sobota, 11 czerwca 2016

"Sprostowanie" Renée Knight

Sonia Draga

Ach, co to były za emocje! Uwielbiam książki dopracowane pod względem psychologicznym, przesycone atmosferą niepokojącej tajemnicy i pełne napięcia. Takie, które bez ostrzeżenia łapią i wciągają w intrygę, że aż nie można złapać oddechu. I takie właśnie jest "Sprostowanie" - mocne, wiarygodne, szokujące. Aż trudno uwierzyć, że to debiut!

Pomysł na fabułę już sam w sobie jest intrygujący. Oto pewnego dnia, główna bohaterka, Catherine, znajduje na stoliku nocnym książkę. Co prawda, nie pamięta skąd się tam wzięła, ale zważając na niedawną przeprowadzkę, wiele rzeczy mogło przecież umknąć jej pamięci. Zaciekawiona zaczyna czytać i ze zdumieniem odkrywa, że to książka o niej. Problem jednak w tym, że fabuła dotyczy traumatycznych zdarzeń sprzed lat, o których nie chce pamiętać. Co więcej - osoba, która napisała tę książkę, obwinia ją za nie i bez wątpienia, chce by cierpiała. Catherine nie może spać i wpada w depresję, bo wydawało jej się, że przez lata wyparła to tragiczne wydarzenie z pamięci i nauczyła się z nim żyć, ale teraz wszystko wraca ze zdwojoną siłą, ponieważ wbrew jej woli, mroczna tajemnica powraca i może zniszczyć szczęście jej i jej rodziny...

Autorka konsekwentnie, świadomie i z psychologiczną wręcz dokładnością buduje fabułę pełną napięcia, i sprawnie przeplata narrację, pokazując tę samą sytuację z perspektywy różnych bohaterów. Z jednej strony jest Catherine, która ciągle wraca myślami do zdarzeń sprzed lat, czuje się winna i chce zrzucić z siebie ciężar, ale nie potrafi - i tutaj intryga się zapętla, ponieważ Catherine nie mówi niczego wprost, ale jest jasne, że w jej przeszłości wydarzyło się coś okropnego, o czym do tej pory nie miała odwagi opowiedzieć nikomu, nawet mężowi. A z drugiej strony - inni bohaterowie, także przekonani o swojej prawdzie i posiadający na nią solidne argumenty. W efekcie każda z przedstawionych wersji zdarzeń wydaje się prawdopodobna i wiarygodna, a to stwarza w głowie mętlik i aż do ostatniej chwili nie można się zdecydować, kto ma rację.

Przyznaję, wielokrotnie odczuwałam złość na bohaterów za ich brak tolerancji i osądzanie, bez wysłuchania czyjejś wersji. Za obwinianie o wszystko kobiety, tylko za to, że ośmieliła się pomyśleć o sobie i o swoich potrzebach. Za grzebanie w przeszłości i rozdrapywanie już zabliźnionych ran tylko dla chwilowej egoistycznej i perwersyjnej wręcz satysfakcji. Jednak mimo, że te odczucia były w większości negatywne, to podobało mi się to, jak autorka umiała je we mnie wzbudzić. Uwielbiam takie książki!

"Sprostowanie" to naprawdę świetny thriller psychologiczny o niszczącej sile zemsty, kumulowanym przez lata bólu i tajemnicach, które uciskają. To książka, w której tylko ci się wydaje, że znasz bohaterów, i że rozgryzłeś motywy ich działania. Naiwnie dajesz się wodzić za nos i ślepo wierzysz, że to co napisane jest prawdą, ale to tylko pozory, ułuda i szczątki prawdziwej wersji - przewracając ostatnią kartkę pozostaniesz z palącymi wyrzutami sumienia, bo tak jak wszyscy, ty również nie wysłuchałeś jej wersji, i zdążyłeś już wydać swój osąd. Dramatyczny zwrot akcji w zakończeniu to coś, po czym niełatwo się otrząsnąć... 

"Sprostowanie" podobało mi się. Podobało mi się tak bardzo, że polecam szczerze i daję dziesiątkę!


_________________________________________________________________________
Renée Knight, Sprostowanie, stron 360, Wydawnictwo Sonia Draga, 2016
Przekład: Paweł Korombel

Za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji dziękuję Wydawnictwu Sonia Draga


piątek, 10 czerwca 2016

"Drugie życie" S.J. Watson

Sonia Draga

Świetnym "Zanim zasnę" S.J. Watson postawił sobie poprzeczkę bardzo wysoko. Niestety chyba za wysoko, bo tym razem nawet jej nie dosięgnął. Z początku rzeczywiście miałam nadzieję, że będzie to dobry thriller psychologiczny z intrygującym wątkiem "cyberseksu na miarę XXI w.", ale po drodze wszystko się gdzieś rozlazło. 

"Drugie życie" opowiada historię kobiety z przeszłością, która wiedzie ustabilizowane i wydawałoby się szczęśliwe życie przykładnej żony i matki, a jednak za sprawą śmierci siostry, wplątuje się w internetową znajomość z pewnym mężczyzną, który ożywia w niej stare rany i wtedy wszystko zaczyna się psuć. 

Na plus na pewno zasługuje dobrze nakreślony romans (chwilami przypominający powieści erotyczne), który trochę namącił mi w głowie tym upodobaniem Watsona do żeńskich głównych bohaterek i ich deficytów w obszarze relacji damsko-męskich. Podobało mi się też poruszenie wątku uzależnienia od narkotyków, czy alkoholu, grupy wsparcia, przemocy psychicznej i fizycznej oraz internetowej znajomości. Książka wiarygodnie opisuje też poszczególne etapy poznawania kogoś w sieci, a także uczula przed zbytnim angażowaniem się w takie relacje. 

Przyznaję, że opis tego jak poukładane życie zmienia się w chaos za sprawą niejasnego i intensywnie seksualnego romansu z internetu, to całkiem niezły pomysł na książkę - niestety wykonanie Watsona pozostawia wiele do życzenia. Pod tym względem "Drugie życie" mocno rozczarowuje. Krótkie, proste zdania, to nie jest szczyt marzeń w przypadku thrillerów psychologicznych, przez co już po około stu stronach zaczęłam odczuwać znużenie i irytację. Nie mogłam pozbyć się też wrażenia, że autor za bardzo chciał zamącić czytelnikowi w głowie wprowadzając te wszystkie wątki, przez co książka wydawała się momentami zbyt zawikłana, i aż nieprzekonywująca. Mimo wszystko chciałam jednak dotrwać do końca i poznać tę zaskakującą końcówkę, która jak się okazało... wcale taka zaskakująca nie była.

