czwartek, 31 marca 2016

Podsumowanie miesiąca: marzec 2016



Dzisiaj ostatni dzień marca, a więc zapraszam na podsumowanie!


CZYTANE W MARCU:

1. "Sześć serc" L.H. Cosway ★★★★★★★✩✩✩ - recenzja 
2. "Cztery sekundy do stracenia" K.A. Tucker ★★★★★★★★★★ - recenzja
3. "Raven" Sylvain Reynard ★★★★★★★✩✩✩ - recenzja przedpremierowa
4. "Muskając aksamit" Sarah Waters ★★★★★✩✩✩✩ - recenzja
5. "1001 filmów, które musisz zobaczyć" Steven Jay Schneider ★★★★★★★★✩✩ - recenzja
6. "100 najpiękniejszych miast świata" ★★★★★★★★✩✩ - recenzja
7. "100 cudów świata" ★★★★★★★★✩✩ - recenzja
8. "Tajemniczy ogród" Frances Hodgson Burnett ★★★★★★★★✩✩ - recenzja
9. "O czym szumią wierzby" Kenneth Grahame ★★★★★★★★★★ - recenzja
10. "Forrest Gump" Winston Groom ★★★★★★★✩✩✩ - recenzja
11. "Udręka braku pożądania" Janusz L. Wiśniewski ★★★★★★★✩✩✩ - recenzja przedpremierowa
12. "Prawda o dziewczynie" T.R. Richmond ★★★★★✩✩✩ - recenzja
13. "Mały przyjaciel" Donna Tartt ★★★★★★★★✩✩ - recenzja
14. "Pokój" Emma Donoghue ★★★★★★★★✩ (recenzja w kwietniu)
15. "Worek kości" Stephen King (w trakcie czytania)



KSIĄŻKA MIESIĄCA:

Cztery sekundy do stracenia - za dosłownie wszystko. Fantastyczna książka, która ma w sobie "to coś". Oraz O czym szumią wierzby - za dopieszczone wydanie, za piękne oryginalne ilustracje, za wspaniałe historyjki i za ogromny sentyment, który mam do tej opowieści. Obie polecam!


CZYTELNICZY ZAWÓD MIESIĄCA:

Sześć serc, Prawda o dziewczynie, Mały przyjaciel. Może nie zawiodłam się na nich tak konkretnie, ale w każdym z tych przypadków liczyłam na więcej...



O MARCU, czyli mniej lub bardziej składnych słów kilka:

Nie wiem jak Wy, ale ja odnoszę wrażenie jakby ten miesiąc był koszmarnie długi... Może to przez tę zmianę czasu i fakt, że dzień jest coraz dłuższy, a może przez święta, a może przez to, że luty miał tylko 29 dni i z niczym nie mogłam w nim zdążyć, a może czort wie co innego. Chociaż, jak tak sobie teraz myślę, to w marcu nawet sporo się działo, ogłoszono polski poziom czytelnictwa (37%, litości!), inicjatywę legalnego czytania e-booków, na wielu blogach krążyła akcja share week (którą generalnie mam gdzieś, ale i tak podglądałam kto kogo poleca), był pierwszy dzień wiosny, dzień kobiet, dzień czytania Tolkiena i tak dalej. Podjęłam też kilka nowych współprac, choć szczerze mówiąc wena na prowadzenie bloga gdzieś w środku miesiąca zupełnie mnie opuściła i nijak nie mogłam jej złapać. Przygotowałam za to zestawienie tanich księgarni internetowych, 15 książkowych propozycji na prezent dla kobiety oraz 5 książek na wiosnę (które mam nadzieję przeczytać).

