. 






Skusicie się? ;)


Zachęcam do czujnego śledzenia mojego bloga i strony na facebooku, wspólnie z Wydawnictwem przygotowałam dla Was bardzo miłe niespodzianki związane z tym kalendarzem! :)


środa, 23 września 2015

5 KSIĄŻEK NA JESIEŃ



Z okazji dzisiejszego pierwszego dnia jesieni 

zapraszam na post inny niż zwykle, czyli moje plany czytelnicze na... jesień!

A w nich propozycje nieoczywiste, niekoniecznie nowe, nieco alternatywne, i przede wszystkim na wskroś subiektywne ;)

Jesienne wieczory sprzyjają grubym książkom stąd takie a nie inne wybory ;) Wobec każdej z tych książek mam wielkie oczekiwania i mam nadzieję, że się nie zawiodę.
Oczywiście możecie potraktować ten post, jako post polecający i przyłączyć się do planu czytelniczego - będzie mi bardzo miło! :)



1. "Światło, którego nie widać" Anthony Doerr



Dlaczego?
  • Bo została nagrodzona Pulitzerem 2015
  • Bo pisanie tej powieści trwało aż 10 lat!
  • Bo Anthony Doerr połączył w niej wątki sensacyjne i historyczne, skupiając się przede wszystkim na studium człowieka uwikłanego w totalitaryzm. 
  • Bo to historia o niewinnych bohaterach zaplątanych w tło tragicznej historii XX wieku.


Zarys fabuły:
Marie-Laure mieszka wraz z ojcem w Paryżu, jako sześciolatka traci wzrok i odtąd uczy się poznawać świat przez dotyk i słuch. Pięćset kilometrów na północny wschód od Paryża w Zagłębiu Ruhry mieszka Werner Pfennig, który jako mały chłopiec stracił rodziców. Podczas jednej z zabaw Werner znajduje zepsute radio, naprawia je i wkrótce staje się ekspertem w budowaniu i naprawianiu radioodbiorników. Odtąd Werner poznaje świat, słuchając radia. Kiedy hitlerowcy wkraczają do Paryża, dwunastoletnia Marie-Laure i  jej ojciec uciekają do miasteczka Saint-Malo w Bretanii. Werner Pfennig trafia tam kilka lat później. Służy w elitarnym oddziale żołnierzy, który zajmuje się namierzaniem wrogich transmisji radiowych. Podczas nalotu aliantów na Saint-Malo losy tej dwójki splatają się…



2. "Middlesex" Jeffrey Eugenides



Dlaczego?
  • Bo autor pracował nad nią aż 8 lat!
  • Bo została nagrodzona Pulitzerem 2002
  • Bo to obejmująca osiem dekad – i jedno niezwykle trudne dojrzewanie –  świetna, całkowicie wyjątkowa baśń o skrzyżowanych rodowodach, subtelnościach płci oraz głębokich, nieczystych ponagleniach pożądania.
  • Bo The Boston Globe pisze, że to "Wielka, zuchwała, wyśmienita powieść... dociera do tych miejsc, gdzie nieliczni tylko narratorzy mają odwagę stąpać... liryczna i znakomita."



3. "Tajemna historia" Donna Tartt


Dlaczego?
  • Bo to jedna z najważniejszych powieści końca XX wieku
  • Bo jest kultowym debiutem nagrodzonej Pulitzerem autorki "Szczygła" 
  • Bo sprzedała się w kilkumilionowym nakładzie i została przetłumaczona na trzydzieści języków!
  • Bo piszą o niej, że jest mroczną i uzależniającą niczym grecka tragedia opowieścią o młodych ludziach, którzy odkrywają, jak łatwo jest zabić, a jak trudno jest żyć... 


