poniedziałek, 30 listopada 2015

"Żabek i Ropuch. Razem" Arnold Lobel


Pierwsze w Polsce wydanie kultowego tekstu klasyka amerykańskiej literatury dziecięcej 
w znakomitym tłumaczeniu Wojciecha Manna!

Żabek i Ropuch to dwie zabawne, różniące się postaci, a zarazem - najlepsi przyjaciele. Wszystko robią razem. Kiedy Ropuch podziwia ogród Żabka, Żabek uczy go, jak powinno się sadzić kwiaty. Kiedy Ropuch piecze pyszne ciasteczka, Żabek pomaga mu je zjeść. Kiedy Ropuch gubi listę rzeczy do zrobienia, Żabek pomaga mu ją znaleźć. Kiedy Żabek i Ropuch bardzo się boją, razem stają się odważni, a kiedy Ropuchowi śnią się koszmary - Żabek przychodzi mu na ratunek, a potem spędzają razem cały piękny długi dzień.

Z prawdziwą przyjemnością przedstawiam Wam drugą - po tomie Żabek i Ropuch. Przyjaźń - część przygód bohaterów Arnolda Lobela, klasyka amerykańskiej literatury dla dzieci. 


I ponownie zapraszam do żabio-ropuchowego świata, w którym za puentę i morał służą wrażliwość oraz łagodne poczucie humoru autora. Tom "Żabek i Ropuch. Razem" zawiera pięć kolejnych opowieści o sympatycznych żabach, które - mimo że całkiem się od siebie różnią - są najlepszymi przyjaciółmi i zawsze skaczą ramię w ramię.


"Żabek i Ropuch. Razem" to pełne ciepła i zabawnych przygód opowiadania, które ujmują prostotą, uczą empatii, zawierają morał i naturalnie wszystkie kończą się szczęśliwie. Dopełnieniem książeczki są duże litery oraz piękne, barwne i co najważniejsze - oryginalne ilustracje samego autora - które sprawiają, że te historyjki czyta się wspaniale.


Najnowsza seria Wydawnictwa Literackiego, o przygodach dwójki najlepszych przyjaciół, Żabka i Ropucha - z pewnością zauroczy młodych czytelników, które będą chciały poznawać historie jedna po drugiej, albo wszystkie jednym tchem. 

Uhonorowana nagrodą Newbery Honor Book książka Arnolda Lobela to dziecięce arcydzieło i zarazem znakomity pomysł na mikołajkowy prezent dla maluchów, które potrafią już same czytać, ale wciąż potrzebują odrobinę pomocy. 


Kliknij tutaj żeby przejść do recenzji tomu pierwszego pt. "Żabek i Ropuch. Przyjaźń"

Kolejne tomy z serii przygód Żabka i Ropucha z ilustracjami samego autora i w przekładzie Wojciecha Manna – już wkrótce!



________________________________________________________________________________
Arnold Lobel, Żabek i Ropuch. Razem, stron 68, Wydawnictwo Literackie, 2015
Ilustracje: Arnold Lobel
Przekład: Wojciech Mann
Oprawa: twarda
Format: 145x225 mm

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Literackiemu

"Żabek i Ropuch. Przyjaźń" Arnold Lobel



Pierwsze w Polsce wydanie kultowego tekstu klasyka amerykańskiej literatury dziecięcej 
w znakomitym tłumaczeniu Wojciecha Manna!


Żabek i Ropuch to pełne ciepła i zabawnych przygód opowiadania, których bohaterami są zwierzęta, a konkretniej - sympatyczne płazy. Niektóre z ich przygód są zabawne, inne pomysłowe, jednak każda - zawiera morał i naturalnie wszystkie kończą się szczęśliwie. Dopełnieniem książeczki są duże litery oraz piękne, barwne i co najważniejsze - oryginalne ilustracje samego autora, które sprawiają, że te historyjki czyta się wspaniale.

Żabek i Ropuch to dwie zabawne, kontrastowe, różniące się postaci. Żabek jest rezolutny i odważny, a Ropuch - czuły i uparty. Jednak odmienność nie przeszkadza im w byciu wielkimi przyjaciółmi. Zapraszam do żabio-ropuchowego świata, w którym za puentę i morał służą wrażliwość i łagodne poczucie humoru autora. 



Książka Arnolda Lobela, klasyka amerykańskiej literatury dla dzieci, zawiera pięć opowieści o przygodach dwójki najlepszych przyjaciół, Żabka i Ropucha. Każda z nich ujmuje prostotą oraz uczy empatii wobec innych, zaś we wszystkich historiach - pobrzmiewa nuta radosnego optymizmu. Uroki przyjaźni opowiedziane są w świeży, pozbawiony ckliwości sposób, dlatego też dzieci będą czytać i oglądać tę książkę z wypiekami - poznając historie jedna po drugiej, albo wszystkie jednym tchem.

Najbardziej podobały mi się dwa opowiadania - jedno dotyczyło wiosny, drugie listu. W pierwszym Żabek chytrym sposobem próbuje obudzić Ropucha z zimowego snu, a w drugim - postanawia go uszczęśliwić i w tym celu wysyła mu list, tyle, że listonoszem jest ślimak, więc bohaterowie trochę się naczekają ;) W pozostałych opowiadaniach Ropuch gubi swój duży, okrągły, biały guzik od kurtki, Żabek choruje i wygląda zielono, oraz przyjaciele wybierają się na wspólną kąpiel w pobliskim stawie.


Najnowsza seria Wydawnictwa Literackiego, wydana z prawdziwą pieczołowitością i dbałością o szczegóły - chociażby oryginalne ilustracje autora - z pewnością zauroczy młodych czytelników. Co ciekawe: książka znalazła się w finale nagrody Randolpha Caldecotta, a magazyn "School Library Journal" uznał ją za jeden ze stu najlepszych utworów ilustrowanych wszech czasów. Ale to jeszcze nie wszystko! Na podstawie serii o Żabku i Ropuchu powstał nawet musical "A Year with Frog and Toad", wystawiony na Broadwayu w 2003 roku.

Uważam, że jest to pozycja, której nie można przegapić. Miłe, lekko napisane i króciutkie historyjki o przyjaźni i wsparciu na co dzień są wprost idealne dla dzieci i czytających im dorosłych. Klasyka w najlepszym wydaniu zwłaszcza z misternie wykonanymi oryginalnymi ilustracjami Arnolda Lobela to znakomity pomysł na mikołajkowy prezent dla najmłodszych :)



Kolejne tomy z serii przygód Żabka i Ropucha z ilustracjami samego autora – już wkrótce!


________________________________________________________________________________
Arnold Lobel, Żabek i Ropuch. Przyjaźń, stron 68, Wydawnictwo Literackie, 2015
Ilustracje: Arnold Lobel
Przekład: Wojciech Mann
Oprawa: twarda
Format: 150x225 mm

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Literackiemu

niedziela, 29 listopada 2015

"Czarna bezgwiezdna noc" Stephen King





Nowe wydanie zbioru 4 minipowieści mistrza grozy, zawierające dodatkowe opowiadanie - "Pod Psem"



"Czarna bezgwiezdna noc" to pięć minipowieści, które ujawniają jedną wspólną tajemnicę - ciemną stronę każdego z nas, i które mają szansę na nowo zdefiniować pojęcie grozy. Stephen King w swoich niezwykłych historiach pokazuje, że to sytuacje dotyczące zwykłych ludzi są najbardziej przerażające i że tak naprawdę - prawdziwy horror tworzymy sami sobie.

Pierwsze opowiadanie pt. "1922" opowiada o amerykańskiej, farmerskiej rodzinie, w której żona farmera dostaje w spadku kawałek ziemi, który chce sprzedać i wyjechać do miasta. Jednak mąż nie chce się zgodzić. Małżonkowie długo nie mogą dojść do porozumienia wobec czego mąż widzi tylko jedno rozwiązanie... To opowiadanie utrzymane jest w formie wspomnień, jakby spowiedzi. Może nie ma w nim wielkiego napięcia, ale wywołuje silne emocje. Drugie opowiadanie pt. "Wielki kierowca" to chyba najlepsze opowiadanie z tej książki. Opowiada o pisarce serii kryminałów, która jadąc skrótem, nieświadoma czyhającego na nią niebezpieczeństwa trafia na psychopatycznego, tytułowego wielkiego kierowcę... To zaskakująca i pełna napięcia historia zemsty zgwałconej kobiety. Wywołująca dreszcze. Trzecim opowiadaniem jest "Dobry interes" - fascynująca historia mężczyzny, który zachorował na raka, i który jest w stanie zrobić naprawdę wiele, by przedłużyć sobie życie. Rozczarowało mnie jedynie zakończenie - podświadomie liczyłam na coś więcej. Ale pomysł na historię naprawdę świetny. Czwartym opowiadaniem jest "Dobrane małżeństwo" opowiadające o żonie, która odkrywa sekretną, mroczną tajemnice męża, który jest... seryjnym mordercą. To historia pełna poświęcenia i miłości. Skłania do zastanowienia się co zrobilibyśmy w takiej sytuacji? Ostatnie, piąte opowiadanie "Pod psem" opowiada o przyzwyczajeniu się do kogoś i uzależnieniu od czyjeś obecności. Problem zaczyna się wtedy, gdy życie zabiera taką osobę. To najbardziej surrealistyczne ze wszystkich opowiadań, niewątpliwie trudne w odbiorze, ale za to pełne głębi i odniesień. 


