czwartek, 31 grudnia 2015

Najlepsze książki przeczytane w 2015 roku

Koniec roku to czas podsumowań, rankingów i różnego rodzaju zestawień. Kilka dni temu dzieliłam się z Wami swoją subiektywną listą najlepszych książkowych okładek 2015 roku, a dzisiaj spróbuję dokonać niemożliwego i ze wszystkich przeczytanych w tym roku książek wybiorę te, które w moim subiektywnym odczuciu okazały się najlepsze. Myślę, że rozumiecie doskonale, że przygotowanie takiego zestawienia wcale nie jest takie łatwe? ;) Tym bardziej, że rok 2015 był obfity w książkowe odkrycia i wspaniałe zaczytanie - przeczytałam i zrecenzowałam w sumie około 100 książek dla dorosłych i ponad 20 książeczek dla dzieci! Aha, i w poniższym zestawieniu znajdują się książki, które nie zawsze miały swoje premiery w mijającym roku - z sentymentu zaplątało się wśród nich także kilka starszych pozycji ;) Każdą z tych książek polecam z całego serca - czy to na prezent dla bliskich Wam osób, czy też dla Was samych.



Przed Wami moje 5-krotne TOP 5 książek 2015 roku posegregowane według kategorii 
Kolejność od 1 do 5, czyli od tej, którą uznałam za najlepszą ;)
(klikając na tytuł przeniesiecie się do recenzji danej książki)




MOJE PRYWATNE TOP 5 "Z GÓRNEJ PÓŁKI"



Nie wyobrażam sobie w tej kategorii innej jedynki niż ta. Uważane za arcydzieło literatury iberoamerykańskiej i światowej "Sto lat samotności" to napisana z rozmachem historia codziennego życia uwikłanych w kazirodcze związki bohaterów, która miesza się z wydarzeniami natury politycznej. Nikt nie pisze o miłości tak jak Márquez, stylem pełnym pasji, gdzie namiętność aż wylewa się z każdym kolejnym zdaniem... Poza tym świat w powieści Márqueza to niezmierzone pogranicze pomiędzy rzeczywistością a halucynacją. Nie sposób odgadnąć, co jest tutaj prawdziwe, a co jest tylko iluzją. Bo Márquez - poza wszystkim - bywa też szalenie dowcipny ;)

Zasłużone drugie miejsce i jedna z najważniejszych książek jakie przeczytałam w całym swoim życiu. "Tysiąc wspaniałych słońc" to przepięknie opisana, wzruszająca, a zarazem chwilami wstrząsająca opowieść o dwóch kobietach, które należą do różnych pokoleń, pochodzą z różnych rodzin i z różnych warstw społecznych - a mimo to, potrafią się zaprzyjaźnić. To powieść, która zachwyca stylem przekazu i porusza opisywaną historią, która przygniata ciężarem niesprawiedliwości i brutalności, która wywołuje gniew i złość, ale też nakłania do refleksji. To powieść o prawdziwej miłości, poświęceniu, strachu i wojnie. Pozycja obok której w żadnym wypadku nie można przejść obojętnie. 

Moje pierwsze spotkanie z Donną Tartt, którego szalenie się bałam, głównie poprzez tę niebotyczną objętość - prawie 900 stron! Okazało się, że całkiem niesłusznie, ale o tym za chwilę ;) "Szczygieł" to specyficzna lektura, która nie jest książką dla każdego. I na pewno nie w każdym momencie. To wzruszająca i wielowarstwowa opowieść o samotności, tęsknocie, i żałobie. O miłości, przyjaźni i graniczących z obsesją życiowych pasjach. O ludzkich słabościach oraz o przywiązaniu do pięknych, starych przedmiotów z duszą, które odgrywają w naszym życiu ważne role. "Szczygieł" to zdecydowanie powieść dla wymagających czytelników, którzy lubią zagłębiać się w ludzką psychikę i lubią delektować się słowem. To epicka historia o utracie i prawdziwym uzależnieniu. Literatura na najwyższym poziomie, pełna przeszłości, kulturowych nawiązań, dystansu i... żartów.

John Irving niewątpliwie pisać potrafi. To swoisty gawędziarz, który nieskończenie mógłby opowiadać swoją historię, i opowiadać, i opowiadać, i opowiadać podczas gdy ona sama staje się coraz bardziej wciągająca, bohaterowie prawdziwi, a emocje czytelnika coraz mocniejsze. Dlaczego? Ponieważ autor wiele miejsca poświęca w swej książce na dygresje i wątki poboczne. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim... Irving ma iście unikalny dar, sprawiając wrażenie nudziarza, który wlecze te swoje historie niepostrzeżenie powoduje, że chce się więcej i że nie można się od nich uwolnić. Oczywiście zdarzają się też dłużyzny, ale generalnie jest to książka, nad którą trzeba trochę przysiąść i wykazać odrobinę cierpliwości, bo warto. "Regulamin tłoczni win" to powieść świetnie skomponowana, która zawiera w sobie wszystkie elementy zachwytu nad treścią: piękny język, ciekawą fabułę, trudne zagadnienia, wiele refleksji, wachlarz wywoływanych emocji, doskonałe i wiarygodne kreacje bohaterów, a przede wszystkim - mądre wnioski wynikające z uważnej obserwacji świata przez autora. Fenomenalna.

5. "1001 książek, które musisz przeczytać" Peter Boxall
And last but not least... 1001 książek, które musisz przeczytać ;) Może niekoniecznie pasuje do tej kategorii, ale tej książki absolutnie nie mogło zabraknąć w moim tegorocznym zestawieniu. To fascynujące, przejrzyste i bogato ilustrowane kompendium ponad tysiąca książek, które zapisały się już na stałe w historii literatury. Mamy tu przegląd przez najważniejsze epoki: od powieści wydanych przed XIX wiekiem, przez wiek XIX i XX aż do wieku XXI. Traktuję ją jako objawienie. Rzecz dla prawdziwych miłośników książek.