Zarys fabuły:
Richard Papen rozpoczyna studia w ekskluzywnym college’u w Nowej Anglii. Dołącza do grupy inteligentnych, ekscentrycznych studentów filologii klasycznej, którzy pod wodzą charyzmatycznego wykładowcy odkrywają sposób myślenia i życia niemający nic wspólnego z monotonną egzystencją ich rówieśników. Kiedy jednak eksperymenty z narkotykami, alkoholem i seksualnością nie przynoszą odpowiedzi na pytanie: jak daleko można się posunąć? Dochodzi do morderstwa. Czy da się uniknąć jego konsekwencji? Czy można zabić i nie zostać ukaranym? I czy możliwe jest, by morderstwo w żaden sposób nie zmieniło mordercy?




4. "Zaginiona dziewczyna" Gillian Flynn


Dlaczego?
  • Bo to książka, która natychmiast podbiła serca krytyków i czytelników 
  • Bo przeniesiono ją na ekran w reżyserii Davida Finchera (i wciąż czekam by móc obejrzeć)
  • Bo to ponoć wartki i piekielnie mroczny thriller z wyrafinowaną intrygą i znajomością ludzkiej psychiki 

Zarys fabuły:
Jest upalny letni poranek, a Nick i Amy Dunne obchodzą właśnie piątą rocznicę ślubu. Jednak nim zdążą ją uczcić, mądra i piękna Amy znika z ich wielkiego domu nad rzeką Missisipi. Podejrzenia padają na męża. Nick coraz więcej kłamie i szokuje niewłaściwym zachowaniem. Najwyraźniej coś kręci i bez wątpienia ma w sobie wiele goryczy – ale czy rzeczywiście jest zabójcą? Z siostrą Margo u boku próbuje udowodnić swoją niewinność. Jednak jeśli Nick nie popełnił zbrodni, gdzie w takim razie podziewa się jego cudowna żona?



5. "Wyznania gejszy" Arthur Golden




Dlaczego?
  • Bo, to książka, na podstawie której powstał obsypany Oscarami film, z niezapomnianą rolą przepięknej Ziyi Zhang. Swoją drogą jeden z moich ulubionych. Oglądałam go chyba kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt razy ;) 
  • Bo to ponoć, jedna z najważniejszych i najpiękniejszych opowieści o miłości.
  • Bo to debiut literacki, który podbił serca czytelników na całym świecie.


Zarys fabuły:
Opowieść Sayuri, córki prostego rybaka, zaczyna się w 1929 roku, gdy  jako dziewięcioletnia dziewczynka zostaje sprzedana przez ojca do renomowanej  szkoły gejsz w Kioto. Oczami Sayuri śledzimy jej edukację:  naukę tańca, muzyki, noszenia kimona, sztuki makijażu i układania  włosów, nalewania sake. Obserwujemy niezwykły świat, w którym dziewictwo dziewczyny jest towarem sprzedawanym na licytacji temu, który  zaoferuje najwięcej. Świat, w którym kobiety są szkolone w sztuce uwodzenia  bogatych i wpływowych mężczyzn, a miłość uchodzi za iluzję.  




***
A jakie są Wasze czytelnicze plany na jesień? 
Co się w nich znalazło? ;)



wtorek, 22 września 2015

Linki godne polecenia #3


Przyjemnego przeglądania!


poniedziałek, 21 września 2015

Wszystkie oblicza kobiety - nowa kolekcja Edipresse już w kioskach!

 


Nowa seria dla kobiet od dzisiaj w kioskach!

Najlepsze polskie autorki w nowej serii wydanej nakładem
Wydawnictwa Prószyński i S-ka



"Wszystkie oblicza kobiety" to kolekcja 36 bestsellerowych książek autorstwa współczesnych polskich autorek. Znajdą się w niej pozycje, które wzruszają, bawią i skłaniają do refleksji. 

Najlepsze autorki, niebanalne tematy, rozrywka na najwyższym poziomie. 

Wśród autorek znajdą się m.in: Irena Matuszkiewicz, Joanna Miszczuk, Wioletta Sawicka, Katarzyna Kołczewska, Sabina Czupryńska, Maria Ulatowska, Anna Fryczkowska oraz Grażyna Jeromin-Gałuszka.