"Wierzę w to, że w każdym człowieku jest drugi człowiek, obcy..." 


W "Czarnej bezgwiezdnej nocy" mamy więc do czynienia z kilkoma historiami tworzącymi mroczną rzeczywistość. Mroczną, czyli na co dzień przez nas niezauważaną - czającą się w mrocznych odmętach ludzkiej duszy. Jak udowadnia Stephen King - nie trzeba wcale ani potworów, ani przesadnej makabry, by uczynić daną książkę mroczną, oczywiście nie brakuje tutaj momentów grozy i okrutnych morderstw, ale przede wszystkich autor pokazuje nam oblicze człowieka, w którym tkwi ktoś jeszcze... A może raczej "coś". Najbardziej przerażającym elementem wszystkich pięciu historii jest właśnie ciemna strona ludzkiej natury. Nie doświadczymy w "Czarnej bezgwiezdnej nocy" żadnych nadzwyczajnych zdarzeń, czy spotkań z siłami nadprzyrodzonymi, lecz spotkamy się z najbardziej czarnymi i mrocznymi elementami ludzkiego umysłu. Pisarz udowodnił, że ma talent pisarski: doskonała płynność w zdaniach i między wątkami, przejrzystość i naturalność opisów sprawiają, że każda przedstawiona historia napisana jest wysokim poziomie, a sama ilość wylanych słów - nie zna granic.

"Czarna bezgwiezdna noc" to świetny zbiór niezwykłych opowiadań połączonych tematem kary i przemiany bohaterów, którzy powoli oddawali kontrolę nad swoim życiem ciemniejszej stronie swojej natury. King bezapelacyjnie trafia w sedno i udowadnia, że jest mistrzem krótkich historii wzbudzających grozę w czytelniku.

"Czarna bezgwiezdna noc" mówi o tym jaki jest świat i jacy są ludzie. Gorzko. Dosadnie. Swoje pierwsze spotkanie z autorem uważam za niezwykle udane. Polecam, bo warto.




Stephen King
________________________________________________________________________________
Stephen King, Czarna bezgwiezdna noc, stron 512, Wydawnictwo Albatros, 2015
Przekład: Obłucki Krzysztof, Sokołowski Krzysztof

Za książkę dziękuję Księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl



sobota, 28 listopada 2015

Recenzje Ami w nowej odsłonie ;)


Poprzedni wygląd nagłówka przestał mnie określać, dlatego zdecydowałam się na zmianę. Wspólnie z przesympatyczną Izą zaszalałyśmy trochę i od teraz możecie podziwiać Recenzje Ami w nowej odsłonie, która - de facto - idealnie odpowiada temu, jak się teraz czuję ;) 

Mam nadzieję, że nowy, bardziej kobiecy i dojrzały nagłówek, pełen urzekającego piękna rozmytych akwareli w moich ulubionych odcieniach i z przepełnioną zmysłowością Marilyn Monroe, przypadnie Wam do gustu i nadal będziecie mnie odwiedzać tak chętnie jak do tej pory :)

Zapraszam do komentowania nowej odsłony.




piątek, 27 listopada 2015

Zachęcajka #17 | CZARNY PIĄTEK




Podobnie jak w roku poprzednim - zapraszam na przegląd promocji książkowych z okazji Czarnego Piątku!

Moi mili książkomaniacy: 
Black Friday to gwarancja genialnych promocji, na które warto czekać cały rok!

 Co w tym roku przygotowały dla nas księgarnie internetowe? 
Zapraszam do lektury postu. Wytrwale trzymam dla Was rękę na pulsie :)

UWAGA!
Większość z poniższych promocji ważna jest tylko dzisiaj - 27 listopada 2015!





znak.com.pl tylko dzisiaj oferuje rabat nawet do 80% na ponad 400 tytułów! Ceny zaczynają się już od 9,90 zł, a promocyjna cena zostanie naliczona, gdy w koszyku znajdzie się co najmniej 3 książki. Dodatkowo na stronie księgarni trwa wyprzedaż -50%. Zachęcam do przejrzenia oferty - zapewniam, że znajdziecie tam wspaniałe smakołyki w okazyjnych cenach ;)

Szczegóły promocji: klik






empik.com zaprasza na Black Friday Weekend! Kup jedną książkę, a na drugą dostaniesz 50% rabatu! Rabat naliczy się automatycznie w koszyku. Promocja jest ważna do niedzieli do godz. 23:59 lub do wyczerpania zapasów w promocyjnych cenach, a więc trzeba się spieszyć ;) Promocja dotyczy asortymentu z katalogu krajowego książki, muzyki i filmu 

Szczegóły promocji: klik





matras.pl zaprasza na Black Friday, czyli czarny piątek tylko dzisiaj! Księgarnia proponuje swoim klientom rabat na całą ofertę do 35 %.

Szczegóły promocji: klik





taniaksiazka.pl zaprasza na Noc wyprzedaży! W piątek, 27.11.2015 r. dokładnie minutę po godzinie 8 wszystkie produkty z listy objętej promocją będzie można nabyć o 35% taniej! Oferta jest ważna do północy, dokładnie do godz. 23.59!

Szczegóły promocji: klik





swiatksiazki.pl zaprasza na akcję "Moc Świątecznych Prezentów" W której rabaty sięgają nawet 60% :) Poza tym, na stronie księgarni trwają obecnie promocje książek Wydawnictwa Marginesy oraz tytułów z serii Diany Gabaldon

Szczegóły promocji: klik





bonito.pl zaprasza na Wielką Promocję Mikołajkową, w której rabaty sięgają 30%. Czas trwania promocji: do 6 grudnia ;)

Szczegóły promocji: klik





_________________________________
Skusicie się? ;)



czwartek, 12 listopada 2015

"Regulamin tłoczni win" John Irving



"Regulamin tłoczni win" to historia domu dla sierot, kierowanego przez doktora Wilbura Larcha. Kobiety przyjeżdżają tu, żeby urodzić i zostawić niechciane dzieci lub poddać się zabiegowi przerwania ciąży. Akcja powieści obejmuje więc losy wychowanków, a w szczególności Homera Wellsa, który po kilku nieudanych próbach zamieszkania z rodziną zastępczą - postanawia zostać w ośrodku i kształcić się pod okiem ukochanego opiekuna. Jednak wkrótce przyjazd dwójki młodych ludzi wszystko odmieni i da początek dramatycznej inicjacji, która pozwoli chłopcu w pełni ukształtować swoją osobowość, a także pogląd na świat... To właśnie wokół Homera kręci się cała fabuła powieści, jego miłości i dożywotniego piętna sierocińca.


"Najtrudniej pogodzić się z tym, że z upływem czasu ludzie, którzy tak wiele kiedyś dla nas znaczyli, wyłaniają się z mroków zapomnienia ujęci w cudzysłów."


Osobiście odebrałam "Regulamin tłoczni win" jako smutno-gorzką książkę, w której niepozorne kłamstwo może się położyć cieniem na życie prostego człowieka. W "Regulaminie..." Irving ukazuje problem aborcji (ówcześnie zakazanej) i stawia czytelnikowi pytanie, czy lepsza przyszłość czeka sieroty, czy też lepiej gdyby wcale nie przyszły na świat? Ale to tylko jedno z wielu pytań. Na kartach powieści pojawią się także inne, na przykład: Czy lepiej wiedzieć o nielegalnych praktykach i potulnie się na nie godzić, czy może nie warto przykładać do tego ręki? Czy spełniać oczekiwania załamanych kobiet i usuwać ich niechciane dzieci? Czy ludzie mogą podejmować decyzje za Boga, czy może nie ma się czym przejmować, bo płód to przecież "jeszcze nie życie"? O tak, umysł Johna Irvinga zaprząta wiele pytań, pytań skłaniających do refleksji. A zwłaszcza jedno, sprawiające wrażenie głównego: czy lepiej być użytecznym czy szczęśliwym?