NAJLEPSZE POWIEŚCI OBYCZAJOWE I KOBIECE 



 "Co się wydarzyło w Madison County" to pięknie napisana, klimatyczna i utrzymana w balladowej tonacji opowieść o płomiennym romansie dwójki dojrzałych ludzi, których drogi krzyżują się na jedną krótką chwilę, by rozejść się już na zawsze. Robert James Waller stworzył przeszywającą smutkiem historię o dojrzałej, krótkiej, nie do końca spełnionej, a przez to doskonałej miłości, którą przeczytałam z wielką przyjemnością i do której na pewno jeszcze wrócę. Aż trudno uwierzyć, że to właśnie mężczyzna potrafił opisać miłość tak niespodziewaną, grzeszną, ale i tak piękną, którą aż chce się przeżyć! Ta książka to mój wielki hit tego roku.

Powieść "Ostatnie dni Królika" na pewno nie jest dla wszystkich. Książki o chorobach nie są łatwe w odbiorze. Wręcz przeciwnie. Przygnębiają, przynoszą wiele smutku, goryczy i żalu, a przede wszystkim - poczucia bezsilności. Mimo to, powieść Anny McPartlin niesie ze sobą dużo otuchy i radości. "Ostatnie dni Królika" to książka o śmierci, o przygotowywaniu się do niej, o pożegnaniach z bliskimi, ale też o miłości, przyjaźni i złamanym sercu. To również gorzka historia o tym, że dopiero nieuleczalna choroba uświadamia nam, jak błahe problemy towarzyszą nam na co dzień...

"Inna bajka" to przede wszystkim ciepła i mądra książka, która swoją wymową i tą poruszającą historią o niespodziewanej ciąży, stawia istotne pytania dotyczące problemów, którymi może powitać nas nowy dzień. Dzień z wydawałoby się "zaplanowanego" dokładnie życia... Wzruszająca, piękna opowieść o zakrętach losu, poszukiwaniu szczęścia i miłości z błyskotliwym poczuciem humoru w tle. 

Realistyczna, pełnowymiarowa i niebanalna fabuła. Przy tym autorka absolutnie nie ucieka od trudnych kwestii - sprawną ręką, niepostrzeżenie porusza trudne tematy, takie jak: depresja, demony przeszłości, tajemnice rodzinne, gra pozorów, uzależnienie od alkoholu, poczucie niespełnienia, frustracje, znieczulica i egoizm czy wygodnictwo. "Wbrew sobie" to powieść o miłości, dojrzewaniu i odpowiedzialności. Chwyta za serce i skłania do zastanowienia się co tak naprawdę jest ważne w życiu. Całkowicie wykorzystany potencjał oraz wielowątkowa i wciągająca narracja - czynią tę książkę wyjątkową. 

Piękna powieść dotykająca duszy i wywołująca całą masę emocji. Niełatwo wyrazić, jak bardzo spodobała mi się ta historia. Pojawiły się łzy wzruszenia, ale również... śmiech. Może trudno w to uwierzyć, ale ta powieść jest niezwykle pokrzepiająca. To jedna z tych książek, która chwyta za serce swoją wrażliwością, przenikliwością i subtelnością autorki. Nie ma większego dramatu niż postępująca choroba osoby, którą kochamy, a Coleman tę tak trudną i skomplikowaną rzeczywistość opisała z niezwykłą prostotą i lekkością. Sprawiła, że śmiałam się przez łzy, czerpiąc z całości autentyczną otuchę i pocieszenie. Ciepła, zabawna, wspaniała lektura i zarazem czułe świadectwo matczynej miłości. 




NAJLEPSZE POWIEŚCI EROTYCZNE



"Kusiciel" urzeka, ujmuje i pochłania. Kusi, wabi i czaruje. Ekscytuje, fascynuje i... rozpala. Dzięki niemu odpłynęłam do całkiem innego świata.  Język którym posługuje się autor jest wyjątkowo plastyczny, a przy tym delikatny i niemal romantyczny, co niesamowicie działa na wyobraźnię... Tę powieść się pochłania dosłownie upijając słowami. Już dawno żadna książka erotyczna nie zrobiła na mnie tak wielkiego wrażenia. Absolutne mistrzostwo.

2 i 3. "Collide" & "Pulse" Gail McHugh
"Collide" & "Pulse" to duologia, która odbiera oddech, która całkiem obezwładnia myśli i rozbudza marzenia... Czytając te książki myślisz tylko o tym, aby chociaż na chwilę móc się stać Emily Cooper i być kochaną przez takiego mężczyznę jak Gavin Blake ;) Cóż więcej mogę dodać? Może to, że dla obu powieści pisałam rekomendację do wewnątrz książki. A skoro ja je poleciłam i to swoim nazwiskiem - to naprawdę obie na to zasłużyły ;)

"Piękny drań" to pełne fajnych dialogów, ciętych ripost i przede wszystkim namiętności ciekawe wejrzenie w świat korporacji z romansem w tle. Nie nudzi i nie irytuje, zamiast tego gwarantuje kilka godzin dobrej rozrywki z dużą dawką humoru i pikantnych scen erotycznych. "Piękny drań" to fantastyczni bohaterowie i bardzo gorąca fabuła, pełna seksu i zdrowej porcji złośliwości opowiadająca o tym, czy warto zaryzykować w imię miłości.