Pod względem czytelniczym marzec okazał się miesiącem nierównym. Zaczynałam książki, których nie kończyłam, bo albo były tak przeraźliwie nudne, że nie byłam w stanie przez nie przebrnąć, albo tak bzdurne, że zwyczajnie szkoda mi było na nie czasu. Dlatego moje plany czytelnicze w trakcie miesiąca mocno ewoluowały. Ale może w kwietniu nadrobię te, z którymi nie zdążyłam w marcu ;) Choć może być z tym kłopot, bo cieszę się, że wiosna już nadeszła i z niecierpliwością czekam aż wszystko wokół się zazieleni, a kwiaty w ogrodzie zaczną kwitnąć :) Wiosenna aura nastraja mnie przede wszystkim do działania na świeżym powietrzu! Cieszę się jednak, że wreszcie udało mi się zrecenzować trzy piękne albumy oraz dwie książki z literatury dziecięcej, na które miałam ochotę już od dawna :) No i wreszcie korzystając z okazji Świąt - udało mi się zajrzeć do każdego z Was na blog i zostawić życzenia :)

Tradycyjnie w marcu podzieliłam się z Wami też swoją chciejką, czyli przeglądem zapowiedzi - i od tego miesiąca w panelu bocznym, widniał będzie podlinkowany baner odsyłający, bo gdzieś mi ginie ta chciejka w archiwum ;) No i tradycyjnie zaprosiłam na nowe konkursy! W marcu pojawiły się dwa - jeden z nich wciąż trwa, a drugi wczoraj dobiegł końca ;) Gdzieś na blogu pojawiły się też wyniki rozdania z gwiazdami

Moi Mili! Dziękuję za Wasze odwiedziny, komentarze, za to że zaglądacie i czytacie. Za to że jesteście i poświęcacie mi swój czas :)


Pysznie zaczytanego KWIETNIA Wam życzę! 





W marcu byłam rozpieszczana prezentami książkowymi :)

Oto jeden z nich (na Dzień Kobiet):
Prawda, że piękny? ;)
W środku była oczywiście wymarzona książka. 
(to nic, że jej jeszcze nie przeczytałam, ale jak była opakowana, marzenie!)


A to drugi:
W którym był POKÓJ! 
Książka, którą baaardzo chciałam przeczytać (i już to zrobiłam!)


Był jeszcze jeden, w którym znalazłam przepiękne wydanie Przeminęło z wiatrem (pisałam o nim tu) i upragnioną książkę o twórczości Marilyn Monroe, ale gapa nie zrobiłam zdjęcia ;)




Marcowa grafika:
Mądrości Małej Mi zawsze trafiają w sedno ;)





I coś do posłuchania...
czyli piosenki, które najczęściej towarzyszyły mi w marcu ;)








* * *

A jaki dla Was był marzec?

Czym się zachwycaliście, a czym niekoniecznie? :)






środa, 30 marca 2016

"Mały przyjaciel" Donna Tartt




9-letni Robin, ukochany syn i wnuk, zostaje znaleziony martwy, wiszący na drzewie w przydomowym ogrodzie. Mija 12 lat i mimo zakrojonego na szeroką skalę śledztwa, wciąż nie wiadomo co się stało.

Akcja książki dzieje się w stanie Missisipi, w późnych latach 70. W świecie dusznym od nierówności rasowych i niepewności co można, a co wciąż zakazane. W świecie dam w kapeluszach, i rękawiczkach, czarnych służących i białej biedoty. Szkółki niedzielnej i podziału na "białych" i "czarnych", biednych i bogatych, na panie z Garden Clubu i handlarzy narkotyków. W krainie rozpadających się od wilgoci rezydencji, fałszywych proroków i amfetaminy domowej produkcji. To tutaj poznajemy główną bohaterkę "Małego przyjaciela": 12-letnią Harriet Cleve, siostrę Robina, która za wszelką cenę postanawia wyjaśnić co spotkało jej brata, gdy sama była niemowlęciem. Ta mała zawzięta dziewczynka, zaopatrzona w wiedzę zdobytą dzięki powieściom kryminalnym i książkom przygodowym - rozpoczyna poszukiwania mordercy, którego chce ukarać. Ma nadzieję, że w chwili, gdy rozwiąże sprawę, jej rodzina, znowu się połączy. I tutaj dochodzimy do sedna fabuły: bo "Mały przyjaciel" to nie zwykły kryminał z niezwykłą bohaterką, a powieść o tym, jak tragedia zniszczyła rodzinę. O tym, jak ból sprawił, że dorośli się wycofali i zostawili dzieci samym sobie. Po tajemniczej śmierci Robina, ojciec przy pierwszej okazji przenosi się do innego miasta i żyje własnym życiem. Matka przechodzi depresję i funkcjonuje wyłącznie na psychotropach. Allison, starsza siostra Harriet, stroni od kontaktów z innymi i ma skłonność do ucieczek w krainę marzeń. Babka i cztery ciotki zamykają się w różnych stadiach żałoby i mają swoje przywary. Tylko Harriet, dziewczynka o żelaznej woli i ostrym języku, znajduje w sobie dość siły, by zdemaskować mordercę i razem z beznadziejnie w niej zakochanym rówieśnikiem postanawia się zemścić.