Podsumowując: książka posiada za dużo nie do końca wyjaśnionych wątków, które niestety nie potęgują napięcia, a raczej nerwy. Leniwie snująca się fabuła nie sprzyja ekscytacji, a sztywny język utrudnia czytanie. Jakby tego było mało - zakończenie intrygi sprawia wrażenie skleconego naprędce i doklejonego na siłę, więc niestety nie do końca mnie przekonało. Niemniej wciąż wierzę w Watsona i w to, że jeszcze mnie pozytywnie zaskoczy :)


_________________________________________________________________________
S.J. Watson, Drugie życie, stron 456, Wydawnictwo Sonia Draga, 2016
Przekład: Ewa Penksyk-Kluczkowska

Za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji dziękuję Wydawnictwu Sonia Draga


środa, 8 czerwca 2016

"MONTY PYTHON autobiografia według MONTY PYTHONA"

MONTY PYTHON autobiografia według MONTY PYTHONA

Ponad czterdzieści lat temu, a dokładniej w 1969 roku, pięciu Brytyjczyków (plus jeden Amerykanin) zmieniło zasady komedii telewizyjnej. To właśnie wtedy, ich nieprzewidywalny, wypełniony skeczami, absurdami, autoironią i filmami animowanymi "Latający cyrk Monty Pythona", zadebiutował na antenie BBC. Nikt się chyba nie spodziewał, że te pełne dziwacznych animacji skecze, będą podwaliną, do najbardziej znaczącego nurtu współczesnego satyrycznego kabaretu. A jednak! Oto dzisiaj, nie sposób wyobrazić sobie poczucia humoru bez Monty Pythona, który głupie tematy lubił traktować ze śmiertelną powagą. Komicy grupy byli po prostu dobrymi obserwatorami, a ich fenomen opierał się w gruncie rzeczy na tym, że żarty były nie tylko śmieszne, ale i trafnie komentowały bieżącą sytuację społeczną i polityczną. Niemniej, to właśnie ta szóstka szalonych mężczyzn nauczyła świat dystansu, absurdu, łamania tabu i chyba wszelkich możliwych schematów. Dzisiaj, Monty Python, to prawdziwa legenda czarnego brytyjskiego humoru, która z upływem czasu tylko narasta.

Co prawda, jak dotąd, nie wydano po polsku ani jednej z książek przez nich stworzonych (np. "Wielkiej Czerwonej Księgi Monty Pythona", która jest oczywiście mała i niebieska), ale oto dzięki Wydawnictwu Poznańskiemu, mamy możliwość zajrzeć do książki, która da nam zupełnie nową perspektywę i pogląd na Pythonów, jako ludzi, a nie tylko postaci z ekranu. Zapytacie, jak można napisać autobiografię sześciu osób, z których jedna od dawna nie żyje? Okazuje się, że można! I to bardzo dobrze. 

Autor książki, Bob McCabe, wykonał naprawdę kawał dobrej roboty. Te czterysta stron to wywiad rzeka z członkami kultowej brytyjskiej grupy. Panowie opowiadają tu o swoim dzieciństwie, poznaniu i współpracy; o kulisach pracy dla BBC przy Latającym Cyrku, oraz o tym jak to z tymi skeczami tak naprawdę było... Przedstawiają angielską scenę kabaretową z lat 60. i 70., i przywołują fale wzajemnej krytyki, by zaraz poczęstować ogromną dawką anegdot z planu "Świętego Graala", "Żywotu Briana", czy Ministerstwa Głupich Kroków. Brzmi lekko i przyjemnie? Cóż, nie zawsze tak jest. Książka chwilami bywa ciężkawa, bo choć, jak doskonale wiemy, dla Pythonów ważny jest "sens życia", to mimo to, nie uciekają oni od tematów tych bardziej osobistych, jak na przykład: przedstawienia powodów rozstania, alkoholowego uzależnienia Chapmana, czy jego śmierci.

"MONTY PYTHON autobiografia według MONTY PYTHONA" to jedyna w swoim rodzaju, szalona, karykaturalna, a jednak też chwilami gorzka okazja, by z nieco bliższej strony spojrzeć na niepowtarzalną grupę komediową, której twórczość wcale nierzadko ocierała się o... bluźnierstwo czy herezję. Wszyscy wiemy, że Pythoni nabijali się z religii, z konserwatywnej obyczajowości, systemów klasowych czy z tradycji; że nie wahali się naśmiewać z celibatu, transwestytów, historii, hiszpańskiej inkwizycji, księży, duchownych czy rabinów. Nie dziwi więc, że ich grupa stawała się często obiektem ataków - i o tym też jest ta książka! Autor zebrał wszelkie (jakie chyba tylko mógł) wypowiedzi twórców i ich bliskich, a potem to wszystko posegregował na pojedyncze historyjki, i poukładał w jedną chronologiczną całość opatrzoną błyskotliwymi tytułami rozdziałów. Proces żmudny, ale jakże pomysłowy i owocny! Całość jest po prostu fajna, ciesząca oko, interesująca i zabawna. I choć może nie jest to książka do szybkiego czytania, to jest niewątpliwie bardzo dobrze opracowana i wartościowa (zwłaszcza dla prawdziwych fanów grupy). Na brawa zasługuje też tłumacz polskiego przekładu, Filip Łobodziński, nie tylko za dbałość o szczegóły, ale przede wszystkim za te kilkadziesiąt stron żmudnie i wyczerpująco przetłumaczonych przypisów, które świetnie rozwiewają wątpliwości i wyjaśniają, o czym (lub o kim) w danym momencie wspominają Pythoni. 

Ta książka to prawdziwa gratka dla pasjonatów i wielbicieli Monty Pythona, którzy chcieliby zrozumieć co leżało u podstaw ich humoru. W dodatku pięknie wydana w twardej aksamitnej oprawie i mega-kusząca-wizualnie, bo obfita w setki archiwalnych zdjęć dokumentalnych, czy prywatnych (często nigdzie wcześniej nie publikowanych), rysunków i rozmaitych kolaży Gilliama utrzymanych w znajomym, iście pythonowskim stylu. Nie muszę chyba dodawać, że to książka, która z pewnością sprawi niebotyczną przyjemność każdemu fanowi Pythonów, bo to się rozumie samo przez się ;) Ja jestem pod wrażeniem!



__________________________________________________________________________________________
 Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Bob McCabe 
MONTY PYTHON autobiografia według MONTY PYTHONA
stron 400, Wydawnictwo Poznańskie, 2015
Przekład: Filip Łobodziński


Za książkę dziękuję Księgarni internetowej MEGAKSIĄŻKI.pl


(kliknij w grafikę aby przenieść się do strony produktu)



wtorek, 7 czerwca 2016

KOLEKCJA ROMANTYCZNA już w kioskach!


W poniedziałek, 6 czerwca do kiosków trafiła najnowsza kolekcja prasowa wydawnictw Ringier Axel Springer Polska oraz Prószyński i S-ka.



„Kolekcja romantyczna” to klasyka literatury dla kobiet. 


„Kolekcja romantyczna” to pięknie wydane, w twardej oprawie powieści, tak znanych autorów jak Jane Austen, Emily i Charlotte Brontë czy Henry James, które przenoszą czytelnika w świat, w którym konwenanse stanowiły o wszystkim. Poruszające historie miłości ludzi z różnych sfer, wzruszają i zapadają w pamięć. 

Na rynku „Kolekcja romantyczna” debiutuje znaną i bardzo lubianą pozycją „Duma i uprzedzenie”, pióra Jane Austen.  Mimo upływu czasu, perypetie miłosne Elizabeth Bennett i jej sióstr emocjonują kolejne pokolenia czytelniczek. Książka będzie dostępna w promocyjnej cenie 6,99 złKolejne tomy, każdy w twardej oprawie i w cenie 14,99 zł, będą ukazywać się na rynku co dwa tygodnie, w środę. Cała seria będzie liczyć łącznie 26 tomów.