Niby to wszystko już było - On: zagadkowy, dominujący, bogaty, Ona: młoda, niedoświadczona, niewinna, a między nimi tony tajemnic do rozwiązania - jednak tutaj to przyciąganie, ta iskra jest tak świetnie opisana, że niemal sama ją czułam. Zatem fabuła książki, może i jest podobna do "Pięćdziesięciu twarzy Greya", ale stylistycznie wypada o wiele lepiej - jest barwnie i interesująco. Takie książki czyta się przede wszystkim dla przyjemności, a ta jest czystą przyjemnością, pobudza fantazję, czasami szokuje czasami zaskakuje - i to właśnie jest jej urok.




NAJLEPSZE POWIEŚCI MROCZNE (THRILLER, KRYMINAŁ)



"Dziewczyna z pociągu" to najlepszy thriller psychologiczny jaki czytałam w tym roku. Zawiera w sobie wszystko to, czego oczekuję plus coś więcej - dopracowanie treści w najdrobniejszych szczegółach i uczucie, że nic nie jest takie, na jakie wygląda. Strzałem w dziesiątkę okazała się także kilkustronna narracja - opisywana z punktu widzenia trzech zupełnie różnych kobiet, przez co pojawia się ogólna dezorientacja i wręcz obezwładniająca chęć rozwikłania tajemnicy związanej z zaistniałym morderstwem... 

"Zanim zasnę" to rewelacyjny thriller psychologiczny i jednocześnie imponujący debiut. Nie znalazłam w nim żadnych mankamentów. Zaskakująca i intrygująca fabuła wciąga aż do ostatniej strony nie pozwalając odłożyć książki ani na minutę. Zaś amnezja, na którą cierpi główna bohaterka łącznie z całą sytuacją, w której się znalazła - dodatkowo skłania do refleksji nad tym, jak kruche jest życie i jak wyglądałaby nasza codzienność, w uzależnieniu od innych osób...

"Zaginiona dziewczyna" to świetne studium problematycznego związku i trudnej, zwichrowanej psychiki, które potwierdza, że nie istnieje coś takiego jak wyraźna granica pomiędzy katem a ofiarą, a szybkie zamiany tych ról są czymś zupełnie "normalnym". Ten niepokojący thriller psychologiczny to stylowa opowieść z precyzyjnie utkaną intrygą, ale także przenikliwa wiwisekcja toksycznego związku, która pokazuje, jak z pięknego, niemal baśniowego wyobrażenia o wspólnej przyszłości, rodzi się koszmar, bo brakuje porozumienia i z mroków przeszłości wyłaniają się dawne demony...

"W najciemniejszym kącie" to bardzo rzetelny i wiarygodny obraz chorobliwej obsesji oraz dogłębnie przemyślany rys psychologiczny postaci - tak oprawcy jak i ofiary. To mocna, wstrząsająca i przejmująca lektura, w której narastająca groza, brutalność i ciągłe napięcie mieszają się ze sobą, tworząc wyjątkowo przejmującą całość. Zamienia w kłębek nerwów, przyspiesza puls i sprawia, że po plecach przechodzą ciarki...

 "Kryminalistka" jest daleka od wszelkich schematów, nie tylko dzięki temu, że jej styl jest bardzo barwny - ona po prostu ma w sobie "to coś". I pomimo, że mordercę poznajemy dość szybko, podobnie jak ofiary, to ta maksymalnie zagmatwana intryga zmusza do ciągłego analizowania szczegółów i wątków podrzucanych przez autorkę. Podczas lektury co chwilę tworzyłam nowe teorie - co więcej - wciąż nie mogłam znaleźć odpowiedzi na pytanie "Dlaczego?". Im dłużej jej szukałam, tym mniej byłam pewna. Joanna Jodełka skutecznie mąciła mi w głowie, zwodziła, podsuwała fałszywe tropy i chyba świetnie się przy tym bawiła. Do samego końca starałam się rozwiązać zagadkę, ale zawsze gdy myślałam, że już wiem, na następnej stronie pojawiał się nowy wątek, który zaburzał moją teorię na całej linii...




NAJLEPSZE POWIEŚCI MŁODZIEŻOWE



1. "Kochając Pana Danielsa" Brittainy C. Cherry
"Kochając pana Danielsa" to książka o pragnieniu bycia potrzebnym, o akceptacji przeszłości oraz o bólu, który łączy, a którego nie można wyrzucić z pamięci. To historia wielkiej miłości. Takiej, która zdarza się wtedy, gdy na swojej drodze spotkasz prawdziwą bratnią duszę. Mężczyznę, którego śmieszy to, co bawi ciebie. Mężczyznę, który mówi to, co sama chcesz powiedzieć, który myśli jak ty. Pozwól się uwieść i zauroczyć, porwać do świata, który rozpali wszystkie twoje zmysły... Polecam z całego serca. Piękna - tyle i aż tyle, więcej nie trzeba.

"Oddam ci słońce" to książka skomplikowana, oryginalna i przede wszystkim - bardzo odważna. Poruszająca kwestię rodziny, własnej tożsamości i poczucia winy. Jandy Nelson nie pisze tej historii - ona maluje ją słowami. Jednak prawdziwe piękno jej treści można docenić dopiero po przeczytaniu całości - wtedy, gdy z pozoru nieistotne elementy łączą się w spójną całość - właśnie wtedy dostrzec można tę magiczną niepowtarzalność. Naprawdę wszystko jest tu dopracowane, dopięte na ostatni guzik, ubrane w znakomitą głębię i poraża jako całość. "Oddam ci słońce" to książka o tym, jak smutek może ogarnąć, zmienić i rozbić rodzinę oraz w jaki sposób sztuka może uratować i przeobrazić nasze relacje.