Donna Tartt, kolejną książką sprawiła, że zachwyciłam się po raz kolejny. Co prawda , "Mały przyjaciel" jest inną książką i nie wzbudza już tego charakterystycznego napięcia, nie ma też w sobie tego co te dwie poprzednie, co jest trochę dziwne, zważywszy na fakt, że jest książką "środkową", ale myślę że to dlatego, że omawiana powieść koncentruje się na czymś zupełnie odmiennym: na rodzinie i relacjach. Na dojrzewaniu emocjonalnym. Głowna bohaterka poznaje czym jest strata, odrzucenie, samotność, oraz problemy dorosłych: przemoc, kłamstwa, narkotyki. Dlaczego tak cenię pisarstwo Tartt pisałam już podczas recenzji "Szczygła", a później "Tajemnej historii" i nie chciałabym się teraz powtarzać. Zainteresowanych po prostu odsyłam do wcześniejszych tekstów ;)

Donna Tartt dzieli czytelników: jedni pieją z zachwytu (tak jak ja) zaś inni nazywają jej powieści na przykład "wydmuszką". Jedno jest pewne - Tartt każdej ze swoich historii nadaje szczególne tło. W tym przypadku jest to amerykańskie południe, w którym podziały rasowe i klasowe nawet dziś są mocno wyczuwalne. Autorka szczegółową i piękną narracją zarysowuje te wszystkie nierówności społeczne Missisipi, tamtejszą obyczajowość i styl życia, a w centrum umieszcza rodzinę, którą naznaczyła wielka tragedia. I to jest właśnie siła tej książki - opis gorzkiej rzeczywistości. Ta lektura pozwala spojrzeć na świat oczami dziecka - ktoś wyrządził krzywdę rodzinie Harriet dlatego dziewczyna bierze los we własne ręce i próbuje naprawić zło. Harriet odbiera rzeczywistość prostymi uczuciami. Zakłada sobie cel i do niego dąży. Jest odważna, twarda i bezkompromisowa. Dopiero po serii różnych wydarzeń zaczyna dostrzegać konsekwencje swoich decyzji i staje się dojrzalsza. "Mały przyjaciel" to przede wszystkim szczegółowo opisana powieść psychologiczna. Autorka zagłębia się w ludzkie osobowości i delektuje słowem. Kunsztowne zdania, niespieszny tok fabuły, wyszukane zwroty - Tartt potrafi opisać ten świat tak plastycznie, że razem z bohaterami błąkamy się po przesiąkniętym smutkiem domu Cleve'ow, czy wdrapujemy na zardzewiałą drabinkę zbiornika z wodą... Czytając niemal czułam zapach ciasta i słyszałam świergot ptaków. "Mały przyjaciel" choć inny od pozostałych dwóch książek - jest potwierdzeniem talentu pisarki, która po mistrzowsku potrafi snuć te swoje opowieści. Dla niej każdy szczegół jest ważny. Dosłownie. To wielka powieść i wspaniała historia, która wciąga niczym baśń. Aż mi przykro jak sobie pomyślę, że na kolejną Tartt będę musiała czekać około dekadę...