Pierwszy tom "Sosnowe dziedzictwo" Marii Ulatowskiej będzie dostępny w kioskach od dzisiaj – kolejne tomy będą się ukazywać co drugą środę.

Pierwszy tom w cenie 5,99 zł w sprzedaży od 21 września. 
Kolejne tomy co 2 tygodnie, w cenie 13,99 zł.

Istnieje również możliwość zakupu prenumeraty - więcej informacji TUTAJ











niedziela, 20 września 2015

"Rosół z kury domowej" Natasza Socha


Viktoria po rozwodzie ucieka na niemiecką wieś. Chce zatracić się w depresji, ale przypadkowo poznaje trzy różne kobiety, które łączy jedno - są nieszczęśliwymi kurami domowymi. Razem wpadają na niecodzienny pomysł: będą gotować topless i kręcić filmy z kuchennych przygód! Kurze pióra opadają, a w stłamszonych gospodyniach budzi się kobiecość i seksualność.

Chciałoby się rzec: genialna! Cóż, moi drodzy śmiało mogę powiedzieć, że jest to jedna z lepszych książek jakie przeczytałam w tym roku. Natasza Socha stworzyła kolejną przemyślaną i skłaniającą do refleksji historię, którą po prostu po prostu się pochłania i to jednym tchem! Żałuję tylko, że była tak krótka, bo nim się obejrzałam, trzymałam w dłoni już ostatnią kartkę. 

"Rosół z kury domowej" to nieszablonowa słodko-gorzka powieść, która opowiada o procesie "ukurzania", czyli inaczej tresury żony/partnerki. Najlepiej i najtrafniej zobrazuje to poniższy fragment:
" Tresura żony jest bardzo podobna do tresury psa. Metodą kar i nagradzania należy wymusić posłuszeństwo i wyeliminować warczenie na pana oraz wszelkie przejawy dominacji. Doprowadzić do stanu, w którym żona bez mrugnięcia okiem będzie wykonywać polecenia typu "siad", "waruj" lub "biegaj na rozkaz". Po kilku miesiącach tresury powinna też na zawołanie przychodzić do nogi i pozostawać bez przewodnika w żądanej pozycji. Może się też czołgać.

Zaczyna się niewinnie, od codziennych czynności czyli prania, sprzątania, gotowania, czy pieczenia - dlatego trudno się tak od razu zorientować. W późniejszym etapie dochodzą inne, a kończy na tym, że kobieta potulnie wykonuje wszystko, nawet to, co tak naprawdę powinien wykonywać mężczyzna. Co więcej - paradoksalnie czuje się spełniona, bo uważa to za swoją powinność i absolutnie minimum niezbędne do "właściwego" prowadzenia domu. Zaślepiona sukcesywnie dąży do perfekcji, by zadowolić męża, który przestaje postrzegać ją jako atrakcyjną fizycznie, a tylko "kurę", której zadaniem głównym jest zaspokajanie jego potrzeb i zajmowanie się domem... Stop! Czasy kiedy kobieta była tylko cieniem własnego egoistycznego męża już dawno minęły. Moim zdaniem "Rosół z kury domowej" to najlepsza powieść Nataszy Sochy. Poza tym autorka sprytnie wplotła w treść, także kąśliwe i niewątpliwie prawdziwe uwagi dotyczące stereotypowego postrzegania relacji polsko-niemieckich. Powszechnie wiadomo, że stereotypy żyją swym podskórnym życiem, i tak: Polacy uważają, że Niemcy są bogaci, skąpi i gburowaci, a Niemcy wyobrażają sobie Polskę - jako mało interesujący kraj, gdzie żyją miliony malkontentów i pesymistów mających pociąg do kradzieży i alkoholu...