John Irving niewątpliwie pisać potrafi. To swoisty gawędziarz, który nieskończenie mógłby opowiadać swoją historię, i opowiadać, i opowiadać, i opowiadać podczas gdy ona sama staje się coraz bardziej wciągająca, bohaterowie prawdziwi, a emocje czytelnika coraz mocniejsze. Dlaczego? Ponieważ autor wiele miejsca poświęca w swej książce na dygresje i wątki poboczne. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim... Irving ma iście unikalny dar, sprawiając wrażenie nudziarza, który wlecze te swoje historie niepostrzeżenie powoduje, że chce się więcej i że nie można się od nich uwolnić. Oczywiście zdarzają się też dłużyzny, ale generalnie jest to książka, nad którą trzeba trochę przysiąść i wykazać odrobinę cierpliwości, bo warto.

"Regulamin tłoczni win" to książka świetnie skomponowana i literatura wyższych lotów. Zawiera w sobie wszystkie elementy zachwytu nad treścią: piękny język, ciekawą fabułę, trudne zagadnienia, wiele refleksji, wachlarz wywoływanych emocji, doskonałe i wiarygodne kreacje bohaterów, a przede wszystkim mądre wnioski wynikające z uważnej obserwacji świata przez autora. Jestem zachwycona i szczerze polecam, zwłaszcza tym którzy nie czytali.


"Stanowili typową parę kochanków uwięzioną w pułapce zdarzeń: pewniej czuli się w świecie iluzji niż w świecie rzeczywistości."

John Irving
__________________________________________________________________________
John Irving, Regulamin tłoczni win, stron 752, Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2015
Przekład: Jolanta Kozak

Za książkę dziękuję Księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl



niedziela, 8 listopada 2015

"Dziewczyna z pociągu" Paula Hawkins



Rachel każdego ranka dojeżdża do pracy tym samym pociągiem. Wie, że pociąg zawsze zatrzymuje się przed tym samym semaforem, dokładnie naprzeciwko szeregu domów. Zaczyna się jej nawet wydawać, że zna ludzi, którzy mieszkają w jednym z nich i z żalem uważa, że prowadzą doskonałe życie. Lecz nagle widzi coś... 

Zaczynając książkę niewiele wiedziałam na jej temat, zwłaszcza jeżeli chodzi o zarys fabuły. W przypadku thrillerów - chcę sama odkryć zagadkę, dlatego bronię się rękami i nogami przed jakimikolwiek szczegółami dotyczącymi treści. Szczerze mówiąc tutaj zadziałało to na ogromną korzyść - i polecam każdemu, kto planuje lekturę, by odpuścił sobie wnikanie w coś więcej. Oczywiście wielki szum medialny i informacja o sprzedanych prawach do filmu, którego premierę przewidziano na 2017 rok także szalenie mnie intrygowały. 

Co mogę powiedzieć, a raczej napisać po skończonej lekturze? "Dziewczyna z pociągu" to chyba najlepszy thriller psychologiczny jaki czytałam w tym roku. Zawiera w sobie wszystko to czego oczekuję plus coś więcej - dopracowanie treści w najdrobniejszych szczegółach i uczucie, że nic nie jest takie, na jakie wygląda. 

Autorka z prawdziwym zaangażowaniem stawia na stonowane, powolne budowanie napięcia, mroczny klimat i iście upiorną niepewność związaną z faktem, że nikogo nigdy nie można poznać do samego końca... Strzałem w dziesiątkę okazała się także kilkustronna narracja - opisywana z punktu widzenia trzech zupełnie różnych kobiet, przez co pojawia się ogólna dezorientacja i wręcz obezwładniająca chęć rozwikłania tajemnicy związanej z zaistniałym morderstwem. Wyobraźcie sobie tylko: losy trzech wydawałoby się zupełnie obcych sobie kobiet połączy zagadkowa tragedia i splot dziwnych okoliczności, który zapoczątkuje pasjonującą i nieprzewidywalną intrygę kryminalną, jakiej nie jesteście nawet w stanie sobie wyobrazić. Choć zwroty akcji - owszem - nie są najważniejsze, to jednak pod koniec książki okazuje się, że tak naprawdę wszystko to, w co uwierzyliśmy na początku - finalnie objawia się w zupełnie innym świetle. 

Niesamowite jest także uczucie, że autorka plącze fakty i podrzuca mylące tropy wzmagając chęć doczytania do końca, by rozszyfrować tożsamość sprawcy i upewnić się w swoich domysłach. I o ile początkowe strony czytałam dość wolno (ponieważ trudno było odnaleźć mi się w fabule łącząc porozrzucane fakty) - tak z każdą kolejną stroną coraz bardziej przyspieszałam, by przez ostatnie 50 stron przeżyć prawdziwy rollercoaster emocji. Ta książka była ze mną dosłownie wszędzie. A to już samo w sobie stanowi niewątpliwy dowód na to, że jestem nią zachwycona. Polecam! Ta powieść po prostu musi zostać zekranizowana. Nie ma innej możliwości.


__________________________________________________________________________
Paula Hawkins, Dziewczyna z pociągu, stron 328, Wydawnictwo Świat Książki, 2015
Przekład: Jan Kraśko

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Świat Książki

sobota, 7 listopada 2015

"Moje śliczne" Karin Slaughter



Claire i Lydia. Dwie kobiety z dwóch zupełnie różnych światów, wątek zaginionej dziewczyny, nie całkiem jasnej przeszłości, bestialskich gwałtów i morderstw, a do tego jeszcze ktoś - tajemniczy trzeci narrator, który uzupełnia całą tę intrygę. 

Przed laty, pewnego dnia, dziewiętnastoletnia Julia zniknęła bez śladu. Tragedia na zawsze naznaczyła jej najbliższych. Paradoksalnie przeszłość powraca sama, kiedy maż Claire zostaje zabity w wyniku napadu, a ona odkrywa przerażające nagrania, na których ktoś brutalnie gwałci i morduje dziewczyny. Czy Paul miał z tym coś wspólnego, czy tylko oglądał te filmy? Czy przez osiemnaście lat żyła pod jednym dachem z psychopatą? Claire i Lydia, dotąd mocno skonfliktowane, rozpoczynają prywatne śledztwo, które okaże się bolesną wędrówką w przeszłość, dowodem, że czas nie leczy wszystkich ran. Siostry docierają blisko prawdy, a komuś bardzo zależy, by nigdy nie wyszła na jaw.

Niezwykle rzadko czytam thrillery. Dlaczego? Szczerze mówiąc jestem pod ich względem strasznie wybredna. Dzięki swojej upartości i zawzięciu trafiam jednak na pozycje, które przekonują mnie, że warto było szukać. "Moje śliczne" są tego dowodem. 

Książka Karin Slaughter jest nieprzewidywalna, zaskakująca i... mroczna

Z Karin Slaughter spotykam się po raz pierwszy, ale po tym spotkaniu doskonale rozumiem dlaczego jest tak popularną pisarką thrillerów - jest nie tylko odważną pisarką, która ma świetne oko do szczegółów, ale po prostu - w jej historii pojawiają się autentyczne emocje, które trzymają w napięciu do samego końca. Byłam tak pochłonięta lekturą, że trudno było mi się od niej oderwać. Szczególnie przejmujące okazały się fragmenty wspomnień ojca bohaterek i jego własne próby zrozumienia przeszłości. To w nich czuć największą bezsilność i powoli gasnącą nadzieję. Do tego Slaughter trafia w sedno prawdy nie szczędząc czytelnikowi bardzo krwawych opisów morderczych tortur, jakim zostały poddane ofiary. Co jeszcze? Zawrotne tempo akcji, skorumpowana policja, węszące FBI, desperackie szukanie szczegółów i czegoś jeszcze... Akcja powieści toczy się bardzo szybko, a każdy szczegół jest istotny i przybliża do rozwikłania intrygi. Okazuje się jednak, że dojście do prawdy po tylu latach wcale nie jest takie proste, zwłaszcza, że są osoby, które wolałyby, by pozostała ona nadal ukryta....

"Moje śliczne" to lektura przerażająca i wciągająca. To ciągłe napięcie, mnóstwo pytań i mocne treści. Polecam zwłaszcza koneserom gatunku - gwarantuję, że się nie zawiedziecie! 