Donna Tartt "Szczygieł" moja recenzja >klik<

Donna Tartt "Tajemna historia" moja recenzja >klik<

____________________________________________________________________________________
Donna Tartt, Mały przyjaciel, stron 608, Wydawnictwo Znak Literanova, 2016
Przekład: Paweł Lipszyc


Za książkę dziękuję Księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl




poniedziałek, 28 marca 2016

"Prawda o dziewczynie" T.R. Richmond




Okładkowy blurb krzyczy, że "Prawda o dziewczynie" to elektryzujący thriller dla fanów "Zaginionej dziewczyny" i "Dziewczyny z pociągu". Jako, że czytałam te dwie ostatnie, i obie przypadły mi do gustu (jedna mniej, druga bardziej) to bez wahania postanowiłam sprawdzić jaką prawdę kryje w sobie tytułowa dziewczyna z debiutu T.R Richmonda. 

Ten thriller psychologiczny zapowiadany jako dreszczowiec XXI wieku, okazuje się rzetelną i ciekawie nakreśloną literaturą w swojej klasie. Niebanalną, bo przedstawiającą niepokojący obraz generacji współczesnych dwudziestolatków (uzależnionych od Facebooka i innych social mediów). I w dodatku tak zarysowaną, że po lekturze trzeba ją sobie dobrze przemyśleć, aby docenić wszystkie zagrania autora. Richmond zresztą celnie punktuje wszystkie wady pokolenia wychowanego w wirtualnym świecie.

Intrygująca jest już sama konstrukcja tej książki. Dość nietypowa, bo tytułową prawdę poznajemy dzięki zaangażowaniu niejakiego Cooke'a. Otóż profesor Cooke (postać dość irytująca) z niejasnych powódek rozpoczyna własne śledztwo zaraz po tym, gdy z rzeki wyłowione zostają zwłoki tytułowej dziewczyny (i zarazem jego dawnej studentki, z którą łączyły go, co najmniej mętne i dwuznaczne relacje). 25-letnia Alice Salmon - zdolna dziennikarka, pilna uczennica, dobra córka, ukochana dziewczyna, lubiana koleżanka - komu mogło zależeć na jej śmierci? Tego właśnie nie wiemy, ale możemy liczyć na Cooke'a, który nachalnie grzebiąc w przeszłości dziewczyny, skrupulatnie odtwarza sylwetkę ofiary ze strzępów informacji, które po sobie zostawiła. Obsesyjnie przekopuje się przez setki smsów, e-maili, statusów na Facebooku, tweetów, i łączy je z transkrypcjami przesłuchań czy wspomnieniami bliskich, po to, by zrozumieć ostatnie chwile jej życia i dotrzeć do sedna tego, kim rzeczywiście była. Pytanie: dlaczego tak bardzo mu na tym zależy?

T.R. Richmond z pełną premedytacją rzuca nam garść nieposegregowanych informacji i wymaga byśmy sami dociekli prawdy. Między stronami trzeba więc dostrzec praktycznie wszystko. A nie jest łatwo, bo cała książka to jeden wielki kołtun niedopowiedzeń i sekretów ludzi, którzy mieli coś wspólnego z tytułową dziewczyną, a niekoniecznie chcą przyznać co takiego. Fabuła jest świeża, pomysł sklejenia treści z różnorakich wpisów - również. I choć nie mrozi krwi w żyłach zawrotnym tempem, to łamie schematy i daje nadzieję na nowy nurt w gatunku thrillerów. Jest jednak pewne "ale". Wszystko byłoby świetnie, gdyby nie to, że Cooke to po pierwsze - bohater, któremu ciężko zaufać. A po drugie - przywłaszcza sobie zbyt wiele uwagi i wręcz tłamsi tę historię swoją osobą. Mogę wręcz pokusić się o stwierdzenie, że Cooke ukradł tę książkę tytułowej dziewczynie.


"Prawda o dziewczynie" to książka o tym, jak niewiele możemy wiedzieć o drugim człowieku i jego emocjonalności. To także błyskotliwie skonstruowana, mozolna próba oddzielenia prawdy od kłamstw, z której wnętrza wydobywa się przejmujące przeświadczenie, że nawet w obliczu tragedii każdy myśli tylko o swojej korzyści, a świat i tak pozostanie niewzruszony. Bardzo dobrze napisana, świetnie przemyślana, ale czy rzeczywiście tak fascynująca i elektryzująca jak głosi okładka? Dobrze mi się to czytało, połknęłam całość w dwóch podejściach, ale pozostawiła mnie z uczuciem niedosytu i obawiam się, że za parę miesięcy nie będę o niej pamiętała. 