W ramach „Kolekcji romantycznej” ukażą się:
Tom 1. Jane Austen, „Duma i uprzedzenie”, 6 czerwca 2016 r. 
Tom 2. Jane Austen, „Emma cz. 1”, 23 czerwca 2016 r.
Tom 3. Jane Austen,  „Emma cz. 2”, 7 lipca 2016 r.
Tom 4. Jane Austen,  „Perswazje”, 21 lipca 2016 r. 
Tom 5. Charlotte Brontë, „Jane Eyre cz. 1”, 4 sierpnia 2016 r.
Tom 6. Charlotte Brontë, „Jane Eyre cz. 2”, 18 sierpnia 2016 r. 
Tom 7. Jane Austen, „Lady Susan. Watsonowie. Sanditon”, 1 września 2016 r.
Tom 8. Jane Austen, „Mansfield Park cz. 1”, 15 września 2016 r.
Tom 9. Jane Austen, „Mansfield Park cz. 1”, 29 września 2016 r.
Tom 10. Jane Austen, „Opactwo Northanger”, 13 października 2016 r. 
Tom 11. Charlotte Brontë, „Shirley cz. 1”, 27 października 2016 r.
Tom 12. Charlotte Brontë, „Shirley cz. 2”, 10 października 2016 r.
Tom 13. Jane Austen, „Rozważna i romantyczna”, 24 listopada 2016 r.
Tom 14. Henry James, „Skrzydła gołębicy cz. 1”, 8 grudnia 2016 r.
Tom 15. Henry James, „Skrzydła gołębicy cz. 2”, 22 grudnia 2016 r.
Tom 16. Alyson Richman, „Wojenna narzeczona”, 5 stycznia 2017 r. 
Tom 17. Henry James, „Portret damy cz. 1”, 19 stycznia 2017 r.
Tom 18. Henry James, „Portret damy cz. 2”, 2 lutego 2017 r.
Tom 19. Pierre Choderlos de Laclos, „Niebezpieczne związki”, 16 lutego 2017 r.
Tom 20. Henry James, „Złota czara cz. 1”, 2 marca 2017 r.
Tom 21. Henry James, „Złota czara cz. 2”, 16 marca 2017 r.
Tom 22. Catrin Collier, „Ostatnie lato cz. 1”, 30 marca 2017 r.
Tom 23. Catrin Collier, „Ostatnie lato cz. 2”, 13 kwietnia 2017 r.
Tom 24. Emily Brontë, „Wichrowe wzgórza”, 27 kwietnia 2017 r.
Tom 25. Catrin Collier, „Carski smok cz. 1”, 11 maja 2017 r.
Tom 26. Catrin Collier, „Carski smok cz. 2”, 25 maja 2017 r.

Kolekcja jest dostępna na www.literia.pl (gdzie można już zamówić prenumeratę), a także w kioskach i salonach prasowych.



Tom pierwszy "w realu" prezentuje się tak:

[źródło: dodatkiwkiosku]



Jak oceniacie wydanie? Skusicie się? ;)


niedziela, 5 czerwca 2016

[zakończony] | ZŁAP LICZNIK 700 000 i wygraj książkę!

baner konkursowy


Kochani, jak widzicie, powoli zbliżamy się do 700 000 wyświetleń, za co Wam bardzo dziękuję! Za te wszystkie odwiedziny i komentarze, jest mi z tego powodu bardzo, bardzo miło i pomyślałam, że taka liczba zasługuje na mały konkurs. Co Wy na to? :)


Zasady są proste: 
  • Wygrywa osoba która jako pierwsza prześle na mój e-mail: recenzje.ami@gmail.com zdjęcie licznika z mojego bloga, na którym pojawi się liczba 700 000 wyświetleń. Pamiętajcie jednak, że musi to być zdjęcie, nie screen (zrzut ekranu)! 
  • Nagrodą będzie nowa książka, którą zwycięzca wybierze sobie sam, spośród 7 podanych przeze mnie tytułów. Ta siódemka to mój uśmiech w stronę tych 700 000 ;) 
  • W konkursie może wziąć udział każdy, kto posiada adres korespondencyjny na terenie Polski (nie wysyłam nagród za granicę). 
  • Nieprawidłowe zgłoszenia nie będą brane pod uwagę.

Zapraszam :) 
Mam nadzieję że będziecie łapać szczęśliwą siódemkę ;)


Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnicie informację o konkursie 



___________________________


ROZWIĄZANIE KONKURSU


Na blogu pojawiła się już liczba 700 000 wyświetleń!


(fot. Aleksandra Bartczak (Dakota))

(fot. Sara Zyskowska)

(fot. Amanda T.)


Walka o zwycięstwo trwała pomiędzy trzema dziewczynami, które jako pierwsze przesłały mi powyższe zdjęcia. Poszczególne maile dzieliły dosłownie minuty :)

Jednak jako pierwsza liczbę 700 000 wyświetleń złapała 
Aleksandra Bartczak (Dakota) 

Gratuluję :)
Przygotuję listę książek i napiszę do Ciebie mejla byś sama wybrała sobie nagrodę.





Dziękuję wszystkim za udział w konkursie, nawet tym którzy przysłali mi zdjęcie licznika trochę później od dziewczyn ;)



piątek, 3 czerwca 2016

Chciejka #33 | CZERWIEC w zapowiedziach

Chciejka to mój przegląd zapowiedzi nowego miesiąca. 

* * *


Zapraszam na przegląd czerwcowych zapowiedzi wydawniczych :)



Wszystkie opisy oraz grafiki okładek pochodzą ze stron Wydawców.
Data premiery może ulec zmianie.



Cień góry (Shantaram #2)
Gregory David Roberts
Wydawnictwo Marginesy
2 czerwca

Długo oczekiwana kontynuacja "Shantaram" - brawurowej powieści inspirowanej prawdziwymi wydarzeniami, która stała się światową legendą. Strach jest jak wilk na łańcuchu. Staje się groźny dopiero gdy go uwolnisz. Smutek ulatuje w otchłani zapomnienia. Gniew można zabić uśmiechem. Tylko nadzieja wiecznie trwa... Miliony czytelników zafascynowały losy australijskiego uciekiniera, który pracował dla bombajskiej mafii fałszerzy dokumentów. Minęły dwa lata od dramatycznych wydarzeń opisanych w "Shantaram". Lin stracił dwie najważniejsze osoby w swoim życiu - przewodnika duchowego Khaderbhai i miłość życia, Karlę, która została poślubiona przez hinduskiego potentata medialnego. Po kolejnej szmuglerskiej akcji wraca do miasta, które zmieniła się nie do poznania - za bardzo i za szybko. Wielu jego przyjaciół wyjechało, nowi przywódcy mafijnej siatki prześcigają się w coraz brutalniejszych interesach, a osławiony święty człowiek kwestionuje wszystko, czego Lin się nauczył o życiu i miłości. Teraz musi znaleźć swoje miejsce w mieście zła, które żyje według zupełnie nowych zasad. Nie może opuścić Island City - Karla i fatalna obietnica, którą kiedyś złożył, nie pozwolą mu na to,.