________________________________________________________________________________
Karin Slaughter, Moje śliczne, stron 480, Wydawnictwo HarperCollins, 2015
Przekład: Katarzyna Ciążyńska

Za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji dziękuję Wydawnictwu HarperCollins


Wyniki konkursu jesiennego


WYNIKI

Nadszedł czas, by ogłosić zwycięzcę konkursu jesiennego. Dziękuję za wszystkie zgłoszenia! Nie spodziewałam się, że będzie ich aż tak dużo - dzięki Wam poznałam wiele fantastycznych książek ;) Zgodnie z tym co zawarłam w regulaminie - zwycięzca został wyłoniony w drodze losowania i jest nim (albo nią) Lustro Rzeczywistości! Gratuluję i proszę zwyciężczynię o kontakt w wiadomości prywatnej - celem ustalenia adresu do wysyłki wybranej nagrody. Wszystkim serdecznie dziękuję za udział i zapraszam w poniedziałek na... kolejny konkurs ;)

wtorek, 3 listopada 2015

"Czy wspominałam, że Cię kocham?" Estelle Maskame


Rodzice Eden Munro rozwiedli się już kilka lat temu, i od tego czasu dziewczyna nie widziała swojego ojca. Teraz jedzie z Portland do Santa Monica w Kalifornii, by spędzić lato z nim i jego nową rodziną: żoną i jej trzema synami, z których każdy jest obdarzony silnym charakterem. Najstarszy z nich, Tyler Bruce, to zbuntowany nastolatek o wybuchowej naturze i wybujałym ego, kompletne przeciwieństwo przyrodniej siostry. On i jego paczka biorą Eden pod swoje skrzydła, pozwalając jej doświadczyć zupełnie nowych dla niej przeżyć – imprez, plażowania i… łamania zasad. Tyler pozostaje dla niej zagadką, a im bardziej stara się go rozgryźć, tym mniej o nim wie i tym bardziej czuje, że rodzi się między nimi coś więcej. A przecież nie powinna interesować się swoim przyrodnim bratem w ten sposób. To zakazane! Ale jak powstrzymać uczucia, których nie da się opanować?


Grafika udostępniona przez Wydawnictwo Feeria


Książka powinna przede wszystkim wywoływać emocje, a jeżeli dodatkowo jest dobrze napisana i opiera się na silnych charakterach, to czego chcieć więcej? ;)


Nie ukrywam, że nie miałam wielkich oczekiwań względem tej lektury - liczyłam jedynie na odskocznię od rzeczywistości plus ewentualnie coś, co mogłoby mnie poruszyć. I to właśnie otrzymałam. Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron. Eden i Tayler są dwójką zagubionych młodych ludzi, którzy z jednej strony tkwią jeszcze w bolesnych problemach z przeszłości, a z drugiej starają się czerpać ze swojego wieku jak najwięcej, ulegają więc słabościom i pokusom, które tak ochoczo oferuje im świat. Estelle Maskame poruszyła w swojej debiutanckiej powieści naprawdę wiele problemów, z którymi boryka się dzisiejsza młodzież, a przy tym, poprzez zachowanie głównej bohaterki zwróciła uwagę, że trzeba pielęgnować w sobie wrażliwość i otworzyć swoje serce na drugiego człowieka - bo nigdy nie wiadomo, co może się zdarzyć.

"Czy wspominałam, że Cię kocham?" to dwie zupełnie różne osobowości, które zaczyna łączyć coś zakazanego. Do tego mnóstwo popełnianych błędów, szalonych decyzji i burzliwych relacji. To połączenie romantyzmu z twardą rzeczywistością, które sprawia, że powieść pochłania się jednym tchem. To urzekające studium miłości, której początek wyznacza wielki przekór losu.

Fabuła może nie odbiega zbytnio od innych z tego gatunku, jednak jest tak skonstruowana, i tak płynnie nakreślona (za co niewątpliwy plus należy się polskiej tłumaczce), że potrafi wciągnąć i kompletnie zawrócić w głowie, i to do tego stopnia, że aż nie chce się jej okładać. Wróćmy jednak do tego co najważniejsze - wątku miłosnego. Jest w nim chemia i jest realistyczne przeciąganie wzbudzające całą masę emocji. Natomiast zakończenie - dawno w żadnej książce, mnie tak nie zaskoczyło. Nie spodziewałam się takiego obrotu wydarzeń i z przyjemnością sięgnę po kontynuację, zwłaszcza, że "Czy wspominałam, że Cię kocham?" to dopiero pierwszy tom z serii DIMILY. Polecam gorąco wszystkim miłośniczkom romansów i gatunku New Adult - to idealna rozgrzewająca lektura na chłodne jesienne wieczory :)

_____________________________________________________________________________________
Estelle Maskame, Czy wspominałam, że Cię kocham?, stron 408, Wydawnictwo Feeria young, 2015
Przekład: Anna Dobrzańska

Egzemplarz książki do recenzji udostępniło Wydawnictwo Feeria




Grafika z profilu Estelle Maskame na Instagramie - klik -
Książkę możecie zakupić na stronie: empik.com

poniedziałek, 2 listopada 2015

Chciejka #25 | LISTOPAD w zapowiedziach


Chciejka to mój w pełni subiektywny przegląd zapowiedzi nowego miesiąca. 

***



Witam serdecznie w Chciejce listopadowej!

Przed Wami trochę odmieniona formuła postu: 
zapowiedzi ułożone zostały względem daty premiery - myślę, że tak będzie wygodniej i bardziej czytelnie ;)

Zapraszam do lektury! 


Wszystkie opisy oraz grafiki okładek pochodzą ze stron Wydawców.
Data premiery może ulec zmianie.







- 4 listopad -




Zapach ciemności (Dotyk ciemności #2)
C.J. Roberts
Wydawnictwo Czwarta Strona

Jeżeli "Dotyk ciemnośc" Cię zaskoczył, to po lekturze "Zapachu ciemności" będziesz porażona. Jeszcze nigdy miłość i przemoc nie były tak blisko…
Oswobodzony z seksualnej niewoli przez pakistańskiego oficera, Caleb jest obciążony długiem, który można odkupić wyłącznie krwią. Droga będzie długa i pełna niepewności, lecz los Caleba i Livvie wkrótce się przesądzi. Czy Caleb wyrzeknie się ukochanej na rzecz zemsty? Jaka jest cena rozgrzeszenia?



Dziewczyny, które zabiły Chloe
Alex Marwood
Wydawnictwo Albatros

Letni poranek 1986 roku. Dwie jedenastolatki spotykają się tego dnia po raz pierwszy w życiu. Wieczorem obie zostają oskarżone o morderstwo.
Ponad dwadzieścia lat później, dziennikarka Kirsty Lindsay pracuje nad reportażem na temat seryjnego mordercy, grasującego w nadmorskim kurorcie. W trakcie zbierania materiałów spotyka przypadkiem sprzątaczkę Amber Gordon. Kirsty i Amber spotykają się po raz pierwszy od tego strasznego dnia, który odmienił na zawsze ich losy. Są gotowe zrobić wszystko, by nie odkryto ich dawnej tożsamości, nie zrujnowano im życia; za wszelką cenę chcą chronić swoje rodziny. Jednak przeszłość postanawia się o nie upomnieć... Kobiety będą musiały zmierzyć się z dawnym koszmarem i dokonać  trudnych wyborów.


Królowa lodów z Orchard Street
Susan Jane Gilman
wydawnictwo Czarna Owca

W roku 1913 Malka Treynovsky, jeszcze jako dziecko ucieka z rodziną z Rosji do Nowego Jorku. Zaraz po przyjeździe ulega wypadkowi i zostaje porzucona na ulicy. Przygarnia ją włoska rodzina  sprzedawców lodów, od której uczy się fachu. Musi ciężko pracować i udaje jej się przetrwać tylko dzięki sprytowi i pomysłowości. Kiedy dorasta  zakochuje się w niepiśmiennym radykale Albercie - wsiadają razem do furgonetki z lodami i wyruszają w podróż po Ameryce. Powoli dziewczyna staje się Lillian Dunkle, nieugiętą bizneswoman stojąca na czele lodowej fortuny. Jej droga do wielkich pieniędzy i sławy jest nieodłącznie spleciona z dziejami Ameryki. Śledząc jej losy stajemy się świadkami prohibicji, drugiej wojny światowej czy czasów disco.