_________________________________________________________________
T.R. Richmond , Prawda o dziewczynie, stron 400, Wydawnictwo Otwarte, 2016
Przekład: Joanna Dziubińska

Za egzemplarz recenzencki dziękuję Wydawnictwu Otwarte



niedziela, 27 marca 2016

Wyniki rozdania u Ami z książką "W ramionach gwiazd"



WYNIKI


Dziękuję Wszystkim za udział w rozdaniu! Zabawa trwała od 23.02.2016 do 20.03.2016 do godz. 23:59 - w tym czasie zgłosiło się aż 176 osób! 

Spośród zgłoszeń zamieszczonych pod postem konkursowym wybrałam te, które spełniły warunki konkursu określone w regulaminie i ułożyłam je w kolejności chronologicznej, co dało poniższą listę od 1 do 176. Następnie za pomocą programu na stronie Losowe.pl, który generuje szczęśliwe liczby spośród przedziału 1-176 wygenerowałam szczęśliwą liczbę, do której posiadacza trafi konkursowa nagroda, tj. książka pt. "W ramionach gwiazd"


Lista uczestników (chronologicznie):
  1. Bookland Dawid' s
  2. Dominika Dziedzic
  3. Niko N.
  4. kanwuje czytam testuję
  5. Wiktoria S
  6. Niebieska zakładka
  7. Dagmara Janicka
  8. Lustro Rzeczywistosci
  9. Małgorzata Jabłońska
  10. BJCnails
  11. Dziewczyna z książkami
  12. by Sisley
  13. Grace Holloway
  14. Magdalena Jagła
  15. Judyta Z
  16. Lex McCartney
  17. Gab riela
  18. mejaczek
  19. Gosia Krak
  20. DeVi102
  21. Poetka A
  22. Doomisia♥
  23. Karolina
  24. Alex S.
  25. Ania D.
  26. Storm Wind
  27. Kryśka #Wybebeszamy_Książki
  28. Aleja Czytelnika
  29. Mitchelia Vitamo
  30. Lekturia Blog
  31. Martha Oakiss
  32. Mariolka Rytter
  33. Pani Komoda
  34. Victoria z Czytelniczych myśli
  35. dobra.ksiazka
  36. Detektyw Książkowy
  37. agata m
  38. Emis
  39. Ola K.
  40. Marta Jac
  41. Dakota
  42. Czytanie Naszym Życiem
  43. Latte
  44. Iza Batraniec
  45. Marta Tyryfter
  46. Patka
  47. Pisane Myślami
  48. Dominika Pyza
  49. Rentilka
  50. mariaxdex
  51. Karolina Klekowska
  52. Goshe
  53. Ewelina Wiśniewska
  54. Caroline Livre
  55. Klaudia M
  56. posredniczkaa
  57. Katrina
  58. Aredhel
  59. Agusia__
  60. Miriam Fraser
  61. Gosiek (Małgorzata Chlipała)
  62. Insane
  63. Alys F.
  64. Kasia Piwoda
  65. Magdalena T.
  66. Kasia Płaza
  67. Marta Biskup
  68. Beata Kandzia
  69. Małgorzata Górna
  70. Patrycja Sudoł
  71. Katarzyna Kwiatkowska
  72. Yelle
  73. Klaudia Bujak
  74. OnlyOne
  75. Joanna Maziarka
  76. Sylwka S.
  77. Joanna Walczyk
  78. Radosław Gabinek
  79. Dreams
  80. Another Desire
  81. Oliwia Rafalska
  82. Even Darkness
  83. Wei rdo
  84. Monika Wasiluk
  85. Weranika Herondale
  86. Ann Wars
  87. Wiktoria Sz
  88. Antykwariat z ciekawą książką
  89. Ewelina Meme
  90. Primrose
  91. Koneko x
  92. Klaudia Malik
  93. Sylwia Jamrozik
  94. Anemone
  95. Tina Black
  96. Avis
  97. ensorcelee MiJa
  98. krasnoludeek/Zakochanaa
  99. Naomi Stark
  100. Aneta Man
  101. maleficent.
  102. kociepełko
  103. Sandra Rogalska
  104. Weronika Kowalczyk
  105. finale.
  106. Smileee :D
  107. Meredith
  108. Made lainee
  109. Adriana Ostaszewicz
  110. Lena S
  111. Daga Wiench
  112. Agnieszka K.
  113. Pani Lecter
  114. Julia Bagińska
  115. Kasia Nowakowska
  116. SunFlower
  117. Natalia
  118. Mika D.
  119. Rose Belle
  120. xtheisabellex
  121. CassieM
  122. Edyta Chmura
  123. Natalia Łucja
  124. Hania Porada
  125. JustinaJ
  126. Grażyna Wróbel
  127. Tysiąc Żyć Czytelnika
  128. Agnieszka Borowska
  129. Cuki
  130. Monika Kazimierczak
  131. Ignite
  132. Paulina R.
  133. martucha180
  134. Piętaszek
  135. coffee ♥
  136. Desari
  137. Mari7895
  138. Patrycja Waniek
  139. Books World
  140. Do Ostatniej Strony
  141. Blue Kuba
  142. Minni
  143. Wonderland OfBook
  144. Natalia Lutoborska
  145. Prosta Marzycielka
  146. klaudiaw41
  147. Julia Drzonkowska
  148. Ania P
  149. Magdalena Jagła
  150. Souvenirmaniac
  151. Anka
  152. need2read
  153. Katarzyna P-k
  154. Nadia
  155. Lena W.
  156. Monika Łaznowska
  157. Malwa
  158. Nikare
  159. dorota wysocka
  160. Nikola Rzepecka
  161. Patrycja Waniek
  162. Daria Baczkowska
  163. Paulina Hoppe
  164. Zawsze uśmiechnięta!
  165. Marta Daft
  166. Otwarta księga
  167. Patrycja Fornal
  168. Melisa Anonim
  169. Martyna Lewandowska
  170. Mylene 17
  171. Marianna K
  172. Julia K.
  173. justyna romanik
  174. Keira -
  175. Anna Pawęzka
  176. lizzie