"Trzynaście powodów" to jedna z najbardziej wzruszających książek o ludzkim dramacie oraz osamotnieniu jakie kiedykolwiek czytałam. Wstrząsnęła mną do szpiku kości. Wywarła wielkie wrażenie. Słyszeliście o efekcie śnieżnej kuli? Sytuacji, gdy jedno małe, z pozoru niemające większego znaczenia wydarzenie, zapoczątkowuje szereg innych, kumulując je i powodując, że problem urasta do rangi olbrzymiej mogącej w efekcie doprowadzić do tragedii? Właśnie to spotkało główną bohaterkę. Warto przeczytać tę książkę chociażby po to, by uświadomić sobie, że wszystko, co robimy, ma znaczenie, zawsze! A przeszłości już nigdy nie da się zmienić. 

"Co jeśli..." to powieść o miłości, stracie i przyjaźni, ale przede wszystkim o drugiej szansie. O tym, że stale można rozpoczynać na nowo... dowolnego dnia. Wszystko po to, żeby czuć się szczęśliwym, żeby być tym, kim mamy być. Ta książka jest właśnie o byciu szczęśliwym - o tym, jak odnaleźć siebie i drogę do własnego szczęścia. Pamiętajmy, że zawsze mamy prawo do własnych decyzji, do własnych błędów i własnego "ja".

"Eleonora & Park" to bardzo romantyczna opowieść o pierwszej miłości osadzona w latach 80-tych XX w. To książka pełna przełamanych stereotypów, małych-wielkich tragedii, niełatwych nadziei i lęku, ale również pierwszych wzajemnych fascynacji oraz pięknych chwil, które stanowią idealne tło. Akcja toczy się powoli, nie ma tu fajerwerków, a Rowell nie przesadza z dramatyzmem czy nadmierną słodkością - jednak jest w tej historii coś, co chwyta za serce.





Znacie, czytaliście, zgadzacie się? :)

Napiszcie koniecznie jakie są Wasze odkrycia i najlepsze książki 2015 roku!





środa, 30 grudnia 2015

"Studnia wstąpienia" Brandon Sanderson


Poprzedni tom cyklu, "Z mgły zrodzony" zachwycił mnie świetnie wykreowanym światem, barwnymi postaciami i historią, która była szalenie interesująca. Bardzo chciałam poznać dalsze losy bohaterów i skutki obalenia Ostatniego Imperatora. Z tym większym entuzjazmem sięgnęłam więc po kolejną część. Tylko, że nie spodziewałam się, iż akcja tak drastycznie spowolni... 

O ile "Z mgły zrodzony" czarował oryginalnością świata, powiewem świeżości, nietuzinkowymi postaciami, nowatorską magią oraz zwrotami akcji i nieodłącznym suspensem zwieńczonym iście fenomenalnym finałem - tak tym razem ów urok gdzieś przepadł. Czegoś zabrakło, czegoś było za dużo, a "Studnia wstąpienia" jedynie mętnie snuje dalsze losy bohaterów. Można wręcz uznać, że cała fabuła sprowadza się jedynie do rozważań głównych postaci podczas oblężenia Luthandelu przez wrogie armie. Bohaterowie chodzą, rozważają, filozofują, i tak bez końca. Oczywiście - Sanderson pisze świetnie. Lecz momentami po prostu - za dużo. Wszystko dłuży się tutaj niemiłosiernie. Chwilami odnosiłam wręcz wrażenie, że sam autor zagubił się w czasie trwania "akcji" i niekoniecznie wie, które z tajemnic rzeczywiście chce ujawnić. 

Książkę ratuje bardzo dobra końcówka, tylko ciężko powiedzieć, czy rzeczywiście warto do niej dobrnąć przez te ponad 700 stron. Owszem, pokonanie trzech potężnych armii to nie lada wyzwanie - w pewnym sensie mocno porównywalne do obalenia Ostatniego Imperatora (i tutaj wielki plus dla autora za wykreowanie armii kolosów, którzy wprowadzają trochę napięcia). Jednak autor nie przewidział, że bez Kelsiera reszta bohaterów stanie się po prostu nudna. Kelsier umarł, lecz ewidentnie zabrakło tutaj kogoś nowego. Kogoś kto byłby w stanie udźwignąć fenomenalność tej historii. Zabrakło postaci prawdziwie charyzmatycznej, a niestety żadna z już istniejących nawet nie aspiruje do tego miana. 

Jednak jest coś co trzeba przyznać "Studni wstąpienia" - świat tutaj ukazany staje się bardziej mroczny i ponury, a wydarzenia zdecydowanie bardziej dramatyczne. Autor więcej miejsca poświęca polityce i ideologii oraz konfliktom wewnętrznym i przemianom bohaterów - co wiele wyjaśnia i pozwala tę wielką układankę wreszcie poskładać w całość. Podoba mi się ten panujący tutaj mgielny i ponury klimat a także to, w którym kierunku zmierza fabuła. Czekam więc niecierpliwie, żeby dowiedzieć się - co dalej? Nie zmienia to jednak faktu, że "Studnia wstąpienia" jest słabsza od swojej poprzedniczki. Oby z "Bohaterem wieków" było lepiej!


________________________________________________________________________________
Brandon Sanderson, Studnia wstąpienia, stron 799, Wydawnictwo MAG, 2015
Przekład: Anna Studniarek

Cykl Ostatnie Imperium: 
Z mgły zrodzony | Studnia wstąpienia | Bohater wieków

Za książkę dziękuję Księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl



wtorek, 29 grudnia 2015

"Pojedynek" Marie Rutkoski



Pewnego dnia, siedemnastoletnia Kestrel, Valorianka i córka jednego z najwybitniejszych Generałów Imperium, kupuje na targu, niewolnika - Herrańczyka, Arina. To pozornie nieznaczące wydarzenie, nie tylko zwiąże losy tych dwojga, ale też uruchomi lawinę zdarzeń, która wpłynie nie tylko na ich dwoje, ale także na mieszkańców skolonizowanego miasta...