Pył, co opada ze snów
Louis de Berniéres
Wydawnictwo W.A.B.
2 czerwca

Autor bestsellera Mandolina Kapitana Corellego powraca do swoich ulubionych tematów: miłości i wojny. I przez pryzmat indywidualnych losów w wielkim stylu opisuje zmierzch Imperium Brytyjskiego. Dzieciństwo czterech sióstr McCosh – Rosie, Ottilie, Christabel i Sophie – przypada na spokojne lata panowania Edwarda VII, który wstąpił na tron po śmierci królowej Wiktorii. Ojciec dziewcząt rozwija kolejne, dochodowe interesy, zaś jego ekscentryczna żona – dawna piękność, nieodmiennie wierna idei monarchii – pisze kolejne listy do króla, dzieląc się swymi troskami i pomysłami, jak poprawić standardy codziennego życia mieszkańców Imperium. Dziewczęta dorastają z synami właścicieli sąsiednich majątków: trójką Pendennisów i dwoma braćmi Pittami. Cała dziewiątka wiedzie beztroskie życie i jest nierozłączna, ale z czasem dziewczęta i chłopców zaczynają łączyć uczucia zgoła inne niż przyjaźń. Wybuch Wielkiej Wojny odmienia ich życie – zarówno wyruszających na front mężczyzn, jak i dziewcząt pozostających w Anglii. Czy koniec wojny będzie dla nich szansą, by wskrzesić dawne szczęście? Pył, co opada ze snów to porywająca opowieść o rodzinie z brytyjskiej klasy wyższej. Rodzinie, w której losach odbija się historia początku XX wieku: splendor Imperium, szok i niszcząca siła I wojny światowej, zmiana obyczajów i mody, emancypacja kobiet. To saga rodzinna, którą zachwycą się miłośnicy serialu Downton Abbey. A przede wszystkim misterna, pełna czułości i delikatnej ironii proza, godna najlepszych powieści obyczajowych w historii gatunku.


Mężczyźni za nią szaleją (Wieczorny wiatr #2)
Jean d' Ormesson
Wydawnictwo Marginesy
22 czerwca

Dalsze dzieje dwóch rodów Romero i O'Shaughnessych, których historie zapoczątkował tom "Wieczorny wiatr". Pierwsza wojna światowa dobiega końca. Aureliano Romero został niedawno mianowany ambasadorem Argentyny w Anglii, a Brian O'Shaughnessy mieszka w głębokiej Szkocji na zamku Glangowness. Przeszłość wraz ze wszystkimi jej dramatami i sekretami odciska swoje piętno na losach kolejnych pokoleń. Cztery siostry i czterej bracia, których losy wyznacza pierwsza wojna światowa, podróżują po międzywojennej Europie, od Londynu po Rzym i dają się ponieść wirowi najważniejszych wydarzeń epoki. Przyjaźnie, miłości, wielka polityka, fascynujące podróże i nieustające dążenie do szczęścia - takie historie pochłaniają bez reszty.



Złoty chłopak, szmaragdowa dziewczyna
Yiyun Li
Wydawnictwo Czarne
2 czerwca

„Wszyscy troje byli samotni, smutni i bez szans na to, że choć trochę nawzajem się pocieszą, mogli jednak z wielkim staraniem stworzyć świat, w którym znalazłoby się miejsce na ich samotność” – w kolejnym tomie opowiadań Yiyun Li w niedościgniony sposób odkrywa zakamarki ludzkiej duszy. Bohaterowie mierzą się z przeznaczeniem, niedopasowaniem, niechęcią do ulegania opresyjnemu chińskiemu społeczeństwu. To ciche, niemal niedostrzegalne tragedie ludzi, którzy wydają się tylko statystami w rozgrywce losu. Proza Yiyun Li przywodzi na myśl dzieła Czechowa i Nabokowa. Zostaje w niej miejsce na ciszę, która buzuje od niewypowiedzianych emocji. A szczerość i melancholia bohaterów jest przesiąknięta bliskim fatalizmowi stoicyzmem. Tom Złoty chłopiec, szmaragdowa dziewczyna przeszedł do finału Międzynarodowej Nagrody im. Franka O’Connora dla najlepszego tomu opowiadań. Prestiżowy magazyn „The New Yorker” umieścił autorkę na liście „20 under 40”, czyli dwudziestu młodych pisarzy, którzy w opinii redaktorów są lub będą głosami swojego pokolenia.


Rybacy
Chigozie Obioma
Wydawnictwo Literackie
2 czerwca

Afrykańska przypowieść o braterstwie i samospełniającej się przepowiedni. Jeden z najczęściej nagradzanych literackich debiutów ostatnich lat. Powieść znalazła się w ścisłym finale nagrody THE MAN BOOKER PRIZE 2015. 
Bracia Ikenna, Boja, Obembe i Benjamin porzucają szkołę i zostają rybakami. Ich tata wyjechał do miasta za pracą, a troska o rodzinę spadła na ramiona mamy, okryte kwiecistą wrappą. Bracia wyzwalają się spod rodzicielskiej opieki i coraz częściej widuje się ich nad okrytą złą sławą rzeką. Pewnego popołudnia spotykają tam miejscowego szaleńca. Ten zdradza im, że jedno z rodzeństwa wkrótce zanurzy się w krwawym strumieniu i nigdy z niego nie wyjdzie. Od tego dnia Ikenna, najstarszy z braci, zaczyna oddalać się od rodziny, staje się coraz bardziej krnąbrny, tajemniczy, a w końcu okrutny. Spotkanie z szaleńcem przemieni - w tragiczny, ale też zbawczy sposób - życie członków nigeryjskiej rodziny. W ich losach czytelnik dostrzeże Afrykę we wszystkich jej sprzecznościach - ekonomicznych, społecznych, religijnych. Opowiedziana z punktu widzenia najmłodszego z braci, budząca trwogę historia nie opuszcza miasta Akure, a jednocześnie niesie uniwersalne przesłanie. Każe zadawać pytania o to, do kiedy myślenie magiczne - właściwe nam wszystkim - wzbogaca życie, a od kiedy odbiera nam poczucie odpowiedzialności i sprawia, że stajemy się ślepi. W debiutanckiej książce Obiomy pobrzmiewają echa dawnych mistrzów opowieści, ale wzbogaca je nowy, nieustraszony ton. To przypowieść o dorastaniu i braterstwie, w którym bezinteresowna miłość goi rany. 



Płyń z tonącymi
Lars Mytting
Smak słowa
2 czerwca

Nagroda Norweskich Księgarzy 2014
Edvard dorastał w domu dziadków, pośród pól i pastwisk, w sielskim pejzażu Norwegii. Jego rodzice zginęli we Francji, kiedy był jeszcze dzieckiem. Dlaczego właśnie tam? To jedna z wielu rodzinnych tajemnic skrywanych za zasłoną milczenia. W poszukiwaniu rozwiązania zagadki Edvard trafia na Szetlandy, gdzie krajobraz urzeka romantycznym pięknem, a zarazem nieustannie wróży katastrofę. Znajduje tam kolejne ślady minionych zdarzeń i tajemniczą kobietę, której nie potrafi zrozumieć. W końcu kiedy jedzie do Francji, nad Sommę, której brzegi pokryte są grobami poległych żołnierzy – i wszystko powoli zaczyna się układać w spójną całość, mimo że korzenie tej historii sięgają najbardziej tragicznych wydarzeń XX wieku, a Edvard musi rozstrzygać dylematy podobne tym, z jakimi zmagali się antyczni bohaterowie. Poszukiwanie własnej tożsamości w zamęcie dziejów, porywy namiętności, chciwość i śmierć, a także miłość do cennego drewna, która niczym mitologiczna klątwa zawisła nad losami dwóch rodzin – o tym wszystkim jest ta książka.