Natasza Socha po raz kolejny udowodniła, że jest fantastyczną obserwatorką ludzkich zachowań i otoczenia. "Rosół z kury domowej" to przede wszystkim oryginalna powieść, której przesłaniem głównym jest akceptowanie samego siebie, łącznie z wadami czy kompleksami wywołującymi lęk, niepokój, czy poczucie bycia gorszym. Kompleksy szkodzą, zatruwają życie i nie pozwalają osiągać wyznaczonych celów, bo nie wierzy się w możliwość ich realizacji. A przecież nie ma ludzi idealnych! Natasza Socha mówi w swojej powieści, że trzeba zmienić sposób myślenia. Każdy człowiek jest wyjątkowy, niepowtarzalny i w tym tkwi jego piękno. Najważniejsze by pokochać samego siebie.

Barwne postaci, niebanalna fabuła, lekki język oraz styl, szybkie tempo plus ironiczno-sarkastyczny humor, zaskakujące spostrzeżenia, czy ukryte gdzieś między pomiędzy dobre rady to ogromne plusy tej powieści, wspólnie tworzące wybuchową mieszankę, którą koniecznie trzeba mieć w swojej biblioteczce. "Rosół z kury domowej" to książka, którą powinna przeczytać każda kobieta, bez względu na wiek czy stan cywilny, bo powieść Nataszy Sochy to przede wszystkim przestroga przed tym, by nie dać się zamknąć w złotej klatce. Przeczytajcie konieczne tę pozycję, bo daje do myślenia. Poza tym zapewniam, że bardzo miło spędzicie z nią czas :)


___________________________________________________________________
Natasza Socha, Rosół z kury domowej, stron 304, Wydawnictwo Pascal, 2015

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Pascal

sobota, 19 września 2015

Zachęcajka #15 | jesienne wyprzedaże książek!


Szał jesiennych promocji właśnie się rozpoczyna :) 
Spieszę donieść o tych trwających, które są warte uwagi, zwłaszcza aros, z którego skorzystam na pewno, a Wy? :)


  • Dyskont Książkowy aros.pl oferuje JESIENNĄ WYPRZEDAŻ KSIĄŻEK w dniach: 19 września - 9 października. Obniżki wahają się tutaj w granicach od 30 do 35% - a niekiedy nawet do 40 i 50% (w zależności od tytułu). 

[szczegóły promocji: klik]


  • Księgarnia internetowa znak.com.pl oferuje rabat do 70% na 3 wybrane książki z listy ponad 300 tytułów! Kod rabatowy aktywujecie TUTAJ Każdy kod ważny jednorazowo, a promocja z tego co wiem trwa do poniedziałku 21 września włącznie, chociaż myślę, że przedłużą ;)

[szczegóły promocji: klik]

  • Księgarnia internetowa swiatksiazki.pl zaprasza na wielką wyprzedaż literatury non-fiction. Rabaty nawet do 70%! Do 27 września lub wyczerpania zapasów ;) 

[szczegóły promocji: klik]


  • Wydawnictwo Amber oferuje 50% rabatu na książkę pt. "Konkurs" oraz 30% na wszystkie tytuły Taylor Jenkins Reid. Obie promocje na pewno ważne są dzisiaj ;)

[szczegóły promocji: klik]




Poza tym zachęcam do skorzystania z ofert Wydawnictwa Nasza Księgarnia, które proponuje: 
  • Książki dla kobiet w wyjątkowych cenach - wybrane powieści dla kobiet w mocno promocyjnych cenach do 30 września. [szczegóły promocji: klik]
  • Weekendowa promocja nowości - tylko przez weekend możliwość zakupu wybranych nowości z 30% rabatem. [szczegóły promocji: klik]
  • Oferta specjalna dla dzieci i młodzieży - rabaty do 30% na wybrane książki. [szczegóły promocji: klik
  • Wyprzedaże książek lekko uszkodzonych (drobne zarysowania okładki itp.) oraz końcówek nakładów w cenach około 10zł. Żal nie skorzystać! [szczegóły promocji: klik]