"Pojedynek" to książka, która rozpoczyna trylogię "Niezwyciężona". Oryginalny tytuł tego tomu brzmi właściwie "The Winner's Curse" i za granicą jest o nim już naprawdę głośno ;). Rzeczywiście muszę przyznać, że jako początek sprawdza się świetnie. Ta powieść to taki mix dystopii, powieści historycznej i fantasy, co wbrew pozorom jest naprawdę dobre, bo książka wyłamuje się z utartego schematu powieści dla młodzieży i charakteryzuje przyjemnym, stylizowanym językiem pełnym kontrastów i paradoksów.  

Przede wszystkim wielkie brawa dla autorki za błyskotliwe wykorzystanie terminu the winner's course nawiązującego do klątwy zwycięzcy - pojęcia funkcjonującego głównie w świecie ekonomii i określającego sytuację, w której ktoś płaci za zwycięstwo więcej, niż było ono warte. Marie Rutkoski z powodzeniem osnuła swoją historię wokół tego zjawiska, a jako cenę poniesioną za wygraną postawiła miłość - tak do człowieka, jak i do ojczyzny. Główna bohaterka, Kestrel, staje przed trudnym wyborem jednak czego by nie wybrała - zawsze, gdy wygra, jednocześnie poniesie porażkę...

Wielką zaletą tej książki jest także świetnie wykreowany świat przedstawiony od podstaw z wielką dbałością o każdy szczegół i detal. Z jednej strony Valorianie roszczący sobie prawa wyższej kasty, niemal "władców", a z drugiej zdominowani i wykorzystywani Herrańczycy. Oba te narody mają własne tradycje i zwyczaje, a Marie Rutkoski naprawdę przyłożyła się do nakreślenia swojej wizji, przez co w powieści aż czuje się ten niepowtarzalny klimat. Kolejnym plusem są barwni bohaterowie - tutaj zarówno Kestrel jak i Arin reprezentują dwa całkiem odmienne światy - jedno z nich jest "panem", a drugie "sługą", jednak żadnemu z nich na pewno nie brakuje charakteru, czy rozsądku. Oboje są inteligentni, mają solidny system wartości, wiedzą czego chcą i dążą do tego. Również wątek polityczny został ciekawie i zaskakująco lekko poprowadzony. A romansu prawie brak - co w przypadku tej historii zaliczam na plus.

"Pojedynek" to przede wszystkim historia o walce o władzę, wolność i życie. Opowieść o zdradzie, wojnie i niebezpiecznej strategii przeżycia, która zarówno odpręża, jak i angażuje czytelnika w swój świat. Jedyny zarzut jaki mogę mieć, to fakt, że akcja w książce czasami się dłuży, jednak biorąc pod uwagę treść i nieszablonowość powieści - całość wypada naprawdę nieźle. Bez wahania mogę polecić "Pojedynek" jako ucztę dla koneserów fantasy, jak i osób stawiających na tym polu swoje pierwsze kroki. Marie Rutkoski stworzyła historię mającą wiele warstw, w której silnym ogniwem jest wizja świata oraz postacie - niebanalne, przełamujące bariery. Mam nadzieję, że kolejny tom okaże się równie dobry, a nawet lepszy.


____________________________________________________________________________
Marie Rutkoski, Pojedynek, stron 380, Wydawnictwo Feeria young, 2015
Przekład: Joanna Wasilewska

Niezwyciężona: 
1. Pojedynek | 2. Zbrodnia | 3. ...




Egzemplarz książki do recenzji udostępniło Wydawnictwo Feeria

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Wyniki "KONKURSU z Pokusą" + Zestawienie najlepszych powieści erotycznych



Moje drogie, na początku chciałam podziękować Wam wszystkim za udział w zabawie :) Przypomnę tylko, że zadanie konkursowe polegało na stworzeniu swojego rankingu lub podaniu tytułów najlepszych powieści erotycznych jakie czytałyście. Po zakończeniu zabawy - podsumowałam Wasze zgłoszenia i tak powstało poniższe zestawienie. W przypadku, gdy zgłaszałyście jeden tytuł z danego cyklu - zaliczałam punkt dla całej serii. Nie obeszło się bez zaskoczeń, jak chociażby pojawienie się w zestawieniu... Eleonory&Parka. Miłej lektury! ;)


Zestawienie najlepszych, najgorętszych i najciekawszych powieści o tematyce erotycznej - według Was ;)
  • Trylogia 50 odcieni EL James (50 twarzy Greya, Ciemniejsza strona Greya, Nowe oblicze Greya + GREY) - 14 zgłoszeń
  • Seria Rozpalona Sylvia Day (Dotyk Crossa, Płomień Crossa, Wyznanie Crossa, Wybór Crossa) - 9 zgłoszeń
  • Seria Sinners on tour/Ich noce Cunning Olivia (Za sceną, Ostra gra, Gorący rytm, Mocne uderzenie) - 5 zgłoszeń
  • Cykl Tangled Emma Chase (Zaplątani, Zakręceni, Zniewoleni) - 4 zgłoszenia
  • Seria The Dark Duet C.J. Roberts (Dotyk ciemności, Zapach ciemności) - 4 zgłoszenia
  • Trylogia Bez Tchu Maya Banks (Szaleństwo zmysłów, Gorączka ciała, Pożar krwi) - 4 zgłoszenia
  • Seria Ten mężczyzna Jodi Ellen Malpas - 3 zgłoszenia
  • Mistrz K.Michalak - 3 zgłoszenia
  • Nie dajesz mi spać Alice Clayton - 3 zgłoszenia
  • Kusiciel A.J. Gabryel - 3 zgłoszenia
  • Cykl Beautiful Bastard Lauren Christina (Piękny drań, Piękny nieznajomy, Piękny gracz)  - 3 zgłoszenia
  • Zaryzykuję dla Ciebie N. Coori - 2 zgłoszenia
  • Collide & Pulse Gail McHugh - 2 zgłoszenia
  • Szkoła żon M. Witkiewicz - 2 zgłoszenia
  • Seria 80 dni Jackson Vina - 2 zgłoszenia
  • Trylogia Piekło Gabriela Sylvain Reynard - 2 zgłoszenia
  • Seria After Anna Todd - 2 zgłoszenia
  • Seria Historical Sylvia Day (Mąż, którego nie znałam, Obudzone pragnienia) - 2 zgłoszenia