Miejsce na ziemi
Umi Sinha
Marginesy
15 czerwca

Dwunastoletnia Lila Langdon jest świadkiem rodzinnej tragedii - przy zaproszonych na wystawną kolację gościach jej matka wręcza ojcu prezent: ręcznie tkany, misternie wykonany obrus. Dziewczynka nie widzi, co dokładnie się na nim znajduje, ale efekt jest porażający – goście uciekają w popłochu, a ojciec udaje się do swojego gabinetu, gdzie popełnia samobójstwo. Ta tragedia kładzie kres jej dzieciństwu w Indiach i prowadzi do nowego życia w Sussex u boku ciotecznej babki Wilhelminy. Tu postanawia rozwikłać rodzinną zagadkę, którą będzie musiała poskładać z listów pisanych przez swoją babkę mieszkającą w Indiach, a także dzienników swojego ojca. Wraz z nią zanurzamy się w mrocznych rodzinnych sekretach, ostatecznie splatającej się w całość historii o miłości, namiętności, konfliktach klasowych i rasowych, a także poszukiwaniu swojego miejsca na Ziemi. Od najmroczniejszych dni brytyjskiego panowania w Indiach po następstwa Pierwszej Wojny Światowej, Miejsce na ziemi opowiada o misternie splecionych losach trzech pokoleń i ich walce o wyzwolenie się spod ciężaru historii naznaczonej kolonialną przemocą. To dojrzała, wyważona i rozwijająca się w niepowstrzymany sposób powieść o przyjaźni, wyobcowaniu, zdradzie, stracie, samopoznaniu i niespełnionej miłości. Opowiada także o tajemnicach – przemilczanych i niezwykłych historiach, które kształtują ludzkie czyny i relacje. 


Wyjątkowi
Meg Wolitzer
Wydawnictwo W.A.B.
czerwiec

Obejmująca czterdzieści lat opowieść o młodzieńczych marzeniach i dorosłym życiu, istocie talentu, naturze miłości i sile zazdrości. Powieść, która spodoba się miłośnikom prozy Jeffreya Eugenidesa, autora Middlesex i Intrygi małżeńskiej. Na letnim obozie dla artystycznie uzdolnionej młodzieży sześcioro nastolatków z Nowego Jorku zaprzyjaźnia się i zawiązuje grupę Wyjątkowi – tak właśnie o sobie myślą, każdy bowiem przejawia jakiś artystyczny talent. Pochodzą z różnych środowisk, ale wszystkich łączy przekonanie, że pewnego dnia dokonają wybitnych rzeczy w sztuce. Jules i Ash chcą zostać aktorkami, pierwsza ma spory talent komediowy, druga – dramatyczny; zmysłowa Cathy marzy o karierze tancerki, Ethan wspaniale rysuje i jest geniuszem animacji, Jonah - gra na gitarze, zaś Goodman interesuje się architekturą. Dorosłe życie pełne wyzwań, szans i rozczarowań zweryfikuje ich plany – zarówno zawodowe, jak i osobiste. Meg Wolitzer z czułością i zarazem ironią przypatruje się życiu bohaterów na przestrzeni wielu lat – od połowy lat siedemdziesiątych do współczesności. W jej powieści odnajdziemy obraz życia mieszkańców Nowego Jorku od fatalnego końca prezydentury Nixona do ataków z 11 września i ich konsekwencji. Przede wszystkim odnajdziemy jednak uniwersalną opowieść o dojrzewaniu i wyzwaniach dorosłego życia. Opowieść, która przez narracyjne zabiegi i retrospekcje ukazuje, jak i dlaczego stajemy się tym, kim się stajemy. Czy może zdecydować o tym nieodwzajemniona miłość? Zazdrość o sukces innych? A może dramatyczne, niedające się zapomnieć zdarzenie z młodości?

Absolwenci
Erich Segal
Wydawnictwo Albatros
24 czerwca

Znakomita powieść obyczajowa autora takich bestsellerów, jak "Ostatni akord", czy "Akty wiary". Wciągające studium ludzkich ambicji, pragnień oraz zderzenia marzeń z brutalną rzeczywistością. Harvard, jedna z najbardziej prestiżowych uczelni na świecie. Na zjeździe absolwentów rocznika 1958 spotyka się pięciu mężczyzn, niegdyś wybitnych studentów, teraz dorosłych ludzi. Uroczystości są okazją, by porównać osiągnięcia, dokonać resume, pochwalić się sukcesami. Co pozostało z pełnych ambicji i wiary młodzieńców? I jaką cenę przyszło im za płacić za realizację najskrytszych marzeń. Powieść Segala jest obszerną kroniką życia kilku rodzin, które możemy obserwować na przestrzeni ćwierćwiecza, opowieścią o poszukiwaniu prawdy o sobie, zagubieniu i o tym, jak trudno jest żyć z piętnem sukcesu. Z właściwą sobie wnikliwością autor obnaża sekrety bohaterów, uwielbianego przez kobiety milionera Danny'ego, nieśmiałego i spolegliwego Andrew oraz innych, by ukazać ich niekończącą się walkę z rzeczywistością i zadać ważkie pytanie - jak daleko wolno się posunąć, by odnieść sukces, nie gubiąc po drodze tego, co najważniejsze.


Anders morderca i przyjaciele (oraz kilkoro wiernych nieprzyjaciół)
Jonas Jonasson
Wydawnictwo W.A.B.
2 czerwca

Autor bestsellerów Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął oraz Analfabetka, która potrafiła liczyć powraca z nową, jeszcze bardziej zdumiewającą opowieścią! Płatny zabójca po wyjściu z więzienia postanawia żyć jedynie z szantaży. Kobieta pastor i recepcjonista podrzędnego hoteliku pomagają mu rozkręcić interes, który idzie jak z płatka, do czasu kiedy Anders doznaje religijnego objawienia. Oto przezabawna historia o ludzkiej naturze, religijnym fanatyzmie i szaleństwie mediów, czyli o współczesnym świecie, który zdaje się być jednym wielkim paradoksem.

W cieniu prawa
Remigiusz Mróz
Czwarta Strona
15 czerwca

Galicja, 1909 rok. Mimo złej opinii i niejasnej przeszłości Erik Landecki zostaje przyjęty na czyścibuta w austriackim dworku. Jest przekonany, że los się do niego uśmiechnął. Pierwszej nocy ginie jednak dziedzic rodu, a cień podejrzeń pada na Polaka. Szybko pojawiają się spreparowane dowody, a Erik staje się głównym podejrzanym. Musi walczyć nie tylko o swoją wolność, lecz także o życie – w zaborze austriackim karą za morderstwo jest bowiem śmierć przez powieszenie.


Dziewczyna w walizce
Raphael Montes
Filia
15 czerwca

Teo Avelar to stroniący od ludzi student medycyny. Jego życie zmienia się, kiedy poznaje Clarice, śmiałą i przebojową dziewczynę. Wkrótce zaczyna czuć, że Clarice mu się wymyka. Chłopak nie ma wyboru. Nie może pozwolić, by coś ich rozdzieliło. W tym celu podejmuje odpowiednie, chociaż dość nietypowe kroki. Droga do miłości nie zawsze jest usłana różami...