Sufrażystki
Lucy Ribchester
Wydawnictwo Marginesy

W roku 1912 Londyn pogrąża się w chaosie... Napięcie w organizacji sufrażystek sięga zenitu, jednak dla Frankie George, spłukanej dziennikarki z Fleet Street, najpoważniejszym problemem jest przetrwanie w brutalnej branży prasowej. Kiedy redakcja zleca jej przeprowadzenie wywiadu z cyrkową akrobatką Ebony Diamond, zafascynowana Frankie podąża w ślad za nią do sklepu z gorsetami nazywanego „Fabryką Klepsydr”, który skrywa niejeden mroczny sekret. Wkrótce Ebony Diamond znika w tajemniczych okolicznościach podczas występu, zaś Frankie zostaje wciągnięta do świata oszustw, modnych felietonistek, fetyszystów, sufrażystek i cyrkowych dziwadeł. Jak zniknęła Ebony, kogo się obawiała i co dzieje się za drzwiami tajemniczej „Fabryki Klepsydr”? Od redakcji informacyjnych Fleet Street po salony londyńskiej socjety, zaginiona Ebony Diamond prowadzi Frankie śladem mordercy, który wciela w życie niewyobrażalny plan...


Zabić drozda 
Lee Harper
Dom Wydawniczy REBIS

Lata trzydzieste XX wieku, małe miasteczko na południu USA. Atticus Finch, adwokat i głowa rodziny, broni młodego Murzyna oskarżonego o zgwałcenie biednej białej dziewczyny Mayelli Ewell. Prosta sprawa sądowa z powodu wszechpanującego rasizmu, urasta do rangi symbolu. W codziennej walce o równouprawnienie czarnych jak echo powraca pytanie o to, gdzie przebiegają granice ludzkiej tolerancji. "Zabić drozda" to wstrząsająca historia o dzieciństwie i kryzysie sumienia. Poruszająca opowieść odwołuje się do tego, co o życiu człowieka najcenniejsze: miłości, współczucia i dobroci.


Idź, postaw wartownika (Zabić drozda #2)
Harper Lee
Wydawnictwo Filia

Maycomb, Alabama. Dwudziestosześcioletnia Jean Louise Finch, zwana Skautem, powraca z Nowego Jorku w rodzinne strony, do starzejącego się ojca. Na południu Stanów Zjednoczonych panuje zamęt polityczny; trwają spory wokół kwestii nadania Murzynom pełni praw obywatelskich. Powrót Jean Louise do domu staje się gorzko-słodkim doświadczeniem, gdy na jaw wychodzi bolesna prawda o jej krewnych, o mieszkańcach miasta, w którym dorastała, o ludziach najbliższych jej sercu. Wspomnienia z dzieciństwa wracają wysoką falą, lecz teraźniejszość Maycomb wystawia na ciężką próbę wszystkie prawdy i wartości, w które Skaut niezłomnie wierzyła. Szkicując zupełnie nowy portret bohaterów "Zabić drozda", powieść "Idź, postaw wartownika" jest zarazem znakomitym studium młodej kobiety wkraczającej w dorosłe życie w trudnych czasach - czasach bolesnych, ale i niezbędnych przemian, czasach rozliczenia z iluzjami przeszłości. To dziennik podróży, w której jedynym przewodnikiem jest sumienie człowieka.
Powieść "Idź, postaw wartownika" powstała w połowie lat pięćdziesiątych. Wydana dopiero dziś, pozwala nam lepiej zrozumieć i docenić talent Harper Lee. Jest niezapomnianym świadectwem mądrości, człowieczeństwa, pasji, humoru i precyzji pisarki; głęboko poruszającym dziełem sztuki, z jednej strony barwnie opisującym czasy wielkich przemian, a z drugiej uświadamiającym czytelnikowi to, jak przemożny wpływ wywarły one na świat współczesny. "Idź, postaw wartownika" nie tylko potwierdza ponadczasową wartość klasycznej powieści "Zabić drozda", ale też staje się jej nieodłącznym towarzyszem, nadając klasykowi amerykańskiej literatury nowe znaczenie, nowy kontekst i nową głębię.


Dziwne losy Jane Eyre
Charlotte Bronte
Wydawnictwo Świat Książki

Dziwne losy Jane Eyre ukazały się po raz pierwszy w październiku 1847 roku i stały się wielkim sukcesem wydawniczym. Powieść, zaliczana do szczytowych osiągnięć literackich epoki wiktoriańskiej, harmonijnie łączy melodramatyczną fabułę z wnikliwą obserwacją psychologiczną oraz nastrojem tajemnicy i grozy.
Osierocona dziewczyna podejmuje pracę nauczycielki w posiadłości Edwarda Fairfaxa Rochestera. Zostaje jego narzeczoną, ale Rochester ukrywa przed światem ponury sekret. Charlotte Brontë opowiada o wielkim uczuciu, które połączyło ludzi z różnych, tak odległych od siebie sfer – w świecie, gdzie konwenanse stanowiły o towarzyskim „być albo nie być”.



Podaruj mi miłość. 12 świątecznych opowiadań 
Stephanie Perkins i inni
Wydawnictwo Otwarte/Moondrive

W te święta 12 autorów powieści dla młodzieży, m.in. Rainbow Rowell, Gayle Forman i David Levithan, przyniesie Ci najpiękniejszy prezent.
Znana piosenkarka udaje kogoś innego, by uciec przed sławą.
Skazany na prace społeczne młodociany przestępca musi wziąć udział w przygotowaniach do jasełek i zakochuje się w najbardziej nieodpowiedniej dla niego osobie.
Dziewczyna adoptowana przez Świętego Mikołaja zastanawia się, czy dla miłości jest gotowa opuścić krainę elfów…
Nieważne, skąd pochodzisz, czy jesteś elfem czy zagubionym w świecie dorosłych nastolatkiem - uwierz w magię świąt!
A jeśli nie uwierzysz - czy to oznacza, że ona nie istnieje?
Przecież wszyscy pragniemy tego samego: by ktoś podarował nam miłość.


Playlist for the Dead
Michelle Falkoff
Wydawnictwo Feeria Young

Przychodzisz rano do kumpla i okazuje się, że nie żyje. Coś się stało po wczorajszej imprezie. Zostawił tylko playlistę z dołączoną kartką: „Dla Sama – posłuchaj, a zrozumiesz”. Jak po tym szoku poskładać historię swego przyjaciela? Jak z kolejnych piosenek i własnych wspomnień dojść do prawdy o tym, co się działo w jego życiu? I w twoim własnym życiu – bo okazuje się, że nic nie wydarza się przypadkiem. Nic nie jest obok ciebie. Odtwarzając jego historię, zmieniasz też swoją – bo w twoim życiu pojawia się pewna zagadkowa dziewczyna.
Szczera, bolesna i fascynująca opowieść o stracie, gniewie i wyrastaniu z przyjaźni, która zawsze nas określała; o trudnym procesie tworzenia siebie na nowo; o znajdowaniu nadziei, gdy wydawałoby się, że przepadła na zawsze; o miłości, która zawsze tli się gdzieś w sercu.



Jesteś tylko moja (Haker #1)
Meredith Wild
Burda Publishing Polska

Główna bohaterka Erica Hathaway, mająca za sobą trudną przeszłość, postanawia zacząć życie na własny rachunek. Zaraz po skończeniu szkoły bierze udział w panelu dla inwestorów. Ci nie traktują jej zbyt poważnie. Zwłaszcza jeden, przystojny i arogancki Blake London, próbuje ją zbić z tropu. Milioner Blake London dorobił się majątku na softwarze. Jest przyzwyczajony, że dostaje wszystko, czego chce. Zauroczony urodą Eriki chce ją jak najszybciej zdobyć. Aby to zrobić stara się pozyskać jej zaufanie. Blake odkrywa jednak jej tajemnice z przeszłości. Gra staje się niebezpieczna.



Ember in the Ashes. Imperium ognia (#1)
Sabaa Tahir
Wydawnictwo Akurat

Zapierająca dech w piersi historia o honorze, miłości, poświęceniu i walce o wolność, która podbiła serca młodych czytelników już w niemal czterdziestu krajach na całym świecie. Laia należy do kasty Uczonych – w bezwzględnym Imperium tacy jak ona są zepchnięci na margines, stale inwigilowani i prześladowani. Aby ocalić brata oskarżonego o zdradę, dziewczyna wstępuje w szeregi buntowników i wyrusza ze śmiertelnie niebezpieczną misją do gniazda zła: zostaje niewolnicą w Akademii szkolącej najwierniejszych, najbardziej bezwzględnych żołnierzy Imperium. Jednym z nich jest Elias. Choć należy do wyróżniających się studentów , w jego sercu narastają wątpliwości, czy rola okrutnego egzekutora jest rzeczywiście tą, jaką chce odgrywać przez całe dorosłe życie. Przypadkowe spotkanie dwojga młodych ludzi nie tylko całkowicie odmieni ich losy, lecz także wstrząśnie posadami świata, w którym oboje żyją.