Po jednym zgłoszeniu otrzymały:
Dwanaście - M. Grossman, Czarny książę, Trylogia zmysłów, Ekstaza/Euforia - Sylvia Day, Seria Oddana bez reszty, Dominic - L.A. Casey, Bezczelna - Martyna Kubacka, Nothing left to lose - Kirsty Moseley, Wbrew zasadom, Ostatnia Szansa, Obnażeni, Wszystkie odcienie czerwieni, Sukkub - E. Lee, Seria Georgina Kincaid - Richelle Mead, Zakazane noce z wampirzycą, Seria o Sookie Stackhouse, Kiedy nadciąga ciemność, Barwy pożądania, Facet na telefon 2, Trylogia Starka - J.Kenner, Jedna noc z bohaterem - Kaye Laura, Buntownik - Jay Crownover, Edukacja kopciuszka - Gina L. Maxwell, Rozkosze Nocy - Sylvia Day, Tylko On - Sylvia Day, Genevieve - E.J. Dickey, Rozkosz nieujarzmiona - Larissa Ione, Trylogia Mii Marlowe, Proś mnie o co chcesz, Trylogia Driven - K.Bromberg, Seria Ta noc - J.L.Malpas, Judith Krantz - Dom mody, Dom mody II, Kochankowie, Chelsea Handler  -W pozycji horyzontalnej, Marcin Szczygielsk - Berek i Bierki, Naga' - Raine Miller, Barwy miłości, Szczęściara - Jill Shalvis, Pawilon kwiatu brzoskwini - Mingmei Yip, Seria Kontury serca - Tammara Webber, Eleonora i Park - Rainbow Rowell (!), Z dala od zgiełku.


***
WYNIKI

Ze względu na małą liczbę chętnych - wyjątkowo uznałam wszystkie zgłoszenia zamieszczone pod postem konkursowym, nawet te, które nie do końca spełniały warunki określone w regulaminie ;) Następnie ułożyłam je w kolejności chronologicznej i za pomocą programu na stronie Losowe.pl, który generuje szczęśliwe liczby spośród całego przedziału 1-30 wygenerowałam szczęśliwą liczbę, do której posiadacza trafi konkursowa nagroda, tj. książka pt. "Uwikłani. Pokusa" ufundowana przez Wydawnictwo Kobiece. 
  1. Magda Saska-Radwan
  2. izabela81
  3. Paula Korobejko
  4. Kryśka #Wybebeszamy_Książki
  5. Patrycja Sudoł
  6. Miłka Kołakowska
  7. KittyAilla
  8. Books World
  9. Rose Belle
  10. Piętaszek
  11. g h-m
  12. Dagmara Janicka
  13. kanwuje czytam testuję
  14. Niko N.
  15. Dominika Dziedzic
  16. martucha180
  17. Randaksela
  18. Monika Łaznowska
  19. Ela Ruda
  20. Yelle
  21. Nadia
  22. Mariolka Rytter
  23. Monika Wasiluk
  24. Małgorzata J
  25. Gracenta
  26. Melisa Anonim
  27. Mylene 17
  28. Gosche
  29. Dominika Bruzda
  30. Maybe Someday




                                                          Zrzut ekranu z losowania:



                                                          Wygrała osoba, której szczęśliwa liczba to: 28

                                                          Gratuluję! 
                                                          Za chwilę napiszę do Ciebie maila w sprawie odbioru książki ;)


                                                          Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie i zapraszam na kolejne konkursy :) 

                                                          sobota, 26 grudnia 2015

                                                          Najlepsze książkowe okładki 2015 roku

                                                          Rok 2015 powoli dobiega do końca, a więc nadszedł czas podsumowań. U mnie w tym roku, będą dwa takie posty: dzisiejszy, dotyczący najlepszych moim zdaniem książkowych okładek oraz drugi, zawierający zestawienie najlepszych książek mijającego roku. 

                                                          Dwanaście miesięcy. Tysiące okładek. Przejrzałam sumiennie. Wybrałam subiektywnie. Dlaczego okładki? Uwielbiam kiedy powieść zdobi starannie wykonana grafika. Wtedy taka książka jeszcze bardziej przyciąga moją uwagę i chcę by jak najszybciej znalazła się na mojej półce ;) Kryteria są różne: najpiękniejsze, najciekawsze, nieoczywiste, intrygujące. Jedne okładki ujęły mnie klimatem, inne pomysłowością. Są wśród nich okładki mroczne, minimalistyczne i są też romantyczne. Są nowoczesne i są pomysłowe. Są projekty polskie i są zagraniczne.


                                                          Przedstawiam Wam 40 okładek, które w tym roku skradły moje serce. 
                                                          Kolejność nie ma znaczenia, każda z nich ujęła mnie czym innym.