Gdzie jest Mia?
Alexandra Burt
Świat Książki
2 czerwca

Trzymający w napięciu jak „Dziewczyna z pociągu” czy „Zanim zasnę”, thriller „Gdzie jest Mia?” opowiada historię młodej matki, której najgorszy koszmar nagle się spełnia.  „Najpierw przypominam sobie ciemność. Później krew. Mia. Mój Boże, Mia”. Estelle Paradise budzi się w szpitalu po tym, jak została znaleziona na dnie wąwozu bliska śmierci, z raną postrzałową głowy i amnezją. Wkrótce dociera do niej straszna prawda: jej siedmiomiesięczna córeczka Mia zaginęła. Kilka dni wcześniej Estelle odkryła, że łóżeczko jej córki jest puste. W mieszkaniu nie było śladów włamania, za to zniknęły z niego wszelkie ślady istnienia Mii: jej pieluszki, ubranka, butelki. Zrozpaczona matka nie potrafi tego wyjaśnić, ale za wszelką cenę usiłuje znaleźć córkę. Chaotyczne zachowanie Estelle i tajemnicze okoliczności zaginięcia dziecka sprawiają, że to ona staje się główną podejrzaną w oczach policji i opinii publicznej. Czy słusznie? Gdyby tylko sama to wiedziała… 


Bestia. Studium zła
Magda Omilianowicz
Od deski do deski
2 czerwca

Leszek Pękalski, słynny „wampir z Bytowa”, to człowiek który przyznał się do zamordowania 67 osób. W akcie oskarżenia było 17 morderstw, w tym szesnaście z motywów seksualnych. Według opinii biegłych Pękalski jest sadystą, nekrofilem i nekrosadystą. Wypuszczony na wolność będzie nadal zabijał, a ma opuścić więzienie pod koniec 2019 roku. Sprawa „wampira z Bytowa” jest największą tajemnicą powojennej kryminalistyki. Nikt nie wie, ile ofiar ma naprawdę na swoim koncie, bo do dzisiaj żadna ze zbrodni do których przyznał się Pękalski nie została wyjaśniona. Książka pt. „Bestia” jest próbą odpowiedzi na pytanie jak rodzi się w człowieku potwór. Autorka książki, zapoznała się z 72 tomami akt sprawy, rozmawiała z jego bliskimi – a także z nim samym. Sięgnęła po opinie psychologa i seksulologa. Ta książka stawia pytanie, co robić z osobnikami takimi jak Leszek Pękalski, którzy na wolności zawsze będą stanowić zagrożenie. Przywrócić karę śmierci? Dożywotnio izolować w więzieniach? Internować do końca życia w zamkniętych zakładach psychiatrycznych?


Hormonia
Natasza Socha
Pascal
2 czerwca

Kalina ma 46 lat i panicznie boi się dojrzałości. Boi się również matki, podejmowania samodzielnych decyzji, a nawet wyjścia do kawiarni w pojedynkę. Pewnego dnia odpowiada na absurdalne ogłoszenie w gazecie. Urocza i mądra opowieść o poszukiwaniu harmonii i oszalałych hormonach.


Mów do mnie
Lisa Scottoline
Wydawnictwo Prószyński i S-ka
2 czerwca

Eric Parrish, ordynator oddziału psychiatrii szpitala Havermayer General, ulokowanego na przedmieściach Filadelfii, nie może narzekać na brak sukcesów zawodowych. Dzięki zaangażowaniu całego personelu medycznego i pielęgniarskiego jego oddział został uznany za drugi w kraju pod względem jakości opieki. Tymczasem życie osobiste psychiatry pozostawia wiele do życzenia. Po rozstaniu z żoną zmaga się z obowiązkami samotnego ojca, usiłując zapewnić siedmioletniej córce jak największe poczucie bezpieczeństwa. Nagle cały świat Erica zaczyna drżeć w posadach za sprawą nowego pacjenta. Siedemnastoletni Max cierpi z powodu nieuchronnie zbliżającej się śmierci jego ciężko chorej, ukochanej babci. To w połączeniu z silną nerwicą natręctw oraz obsesyjnymi, naładowanymi przemocą fantazjami na temat pewnej dziewczyny czyni z niego pacjenta stanowiącego potencjalne zagrożenie. Przymusowe rytualne czynności powtarzane co piętnaście minut pomagają wyciszyć emocje chłopakowi u progu załamania. Kiedy dziewczyna stanowiąca obiekt jego obsesji zostaje znaleziona martwa, a on sam znika bez śladu, zaniepokojony Eric wyrusza na poszukiwania. Zaangażowanie psychiatry wzbudza podejrzenia policji. Na domiar złego jedna z podwładnych wnosi wyssane z palca oskarżenie o molestowanie seksualne. Czyżby ktoś manipulował rzeczywistością, aby w przemyślny sposób zniszczyć życie doktora Parrisha? Trzymający w napięciu dreszczowiec znanej autorki bestsellerów oddaje czytelnika we władanie bezwzględnego psychopaty. W starciu z zamaskowanym ludzkim drapieżnikiem każda minuta jest na wagę złota. Wciągającą fabuła nieprzewidywalne zwroty  akcji. 

Kiedy odszedłeś (Zanim się pojawiłeś #2)
Jojo Moyes
Wydawnictwo Między Słowami
6 czerwca 

Nie myśl o mnie za często… Po prostu żyj dobrze. Po prostu żyj. Will
Tyle że Lou nie ma pojęcia, jak to zrobić. I trudno jej się dziwić. A jednak Kiedy odszedłeś to nie tylko historia o podnoszeniu się po utraconej miłości, lecz także inspirująca opowieść o nowych początkach. Pamiętając o obietnicy złożonej ukochanemu, Lou stara się znajdować nowe powody, dla których warto czekać na każdy kolejny dzień. * Miłośnicy pisarstwa Jojo Moyes odnajdą w tej książce to, co najbardziej cenią w jej twórczości: ujmujący humor, autentyzm i zapadających w serce bohaterów. A ci, którzy jeszcze nie znają tej autorki, mogą być pewni, że po lekturze Kiedy odszedłeś popędzą do księgarń, by jak najszybciej nadrobić zaległości. Poprzednia książka o perypetiach Lou Clark sprzedała się w ponad 5 milionach egzemplarzy (w Niemczech utrzymywała się na pierwszym miejscu list bestsellerów przez rekordowe 46 tygodni). Film na jej podstawie trafia właśnie na ekrany kin.


Księga wieszczb
Erika Swyler
Czarna Owca
15 czerwca

Cudowna powieść o potędze książek, rodziny i magii. Simon Watson, młody bibliotekarz, mieszka samotnie w domu, który powoli osuwa się do zatoki Long Island. Jego matka utonęła w jej wodach, a młodsza siostra Simona, Enola, uciekła do cyrku. Pewnego czerwcowego dnia, Simon dostaje tajemniczą starą księgę - uszkodzony przez wodę i nadwątlony przez czas dziennik właściciela wędrownego cyrku z końca osiemnastego wieku. Odnotowano w nim dziwne, magiczne zdarzenia - w tym utonięcie cyrkowej syreny. Od tego czasu w każdym pokoleniu w rodzinie Simona tonie "syrena". Zawsze dwudziestego czwartego lipca. Ten dzień zbliża się wielkimi  krokami... Czy nad rodziną Simona ciąży klątwa i co to ma wspólnego z księgą? Czy Simonowi uda się rozwiązać zagadkę na czas i uratować Enolę?


Pamiętnik z przyszłości
Cecelia Ahern
Akurat
8 czerwca


Tamara zawsze miała wszystko, czego zapragnęła. Urodzona w bogatej irlandzkiej rodzinie, wychowywała się w domu z prywatną plażą, szafą pełną markowych ubrań i własną luksusową łazienką. Gdy jej ojciec popełnia samobójstwo, życie Tamary i jej matki zmienia się na zawsze. Sprzedają wszystko, co mają, i przeprowadzają się na wieś. Pewnego dnia w wiosce pojawia się biblioteka objazdowa. Tamara znajduje w niej tajemniczą księgę oprawioną w skórę...