Skusicie się gdzieś, na coś? ;)


"Nie mów mi, co mam robić" Alice Clayton


Główna bohaterka, Viv jest programistką ale i niepoprawną romantyczką zakochaną w książkach. Co więcej - wydaje jej się, że żyje w prawdziwej powieści romantycznej (no, erotycznej). Dziewczyna z prawdziwą pasją wymyśliła fabułę i mozolnie próbuje znaleźć jej odzwierciedlenie w prawdziwym życiu. Na próżno. Niespodziewany telefon z informacją o spadku po zmarłej ciotce - ranczo i dom w Californii - zmienia jej życie. Przeprowadzka przynosi nowe znajomości: dwóch seksownych kandydatów na męża. Kowboj Hank z miejsca trafia do serca Viv, która obiera go sobie za cel główny uczuć i wszelkich marzeń. Jednak Hank nie ma żadnej osobowości, tylko boski wygląd, ale Viv mieszkająca wewnątrz swojej własnej fantazji erotycznej, która skutecznie miesza jej w głowie, zdaje się tego zupełnie nie widzieć... Z drugiej strony pojawia się Clark, staroświecko ubrany bibliotekarz, który od samego początku wzbudził moją sympatię i ciepłe uczucia. Czy Viv zda sobie sprawę jakim kretynem jest Hank i czy doceni skarb, który ma pod nosem?


Świetna rozrywka z dużą dawką humoru


"Nie mów mi co mam robić" to trzecia część serii Alice Clayton zapoczątkowanej przez "Nie dajesz mi spać" i kontynuowanej przez "Z tobą się nie nudzę". Zazwyczaj nie zaczynam serii od środka, czy od końca, bo zwyczajnie nie potrafię sobie pozwolić na ominięcie jakiegokolwiek momentu, ale tym razem zrobiłam wyjątek, ponieważ  "Nie mów mi co mam robić" jest całkiem odrębną historią i tylko epizodycznie występują w niej poprzedni bohaterowie. 

Zupełnie nie mam pojęcia dlaczego uważałam tę książkę za erotyk, albo nawet za powieść erotyczną. Być może spowodował to pikantny zarys fabuły z okładki, a być może sugestywna okładka. Tak czy inaczej, książka okazała się typowo kobiecą powieścią obyczajową z dużą dawką humoru, a nie jak początkowo myślałam - gorącym trójkątem pomiędzy główną bohaterką, kowbojem i bibliotekarzem. Co więcej: przy czytaniu bawiłam się świetnie!

Może niektóre wątki wydają się dość abstrakcyjne, a sama lektura momentami dość surrealistyczna (zwłaszcza w chwilach gdy Viv odpływa w swój świat marzeń i fantazji) - to świetnie się bawiłam czytając tę powieść. Jej lekki rozrywkowy styl i fantastyczny humor sytuacyjny sprawił, że na moment zapomniałam o rzeczywistości, a perypetie Viv - że uśmiech nie schodził mi z twarzy! 

Lektura tej książki powinna przypaść do gustu wielbicielkom klasycznych romansów zabarwionych erotyką oraz wszystkim tym, którzy pragną się pośmiać, odrobinę rozmarzyć i całkowicie wyłączyć myślenie. Świetna rozrywka i ubaw po pachy gwarantowany. Szkoda, że książka nie jest dwa razy dłuższa ;) Polecam na wieczór z lampką wina.