                                                          Dorzucilibyście coś do powyższego zestawu?

                                                          A może macie swoje typy? 
                                                          Podzielcie się nimi! ;)


                                                          czwartek, 24 grudnia 2015

                                                          Zaczytanych Pięknych Świąt!



                                                          Moi Mili


                                                          W tym jakże wyjątkowym dniu pragnę złożyć Wam życzenia
                                                          prawdziwie radosnych Świąt Bożego Narodzenia - pełnych spokoju i magii, ciepła i miłości. 

                                                          A w Nowym Roku sukcesów i pomyślności!

                                                          Życzę Wam też dużo wymarzonych książek pod choinką 
                                                          i radości w oczach obdarowanych przez Was osób :)


                                                          Zaczytanych Pięknych Świąt! 


                                                          A podczas tych kilku niezwykłych dni dajcie sobie czas zrozumieć, 
                                                          jak wiele dostaliście od życia i jak wiele wciąż możecie zrobić.




                                                          środa, 23 grudnia 2015

                                                          5 KSIĄŻEK NA ZIMĘ




                                                          Z okazji pierwszego dnia kalendarzowej zimy (który był wczoraj i bardziej przypominał wiosnę) zapraszam na post przedstawiający moje zimowe plany czytelnicze :)


                                                          Co prawda z jesienią nie poszło mi za dobrze (tylko 1/5), ale mam nadzieję, że z zimą będzie lepiej. Tym razem wybrałam książki, które są (jak to określam) "palącym wyrzutem sumienia na mojej czytelniczej duszy" ;). Wyczekane, wymarzone, a jednak wciąż nieprzeczytane. Zawsze gdy już miałam zabrać się za którąś z nich - inny tytuł wpadał mi w ręce i plan kończył się porażką. Ale dość tego. Zimą zdecydowałam nadrobić wszelkie zaległe chciejki (a przynajmniej część z ich ;) ). Dlatego możecie potraktować tę piątkę jako moje zobowiązanie, z którego jeżeli się nie wywiążę - możecie mnie rozliczyć i przyznać karę ;) Macie pomysły na te kary? Piszcie w komentarzach ;)



                                                          Samych tytułów opisywać tym razem nie będę, bo są Wam pewnie doskonale znane :)

                                                          Przed Wami oficjalnie mój zimowy TBR:



                                                          1. "Miasto kości" Cassandra Clare
                                                          2. "Dziesięć płytkich oddechów" K.A. Tucker
                                                          3. "Jedno małe kłamstwo" K.A. Tucker
                                                          4. "Cztery sekundy do stracenia" K.A. Tucker
                                                          5. "Hopeless" Colleen Hoover




                                                          A jakie są Wasze czytelnicze plany na zimę? 
                                                          Macie już jakieś wybrane pozycje? Coś, co koniecznie musicie przeczytać? ;)



                                                          wtorek, 22 grudnia 2015

                                                          "Plaga samobójców" Suzanne Young



                                                          Coś za coś. 
                                                          Nowe "szczęśliwe" życie, ale pozbawione wspomnień...

                                                          Niepokojąca dystopijna powieść z miłością w tle



                                                          "Plaga samobójców". Już sam tytuł brzmi złowrogo, dlatego trochę obawiałam się tej książki. Myślałam, że na wskroś będzie przepełniona smutkiem i melancholią. I poniekąd tak właśnie jest. Atmosfera w powieści od samego początku jest przygnębiająca, a z czasem tylko gęstnieje powodując, że "Plaga samobójców" bardzo mocno oddziałuje na emocje czytelnika, wprawiając go w stan depresyjnego niepokoju...  Dlaczego? Ponieważ bohaterowie tej książki żyją w nieustannym strachu o swoje życie. Nikomu nie mogą ufać, nawet własnej rodzinie, a każdy dzień może przynieść śmierć... Młodzi ludzie masowo popełniają samobójstwa. W niektórych szkołach władze wprowadzają więc pilotażowy "Program" przeciwdziałania tej epidemii. Wszelkie objawy depresji są skrupulatnie notowane, a ci, którzy się załamują - są poddawani leczeniu w odizolowanych klinikach, w których dzieją się okropne rzeczy. Leczenie wydaje się skuteczne, ale każdy, kto brał udział w "Programie", wraca do zwykłego życia jako tabula rasa - zupełnie pozbawiony wspomnień...

                                                          Autorka dość przekonująco stworzyła wizję przyszłości, do której z pewnością nikt z nas nie chciałby trafić. Przyszłości, która być może grozi naszemu społeczeństwu, jeżeli nie nauczymy się walczyć z depresją i wahaniami nastroju. Książka Suzanne Young jest bardzo oryginalna i niewątpliwie skłania do refleksji. Perspektywa świata przepełnionego plagą samobójstw przeraża, a najgorszy jest fakt, że ochroną i "leczeniem" (jakiekolwiek by ono nie było) objęte są tylko osoby do 18-stego roku życia, samobójstwa dorosłych nikogo nie obchodzą, nawet jeśli "ci dorośli" mają zaledwie dwadzieścia lat... Ale chociaż tej książki nie czyta się z łatwością, bo niemal z każdej strony czuć ten ponury klimat w jaki autorka próbuje nas wprowadzić, to napisana jest zaskakująco lekkim i przyjemnym w odbiorze stylem. Ogólnie rzecz biorąc, cała powieść plasuje się pomiędzy dystopią a Young Adult, a właściwie jest ich sprytną mieszanką. Charakterystyczne elementy obu tych gatunków idealnie się zazębiają tworząc ciekawą całość. Poza tym "Plaga samobójców" stoi na naprawdę wysokim poziomie i ma kilka oryginalnych elementów, które zapewne sprawią, że trafi w gust wielu młodych czytelników. 