Metro 2033/Metro 2034/Metro 2035
Dmitry Glukhovsky
Wydawnictwo Insignis Media

Nowe wydanie pierwszego i drugiego tomu fantastyczno-naukowego cyklu Metro Dmitrija Glukhovsky’ego – wzbogacone o tom ostatni "Metro 2035" – kontynuację i zakończenie historii Artema. Ukoronowanie i zamknięcie kultowego cyklu, który właśnie staje się kompletną trylogią. Na tę powieść miliony czytelników czekały aż dziesięć lat, a prawa do przekładu zagraniczni wydawcy wykupili na długo przed jej ukończeniem przez autora. Metro 2035 jest przy tym książką zupełnie niezależną od pozostałych tomów trylogii - fascynującą przygodę w wykreowanym przez Glukhovsky'ego uniwersum, które podbiło Rosję i cały świat, można więc zacząć także i od niej. W związku z polską premierą niezwykle wyczekiwanej powieści Metro 2035, zamykającej cykl Metro, całość trylogii otrzymała nową artystyczną szatę graficzną, stworzoną przez znanego rosyjskiego ilustratora, Iliję Jackiewicza, twórcę okładek takich książek jak FUTU.RE (Glukhovsky), Łzy Diabła (Magdalena Kozak), Szczury Wrocławia (Robert J. Szmidt), a także wszystkich tomów serii Uniwersum Metro 2033, w tym Dzielnicy obiecanej (Paweł Majka) i Otchłani (Robert J. Szmidt). Nowe wydania wzbogacone są również o ilustracje, które doskonale oddają postapokaliptyczny klimat.



Graficzna podróż
Ed Sheeran
Wydawnictwo Insignis

Ed Sheeran oraz jego przyjaciel z dzieciństwa, artysta plastyk Phillip Butah, stworzyli wspólnie niezwykłą książkę, która opowiada o osobistych doświadczeniach Eda związanych z jego muzyką. Portrety Eda narysowane przez Phillipa, zapierające dech fotografie, a także wspomnienia Eda, który zdradza szczegóły swojej muzycznej podróży – wszystko to składa się na niezwykle plastyczną, emocjonalną opowieść o muzyku, który odniósł światowy sukces.






- 5 listopad -




Zagadka Sary Tell (Martin Benner #1) 
Kristina Ohlsson
Prószyński i S-ka

Tamtego dnia, gdy wszystko się zawaliło, padał deszcz. W kancelarii adwokata Martina Bennera zjawia się zdesperowany mężczyzna, który prosi o pomoc dla swojej siostry, Sary. Problem polega na tym, że kobieta nie żyje. Zanim odebrała sobie życie, przyznała się do popełnienia pięciu zabójstw. Gazety rozpisywały się o seryjnej zabójczyni i nazywały ją Sarą Texas. Kilka miesięcy po śmierci Sary jej brat postanawia przywrócić siostrze dobre imię i oczyścić ją z winy. Chce też odnaleźć jej zaginionego syna, Mio. Martin Benner osiągnął w życiu wszystko. Zrobił karierę, miał wiele kobiet, od niedawna opiekuje się swoją czteroletnią siostrzenicą, której rodzice zginęli w wypadku. Benner kocha wyzwania. W poszukiwaniu prawdy popełnia jednak poważny błąd. Dość szybko z szanowanego adwokata staje się pionkiem w grze o tak wysoką stawkę – i w końcu sam musi walczyć o własną przyszłość.



Bazar złych snów
Stephen King 
Prószyński i S-ka

Od czasu gdy przed trzydziestu pięciu laty ukazał się jego pierwszy zbiór opowiadań „Nocna zmiana”, Stephen King olśniewa czytelników swoim darem tworzenia krótkiej prozy. W „Bazarze złych snów” zebrał swoje najnowsze opowiadania. Każdy utwór poprzedzony jest krótkim wstępem przedstawiającym jego genezę. Teksty zawarte w tym zbiorze mają wspólne motywy: zagadnienia moralności, życia pozagrobowego, winy i kary, pytanie, co zrobilibyśmy inaczej, gdybyśmy mogli zajrzeć w przyszłość lub naprawić błędy popełnione w przeszłości. „Życie po życiu” to historia o człowieku, który umarł na raka okrężnicy i raz po raz przeżywa swoje życie na nowo, powtarzając te same błędy. W kilku opowiadaniach występują postacie, które u kresu życia rozpamiętują swoje zbrodnie i występki. Inne utwory pokazują, jak to jest, kiedy ktoś odkryje w sobie nadprzyrodzone moce – jak felietonista z „Nekrologów”, który zabija ludzi, pisząc ich nekrologi, czy stary sędzia w „Wydmie”, który w dzieciństwie pływał kajakiem na opuszczoną wyspę i widział wypisane na piasku nazwiska nieszczęśników, którzy potem umierali w tragicznych okolicznościach. W „Moralności” King opisuje rozpad małżeństwa i życia dwojga ludzi po tym, jak zawierają oni iście diabelski pakt, który początkowo wydaje się całkiem korzystny. Imponujące, mrożące krew w żyłach, wciągające bez reszty opowiadania z „Bazaru złych snów” są jednym z najpiękniejszych darów Kinga dla jego czytelników. „Powstały specjalnie dla Ciebie” – pisze autor. „Jeśli chcesz, możesz je obejrzeć z bliska, ale ostrzegam, bądź ostrożny. Niektóre z nich mają kły”.





- 10 listopad -




Jeździec miedziany
Paullina Simons 
Wydawnictwo Świat Książki

Wybucha II wojna. Siedemnastoletnia Tatiana błyskawicznie staje się dorosła. Podczas blokady Leningradu jest podporą dla całej rodziny. Wielką miłością do Aleksandra, młodego oficera, nie ma kiedy się nacieszyć. Gdy chłopak, skrywający politycznie niebezpieczną tajemnicę, nagle znika, Tatiana jest w ciąży i udaje się w głąb Rosji, by odnaleźć ukochanego. Wspaniała historia uczucia, które pozwoliło przetrwać wojenny koszmar.




Tatiana i Aleksander (Jeździec miedziany #2)
Paullina Simons 
Wydawnictwo Świat Książki

Kiedy Tatiana ucieka z wyniszczonego wojną Leningradu, by zacząć nowe życie w Ameryce, ma osiemnaście lat i jest oczekującą dziecka wdową. Jednak duchy przeszłości nie dają jej spokoju. Obsesyjnie dręczy ją przeczucie, że mąż, major Armii Czerwonej Aleksander Biełow, żyje i potrzebuje pomocy. Tymczasem w oddalonym o tysiące mil Związku Radzieckim Aleksander cudem unika egzekucji i zostaje mianowany dowódcą batalionu karnego. Chociaż rekruci mają nikłe szanse na przeżycie, Aleksander postanawia przeprowadzić swoich ludzi przez zrujnowaną wojną Europę. Przedziera się na Zachód w rozpaczliwej próbie ucieczki przed bezwzględną stalinowską machiną śmierci. . .


Ogród letni (Jeździec miedziany #3)
Paullina Simons  
Wydawnictwo Świat Książki

Tatiana i Aleksander przeszli przez największe piekło, jakie rozpętało się w XX wieku. Po latach separacji zrządzeniem losu znaleźli się razem w Ameryce, krainie swoich marzeń. Mają wspaniałego syna Anthony'ego. Udowodnili sobie nawzajem, że ich miłość jest silniejsza od zła, które zapanowało nad światem. Czy w nowym kraju uda im się zbudować nowe życie i nowe szczęście?









- 12 listopad -





Dar morza
Diane Chamberlain
Prószyński i S-ka

Wcześnie rano w dniu swoich jedenastych urodzin Daria Cato na plaży koło swojego domu w Karolinie Północnej znajduje niewiarygodny dar morza: porzuconego noworodka. Tożsamości maleńkiej dziewczynki nie udaje się odkryć i zostaje ona adoptowana przez rodzinę Darii. Ale jej tajemnice nadal dręczą Darię. Teraz, dwadzieścia lat później, Shelly jest niezwykłą, eteryczną młodą kobietą, którą Daria nadal ochrania. Kiedy jednak Rory Taylor, przyjaciel Darii z dzieciństwa, a obecnie producent telewizyjny, wraca, by na prośbę Shelly zrobić program o okolicznościach jej przyjścia na świat, w miasteczku Kill Devil Hills zachodzi dziwna zmiana.
Im więcej pytań zadaje Rory, tym większy niepokój ogarnia małą społeczność, bo ściśle chronione sekrety i grzechy tamtego lata sprzed wielu lat zaczynają wydobywać się na światło dzienne. Tajemnica dziecka, tego "daru morza", zostaje fragment po fragmencie ujawniana, a jest to tajemnica, na spotkanie z którą nikt zainteresowany - ani Shelly, ani Daria, ani nawet Rory - nie jest przygotowany.  Prawda zawsze zmienia przyszłość. Czy chciałabyś poznać prawdę? Co byś zrobiła?