Zrzut ekranu z losowania:


Wygrała osoba, której szczęśliwa liczba to: 6 czyli Niebieska zakładka Gratuluję! 

Za chwilę napiszę do Ciebie mejla w sprawie odbioru książki :)



Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie i zachęcam do śledzenia bloga, wkrótce nowe konkursy ;)


sobota, 26 marca 2016

Zaczytanych Pięknych Świąt!



Moi Mili


w ten Świąteczny czas składam Wam najserdeczniejsze życzenia
zdrowych, pogodnych i wyjątkowych Świąt Wielkanocnych 
oraz radosnych chwil spędzonych w gronie najbliższych

Aby te Święta upłynęły Wam w spokoju, bez pośpiechu i bez zmartwień

Życzę Wam też mokrego poniedziałku i duuużo wymarzonych książek od zająca ;)

Niech w Waszych sercach rozkwitnie wiosna!


Zaczytanych Pięknych Świąt! 



czwartek, 24 marca 2016

PRZED PREMIERĄ: "Udręka braku pożądania" Janusz L. Wiśniewski

Tak, mam słabość do Wiśniewskiego. Wielką słabość... :)


Janusz L. Wiśniewski jest dla mnie jednym z tych autorów, na których książki czekam z szybszym biciem serca... Darzę go sentymentem i chyba nigdy się to nie zmieni.

Najnowsze opowiadania autora zebrane w zbiorze "Udręka braku pożądania", który w księgarniach pojawi się 31 marca, to 21 krótkich tekstów, których bohaterami są głównie kobiety. Choć - pojawia się tu też kilku mężczyzn. Utrzymane w typowym dla Wiśniewskiego stylu, gdzie emocje walczą z rozsądkiem - nie zaskakują, lecz są dokładnie tym, czego od niego oczekujemy. 