                                                          Suzanne Young stworzyła wciągającą i okrutną wizję świata, w którym nie ma dobrych decyzji, ani miejsca na okazywanie najmniejszej słabości. Z jednej strony mamy niepokojący obraz przyszłości z plagą samobójstw, z drugiej zaś - miłość dwojga nastolatków, która jest już w pełni ukształtowana i dojrzała. Fabuła jest klimatyczna i intrygująca. Niestety zabrakło mi tutaj samej genezy tytułowej plagi - źródła epidemii, zarażania się nią i szczegółów dotyczących poszczególnych samobójstw. W zasadzie cała fabuła opiera się na pobycie bohaterów w "Programie" i ich walce z systemem. Nie znajdziecie tu też pościgów, wartkiej akcji, czy innej apokalipsy, ponieważ jest to książka z rodzaju tych, które nie akcją, a ładunkiem emocjonalnym przygniatają czytelnika. Autorka skupiła się głównie na ukazaniu ludzkich emocji i budowaniu relacji pomiędzy głównymi bohaterami, a także na podkreśleniu wpływu, jaki na życie ich obojga miały samobójstwa ich bliskich - i choć pod tym względem nie zawiodła - to i tak, mam nadzieję, że wspomniana wcześniej geneza pojawi się w drugim tomie. Czy kontynuacja okaże się równie dobra? Mam nadzieję, że przekonam się o tym już wkrótce.


                                                          ________________________________________________________________________________
                                                          Suzanne Young, Plaga samobójców, stron 455, Wydawnictwo Feeria young, 2015
                                                          Przekład: Andrzej Goździkowski

                                                          Program: 
                                                          1. Plaga samobójców | 2. Kuracja samobójców




                                                          Egzemplarz książki do recenzji udostępniło Wydawnictwo Feeria

                                                          poniedziałek, 21 grudnia 2015

                                                          Wyniki "KONKURSU Z KSIĄŻKĄ Ember In The Ashes Imperium Ognia"




                                                          WYNIKI

                                                          Dziękuję Wszystkim za udział w konkursie. Dzięki jednej z jego zasad udało mi się poznać bliżej i utrwalić Wasze blogi. Nie spodziewałam się, że powstało tak wiele nowych stron miłośników książek! Z przyjemnością Was poodwiedzałam i nadal będę odwiedzać :)

                                                          Spośród zgłoszeń zamieszczonych pod postem konkursowym wybrałam te, które spełniły warunki konkursu określone w regulaminie i ułożyłam je w kolejności chronologicznej, co dało poniższą listę od 1 do 68.

                                                          Następnie za pomocą programu na stronie Losowe.pl, który generuje szczęśliwe liczby spośród przedziału 1-68 wygenerowałam szczęśliwą liczbę, do której posiadacza trafi konkursowa nagroda, tj. książka pt. "Ember In The Ashes Imperium Ognia" ufundowana przez Wydawnictwo Akurat. 

                                                          1. Gosia B
                                                          2. Dominika Trawczyńska
                                                          3. Monika Błaszczyk
                                                          4. Dagmara Janicka
                                                          5. BJNails
                                                          6. Monika Płatek
                                                          7. Iwona
                                                          8. Lenka^^
                                                          9. Gosche
                                                          10. Marzena Strawa
                                                          11. Tina Black
                                                          12. Elenkaa_
                                                          13. Chiyome
                                                          14. Grace Holloway
                                                          15. Kryśka #Wybebeszamy_Książki
                                                          16. Zjadam Skarpety
                                                          17. Alex S.
                                                          18. Klaudia
                                                          19. Czarny Kruk
                                                          20. Ada Puszkarska
                                                          21. Patrycja Sudoł
                                                          22. Biblioteczka Suomi
                                                          23. Bookowa Dama
                                                          24. Yelle
                                                          25. Monika Łazanowska
                                                          26. Klaudia Malik
                                                          27. Paulina Łakoma
                                                          28. Mirya 91
                                                          29. booksbyme
                                                          30. Joanna Rysiewicz
                                                          31. Dominika Dziedzic
                                                          32. magi18
                                                          33. Clevleen
                                                          34. Joanna Maziarka
                                                          35. amp H
                                                          36. Marta Tadych
                                                          37. Ewelina Wiśniewska
                                                          38. Koneko x
                                                          39. Magia słowa
                                                          40. Lord Victor
                                                          41. Noelle_
                                                          42. Klaudia M
                                                          43. Ann Wars
                                                          44. Monika -
                                                          45. Booksofme world
                                                          46. Monika Wasiluk
                                                          47. Agusia__
                                                          48. Beata M
                                                          49. Kamila Marta
                                                          50. Alek
                                                          51. Ola Pawlak
                                                          52. Piętaszek
                                                          53. Bookland Dawid's
                                                          54. Rose Belle
                                                          55. Do Ostatniej Strony
                                                          56. martucha180
                                                          57. Wei rdo
                                                          58. Lenka Griffin
                                                          59. Alex Carstairs
                                                          60. Meredith
                                                          61. Natalia Łubińska
                                                          62. Paulina R
                                                          63. Niko N.
                                                          64. czarno_biała em
                                                          65. Claudia Ann
                                                          66. Gosia Krak
                                                          67. Gracenta
                                                          68. Anna Pawęzka



                                                          Zrzut ekranu z losowania:



                                                          Wygrała osoba, której szczęśliwa liczba to: 35

                                                          Gratuluję zwycięzcy świetnej nagrody! 
                                                          Za chwilę napiszę do Ciebie maila w sprawie odbioru książki ;)


                                                          Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie i zapraszam na kolejne konkursy :) 


                                                          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...