Mine (Real #2)
Katy Evans
Wydawnictwo Papierowy Księżyc
czerwiec

Brooke nigdy nie wyobrażała sobie ,że skończy u boku mężczyzny, który jest marzeniem wszystkich kobiet. Nie wszystkie marzenia maja jednak szczęśliwe zakończenie . Kiedy Remington potrzebuje jej najbardziej , Brooke dokonuje odkrycia , które zmusza ją do zniknięcia z otoczenia ringu. Teraz, gdy dzieli ich odległość i mrok , jedyną rzeczą ,która jej pozostaje , jest walczyć o miłość mężczyzny , o którym mówi " Mój ".



Przekroczyć granice 
Katie McGarry
Wydawnictwo MUZA S.A.
8 czerwiec

Nikt nie wie, co zdarzyło się tamtego wieczoru, kiedy Echo Emerson z popularnej dziewczyny stała się outsiderką z dziwnymi bliznami na rękach. Nawet Echo nie pamięta całej prawdy o tym strasznym wieczorze. Jedyne, czego pragnie, to aby jej życie wróciło do normalności. Kiedy pojawia się Noah Hutchins, zabójczo przystojny i wykorzystujący dziewczyny samotnik w czarnej skórzanej kurtce, świat Echo zmienia się w niewyobrażalny sposób. Pozornie nic ich nie łączy. Z tajemnicami, które oboje skrywają, bycie razem jest w zasadzie niemożliwe. Jednak niezwykłe przyciąganie między nimi nie chce zniknąć. W takiej sytuacji Echo musi zadać sobie pytanie, jak daleko mogą przesunąć granice i co zaryzykuje dla chłopaka, który może nauczyć ją znowu kochać.


Kiedy pada deszcz
Lisa De Jong
Filia
22 czerwca

Odkąd sięgam pamięcią, Beau Bennett był moim najlepszym przyjacielem. Kochałam się w nim, zanim wszystko się zawaliło. Teraz chłopak chce ode mnie czegoś więcej, ale nie jestem w stanie mu tego dać. Wszystko się zmieniło. Chciałabym móc powiedzieć mu dlaczego, ale nie potrafię. Nie wiedziałam, jak bardzo go potrzebuję, póki nie wyjechał na studia, a ja zostałam kompletnie sama. Pewnego dnia do miasta zawitał Asher Hunt. Chłopak z ciemnymi, urzekającymi oczyma i zarozumiałym uśmieszkiem tchnął życie w to, co ze mnie pozostało. Pomógł mi zapomnieć o bólu, który więził mnie już od tak dawna. Byłam zraniona. Zostałam ocalona. Odzyskałam nadzieję. Tamtej nocy myślałam, że to koniec mojej historii, jednak teraz wiem, że był to jej nowy początek. Przynajmniej dopóki pewien sekret nie wywrócił mojego świata do góry nogami... Ponownie. Jedna noc na zawsze zmieniła moje życie.

Moje życie obok
Huntley Fitzpatrick
Wydawnictwo Zysk i S-ka
30 czerwca

Moja mama nigdy nie podejrzewała, że obserwowałam Garrettów. I to przez cały czas. Nie spodobałoby się jej to. Garrettowie są absolutnym przeciwieństwem Reedów. Głośni, bałaganiarscy, emocjonalni. Siedząc w swoim punkcie obserwacyjnym Samantha Reed codziennie marzy o tym, by stać się jedną  z nich. . . Aż do pewnego letniego wieczoru, kiedy Jase Garrett wspina się na dach obok niej i zmienia wszystko. Zakochują się w sobie bez pamięci, przedzierając się przez potknięcia i cuda pierwszej miłości.  Rodzina Jase'a przyjmuje Samanthę jak swoją, chociaż dziewczyna początkowo ukrywa swój związek z nim. Wtedy zdarza się coś nie do pomyślenia i świat Samanthy się rozpada. Dziewczyna staje przed niemożliwą do podjęcia decyzją. Która rodzina idealna zdoła ją ocalić? A może nadszedł czas, by sama ocaliła siebie? Poruszająca powieść o rodzinie, przyjaźni, pierwszej miłości i o tym, jak zachować lojalność wobec jednej osoby, nie zdradzając innej.

Podróż do miłości
Sandi Lynn
Wydawnictwo Amber
7 czerwca 

Czasami miłość zaskakuje samą siebie… Emerson James – piękna, żywiołowa i buntownicza. Wciąż jest w drodze, wciąż szuka swego miejsca, wciąż ucieka od strasznych wspomnień. Alex Parker – miliarder i pracoholik. Jest arogancki, seksowny jak grzech i chce mieć wszystko pod kontrolą. Co ich łączy? Chyba tylko to, że przeciwieństwa się przyciągają… Emerson: Nigdy nie zatrzymuj się w jednym miejscu zbyt długo. To było moje motto, odkąd wyjechałam. Nie mogłam zostać po tej tragedii, która odebrała mi rodzinę. Nie miałam już nikogo. I nie chciałam więcej nikogo mieć. Po co? Żeby znów przeżywać ból straty? Alex: Była najpiękniejszą kobietą, jaką spotkałem. Ale była też irytująca, pyskata i kompletnie nieodpowiedzialna. Spotykałem się z zupełnie innymi dziewczynami. Miałem wszystko i byłem zadowolony z życia. A przynajmniej tak mi się wydawało, dopóki nie zjawiła się Emerson. Ale ona zamierzała wyjechać, a ja musiałem zrobić wszystko, by ją zatrzymać. Nie myślałem, że znów ją zranię…

Nie pozwól mi odejść. Ella i Micha
Jessica Sorensen
Wydawnictwo Zysk i S-ka
13 czerwca 

Ella i Micha przyjaźnią się od dzieciństwa. Ale jedna tragiczna noc przekreśla ich przyjaźń i na zawsze zmienia życie... Ella kiedyś była niepokorna i zadziorna, choć miała serce na dłoni. Jednak kiedy wyjechała na studia, zostawiła wszystko za sobą. Zamieniła się w osobę, która postępuje zgodnie z regułami, trzyma fason i ukrywa swoje problemy. Ale nadchodzą wakacje, a ona nie ma gdzie się podziać, więc musi wracać do domu... Ella obawia się, że to, co starała się tak mocno ukryć znów ujrzy światło dzienne, tym bardziej, że Micha mieszka tuż obok. Jeśli spróbuje wywabić z ukrycia jej dawne ja, trudno będzie się mu oprzeć. Micha jest seksowny, pewny siebie i jak nikt inny potrafi trafić do serca Elli. Wie o niej wszystko, włącznie z najmroczniejszymi sekretami. Twardo postanawia odzyskać swoją najlepszą przyjaciółkę i dziewczynę, którą kocha. Bez względu na wszystko…

Ból za ból
Jenny Han, Siobhan Vivian
Wydawnictwo Feeria Young
15 czerwca

Pierwsza część trylogii, okrzykniętej bestsellerem przez New York Times‘a autorstwa Jenny Han i Siobhan Vivian. Pocztówkowo idealna Wyspa Jar jest pełna uroczych sklepów turystycznych, dziewiczych plaż, i niesamowitych domów. To właśnie tam trzy dziewczyny potajemnie spiskują nad zemstą. Kat jest już zmęczona zastraszaniem przez jej byłego najlepszego przyjaciela. Lillia od zawsze wyglądała na jej młodszą siostrę, więc kiedy odkrywa, że jeden z jej chłopaków potajemnie z nią sypia, zamierza położyć temu kres. Mary stale nawiedzają traumatyczne wydarzenia z minionych lat, więc chłopak, który jest za nie odpowiedzialny powinien dostać za swoje. Żadna z dziewcząt może swoich mściwych fantazji bez ściągania na siebie podejrzeń. Ale razem ... wszystko jest możliwe.