- 16 listopad -







Piękny gracz (Piękny drań #3)
Christina Lauren
Wydawnictwo Zysk i S-ka

Kujonka-seksbomba, niepoprawny podrywacz oraz kurs chemii nie dla grzecznych studentek. Po kazaniu nadopiekuńczego brata na temat zaniedbywania życia towarzyskiego i pracoholizmu dwudziestoczteroletnia Hanna Bergstrom postanawia odrobić zadanie domowe: wyjść do ludzi, nawiązywać znajomości i chodzić na randki. A któż lepiej pomoże jej przedzierzgnąć się w zmysłową syrenę, niż niezwykle przystojny przyjaciel brata, Will Sumner, biznesmen inwestujący na giełdzie i niepoprawny playboy? Will żyje z ryzyka, lecz co do Hanny ma wątpliwości... dopóki pewnej szalonej nocy jego niewinna uczennica nie wciągnie go do łóżka i nie udzieli lekcji o byciu z kobietą. Tej lekcji  nie da się zapomnieć. Hanna odkrywa moc własnej seksualności, a Will musi udowodnić, że jest jedynym mężczyzną, o jakim ona marzy.



Garść pierników, szczypta miłości
Natalia Sońska
Wydawnictwo Czwarta Strona

Rozgrzej się herbatą z miodem… czujesz, jak pachną pomarańcze i goździki? Hanna to nowoczesna kobieta, która poświęca wszystko budowaniu kariery. Zraniona przed laty, postanawia, że już nigdy więcej się nie zakocha. Miłość to dla niej staromodny przeżytek, a relacje z mężczyznami opiera na przelotnych romansach. Do czasu. Wiktor to człowiek sukcesu, który szturmem wdziera się w życie Hanki. Kobieta wkrótce przekonuje się, że jest nie tylko przystojny i czarujący, ale także troskliwy i opiekuńczy. Kiedy Hanka ulega rodzinnej atmosferze przy wspólnym wypiekaniu pierników, coraz trudniej jej poprzestać na niezobowiązującej relacji.
Jakby tego było mało, popada w konflikt ze swoją przełożoną, której mąż jest jej dawnym ukochanym. Czy przeszłość stanie na drodze do szczęścia? „Garść pierników, szczypta miłości” to doskonały przepis na zimową opowieść o poszukiwaniu szczęścia. Spróbujesz?






- 18 listopad - 






Saga Stulecie Winnych
Ałbena Grabowska
Wydawnictwo Zwierciadło

Stulecie Winnych bez wątpienia pretendować może do tytułu najlepszej sagi ostatnich lat.  Dowodem uznania czytelniczek jest nagroda Pióra, przyznana przez nie Ałbenie Grabowskiej, autorce tej fascynującej trylogii. Opowieść o losach rodziny Winnych z podwarszawskiego Brwinowa rozgrywa się na tle dramatycznych wydarzeń XX wieku. Życiorysy nietuzinkowych bohaterów z tytułowego klanu, autorka umiejętnie splotła z losami autentycznych osób. Porywające emocje, zaskakujące losy, meandry polskiej historii - wszystko to czytelnik znajdzie w Stuleciu Winnych.




O człowieku, który podpalił wiek dwudziesty, choć wcale nie chciał
Ian Thornton
Wydawnictwo Marginesy

Sarajewo przed I wojną światową. Johan Thoms, student tamtejszego uniwersytetu, zostaje kierowcą generała Potiorka (postać autentyczna, gubernator Bośni). I to właśnie on prowadzi samochód z arcyksięciem Franciszkiem Ferdynandem i jego małżonką Zofią w czasie zamachu Sarajewie 28 czerwca 1914 r. Prowadżac, popełnia błąd, skręca w zaułek, z którego nie umie się wycofać, wtedy padają strzały. Thoms ucieka. Latami tuła się po Europie, wciąż obwiniając się o kolejno następujące dramaty. Historia sąsiaduje z groteską, tworząc porywającą błyskotliwą opowieść o szaleństwie XX wieku.




Spisane własną krwią (Obca #8)
Diana Gabaldon
Wydawnictwo Świat Książki

Jest rok 1778. Francja wypowiada wojnę Wielkiej Brytanii, armia brytyjska opuszcza Filadelfię, a w ślad za nią z Valley Forge ruszają w pościg wojska Jerzego Waszyngtona. Jamie Fraser, który rzekomo zginął w katastrofie okrętu, powraca, aby się dowiedzieć, że najlepszy przyjaciel ożenił się z jego małżonką, syn z nieprawego łoża odkrył (ku swemu przerażeniu), kto jest jego prawdziwym ojcem, a ukochany siostrzeniec Ian pragnie poślubić kwakierkę. Żona Jamie'ego Claire i jego siostra Jenny próbują ratować rodzinę. Fraserowie są spokojni, że ich córka Brianna wraz z rodziną jest bezpieczna, żyjąc w Szkocji w XX wieku. Czy tak jest naprawdę?



Drugie kuszenie płomienia (Nocny książę #2)
Jeaniene Frost
Wydawnictwo Papierowy Księżyc

Paranormalne zdolności Leili zawodzą ją i dziewczyna nie wie, co niesie ze sobą przyszłość. Na domiar złego jej kochanek, Vlad, zaczyna trzymać ją na dystans. Chociaż jest zwykłą śmiertelniczką, jest również nowoczesną kobietą, która nie zgadza się wiecznie znosić chłodnego zachowania, szczególnie ze strony przystojnego wampira, który wciąż nie chce przyznać, że ją kocha. To jak wybór między wieczną miłością, a wiecznością bez miłości. Wkrótce okoliczności posyłają Leilę z powrotem na cyrkowy festyn, gdzie ma miejsce tragedia. A kiedy znajduje się na celowniku zabójcy, który może być bliżej niż jej się wydaje, Leila musi zdecydować, komu ufać: ognistemu wampirowi, który rozpala jej zmysły jak żaden inny, czy udręczonemu rycerzowi, który pragnie być kimś więcej niż przyjacielem? Przy czającym się na każdym kroku niebezpieczeństwie wystarczy tylko jeden ruch, by skazać ją na wieczne potępienie.




Pojedynek (Niezwyciężona #1)
Marie Rutkoski
Wydawnictwo Feeria Young

Pierwszy tom emocjonującej trylogii, pełnej zakulisowych szeptów i salonowych zdrad! Czasem zwycięstwo może kosztować cię wszystko, co kochasz… Nigdy nie mieli być razem. 17-letnia Kestrel, córka generała, prowadzi ekstrawaganckie życie i cieszy się wieloma przywilejami. Arin nie ma nic poza koszulą na grzbiecie. Kestrel jednak, pod wpływem impulsu, podejmuje decyzję, która nieodwołalnie związuje ich ze sobą. Chociaż oboje próbują z tym walczyć, nie mogą nic poradzić na to, że rodzi się między nimi miłość. W imię bycia razem muszą zdradzić swoich ludzi… a w imię lojalności krajowi muszą zdradzić siebie nawzajem. Pojedynek to zajadłe pojedynki, tańce w sali balowej, podłe plotki, brudne sekrety, nieczyste gierki i dzika rewolta w nowym, okrutnym świecie. Gdy stawką jest wszystko, czy wolałabyś zachować głowę… czy stracić serce?



Księga wyzwań Dasha i Lily
Rachel Cohn, David Levithan
Wydawnictwo Bukowy Las

Pełna wdzięku romantyczna historia z książkami, przedświąteczną gorączką  i bożonarodzeniowym Nowym Jorkiem w tle. „W środku znajdziesz wskazówki. Jeśli chcesz je poznać, przewróć stronę. Jeśli nie – proszę, odłóż notatnik na półkę”
Zainspirowana przez szczęśliwie zakochanego brata, szesnastoletnia Lily zostawia czerwony notatnik pełen wyzwań na ulubionej półce w swojej ulubionej księgarni. Notes czeka na odpowiedniego chłopaka, który odważy się podjąć grę. Ciekawski, ironiczny, lekko cyniczny Dash nie boi się zagadek - księga wyzwań staje się dla niego tak potrzebną odskocznią od codzienności. Dash i Lily urządzają podchody na wielką skalę  ­– szukają notesu (i siebie) po całym Manhattanie. Podczas gry zaczyna rodzić się uczucie. Tylko czy na żywo zrobią na sobie równie dobre wrażenie, co na papierze? To spotkanie  może okazać się największym wyzwaniem!