Głównym tematem są tu życiowe zakręty, kryzys wieku średniego, tęsknota za miłością, potrzeba bliskości, rany które się nie goją i lęk przed odrzuceniem. Te krótkie opowiadania o ludziach i ich losach poruszają to, co w nas najcenniejsze - naszą wrażliwość. Skłaniają do refleksji, nie tylko nad sobą, ale również nad życiem... 

Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że opowiadania Wiśniewskiemu wychodzą o wiele lepiej niż dłuższe formy. To prawdziwy mistrz krótkiej treści, który za pomocą zaledwie kilku akapitów potrafi przekazać prawdę o ludzkiej naturze. Opowiadaniami Wiśniewskiego powinno się delektować, powinno się po nie sięgać w odpowiednim momencie, w chwilach samotności, bo nikt tak jak on, nie pisze o bliskości... O potrzebie bycia pożądanym mimo upływu czasu. O miłości pozornej i nietrwałej. O utracie seksualności, piękna, czy młodości. O pedofilii, ofiarach przemocy, czy uzależnieniach. I za każdym razem robi to w taki sposób, że zachwyca prostotą i trafnością przekazu. Jako jeden z niewielu znanych mi pisarzy potrafi tak zwięźle i treściwie opisywać ludzkie tragedie, z których z wrodzonym sobie urokiem, potrafi wycisnąć kwintesencję esencji. Tym razem jest nią - pożądanie.

Niezwykła gama emocji i prosta forma przekazu sprawiają, że każdą historię pochłania się jednym tchem i pragnie coraz więcej... To tom o przełamywaniu własnych lęków i pokonywaniu bolesnych problemów. O nadziei na dalsze udane życie. 

Jestem przekonana, że w "Udręce braku pożądania" każdy znajdzie jakiś tekst dla siebie. Jedyną jego wadą jest tylko to, że zbyt szybko się kończy. Zachęcam gorąco do lektury. Wszystkich, bez względu na wiek.



Recenzja przedpremierowa
Premiera książki: 31 marzec 2016
________________________________________________________________________________
Janusz L. Wiśniewski, Udręka braku pożądania, stron 116, Wydawnictwo Literackie, 2016

Za udostępnienie przedpremierowego egzemplarza książki do recenzji dziękuję


środa, 23 marca 2016

ŚWIATY RÓWNOLEGŁE - fantastyczna kolekcja w prenumeracie!



ŚWIATY RÓWNOLEGŁE – FANTASTYCZNA KOLEKCJA

Znakomite dzieła najciekawszych współczesnych polskich pisarzy

Pobudzamy wyobraźnię, poszerzamy horyzonty i zapraszamy do odkrywania nowych światów! 



Już 29 marca ukaże się pierwszy tom „Światów Równoległych” – trzydziestotrzytomowej kolekcji najlepszej polskiej literatury fantastycznej. Będzie to nowa kolekcja prasowa Wydawnictwa Literackiego i wydawnictwa Ringier Axel Springer w ramach Biblioteki „Newsweeka”


Po raz pierwszy w komplecie tak znakomite nazwiska i tak rewelacyjne tytuły!


W jej skład wchodzą książki największych polskich autorów - Stanisława Lema, Jacka Dukaja, Anny Brzezińskiej, Łukasza Orbitowskiego, Szczepana Twardocha i Krzysztofa Piskorskiego - wielokrotnie nagradzanych, poczytnych, kształtujących obraz współczesnej fantastyki w Polsce i za granicą, niejednokrotnie przekraczających granice gatunku. 

„Światy Równoległe” to jedyna taka kolekcja na rynku – przygotowana z niezwykłą starannością, w doskonałej szacie graficznej jest prawdziwą literacką ucztą dla miłośników fantastyki, kolekcjonerów oraz wszystkich czytelników poszukujących po prostu najlepszej, porywającej literatury.  


Zapraszam na stronę internetową kolekcji, gdzie można już nabyć prenumeratę: 



Kolekcja będzie dostępna także w kioskach i salonach prasowych.

Co 2 tygodnie w środę na rynku będzie ukazywał się kolejny tom.