________________________________________________________________________
Alice Clayton, Nie mów mi, co mam robić, stron 272, Wydawnictwo Pascal, 2015
Przekład: Aga Rewilak

1. Nie dajesz mi spać | 2. Z tobą się nie nudzę | 3. Nie mów mi co mam robić

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Pascal

piątek, 18 września 2015

"Nieznajomy mąż" Holly Peterson


Allie Crawford wiedzie życie, o jakim zawsze marzyła - jest zastępczynią szefa cenionej firmy PR, ma dwoje dzieci, które uwielbia, oraz wspaniałego i na dodatek przystojnego męża. Wade kieruje popularnym magazynem informacyjnym i zapewnia rodzinie stabilne, a zarazem ekscytujące życie w Nowym Jorku, Allie zaś wierzy, że tego właśnie jej potrzeba, by czuć się bezpieczną i szczęśliwą. Gdy podczas przyjęcia Allie znajduje Wade’a zamkniętego w pralni z olśniewającą blond pięknością, jej życie wywraca się do góry nogami. Zaczyna myśleć, że jej małżeństwo jest bardziej fasadą niż czymś rzeczywistym. Sytuację dodatkowo komplikuje powrót dawnej miłości Allie oraz zainteresowanie ze strony nowego znajomego, przez co kobieta dochodzi do wniosku, że prawdopodobnie nie kocha męża, lecz swoje wyobrażenie o nim.



Powieść o odkrywaniu siebie


Sięgając po tę książkę spodziewałam się niewymagającej i przyjemnej w odbiorze powieści miłosnej, której najważniejszym elementem będzie zdrada, zwłaszcza, że blurb okładkowy wskazuje takie wnętrze. Okazało się, że tylko w połowie miałam słuszność ;) Autorka ma w sobie sensacyjną żyłkę, która niejednokrotnie potrafi zaskoczyć czytelnika - w "Nieznajomym mężu" jest spisek i intryga wokół której toczy się życie bohaterówSzczerze przyznam, że lektura przyniosła mi odskocznię od codzienności i zaintrygowała na tyle, by pochłonąć powieść w dosłownie jedno popołudnie. 

Cała fabuła zaczyna się niepozornie i dość schematycznie: kochające małżeństwo, piękne dzieci - jednym słowem szczęśliwa rodzina. Lecz to tylko pozory. "Nieznajomy mąż" to dobry dramat psychologiczny. To dorośli ludzie zagubieni w prawdziwym życiu, dopiero uczący się wyrażać emocje, ścigający marzenia z dzieciństwa o sukcesie i rodzinnym, domowym ognisku, a w tle soczysta, wciągająca intryga, która może nie należy do szczególnie rozbudowanych, ale przyznam, że zakończenie wprowadza element zaskoczenia. Ta książka to trudna, smutna i nieprzesadzona historia - prawdziwa. 

"Nieznajomy mąż" to idealna powieść na ciepłe, jesienne wieczory, albo chwile kiedy jesteśmy zbyt zmęczeni by sięgnąć po bardziej ambitną literaturę. To także jedna z tych lektur, które czyta się łatwo i szybko. Holly Peterson stworzyła poruszającą, niebanalną i niesamowicie realną historię o wpływie kłamstwa na nasze życie. "Nieznajomy mąż" to powieść o trudnych życiowych wyborach, których konsekwencje wpłynęły na losy wielu osób. Poza tym "Nieznajomy mąż" to bardzo dobry tytuł - niezbyt dosłowny i intrygujący. Autorce udało się stworzyć coś więcej niż tylko dramat - w tej opowieści zawarte zostały pewne życiowe prawdy - o ludzkich słabościach i uczuciach, a także o ludziach i o relacjach którymi są związani.

Podsumowując: prześliczna okładka skrywa w sobie spisek, intrygę i fatalne zauroczenie. "Nieznajomy mąż" to książka o odkrywaniu w sobie siły zdolnej przezwyciężyć wszelkie obawy. Autorka bardzo dobrze oddała prawdę o tym, że wydarzenia z przeszłości determinują naszą przyszłość. Warto przeczytać. Bo każdy z nas jest gdzieś tam wewnątrz popękany i nie zawsze wie, jak wszystko posklejać w całość... 


__________________________________________________________________________
Holly Peterson, Nieznajomy mąż, stron 368, Wydawnictwo Świat Książki, 2015
Przekład: Małgorzata Szubert

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Świat Książki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...