- 19 listopad -





Mały Wielki Człowiek
Thomas Berger
Prószyński i S-ka

Jack Crabb, stulatek, opowiada reporterowi historię swojego długiego i niezwykłego życia na Dzikim Zachodzie. Adoptowany przez Czejenów, musiał przystosować się do życia w odmiennej kulturze. Wrodzona umiejętność przystosowywania się do zmian pozwoliła mu poznać wielu ludzi i podejmować różne zajęcia. Był rewolwerowcem, osadnikiem, handlarzem, przewodnikiem gen. George'a A. Custera, świadkiem bitwy nad Little Bighorn i pomocnikiem Dzikiego Billa Hickoka. Crabb, opowiadając o swoim życiu, opowiada historię dziewiętnastowiecznej Ameryki. Pełna czarnego humoru opowieść zawiera wiele momentów dramatycznych oraz społeczny komentarz na temat uprzedzeń i niesprawiedliwości.



Kobiety w islamie
Nighat M. Gandhi
Prószyński i S-ka

"Kobiety w islamie" to owoc podróży autorki przez Indie, Pakistan i Bangladesz w poszukiwaniu prawdy o miłosnym i erotycznym życiu islamskich kobiet. Nighat Gandhi nie zadowala się powielaniem schematów - interesują ją zagadnienia stanowiące na co dzień tabu, dlatego wśród jej rozmówczyń znajdzie się zarówno młoda kobieta żebrząca w sufickiej świątyni, nawrócona na chrześcijaństwo muzułmanka, która przez całe życie czci jednocześnie Allacha i Jezusa, jak przedstawicielka "trzeciej płci"- Nisho, pisarka Firdaus Haider czy Nusrat - żyjąca w związku z kobietą wykładowczyni akademicka. 
"Kobiety w islamie" to zaskakujące studium kobiecości, która - rozmaicie pojmowana i wyrażana - daje bohaterkom siłę i pozwala im odnaleźć swoje miejsce w społeczeństwie i kulturze.  "Kobiety w islamie" to niezwykła książka o miłości.



Uwikłani. Pokusa (Uwikłani #1)
Laurelin Paige
Wydawnictwo Kobiece

Ona zatraca się w swoich chorobliwych obsesjach. On skrywa mroczne tajemnice z przeszłości. Młoda, piękna i niezwykle inteligentna Alayna Wither właśnie obroniła tytuł MBA na prestiżowej nowojorskiej uczelni. Pracuje w klubie nocnym i marzy o awansie na stanowisko menedżera. Z mocnym postanowieniem stara się trzymać z dala od mężczyzn wyzwalających w niej chorobliwą obsesję miłosną, przez którą popadła w problemy z prawem. Alayna jest pewna, że nic nie jest w stanie zakłócić jej doskonałego planu. Nie przewidziała jednak, że na jej drodze, w najmniej oczekiwanym momencie, stanie diabelnie przystojny miliarder Hudson Pierce - nowy właściciel klubu nocnego, w którym pracuje Alayna. Mężczyzna od pierwszych chwil zawładnie sercem kobiety, która nie będzie potrafiła oprzeć się wszechogarniającemu pożądaniu. Wkrótce Hudson składa Alaynie propozycję nie do odrzucenia. Wybuch namiętności między nimi sprawi, że kobieta ulegnie zmysłowemu uczuciu, budząc głęboko skrywane grzechy przeszłości. Nie tylko swoje... Czy mroczna przeszłość kochanków przeszkodzi im w walce o wspólną przyszłość?






- 23 listopad -







Kary klejnot
Anne Sewell
Wydawnictwo Zysk i S-ka

„Kary Klejnot” jest powieścią napisaną przez Anne Sewell, wielką miłośniczkę koni. Historię swojego życia opowiada  koń Kary. Po beztroskim dzieciństwie, nadchodzi czas nauki: oswajanie z kantarem, ogłowiem, siodłem, jazda, podkuwanie. Zwierzę odkrywa, jak wspaniały może być galop z jeźdźcem na grzbiecie, gdy tworzą oni jedną, nierozerwalną całość. Z biegiem lat Kary trafia do kolejnych właścicieli, poznaje inne konie. Coraz częściej uświadamia sobie, jak bardzo jego życie uzależnione jest od człowieka. Jak dużo zależy od jego troski i dobrego traktowania. Czy chcecie dowiedzieć się, co czuje koń? Koniecznie przeczytajcie tę wyjątkową książkę.


Mały lord
Frances Hodgson Burnett
Wydawnictwo Zysk i S-ka

Hrabia Jan Artur of Dorincourt, mieszkający w pięknym angielskim zamku, jest starym, chorym, samotnym człowiekiem. Po śmierci syna sprowadza do Anglii wnuka - jedynego spadkobiercę - oraz jego matkę Amerykankę. Cedryk Errol okazuje się pełnym wdzięku, odważnym i mądrym chłopcem. Chłopiec uważa dziadka za najwspanialszego i najlepszego człowieka na świecie. Do tej pory hrabia nie był tak traktowany. Pod wpływem wnuka zmienia się z zrzędzącego i zagniewanego człowieka w osobę potrafiącą cieszyć się życiem i znajdującą radość w pomaganiu innym. „Mały lord” jest pierwszą powieścią Frances Hodgson Burnett skierowaną do młodych czytelników, która wpisała się w kanon literatury dziecięcej i młodzieżowej na całym świecie.





- 25 listopad -





Wieczna więź (Podwieczność #2)
Brodi Ashton
Wydawnictwo Papierowy Księżyc

„Wieczna więź” to drugi tom niezwykle pięknej i romantycznej trylogii o miłości, stracie i nieśmiertelności, opartej na motywach zaczerpniętych z mitologii. Trylogia „Podwieczność” jest rekomendowana przez najpopularniejsze autorki powieści dla młodzieży, takie jak Becca Fitzpatrick czy Ally Condie i idealnie trafi w upodobania tych czytelników, którzy szukają niezapomnianej i pełnej emocji historii o miłości, która przekracza granice tego świata.„Wieczna więź” jest bezpośrednią kontynuacją wydarzeń zawartych w powieści „Podwieczność” – pierwszym tomie tej serii.







- 30 listopad -




Opowieści wigilijne. Świerszcz za kominem
Charles Dickens
Wydawnictwo Zysk i S-ka

Będąc autorem między innymi pięciu powieści (Klub Pickwicka, Oliver Twist, Nicolas Nickleby, Magazyn osobliwości i Barnaba Rudge), z których już pierwsza zapewniła mu wielką popularność, Charles Dickens w 1843 roku napisał Kolędę prozą. Opublikowana w grudniu tego roku, dała początek serii pięciu utworów, rok po roku (z wyjątkiem 1847) ukazujących się przed świętami Bożego Narodzenia, a w 1852 roku zebranych w tomie Christmas Books. Kolęda prozą, czyli bożonarodzeniowa opowieść o duchach oraz Nawiedzony, czyli pakt z duchem ukazały się w pierwszej edycji Opowieści wigilijnych, w nowej edycji pora na trzy pozostałe.


Forrest Gump
Winston Groom
Wydawnictwo Zysk i S-ka

Poznajcie Forresta Gumpa, sympatycznego i zaskakująco łebskiego bohatera tej nadzwyczajnej odysei komicznej. Forrest najpierw - dość przypadkowo - zostaje gwiazdą drużyny futbolowej Uniwersytetu Alabama, później jedzie do Wietnamu, gdzie staje się bohaterem wojennym, robi też karierę jako światowej klasy pingpongista i zapaśnik i oraz potentat handlowy... W samym środku swoich przygód porównuje wojenne blizny z Lyndonem Johnsonem, odkrywa prawdę o Richardzie Nixonie i przeżywa wzloty i upadki, pozostając wiernym swej jedynej i prawdziwej miłości - Jenny. Jednocześnie przez całe swoje życie z dziecięcą mądrością i nieustannym zdziwieniem nie przestaje się przyglądać otaczającym go ludziom. W powieści obserwujemy nadzwyczajną podróż Forresta przez trzy dekady kulturowego krajobrazu Ameryki. Forrest Gump ma do opowiedzenia cholernie dobrą historię - by w nią uwierzyć, trzeba ją po prostu przeczytać...


***

Co Was skusiło najbardziej? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...