Pierwszy TOM - „Lód” Jacka Dukaja w specjalnej cenie 8,99 zł!




W serii 
ŚWIATY RÓWNOLEGŁE - FANTASTYCZNA KOLEKCJA
ukażą się:

Tom 1
w sprzedaży od 29 marca 2016
Jacek Dukaj, „Lód” I

Tom 2
w sprzedaży od 13 kwietnia 2016
Jacek Dukaj, „Lód” II

Tom 3
w sprzedaży od 27 kwietnia 2016
Jacek Dukaj, „Lód” III

Tom 4
w sprzedaży od 11 maja 2016
Stanisław Lem, „Solaris”

Tom 5
w sprzedaży od 25 maja 2016
Anna Brzezińska, „Opowieści z Wilżyńskiej Doliny”

Tom 6
w sprzedaży od 8 czerwca 2016
Jacek Dukaj, „Extensa”

Tom 7
w sprzedaży od 22 czerwca 2016
Stanisław Lem, „Dzienniki gwiazdowe”

Tom 8
w sprzedaży od 6 lipca 2016
Jacek Dukaj, „Perfekcyjna niedoskonałość”

Tom 9
w sprzedaży od 20 lipca 2016
Stanisław Lem, „Kongres futurologiczny”

Tom 10
w sprzedaży od 3 sierpnia 2016
Anna Brzezińska, „Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny”

Tom 11
w sprzedaży od 17 sierpnia 2016
Jacek Dukaj, „Inne pieśni” I

Tom 12
w sprzedaży od 31 sierpnia 2016
Jacek Dukaj, „Inne pieśni” II

Tom 13
w sprzedaży od 14 września 2016
Stanisław Lem, „Opowieści o pilocie Pirxie” I

Tom 14
w sprzedaży od 28 września 2016
Stanisław Lem, „Opowieści o pilocie Pirxie” II

Tom 15
w sprzedaży od 12 października 2016
Krzysztof Piskorski, „Cienioryt”

Tom 16
w sprzedaży od 26 października 2016
Jacek Dukaj, „Córka łupieżcy”

Tom 17
w sprzedaży od 9 listopada 2016
Stanisław Lem, „Bajki robotów”

Tom 18
w sprzedaży od 23 listopada 2016
Jacek Dukaj, „Xavras Wyżryn i inne fikcje narodowe”

Tom 19
w sprzedaży od 7 grudnia 2016
Łukasz Orbitowski, „Widma” I

Tom 20
w sprzedaży od 21 grudnia 2016
Łukasz Orbitowski, „Widma” II

Tom 21
w sprzedaży od 4 stycznia 2017
Szczepan Twardoch, „Wieczny Grunwald”

Tom 22
w sprzedaży od 18 stycznia 2017
Anna Brzezińska, „Wody głębokie jak niebo”

Tom 23
w sprzedaży od 1 lutego 2017
Jacek Dukaj, „W kraju niewiernych” I

Tom 24
w sprzedaży od 15 lutego 2017
Jacek Dukaj, „W kraju niewiernych” II

Tom 25
w sprzedaży od 1 marca 2017
Stanisław Lem, „Cyberiada” I

Tom 26
w sprzedaży od 15 marca 2017
Stanisław Lem, „Cyberiada” II

Tom 27
w sprzedaży od 29 marca 2017
Jacek Dukaj, „Czarne oceany” I

Tom 28
w sprzedaży od 12 kwietnia 2017
Jacek Dukaj, „Czarne oceany” II

Tom 29
w sprzedaży od 26 kwietnia 2017
Łukasz Orbitowski, „Nadchodzi”

Tom 30
w sprzedaży od 10 maja 2017
Jacek Dukaj, „Król Bólu” I

Tom 31
w sprzedaży od 24 maja 2017
Jacek Dukaj, „Król Bólu” II

Tom 32
w sprzedaży od 7 czerwca 2017
Jacek Dukaj, „Król Bólu” III

Tom 33
w sprzedaży od 21 czerwca 2017
Stanisław Lem, „Niezwyciężony”



___________________
Post powstał na podstawie materiałów przekazanych przez wydawcę.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...