Ktoś mnie pokocha. 12 wakacyjnych opowiadań
Cassandra Clare, Libba Bray i inni...
Wydawnictwo Moondrive/ Otwarte
15 czerwca

12 autorów powieści dla młodzieży, między innymi Veronica Roth i Cassandra Clare, sprawi, że poczujesz zapach lata i ciepło miłości. Geek filmowy podkochuje się w koleżance z pracy. Do zrobienia pierwszego kroku popycha go… zombie. Mark i Margaret utknęli w czasie. W kółko przeżywają ten sam dzień, 4 sierpnia. Chłopak w śpiączce i jego najlepsza przyjaciółka mają szansę powrócić do przeszłości i na nowo przeżyć najlepsze wspólne chwile. Co się stanie, jeśli jedno z nich postanowi zmienić bieg wydarzeń? Przejażdżki na motorze, skoki z klifu, seanse filmowe, szalone spiski animatorów w ośrodkach wczasowych, ogniska na campingu i zapach morza – w tych opowiadaniach jest wszystko, czego oczekujesz od wakacji życia. Odważ się zrobić pierwszy krok do spełnienia marzeń. Kto wie, może miłość czeka na Ciebie tuż za rogiem? Przecież wszyscy pragniemy tego samego: by ktoś nas pokochał.



Simon oraz inni homo sapiens
Becky Albertalli
Wydawnictwo Papierowy Księżyc
8 czerwca

Ukrywający swoją orientację seksualną szesnastoletni Simon Spier uważa, że miejsce dramatów jest na scenie teatralnej. Jednak kiedy napisana przez niego wiadomość mailowa wpada w niepowołane ręce, pojawia się ryzyko, że jego wielki sekret ujrzy nagle światło dzienne. Simon pada ofiarą szantażu: jeśli nie zostanie swatem dla klasowego błazna, Martina, wszyscy dowiedzą się, że jest gejem. A co gorsza, w niebezpieczeństwie znajdzie się także Blue, chłopak, z którym Simon wymienia maile. W wąskiej grupce przyjaciół Simona pojawiają się coraz częstsze spięcia, korespondencja mailowa z Blue z każdym dniem robi się coraz gorętsza, a spokojne dotąd życie Simona zaczyna się dziwnie komplikować. Niechętny wszelkim zmianom chłopak musi znaleźć sposób na wyjście ze swojego bezpiecznego kokonu, zanim zostanie z niego brutalnie wypchnięty – i to tak, żeby nie zrazić do siebie przyjaciół, uniknąć kompromitacji i nie zepsuć tego, co rodzi się między nim a najcudowniejszym i najbardziej tajemniczym chłopakiem, jakiego dotąd spotkał. Przezabawna i niezwykle wzruszająca opowieść o dojrzewaniu i wychodzeniu z szafy współczesnego nastolatka – opakowana w historię nieporadnej pierwszej miłości – to zwalający z nóg debiut Becky Albertalli.


Następcy. Powrót na Wyspę Potępionych (Wyspa potępionych #2)
Melissa de la Cruz
Wydawnictwo Egmont
13 czerwca

Jak Dobrze ŹLE być znów w domu. Mal jest ekspertką w zastraszaniu wrogów, ale zerwała z tym zwyczajem, gdy odcięła się od swych łotrowskich korzeni. Kiedy więc ona i jej przyjaciele: Evie, Carlos i Jay zaczynają odbierać złowrogie wiadomości, ponaglające ich do powrotu do domu, Mal po prostu nie może w to uwierzyć. Czy następcy wrócą na wyspę? Czy ta historia będzie miała szczęśliwe zakończenie? Przekonaj się, czytając drugą część bestsellera Wyspa potępionych.


Silver. Pierwsza księga snów
Kerstin Gier
Wydawnictwo Media Rodzina
2 czerwca 

Liv zawsze przywiązywała dużą wagę do snów. Ale odkąd zamieszkała w Londynie, znalazły się w centrum jej zainteresowań. Tajemnicze zielone drzwi. Gadające kamienne posągi. Niania z tasakiem w schowku na miotły... Tak, ostatnio sny Liv stały się bardzo dziwne. A szczególnie ten: czterech chłopaków, łacińskie inkantacje, dziwny rytuał, a wszystko to w nocy pośrodku cmentarza. No tak, Liv zna tych chłopaków z nowej szkoły - i zawsze, gdy spotykają się na jawie, oni zdają się wiedzieć o niej więcej, niż powinni... Chyba że... śnili ten sam sen, co ona? Pierwsza część bestsellerowej serii Kerstin Gier, autorki niezwykle popularnej Trylogi czasu.



Zawód Wiedźma
Olga Gromyko
Wydawnictwo Papierowy Księżyc
czerwiec

Już w czerwcu nakładem wydawnictwa Papierowy Księżyc ukaże się jednotomowe wydanie pierwszej części przygód Wolhy Rednej, czyli Zawód: Wiedźma Olgi Gromyko. Warto dodać, że wydawnictwo planuje wydać cały cykl belorski tej autorki w okolicach gwiazdki w jednym dużym, pakiecie. W jego skład wejdzie sześć tomów, czyli wszystko, co Gromyko stworzyła w ramach opowieści ze świata Belorii: trzy tomy o wiedźmie W. Rednej (Zawód, Opiekunka i Naczelna), a także Wiedźmine bajki, Wierni wrogowie oraz Kroniki belorskie. 


Królowa cieni (Szklany tron #4)
Sarah J. Mass
Uroboros
2 czerwca

Powraca, by podpalić świat. Nadszedł czas walki o wszystko, co ważne. Aelin wraca do Adarlanu, by pomścić bliskich, odzyskać tron i stanąć twarzą w twarz z cieniami przeszłości. A przede wszystkim po to, by chronić tych, którzy jej pozostali. Mroczne bestie, magiczne moce, namiętność i pragnienie zemsty... Sarah J. Maas porywa i zaskakuje jeszcze bardziej niż do tej pory.



Alive. Żywi
Scott Sigler
Wydawnictwo Feeria Young
2 czerwca

Po obudzeniu się nastoletnia bohaterka odkrywa, że jest uwięziona w trumnie. Dodatkowo nie ma pojęcia, kim jest, gdzie jest i jak się tu znalazła. Okazuje się, że w połączonym z jej więzieniem pomieszczeniu znajdują się równie zaskoczeni ocalali. Za ich pokojem znajduje się korytarz pełen zakurzonych kości, ale żadnych ludzi, żadnych odpowiedzi. Dziewczyna wie o sobie tylko jedno – nazywa się Savage, co wypisano w nogach trumny. Zauważa też, że inni na nią liczą. Nie jest największa ani najodważniejsza, ale z pewnych powodów budzi powszechne zaufanie. Teraz, jeśli ma im się udać, dziewczyna musi sprawić, żeby zaufali sobie nawzajem. Muszą zmierzyć się z prawdą, niezależnie od tego jak bolesna by była. Dystopijna trylogia dla młodzieży.






* * *

Coś szczególnie wpadło wam w oko? ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...